Régen így volt, nem tudom nem változott-e meg. Anno speciális szintézer IC is volt erre a freki rendszerre. Rádió sorozatokat gyártottak csak nekik. Régebben az angolok is nem "sima " csatornán voltak. Egészen fent, épp csak a 28 mega alatt. Ráadásul egy erősen tört frekin. Nem volt /A kihagyás sem. Pár multinormás rádióban volt ilyen lengyel és régi brit kiosztás is.
Bizony, bizony, de mennyire. Nyáron, a nyaralási időszakban, egész Európában tudnak segítséget kérni egymástól, ha kell, CB-n. Tuti idei infó, egy Olaszországban nyaraló, Lengyel családtól.
Sajnos 30 év múlva már nem is tudják mi ez. Egyre kevesebben vagyunk, sok mellett ez is hiányzik a 90 és évekből. Ezt mondjuk átvehetnénk a románoktól, ott sok autón van. Közép 40 is halott már...
Igen, mondta is aki javította hogy ilyent nem nagyon látott, először kicserélte a kondikat ahogy mondtad de nem változott, aztán ezzel megoldódott. Köszönöm mégegyszer a segítséget.
Szomorúan olvasom, mert a sajátomban eddig még meg se néztem az ícét mivel a 10.24-es kvarc rá van hajlitva a tetejére és trugyival odaragasztva, de most lefeszegetve látszik hogy 7131-es. 1981 júniusi kiadás. Pedig hogy őrizgettem hozzá a kapcsolást, hogy egyszer majd 80 csatornásítom ! :-( ( ... mondta a sündisznó és lemászott a súrolókeféről)
Majdnem. Ez csak az LC7120-as szintézerhez jó. Az 40 csatornás 7130 és 7131 ilyen módon nem elhangolható.
A szintézer kvarc kisebb elhúzgálásával lehet +- pár kHz-et elvinni.
A Midland 150-ben mindben, a 100-asok kis hányadában volt LC7120. Meg pár korai JawsII-ben. A gyárilag 80 vagy 120 kanálisra csak ez jó, a bemutatott panellel 15810 kHz volt a felső40, 14910 kHz az alsóra.
Egy ilyen kell bele, ez gyári készítésű a felső 40-re. A kvarc cseréjével bárhová lehet húzni, 5Kc-vel arrébb is, alsó 40-re is, 10m-re is. Viszont szintézer lábakkal nem. Ez egy egytranyós kvarcoszcillátor meg egy kapcsolótranyó, talán megvan a rajza is valahol. Ha a Midland100 a 80 csatornás verzió, akkor ez már benne is van és csak a kvarcot kell cserélni (meg persze a hangolt köröket utána hangolni)
Az én gyerekem is panaszkodott, hogy belebugyburékolok a számítógépe fülhallgatójába de úgy, hogy akivel épp játszik omline a földrész másik végén, még az is hallja.
Mondtam neki, hogy nem az én rendszeremmel van a gond, hanem az ő, árnyékolatlan, vagy alig árnyékolt vezetékeivel, nem tudok mit kezdeni vele.
Aztán jött az ötlet.
A tetőtérben, pont a körsugárzó alatt volt az asztala. Oda fröcskölt le az antenna. Átbútorozott a szoba átlós sarkába és megszűnt a jelenség.
Szomszédot még soha nem sikerült zavarnom. (legalábbis nem volt erre panasz. Lassan 35 éve lakom itt, több szomszéd is cserélődött ezalatt)