hogy a szervezetbe jutó vízben levő ásványi anyagokat a konyhasón kívül hasznosítja e a kecske, 1-Fázisban a fermentációhoz (megevett táplálék erjedéshez) 2-Fázisban Vese: "alapvető szerepe van a só- és vízháztartás szabályozásában" (Wikipédia - Vese)
mert ha javarésze csak feldolgozatlanul a vesébe jut, úgy akkor a magas ásványianyag-tartalom csak megterheli a vesét, és a húgyútakat.
Azt tudom, aki csak desztvizet ivott, annak felborult az elektrolit háztartása. Hiányok sorozata volt a leletein. Igaz, a kekkékkel ellentétben nem nyalta a sót. A vadak azért isszák a pocsolyát, mert nincs más. Cserébe kilómétereket vándorolnak bizonyos helyekre földet enni.
Ha lefúrtál a 3-as vízzáró réteg alá, akkor talán ott találsz forrástiszta vizet, és helyt áll, amit írsz.
Én sem hozzáértőként, csak amiket eddig hallok, hogy egy átlagkút vízben műtrágya, szar, homok, nitrát meg ilyen apróságok vannak.
Próbálok kiindulni, hogy az erdőben élő állatok sok esetben az esővízből összegyűlt vizet isszák.
Az után is érdemes nézni, hogy a kecske a vízből akarja e fedezni az ásványi anyag bevitelét, vagy a nyalósóból stb.
Tudok embert is aki földbeásott tartályokba gyűjtötte az esővizet, és ő maga is itta. Mottója: tedd az állat elé az esővizet és a csap/kútvizet, hogy melyiket választja...!
Én mint hozzá nem értő, mindent figyelmesen olvasok, de itt most valami nem tiszta. A víz. Az esővíz lágyvíz. Mivel elpárolgás után csapódik ki újra vízzé, desztillált víz. Tehát, tényleg mindentől is mentes /út porát, diesel kormot hagyjuk most/.
Így pedíg tökre alkalmatlan a vízivással szokásos, és szükséges, kút, forrás, folyó, és palackozott vizekben lévő oldott ásványi anyagok bevitelére.
andreja 2009.09.19. 20302 hozzászólás: "Nem vicceltem, most már láthatod. Sajnos a bakok hajlamosak a húgyúti problémákra, elég ha álmodnak egy kis lucernával. Komoly tünet esetén már többnyire késő, ha valami gyanús a tasak körül, vagy máshogy pisál, mint szokott, mindig a végére kell járni."
Wikipédia - Házikecske / Egyéb betegségek:
- Húgykő
"A húgykő bakokban, főleg herélés után gyakoribb. Az állat nehezen, vagy egyáltalán nem vizel, erőlködik."
Vasárnap az egyik herélt bakom nyöszörög, elsőre székletszorulásra gondoltam kapott is beöntést, és ki is lett szedve kézzel az elérhető bélsár(bogyó). A székletürítés rendben...
A teraszhoz lett kikötve, ahol betonaljzat van, kvázi azon jól látható, hogy mi ürül a kecskéből.
1 óra eltelt, már rég kellett volna vizelnie... de semmi.
Na ez baj...! Állatorvost elérni vasárnap? Párat megpróbáltam...
Egy "öreg" fórumtaggal beszéltem telefonon, aki jól körbeírta, hogy mi a probléma.
(közben kinyomva a péniszét, a húgycső végénél találtam is egy húgykövet, amit ki tudtam szedni, de sajnos nem indult meg a vizelet)
Hétfő reggel már el lehetett érni orvost: Állatkórház...
Sajnos a vizsgálatok után már nem találta alkalmasnak a műtétre, mert az altatást nem élte volna túl...
Eutanázia.
Konzekvencia:
Prevencióként a többi kecskémnél az Ammónium-klorid (Szalmiáksó) szervezetbe juttatását javasolta a doki. (Humán gyógyszertárban kapható)
A Kalcium és a Foszfor megfelelő beállítása nagymértékben befolyásolja a bakoknál a kialakulás esélyét.
A bakokat én nem abrakoltatom, igen, pl. a Zab 100g/54mg Kalciumot tartalmaz, de a kifejezetten kecskének/báránynak rendelhető nyalósóban a leírása szerint ott a kalcium:
Néhányat itt is elintéztek. Fügét, homoktövist, szilvát. De gledícsiát, és akácot is. Azt gondolta a lány, némi dróttal megállítja őket. Hát nem. Most csemeténként három raklap a védvonal. Meg a kölyökkutya /középen/:
Már megtanulta hogy kerítésen belül nem szabad fát enni.
Most 9 hónapos. Állítólag másfél éves koráig növöget. Csak viszonyításképp, a kuvaszok:
Hétfőn leszünk 3 hetesek. Mindketten bakok. Az egyik kicsit esetlenebb de Ő is jön-megy, a másik viszont virgonc, mint egy kis bohóc!
Lehet lesznek tesók is, mert a másik anya is kezd tőgyelni, de majd meglátjuk! Elvileg kb. 2 hét múlva lenne esedékes az ivarzást figyelembe véve, viszont akkor (03.10. után) már nem volt itt Lajos ha jól emlékszem!
Fogyasztható az már első nap is, ha utána elég gyors vagy! :))
Nem szoktunk nekik külön "szilárd táplálékot" adni. Mikor félre löködik az anyjukat a kajától, akkor már érdekli őket.
Már egy hetesen is forgatják a zabszemet a szájukban, vagy szaladgálnak egy szelet almával. De legtöbbször még kiköpik. Aztán egyszer csak már nem. Rágcsálják a szénát, legelőn a fűszálat. De ez még nem azt jelenti hogy megélnek rajta, csak már kóstolgatják.
Azt így segítség nélkül nem is tudom megmondani, mikortól szokta a lány éjjelre külön csukni a gidákat. Mikor már jól láthatóan vacsoráznak......
Köszönöm a tanácsokat,a picik élnek,fel fel állnak kicsit mozognak de elég esetlenek.Probálom cumisüvegből etetni őket de nagyon nem akarnak együttműködni,még a száját is ugy kell kinyitni.hogy bekapja a cumit.Az lenne még egy kérdésem,hogy ilyenkor kell lefejni az anya tejéből mert elég nagy tőgye van,az a két kis csöpség nem tud annyit leinni,be ne gyulladjon neki.Reggelre a két aránylag egyforma tőgyből az egyik láthatoan kissebb lett,gondolom cumikáztak belőle