Keresés

Részletes keresés

MajorDomus Creative Commons License 2020.04.07 0 0 19480

attis

Legokosabban akkor jársz el,ha más fizeti a révészt a társasház helyett.

.

Kérj 3 különböző cégtől árajánlatot,úgy hogy annak része legyen a statikai szakvélemény.

Ekkor már fel tudod mérni hogy anyagilag elbirja e a ház a költségeket,ugyanakkor a 3 ajánlatból el tudod dönteni hogy kockázatos a beépités vagy sem.

 

E

Anti-Deák Creative Commons License 2020.04.07 0 1 19479

Kedves Mindenki!

Társasház lépcsőházába, a közös területre elhelyezheti a lakó a riasztójának a külső egységét? Nem találom Társasházi törvényben, hogy melyik pont rendelkezik erről.

Köszönöm!

v_attis Creative Commons License 2020.04.07 0 0 19478

Sziasztok!

 

Építésügyi kérdésben kérem segítségeteket.

Nyitott, vagy függőfolyosós lakótömbben lakom, a '80-as évek elején épült. Ennek megfelelően a korlátszerkezet cserére szorul. 

Fém korlát szerkezet van, zártszelvényből áll hatalmas csapszegekkel rögzítve a folyosó vízszintes beton elemeibe (födémjébe). Sajnos vannak kétségeim, hogy ezek a csapszegek használhatóak-e az új szerkezet rögzítéséhez. Az épület felépítése óta rendesen tönkre ment gyakorlatilag minden azon az oldalon, mivel északi oldal, gyakorlatilag minden tökéletesen összejátszott, hogy mára lassan életveszélyessé váljon.

Elég nagy fesztávról beszélünk, egyik-másik vízszintes szakasz a 10 métert is meghaladja. Magát a korlátot több helyen függőleges zártszelvények kötik össze a talajtól az épület legfölső födémjéig.

 

Mi ilyenkor a teendő? Hol kezdjem a cserének a tervezését?

A városban több ilyen épület van, de ott nem ekkora fesztávokról beszélünk, illetve ott a függőleges összekötő zártszelvények sokkal masszívabbak és tökéletes állapotúak. Nálunk nem. Egész biztos vagyok benne, hogy egy komolyabb lakatos brigád meg tudná oldani a kédést, de én aggódom a statika miatt. Egy 2 évvel ezelőtti árajánlat szerint a korlátnak lennének befelé nyúló részei, melyeket a födémekbe és a padlózatba is rögzítenének minden emeleten. Kicsit aggódom emiatt, nem vagyok benne biztos, hogy szét kellene furkálni a vízszintes teherhordó szerkezeteket.

Szóval kit keressek, mi ilyenkor a dolgok menete? Terveztessem meg az egészet egy építészmérnökkel és utána a szakemberek a terv alapján készítik el az új korlátot?

Sajnos az épületnek ezen része elég gatya. Sehol nincs ekkora állagromlás, igaz nincs is több északi oldal. (Van egy másik nyitott folyosós rész is ami délnyugatra néz, ott a fémszerkezet szinte tökéletes. Mintha nem is egyszerre épült volna a két épületrész).

Ha mérnököt kell kérnem mennyivel dobhatja meg a költségeket? Jelenleg kb pont annyi pénze van a társasháznak, hogy a munkálatokat kiforrja, utána abszolút nullán vagyunk.evi.b. Creative Commons License 2020.04.03 0 0 19477

TÁRSASHÁZI HITELEK VISSZAFIZETÉSE - TTOE ÁLLÁSFOGLALÁS (2020-04-01) A vészhelyzetben hozott kormányzati intézkedések egyikeként a társasházi/lakásszövetkezeti hitelekre is érvényes fizetési moratóriummal kapcsolatban a közös képviselőknek/lakásszövetkezeti elnököknek több szempontot is figyelembe kell venniük, melyekre vonatkozóan a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete (TTOE) az alábbi állásfoglalást tette közzé.   A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet fizetési moratóriumra vonatkozó részletszabályairól szóló 62/2020. (III. 24.) Korm. rendelet így szabályoz:
„5. § Az R. 1. §-a szerint módosult szerződést nem kell közjegyzői okiratba foglalni, a korábbi közjegyzői okirat a szerződés módosult tartalmának keretei között érvényes."

A moratórium hatálya kiterjed a társasházak által felvett hitelek visszafizetésére is, így a bankok a csoportos levonásokat leállítják.

Aki úgy dönt, hogy a jelenlegi helyzetben nem szeretné, ha a hitel törlesztések levonását beszüntetnék, az - a bankok honlapján fennlévő nyilatkozattal - vagy egy külön megírt beadvánnyal kérheti, hogy a levonások továbbra is megtörténjenek. Nem kell hozzá tulajdonosi hozzájárulás vagy közgyűlés sem!
(Ennek oka, hogy a lakóközösség közgyűlésen született felhatalmazása a bankkal kötött szerződésben rögzített törlesztési ütemezés betartására szól, ezért ennek biztosítása megfelel az eredeti célnak.)
Mit kell mérlegelni?

1.) A közös költségbe beépítésre került a hitel visszafizetése, hiszen ez volt a fedezet. Emiatt a befizetések tartalmazzák a törlesztőrészletet is.
2.) Ha a társasház gazdálkodása jelenleg kiegyensúlyozott, akkor érdemes a hiteltörlesztés folytatni.
3.) Amennyiben időközben a fizetési hajlandóság lényegesen csökkenne, akkor lehetőség van arra, hogy bejelentkezzenek a banknál és kérjék a moratóriumban való részvételt.
4.) Ha a hitel törlesztésénél még az elején járnak - több év van hátra - akkor a kieső 9 hónapra elég magas kamatot fognak hozzáírni a meglévő tőkéhez és kamathoz, így akár egy évvel is meghosszabbodhat a fizetési futamidő.
5.) A közös képviselőnek folyamatosan figyelemmel kell kísérnie, hogy melyik megoldás a legkedvezőbb a tulajdonosok részére és a döntéséért vállalnia kell a felelősséget, valamint a beszámolási kötelezettséget.
6.) A lakástakarékpénztári hiteleknél is leállításra kerülnek a levonások, így ott is be kell jelenteni, ha valaki továbbra is fizetni szeretné.
7.) Ha elmaradna a bejelentés, akkor arra is lehetőség van, hogy a csoportos levonások helyett utalják a törlesztő részletet. Az eddigi kommunikáció alapján ezt a pénzintézetek "ráutaló magatartásnak" tekintik és befogadják a fizetéseket.
8.) Az önkormányzatok által nyújtott pályázati támogatások azonban nem minősülnek "hitelnek" így azokra nem vonatkozik a moratórium. Ha valaki mégis szeretné a visszafizetést szüneteltetni, akkor külön kérelmet kell benyújtania és le kell írnia, miként tervezi fizetési kötelezettségét teljesíteni.

Összegzésképpen elmondható, hogy a leggazdaságosabb a törlesztés folytatásának vállalása (ehhez kell a közös képviselő, lakásszövetkezeti elnök bejelentése a pénzintézet által biztosított nyomtatványon), mert így elkerülhető az a plusz kiadás is, amit a moratórium idején esedékes kamat fizetése jelentene, ami a meghosszabbított futamidő végén kéne befizetni.

forgoszel Creative Commons License 2020.03.28 0 2 19476

Fent van az otp nyitóoldalán minden információ. Egyébként igen, ha menet közben meggondolod magad vagy úgy alakul hogy mégsem tudsz törleszteni kérheted a moratóriumot.

Előzmény: fagyalf (19475)
fagyalf Creative Commons License 2020.03.28 0 0 19475

Így a "hitelekre" vonatkozik a moratórium. Engem inkább az érdekel, ha kérem, hogy szeretném fizetni a hitelt, de később már nem tudom, kérhetem-e a moratóriumot?

forgoszel Creative Commons License 2020.03.28 0 0 19474

Tűpontos meghatározás! Az Ltp-vel kombinált hitel, és a szerződéses összeg felhasználása két különböző dolog.

Előzmény: fagyalf (19473)
fagyalf Creative Commons License 2020.03.28 0 0 19473

No offense! Szerintem arra gondol, hogy ha futtatot a ház egy ltp-t és a végén, az összegyűlt összeg nem volt elégséges a beruházásra, vagy éppen a felvehető hitellel együtt lesz elegendő a beruházásra. Tehát felvettek "ltp" hitelt is, a megtakarításuk mellé! Már a hitel törlesztési fázisban vannak.

Az "ltp" konstrukciókban nem kellet feltétlenül hitelt felvenni, de lehetséges volt szükség esetén. Pl. Én esetemben kb. 6 év megtakarítás után, felvehettem és fel is vettem a kedvezményes kamattal, hitelezett szerződéses összeget, melyet megint kb. 6 év alatt kellet visszafizetnem. Később találták ki, a "Rögtön induló" ltp-t. Megkaptad a hitel összegét is azonnal, amit együtt fizettél a megtakarítással, felvételtől és a végén kifutott nullára (rövidebb kifutási idő, fent vázolt esethez képest, - 6év, "dupla" fizetni való).

Előzmény: MajorDomus (19472)
MajorDomus Creative Commons License 2020.03.27 0 0 19472

Nem ugyanarról beszélünk. Az ltp hitel kifutási ideje megegyezik a betét lejárati napjával,ekkor a betét betörlesztődik a hitelbe,s teljesült a szerződés. Erre nem vonatkozik a moratórium

Előzmény: MajorDomus (19470)
forgoszel Creative Commons License 2020.03.26 0 0 19471

Ilyen is van! De most nem erről van szó!

Hanem a betét lejárta után a felvett szerződéses összegről, és az bizony hitel.

Előzmény: MajorDomus (19470)
MajorDomus Creative Commons License 2020.03.26 0 0 19470

Ne keverd a szezont a fazonnal!

.

A társasházak által felvett hitelek többsége ltp alapu. Vagy a tulajdonosok által kötött és a társasházra engedményezett ltp fedezetével igényelt hitel.

.itt a társasházak nem hiteltörlesztést fizetnek,hanem betétet és erre kapnak 30 % állami támogatást.

Ez nem ugyanaz!

.

Itt állami kamattámogatott projektekről van szó!

 

Előzmény: evi.b. (19467)
Bala_az Creative Commons License 2020.03.26 0 0 19469

Jól megszaporodtak a fertőtlenítést kínáló cégek („spemjei”).

 

Most egy-egy fertőtlenítés után (1-2 óra múlva ) végeztessem el újra és újra ?! 

 

Óccó árak  lépcsőházakként >>>

1-4 emelet(nem szint) 25 000 forint./ lépcsőház

4 emelet felett 35 000 forint / lépcsőház

Még szerencsére Katás ………….

Bala_az Creative Commons License 2020.03.26 0 0 19468

Mivel jelen esetben közgyűlés nem tartható, (írásos szavazás igen) és a közös költségbe van foglalva az estleges fennálló hitelek törlesztése, így elég nehézkes lenne azt módosítani.

Abban az esetben viszont, ha a közös költségből az erre vonatkozó rész nem kerülne ki, így a részletek fizetésének elmaradása visszaélés lenne a közösséggel szemben.

Önhatalmúlag a közös költség csökkentése csak akkor lenne lehetséges szerintem, ha erre külön törvény jogosítaná fel a közös képviselőket.

 

Jellemzően, a hiteltörlesztési rész  nem a markánsabb része a közös költségnek.

 

A tulajdonosok rezsi költsége viszont jelentősen fog emelkedni,hiszen au otthon tartózkodással jelentősebb mértékű, áram ,víz-csatorna  szolgáltatást vesznek igénybe…….  persze éppen ezért a társasháznak is nagyobb lesz a kiadása ezen érintett tételek miatt ……

evi.b. Creative Commons License 2020.03.26 0 0 19467

Ismét ezt kaptuk:

A TÁRSASHÁZI HITELEKRE IS VONATKOZIK A HITELTÖRLESZTÉSI MORATÓRIUM! (2020-03-26) Orbán Viktor március 18-án jelentette be: "Az első döntésünk, hogy a magánszemélyek és a vállalkozások - mindenki - esetében, a mai napig megkötött hiteleinek tőke és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztjük." Szerkesztőségünkben - mint ahogy feltehetően minden társasházi ingatlan tulajdonosában - felmerült a kérdés, hogy ez vajon vonatkozik-e a társasházak által felvett hitelekre.
E kérdést eljuttattuk a Kormányinfóra, s a részletszabályok kidolgozása után a Miniszterelnökségtől meg is érkezett a válasz, miszerint "A hiteltörlesztési moratórium társasházak által felvett hitelekre is vonatkozik."  
Ezután több lehetőség áll a lakóközösségek előtt - melyekkel kapcsolatban hamarosan közöljük a TTOE állásfoglalását.

forgoszel Creative Commons License 2020.03.25 0 0 19466

Köszi! Máris egy gonddal kevesebb!

Előzmény: MajorDomus (19465)
MajorDomus Creative Commons License 2020.03.25 0 0 19465

Társasházakra nem vonatkozik! Mai info.

Csak magánszemélyekre és gazdasági társaságokra.

Előzmény: Bala_az (19462)
Bala_az Creative Commons License 2020.03.24 -1 0 19464

 No Kispesten már nem mindenhonnan vitték a KOMMUNÁLIS  hulladékot (szelektívet elvitték)!!

forgoszel Creative Commons License 2020.03.24 0 1 19463

Köszönöm! Én is pont most intézek egyet, de az ügyintéző nem tudott pontos időpontot mondani a hitel folyósításának időpontjáról.

Előzmény: Bala_az (19462)
Bala_az Creative Commons License 2020.03.24 0 1 19462

OTP összekötővel beszélten (most ő otthon van, holnap lesz soros a bent léttel ;-))  telefonos érdeklődésre (Ő befelé) nem tudták megmondani, hogy a társasházi (Önkormányzati-ágazat)  hiteleire is automatikusan vonatkozik e  a moratórium, de utána néz és jelez ….

 

Amúgy éppen hitelt intézek kettőt is ;-)) a válság után biztos nem lesz 3-3,5 % os hitel….

MajorDomus Creative Commons License 2020.03.23 0 0 19461

Meglátjuk leállitja e?

forgoszel Creative Commons License 2020.03.23 0 0 19460

Én kérdeztem, számomra evidens hogy tovább fizetjük. De mivel ismerem a bankok kukacoskodását ezért merészeltem megkérdezni, hogy remélem nem kötik közgyűlési határozathoz.

Azért nincs igazad mert most fordítva van, hiába van érvényes közgyűlési határozat a fizetésről ha a bank automatikusan leállítja a törlesztést.

Előzmény: Bala_az (19459)
Bala_az Creative Commons License 2020.03.23 0 0 19459

Az érdekes felvetések vannak itt …………

 

A társasház egyikesem szünetelteti a közös költség „beszedését” , e egy két kolléga az után érdeklődik, hogy a társasház hitelének törlesztését felfüggesztik e  (igen , de kérned kell a tovább törlesztést)?!

 

Nos, ha nem veszed ki a közös költségből a hiteltörlesztés részét, akkor kutya kötelességed kérni a bankot, hogy te továbbra is rendesen szeretnél törleszteni és kamatot fizetni ……….  Neked addig kell törlesztened amíg a közgyűlés másképpen nem rendelkezik !!! <<van írásos szavazás is, sajnos még  elektronikus nincs (rá törvény, majd most talán….)

MajorDomus Creative Commons License 2020.03.22 0 1 19458

Bizony!.

Jobban járunk ha minél hamarabb kikopik a hitel.

Előzmény: kucsimuka (19456)
kucsimuka Creative Commons License 2020.03.22 0 0 19457

Ebben a helyzetben nincs lehetőség közgyűlésre, tehát a képviselő!

Előzmény: forgoszel (19453)
kucsimuka Creative Commons License 2020.03.22 0 1 19456
Előzmény: MajorDomus (19455)
MajorDomus Creative Commons License 2020.03.22 0 1 19455

Na,látod ez egy érdekes kérdés!

.

Szerintem csak a magánszemélyekre vonatkozik. De holnap előásom a rendeletet. A társasházaktól  - hacsak el nem viszi a forgószél - a bankok továbbra is kérik. Szerintem.

 

Előzmény: forgoszel (19453)
MajorDomus Creative Commons License 2020.03.22 0 1 19454

Kissé árnyaltabb a kép mint ahogy leirod. A fordulónap előtt 30 nappal a biztositó és a társasház is felmondhatja a szerződést.

.

Nagy valószinűséggel itt is ez történt..  ha a biztositó felmondta a szerződést,akkor a képviselő elemi érdekből azonnal újat kötött,mert ha április 1-én leég a ház,akkor rajta veritek le,hogy miért nincs biztositása a háznak?

 

 

.

Ha ez történt,akkor tényleg köszönettel tartoztok neki.

.

Ha a közelben nem találtatok  képviselőt.a házban nem akadt egy ember aki elvállalja,

akkor érjétek be azzal ami van.

..az szmsz 2004.március  1 óta kötelező!

.mulasztásos törvénysértésben vagytok.

.

A szomszéd településen nincs telefon,email  vagy posta?  A képviselő barlangban lakik?

.

.

Érdekes társaság lehet a házatok...

 

Előzmény: szlányi (19451)
forgoszel Creative Commons License 2020.03.22 0 0 19453

A hiteltörlesztési moratórium vonatkozik-e a társasházi hitelekre? Szerintem igen. A pénzintézet minden hitelt automatikusan leállít, közös képviselő kérheti e a folyamatos fizetést, vagy csak közgyűlés?

kucsimuka Creative Commons License 2020.03.21 0 0 19452

Indexáltatta a vagyon növekedést. Köszönjétek meg neki!

Előzmény: szlányi (19451)
szlányi Creative Commons License 2020.03.21 -1 0 19451

Tisztelt Fórumozók!

A 14 lakásos lépcsőházunkban minden tulajdonosnak van saját ingóság biztosítása és mellette egy közös épületbiztosításunk. Az épületbiztosítás április 1-ei fordulóval van megkötve, illetve volt, mert tegnap jutott tudomásunkra, az ügyfélszolgálatól, hogy a –közös képviselő- aki nem lakik a házban, de nem is tulajdonos, új biztosítást kötött amelynek éves díja 70 000 Ft-l több mint az eddigi biztosítás volt. Az új biztosításról senki nem tud semmit, mert a képviselő senkivel nem közölt semmit a feltételekről, arról nem is beszélve, hogy ezt közgyűlési határozattal kellett volna elfogadni, ha mindenkinek megfelel, de a régi biztosítás megszüntetését sem indokolta semmi. A társasháznak SZMSZ-e nincs így mindenképpen a közgyűlésnek kell dönteni. A közös képviselő nem elérhető mert a szomszéd településen lakik. Mit lehet tenni az ilyen pénzpazarló képviselővel aki a személyes kapcsolat helyett havonta 850 Ft/lakás ajánlott levélben közli a közös költség befizetés állapotát.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!