ehh, b-film: ez egy fogalom. gyors magyarázat jön: mikor az ötvenes években a filmforgalmazók és mozitulajdonosok megijedtek a tv gyors térhódításától, bevezettek egy csomó újítást a mozikban: technicolor film, cinemascope képméret, stb. az egyik ilyen újítás volt a double feature előadás, amely kb. azt jelentette, hogy egy jegy áráért két filmet láthattál: az a film volt a nagy költségvetésű sztárokkal dolgozó krimi/dráma/romantikus film, stb, míg a b film általában nullköltségvetésű szörnyes, inváziós, kincsvadászós filmek voltak nímandokkal és gagyi trükökkel. érdekes mód, a b filmeken sokkal jobban szórakoztak a nézők, de csak 2o év múlva jött rá mr.spielberg, hogy mi lenne, ha egy b film a filmnek dukáló költségvetést kapna és az amúgy holtszezonnak számító nyáron mutatnák be nagy reklámhadjárat közepette. a film címe: cápa. itt kezdődött el a blockbusterek története, s azóta bizony jó pár b film szerzett hatalmas összegeket: az indy trilógia, id4, a múmia, godzilla vagy éppen a jurassic park trilógia...
Én leginkább azokat a bizonyos naturalista ábrázásokat bírtam a könyvben. Például ahogy Crichton leírta, hogyan kapkodja ki a raptor valakinek a beleit, vagy a Dilophosaurus hogyan tépi fel Nedry hasát...
Viszont érdekes, hogy a könyben lebombázzák a Nublar-szigetet, erről viszont a trilógiában szó sem esik...
a regényben szereplő tudományos magyarázatok tényleg izgalmasak, sőt meggyőzőek voltak, de mikor akcióról volt szó, chricton nagyon alá adta. "belép a tyronnasaurus a terembe és az emberek elfutnak." valamint elkezdett egy szálat, amiben fura harapásnyomokat jelentettek egy szigeten, aztán ez a szál egyszerűen eltűnt a könyvből. viszont érdekes volt azt olvasni, hogy dr.hammondot megzabálják. :]
Lehet, hogy jobban tették volna, ha megmaradnak annál. Mindig az első gondolat a nyerő. Bár ki tudja? Azt tudom, hogy a Jurassic Park-nál a regény alapján készült el egy forgatóköny (ami fenn is van az interneten), amit aztán egy kicsit átszabtak, és az lett a végleges (ezt viszont már égre földre kerestem, de nem találtam még meg sehol...).
Én a harmadik részben leginkább a több szálon futó eseménysort hiányoltam a filmből, ami például az első részben tökéletesen megvolt. Nem is beszélve a regényről, ami szerintem csúcs szuper volt.
vajon milyen lehetett az első változat? mert a végleges nemigen lépett ki a "dinó1jön - futás - dinó2jön - menekülés - dinó3jön - fejvesztett menekülés - dinó4..." sémából...
> a forgatókönyvírót, és a dramaturgot egyaránt jól seggbe kéne rugni... <
Aztán meg kilőni őket a világűrbe...
Hát meglátszik bizony, hogy nem Crichton regénye alapján készült az a bizonyos forgatókönyvnek titulált sz*r. Mert hogy semmi eredetiség nem volt benne, az már egyszer biztos. Állítólag azok a seggfejek vagy tízszer írták át, mielőtt a véglegessel elkészültek volna.
Nem az sem kóser. Ez mese. Mikor ezt írták bizonyára arra gondoltak, hogy mivel ezek a szuperinteligens lények még az emlősöknél is inteligensebbek, az embereknek sikerüljön átverniük a raptorokat, és a főhős ezt bebizonyította. Hurrá, éljen, mi vagyunk a legokosabbak. Az ember túljárt egy nála inteligensebbnek bizonyúlt raptor eszén. Optimizmus.
De az is lehet, hogy tökre véletlenül azt fütyülte ki, hogy "fekete öves T-Rex gyilkos vagyok, egyetlen repülőrúgással három raptort ölök meg, kérem távozzanak", a traktorok pedig bevették és rövid tanakodás után odébbtolták a velocibicót. :-DDDDD
És ha Maugli-módra azt tutulta, hogy "egy vérből valók vagyunk"? (c: A velocitraktorok megkapták a tojásaikat, az emberkék pont úgy tutultak, mint ők, így megnyugodva tovatűntek.
miért, az kóser, hogy Sam Neil belefúj a műanyag raptor-légüregbe, mire a szuperintelligens raptorok megfordulnak és elszaladnak, mintha nem hallanák, honnan jött a hang??
több olyan dínó is volt, akit beleerőszakoltaka filmbe. pl. a második rész miniatűr dínói pl. egy légyvacsora kedvéért tűntek fel, ilyen tüskés szirszardínó pedig csámcsogott vmit és ennyi.
hmm elnézést, hogy nem olvasom végig a topicot, így lehet, hogy a,it leírok, az már volt, demost otthoni gépről nyomom, oszt nem akarok magas szlát:
szal:
én a hétvégén néztem meg a filmet, s nem tudom, vajon azért, mert már kinőttem a mesefilmekből, vagy mert telleg igénytelenre sikeredett, (hiszen az első rész továbbra is teccik), de ugy vettem észre, hogy ez a film nem szólt semmiről azon túl, minthogy az alkotók bemutatták, mennyi pénzt lehet egy filmre költeni pusztán a látványra. mosz nem is irnék hosszas elemzést, csak a legszörnyűbb részt idézem, ami a dramaturg alulfizetését bizonyít(hat)ja:
ugyibár a magát milliomosnak kiadó házaspár elmegy a szigetre, amiről tuggyák, hogy dinoszauruszok hemzsegnek rajta, a csaj elkezd üvölteni a hangszóróba (egyébként a felesleges üvöltözés végigkíséri a filmet) és amikor egy ragadozó dínó a közelből visszaüvölt, mindenki megretten, és (most jön a lényeg) a csávó pánikolva kérdezi:
"MI VOLT EZ???!!!"
mintha nem tudná...
szal a forgatókönyvírót, és a dramaturgot egyaránt jól seggbe kéne rugni...
Napáá:
GG
Nem értem mi szükség volt erre hogy egy új dínót így mutassanak be.
Túrnak a szarban, odamegy egy dínó, megállnak a szartúrásban, a dínó magfordúl elmegy , ők meg túrják tovább. Ez nekem így nem kóser.
ilyen kis humoros mellékszerepe volt csak: az emberek épp egy nagy rakás szarba botlottak, mikor feltűnt a színen a dínó. grant jött a szokásos senki-se-mozduljon dumával, mire a többiek elfutottak; de gond nem volt, mert a dínó megérezte a kakiszagot és lelépett.