Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2019.09.02 0 0 10417

dettó

Előzmény: Törölt nick (10416)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.30 0 0 10416

Én úgy örülök, hogy 4 év után a funda hitelemet kiváltottam így a fele vagyis 10 millió Ft kamatot meg spóroltam. 

tibi2626 Creative Commons License 2019.08.29 0 0 10415

Az a baj, hogy a MÁK nem áll szóba velem, a pénztárhoz irányít. Ők meg azt mondják, ahogy ők gondolják.

Próbálkozott itt már valami rendes jogorvoslattal élni?

Előzmény: pazola-igazi (10414)
pazola-igazi Creative Commons License 2019.08.29 0 0 10414

Foleg, hogy nem is a Funda adja (vagy nem), hanem a MAK.

Itt annyi tortent, hogy a nagyon okos fideszesek gondoltak egyet, es bedaraltak az egeszet anelkul, hogy fogalmuk lett volna arrol, hogy hogyan mukodik egyaltalan. Es mivel pentek delutantol kedd reggelig le is zavartak az egeszet (illetve hat a pentekrol sem tudott a nyilvanossag), lovesuk sem volt rola, hogy van olyan, hogy SZO emeles vagy megosztas.

Igy lett belole az, ami most van.

Előzmény: skyband (10413)
skyband Creative Commons License 2019.08.29 0 0 10413

Igazad van, a törvény szövege csak a futamidő hosszabításról szól.
Ha csak a szerződéses összeget emeled arra ugyanúgy kellene, hogy járjon az állami támogatás.

De valamiért a Funda és az OTP is úgy értelmezte a törvényt, h szerződéses összeg emelés esetén is csak a törvény módosítás előtti összegre fogja megigényelni az állami támogatást.

Ne kérdezd miért, korábban volt erről már szó itt a topicban. Olvasd vissza.

Ahogy arról is hogy a túl fizetésnek sem kellene gondot okoznia, de arra sem fogják meginényelni.

Megemelheted, fizetheted a nagyobb összeget, és ha a megtakarítási év végén, mégsem a megemelt befizetésre járó állami támogatás írják jóvá akkor

lehet panaszt benyújtani a Funda/Államkincstárhoz, hogy nem a törvénynek megfelelően igényelték/írtáj jóvá az állami támogatást.

Ha biztos vagy benne, hogy az LTP szolgáltatók ügyvédei tévednek és rosszul értelmezték a törvényt, míg te jól, akkor nyugodtan emeld meg/fizess többet.

A kérdés, hogy mi volt a jogalkotó szándéka és ahhoz képest mit sikerült bele írni a törvénybe.

Szerintem is rossz az új törvény szövege, továbbra is benne hagyták a kiskapukat, de hogy ezt sikerül is kiharcolni az már egy másik kérdés :( ....

Előzmény: tibi2626 (10412)
tibi2626 Creative Commons License 2019.08.29 0 0 10412

Mert kéne hogy legyen rá. Ha megemelem a szerződéses összeget azzal a futamidőt nem hosszabbítom. És csak az új szerződésekre érvényes a tavaly őszi változás vagy a korábbiak hosszabbítására.

Előzmény: Törölt nick (10409)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.27 0 0 10411

Szegények miből fizetnének. Többet nem tudnak kifizetni mint amennyi bevételük van. Az meg mostanában igen csak karcsú. Képzeld el ha most mindenki felmondaná a szerződését mi történne. Dőlne a piramis. Ők kiadták a Te megtakarításod és a többi ügyfél megtakarítását hitelként. Mostanában azt lehet hallani, hogy mindenki szeretne hozzá jutni a megtakarításához, még abban az esetben is ha bukja az állami támogatást, mert szerződést bont. Csak az a baj, hogy nincs miből fizetni. Ezért a kifizetések igen csak csúsznak. Van néhány Fundás ismerősöm akik már a kocsijukat is vissza adták , el vették tőlük, mert nem tudnak már értékesíteni szerződést. Az okosabb ismerőseim több lábon álltak , van akinek 3 pizzériája van, eddig nem dolgozott benne csak dolgoztatott és így is havi 1 millát/ pizzéria zsebre vágott. Most már Ő is inkább a saját üzleteivel foglakozik és a Fundánál már csak a regisztrációja van meg , időt nem szán rá. 

Előzmény: Maciapa70 (10410)
Maciapa70 Creative Commons License 2019.08.27 0 0 10410

Sziasztok!

Megosztok én is egy vagy két negatív élményt, hihetetlen mit megengednek maguknak. 

2017 juniusaban hazat vettünk. Egy korábban meghosszabbított szerződésekre azt a javaslatot kaptam mondjam fel és 3 % levonással azonnal utaljak a pénzt. Ez közel 60 nap lett szamolatlan sürgetése követően.

iden márciusban egy felújítás miatt mondtuk fel a szerződést . Jött mindenféle hülye hianypotlas , aminek nagyrésze nem is volt értelmezhető a mi esetünkre. Július 15.-én állításuk szerint beerkezett minden szükséges papír. Július végén bátorkodtam megkérdezni hol tart az ügy, telefonos ügyintéző kiokosított, hogy 30 napjuk van a kifizetésre. Augusztus 15.-én megint hívtam őket, persze minimum 10 perc mire elérés őket ha van annyi türelmed. Minden rendben engedélyezés alatt a kifizetés volt ekkor a válasz és hogy napokon belül megkapom a pénzt. Tegnap nem volt türelmem kivárni a telefonos ügyfélszolgálat megnövekedett várakozási idejét , kértem vissazhivast, nem kaptam.

Ma ismét 10 perc várakozás . Kis türelmet kér, mondtam persze várok. Minden papír rendben, most Ő is meg sürgeti a kifizetést. Na mondtam, hogy a türelemnek vége , visszaélnek a helyzetükkel ! Mondtam panaszt fogok tenni a felügyeleti szervnél, diktálja csak be a hivas azonosítót.

Kérdésemre, hogy akkor mikor lesz kifizetés arrogánsan válaszolt, hogy napokon belül de nem tud pontos választ adni...

Törölt nick Creative Commons License 2019.08.25 0 0 10409

Senki nem mondta, hogy nem lehet a szerződéses összeget módosítani, a kérdés az, hogy miért érné meg mondjuk emelni az összeget, ha úgy sincs rá állami támogatás.

Előzmény: tibi2626 (10406)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.25 0 0 10408

Ez így igaz. Ha holnaptól többet fizetsz az csak kamatozik, állami támogatás a plusz befizetett összegre nem jár.

Vigyázz! és most jól figyeljetek. példa , van egy 10 éves szerződésed, mondjuk 5  év után megosztod, majd felveszed az 5 évig befizetett pénzt, kamatot, állami támogatást. Megkapod az 5 évre az állami támogatást, de a fennmaradó új megosztott szerződés 5 évére már nem jár egy Ft állami támogatás sem. Ezért érdemes végigvinni a szerződést a lejártáig. Vagy 5 év múlva valami más lehetőséget keresni és megosztás nélkül megszüntetni a szerződést. 

Előzmény: skyband (10405)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.25 0 0 10407

Nikolett00 , A 10397 beírásában  2 évről beszél, azért esik el az állami támogatástól. Így nem is kell neki igazolni semmit. Neked a teljes összeg felhasználásáról kell majd igazolást adni, hiszen Te nem estél el az állami támogatástól.  1.320 000 Ft lakásfelhasználásra számla!!!

Előzmény: yüz karasi (10401)
tibi2626 Creative Commons License 2019.08.22 0 0 10406
És ehhez mi a jogszabályi hivatkozás? Nekem ez csak egy FAQ - nak tűnik. A törvény nem szól arról, hogy nem lehet a szerződéses összeget módosítani.
Előzmény: skyband (10405)
skyband Creative Commons License 2019.08.22 0 0 10405

Lehet emelni, csak plusz állami támogatás nem fog utána járni.

Hogyan hajtható végre a szerződés módosítása a törvénymódosítást követően?

Ha a 2018. október 17-ét követően aláírt szerződésmódosítás a szerződés futamidejét vagy a vállalt megtakarítás összegét növeli, a szerződésre állami támogatás legfeljebb a 2018. október 16-án érvényes futamidőnek és vállalt rendszeres megtakarítási összegnek megfelelően igényelhető.

Előzmény: tibi2626 (10403)
FOMA Creative Commons License 2019.08.22 0 0 10404

"Vagyis csak azt kapod vissza amit befizettél."

Plusz a módozattól függően a kamatot.

Előzmény: Törölt nick (10398)
tibi2626 Creative Commons License 2019.08.22 0 0 10403

Hallottam egy ilyet, hogy nem lehet szerződéses összeget emelni meglévő szerződés esetén. Ez valóban igaz? Ha igen, mi korlátozza?

pazola-igazi Creative Commons License 2019.08.22 0 0 10402

Kell, a lakascelt.

Előzmény: yüz karasi (10401)
yüz karasi Creative Commons License 2019.08.22 0 0 10401

Na, én most már semmit nem értek. 4 év alatt befizettem 48x20150 azaz 967200 ft-ot. A felmondást követő 3 hónap leteltével átutaltak a számlámra 1320 e ft-ot. Kell valamit igazolnom  vagy nem ?

Előzmény: Törölt nick (10398)
skyband Creative Commons License 2019.08.22 0 0 10400

A lakás-elôtakarékossági szerzôdés lakás-elôtakarékoskodó általi felmondási ideje a három hónapos kiutalási idôszakkal rendelkezô szerzôdések esetén három hónap, a kettô hónapos kiutalási idôszakkal rendelkezô szerzôdések esetén kettô hónap.

A felmondási idô utolsó napja az a nap, amely számában a felmondás Lakás-takarékpénztár általi kézhezvétel napjával megegyezik (pl. felmondás érkezik június 14-én, a szerzôdés megszûnése a három hónapos kiutalási idôszakkal rendelkezô szerzôdések esetén szeptember 14., a kettô hónapos kiutalási idôszakkal rendelkezô szerzôdések esetén augusztus 14.).

Ha a megszûnés hónapjában ilyen nap nincsen, a megszûnés napja a hónap utolsó napja (pl. a három hónapos kiutalási idôszakkal rendelkezô szerzôdések esetén a felmondás érkezik november 30-án, a szerzôdés megszûnése február 28.)

A Lakástakarékpénztár legkésôbb a felmondási idô utolsó napján a lakáselôtakarékoskodónak visszafizeti

a) négy lezárt megtakarítási év után, igazolási kötelezettség mellett lakáscélú felhasználásra teljes megtakarítását vagy igazolási kötelezettség nélkül a módozat            szerinti betéti kamattal növelt megtakarításait,

b) egyébként a betéti kamattal növelt megtakarításait csökkentve a hatályos Díjtáblázat szerint vonatkozó esetleges díjakkal.

A felmondási idô a felmondás végrehajtásához szükséges hiánytalan dokumentáció beérkezésétôl számítódik.

Előzmény: Nikolett00 (10399)
Nikolett00 Creative Commons License 2019.08.21 0 0 10399
S menyi idő mig ezt vissza/ki utalja a fundamenta?
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.20 0 0 10398

Szia, a befizetett pénzedből nem vonnak le semmit, de az állami támogatásra nem leszel jogosult. Vagyis csak azt kapod vissza amit befizettél. Így nem is kell igazolni, hogy mire költöd a pénzed, hiszen az a sajátod. 

Ha 2 éve fizetitek havi 20 ezerrel akkor évi 240 000 Ft/db Vagyis összesen a 2 szerződésre 960 000 Ft fizettél be , ezt kapod vissza. A 4x 72 000 Ft állami támogatástól esel el. 

Előzmény: Nikolett00 (10397)
Nikolett00 Creative Commons License 2019.08.20 0 0 10397
Sziasztok. Nekem olyan kérdésem lenne hogy kicsivel több mint 2 éve fizetjük a párommal 2 fundamentát is havi 20 ezerrel. Most tudunk ingatlant is venni a fundamenta nékül de a pénz amit eddig össze gyült ki szeretnénk venni. A kérdésem menyi idő alatt utalják ki meg menyit vonhatnak belőle le? Igazolni nem nagyon tudnánk a felújitást mert mindent mi magunk csinálnánk. Előre is köszönöm a választ.
pazola-igazi Creative Commons License 2019.08.15 0 0 10396

Tovabbra sem ertem ezt a fundas panikkeltest.

Előzmény: skyband (10395)
skyband Creative Commons License 2019.08.15 0 0 10395

Még időben ki kellene menekíteni a megtakarításokat?

Nekem csak jövő év végén jár le a 4 év.

Előzmény: Petike1881 (10394)
Petike1881 Creative Commons License 2019.08.14 0 0 10394

Te is abbahagytad? Mert ezesetben tényleg vége a Fundának szerintem. :(

Előzmény: FundaRichárd (10367)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.08 0 0 10393

Nekem is van jó-pár barátom aki fundázott, de többjük nem tudta fizetni a fundás kocsit mert nem volt jutaléka, vagy csak elenyésző, így a gépkocsi támogatást megvonták tőlük, a jutaléka meg nem volt elég rá.

Többen már le is léptek onnét, pedig több éve már csak ebből éltek. Hát ennyit a fundás karrierekről. Én sem ajánlom.

Törölt nick Creative Commons License 2019.08.04 0 0 10392

Hát igen. 

Rossz érzés lehet amikor fel veszel áthidaló kölcsönt a fundától és 10 évig csak a kamatokat vonják le. Ez a legdrágább hitel ma Magyarországon.

Vannak okos hitelek,  ezek azok ahol a tőkerészt is már az első hónaptól kezdve vonják.

Az ismerősöm 10 évig csak a kamatokat fizette volna. A 4.év után váltotta ki egy OTP Fix kamatozású hitelre.  4. évben is ugyanannyi volt még a hátralévő hitele. Közben befizetett a fundálnak majd  7 200 000 Ft kamatot. Na ezt Bukta. A Fundás tanácsadó nem javasolta A fix 4%-os hitelre a kiváltást. Csak azt hajtogatta, hogy de, a 10. évben be fogsz törleszteni egy nagyobb összeget.

Ja, befogok törleszteni mondta neki, de azt a saját megtakarításomból.

Igaz bukott most 7,2Mft. de kiszámolta neki egy független tanácsadó, számszerűsítette a dolgokat. 

Ha folytatta volna a fundát, még 2x ennyi kamatot kellett volna befizetnie. Így a kiváltással a kamat 1/3-át megspórolta. Vagyis minél hamarabb kiváltod a Funda hiteled annál kevesebbet buksz. 

Előzmény: Törölt nick (10391)
Törölt nick Creative Commons License 2019.07.20 0 0 10391

Nekem is a bögyömbe van a Funda, már bánom, h valaha is szerződtem velük. 

Csak szemfényvesztés az egész.  Ha utána számolsz a hitelüknél a THM igen csak 20% fölé megy. Számítsd bele azokat az éveket amikor a hiteled kamatát fizeted csak 10 évig. Bumm

CsRob1 Creative Commons License 2019.07.19 0 0 10390

Köszönöm a választ. Ez a 3. verzió... Az első telefonos ügyintéző szerint minden befizetésre jár az állami támogatás, nem baj, ha korábban fizettem be. Ezután kérdeztem itt, majd egy másik telefonos ügyintézővel is beszéltem, aki szerint az évforduló számít, de a korábbi túlfizetéseket át lehet könyvelni a következő évre (júniusban volt az évforduló).  Így az októbertől felhalmozódott többletbefizetéseket átkönyvelik a 2019. június utáni időszakra, ez ha jól számolom, 7 hónap, azaz decemberig rendezve lesz a befizetés. 

A másik szerződést 2018 októberben kötöttem (az utolsó pillanatban), 5000 Ft/hó összeggel. Erre 2019 májusig kb. 96000 Ft-ot fizettem be. Ha októberig nem fizetek be semmit, akkor is jár a szerződéses összegre az első évi állami támogatás, ugye? Októberben pedig érdemes lehet a fennmaradó kb. 35000 Ft-ot átkönyveltetni a következő évre.

Ez az átkönyvelés érinti a számlavezetési díjakat is vagy azokat továbbra is fizetni kell az állami támogatás maximalizálásához?

Előzmény: Ph-ph Kft (10386)
Törölt nick Creative Commons License 2019.07.19 0 0 10389

Figyusz Gödöllőipasi. Ha nem akarod, hogy utáljanak téged is mint sok fundást, ezt a lépést most hagyd ki.

Az én sztorim. Már 5x telefonáltam a Fundának , 2 hónapja nem adja ki az igazolást a pénz felhasználásáról. A számlákat vissza küldte, leigazolva, de az igazolást el felejtette. Szerintem ne menj Gödöllőipasi oda dolgozni, igaz a fluktuáció miatt már egyre kevesen vannak. Én nem sok jövőt látok a Fundánál, véleményem szerint a hajó el kezdett süllyedni. Csak nehogy úgy járjanak a megtakarító emberek mint a Quaestornál ahol is az állami ellenőrzés igen csak hiányos volt. Így az ügyfelek pénze eltűnt.

A Fundánál az állam valamiért megszüntette a támogatást, ezért a tanácsadók sorra lépnek le. A Funda a törvényeket véleményem szerint nem tartja be, hiszen nálam sem adta ki az igazolást a törvényi előírásoknak megfelelően, mely 30 nap lett volna. Lehet, hogy a lufi hamarébb ki fog durrani, mint ahogyan sokan gondolják. 

Futok a pénzem után, utol is érem talán.
Valahogy megkapom, van is egy alkalom,
Ha veled elveszem fogom és elviszem,
Ha van egy csöpp eszem."

Törölt nick Creative Commons License 2019.07.12 0 0 10388

Sziasztok.

Most akarnék menni Fundás ügynöknek.

Van aki azt mondja, hogy nagy lett a fluktuáció amióta nincs állami-támogatás a szerződésekre.

Azért mert szinte nem lehet új szerződéseket kötni. Így jutalék sincs a sok talpalásért.

Vajon megéri e belépni ügynöknek még a Fundához?

Van valami plusz amit lehet náluk értékesíteni amiből lenne jutalék?

Azok válaszoljanak akik hitelesek, mert még vagy valamikor ügynökösködtek a Fundának. 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!