A képen látható mosogató csaptelepből a nyíllal jelzett helyen szivárog a víz kifelé, ha kinyitom a csapot. Azt a recés gyűrűt próbáltam kézzel kicsavarni, de nem mozdul, együtt forog a lengőkarral, hiába tartok ellen. Mert úgy vélem, hogy ott belül van valami gumigyűrű, ami talán elkopott.
Megfoghatom fogóval gyengéden azt gyűrűt, hogy "kicsavarjam", és akkor a lengőkar talán kivehető (és új gumigyűrű bele)?
A gázszerelő felrakott egy gázkazános-radiátoros rendszert és a vezérlést illetve villamos bekötést hátradobta, hogy ahhoz ő nem nyúl, oldjam meg.
Adott egy Computherm Q3RF termosztát, egy Bosch Condens 2500W kazán és egy külső keringető szivattyú (Grunfos Alpha 1L).
A termosztát egy kört tud zárni, így alap esetben vagy a kazánt vagy a szivattyút kapcsolja, ha mindkettőt vezérelni szeretném, akkor kell valami köztes elem.
Az a feltételezésem, hogy a Computherm relé kell hogy zárja a kört a kazán felé, de a kettő közé kell rakni egy másik relét, ami a szekunder oldalon elindítja a szivattyút. Valahogy így:
Kérdés, hogy ez a bekötés helyes-e.
Másik kérdés, hogy kazán szivattyúja a hidrováltó egyik oldalára dolgozik rá, a másik oldalt keringeti a külső Grundfos szivattyú. Ezt a két szivettyút egyszerre lehet/kell indítani vagy kell valamekkora késletetés a külső szivettyú esetén (akár be- akár kikapcsolásnál)?
Ha ilyen kivitelű a hollanderes könyök, ebbe be tudok csatlakozni ötrétegű idommal? A hollandis résznél. Ha jól látom az a kozdarab vagy mi az onnan kitekerhető. De viszont a hollander mögött is menet van, értelme ennek az egésznek? Akkor ez nem hollander hanem vmi szoritoanya nem? Ez hogy tomit?
Sikerült a hiba okát megtalálnom. Egy szekrény eltakart egy faláttörést. Az ott lévő könyöknél szivárgott elég rendesen. Miután kicseréltem, próbafűtést végeztem. Nyomás megtartva. OK. Köszönöm, hogy foglalkoztál a problémával.
Bocsi, hogy csak most válaszolok. Átmentem Colombóba és nyomoztam ezerrel. De megérte. Egy szekrény mögött volt a hiba. Ott volt egy faláttörés. A könyök megsérült és elég rendesen szivárgott. Csak nem vettem észre a fal nedvesedést a szekrény miatt. Kijavítottam, majd próbafűtés. Jelentem jól működik, nyomás megtartva. Köszönöm, hogy foglalkoztál a problémámmal.
Akkor lehet valóban az anyaghiba ( túloptimalizált anyagfelhasználás ) . Igaz , csak két kazánra van rálátásom , az enyém 1998-as gyártmány , hibamentes és a fiamé ami 1994-es gyártású volt a mostani nyárig . Azokból még nem spórolták ki az anyagot . :-)
Pontosan ezért csodálkozom , hogy a sztemko ment volna tönkre . Azokon az érintkezőkön ha 0,5Wattnál nagyobb teljesítményt szakít meg akkor sokat írtam . Attól hogyan éghet meg ? Szerinted mi okozza a tényleges meghibásodást ezeknél a sztemkóknál ?
Nekem is furcsa volt, én konkrétan semmilyen üzemszerű okát nem láttam annak, hogy mitől mehetett tönkre.
Nálam <80 fokra van állítva a kazán vezérlőn a "hol kapcsoljon le a gázégő" c. tekerentyű, ergó egyetlen egyszer sem kellett megszakítsa az áramkört. Másrészt ha jól emlékszem, ez a termoelem áramkörébe van kötve, ahol mA alatti áram folyhat, tehát semmi nem indokolja az érintkező beégését. Szóval max. a súlyosan korrózív levegőre foghatnám, dehát az meg reálisan nincs a fürdőszobában... és ami sokatmondó volt: kívülről a réz felületek kb. úgy néztek ki rajta, mint új korában (vs az elődje, az minimum 10-20 év használat után pont úgy nézett ki, mint ahogy egy réztárgynak ennyi idő után ki kell néznie).
Amire tudok tippelni, hogy esetleg már új korában is nagyjából szar volt (gyártási/tárolási körülmények), aztán egy kevés romlás már elég volt a bizonytalan működéshez. Mivel a szerelő is mondta, hogy egyre fiatalabb korban kell cserélgetnie ezeket (nem olyan a termék, mint a régi szériák), ez lehet egy hihető sztori.
Csak azért csodálkozom , mert a fiamnak 1994-es gyártású 24kW-os állókazánja volt ( nyáron cseréltem le egy új 12kW-os elektronikus gyújtásúra ) abban kétszer cseréltem az ikerfémet , de a sztemko nem hibásodott meg . Lehet , hogy az is közrejátszik , hogy a kazán 50°C-nál nem melegítette magasabb hőfokra a vizet . Túlméreteztem a radiátorokat . :-)