Régóta olvasom a topic-ot. A legutóbb elhangzottakhoz annyit szeretnék csak hozzátenni, hogy számomra ez alapján http://www.chinafrominside.com/ma/xyxy.html nem úgy tünik, hogy a Xing Yi egy mindenhol teljesen egyformán művelt stílus lenne. Nem értek hozzá, de a Youtube.com-on fent lévő videokban sokszor ugyanabban a technikában is keresni kell a hasonló elemeket. Nekem. KA Xing Yi tudását nem tudom megitélni. 2006 tavaszán ez az ember http://www.chinafrominside.com/ma/xyxy/diguoyong.html itt volt egy hétig, megnézett edzéseket, segitett igazítani tanulókat, bemutatót tartott és nem úgy tünt, hogy elborzadna a látottaktól. Persze bármi lehetséges.
(Bár én pl az ő helyében nem kergetném el egy hölgy tanítványomat sem, MONDVÁN, hogy a lányok ugyis elmennek előbb-utóbb, mivel nem bírják a sok keményítést és egyébként is a Kung Fu a keményítésről szól. Érdekes, hogy amikor KGY-ék a havi tagdíjat szedték akkor ezt valahogy elfelejtették mondani)
Midnenkinek válaszolok. Remélem nem hagyok ki senkit.
TLM:
Gyurit nem állt szándékomban megbántani, megsérteni. Ezt írtam is. Ha megsértettem volna, elnézést kérek. (Bár én pl az ő helyében nem kergetném el egy hölgy tanítványomat sem, mondanám, hogy a lányok ugyis elmennek előbb-utóbb, mivel nem bírják a sok keményítést és egyébként is a Kung Fu a keményítésről szól. Érdekes, hogy amikor KGY-ék a havi tagdíjat szedték akkor ezt valahogy elfelejtették mondani)
A Chow Gar Kung Fu és az Akadémia útja valóban elváltak egymástól, de a központi téma nem is a Chow Garról szólt, hanem inkább a Xing Yi-ről mivel az Akadémián most azt tanítja KA. És mivel nem csak a Chow Gar-ban hanem a Xing Yi Quan-ben is éríntett vagyok így ezek a dolgok jelenleg kissé érzékenyen érintenek. A Chow Gar stílusban meg valóban van még mit fejlődnöm, ezt nem vitás.
waihang:
"Nem ártana tisztázni végre, hogy mi alapján méred a kungfu tudást."
Egyik legfontosabb dolog az az, hogy olyan mestertől vagy instruktoroktól tanulja az ember a Kung Fu-t, aki valóban ismeri a stílust és azt is tanítja meg tanítványainak. Nem pedig valami homályos árnyékát annak. Vélhetően ha ilyen mestertől tanulsz akkor előbb utóbb fejlődni fogsz te is. Ha évekig tanulod is de rossz technikákat gyakorolsz s nem jó erőt használsz sztem attól még nem leszel jó Kung Fu-s. Ha pl a Chow Gar Kung Fu-t vesszük alapul én úgy tapasztaltam, hogy ez egy teljesen egyedi stílus amit csak azzal az erővel lehet hatékonyan kivitelezni amit a Chow Gar használ. Pont az erőfelhasználás miatt. Nem attól leszel erős, hogy nagyok az izmaid, hanem a figyelemtől, hogy az erő összes pontja helyes módon használva van e.. A test semmilyen lendületet nem használ, nincs kifordulás, nincs lehajolás, hogy utána onnan üssünk vissza. Semmi ilyesmi. (Azt hogy mit értek erőfelhasználáson azt ugy is csak az érti akinek már elmondátk) Tudtommal nincs másik ilyen jellegű stílus. Még a rokon Hakka stílusok is használnak lendületet. Épp ezért aki éveket töltött el az Akadémián Chow Gar-t tanulva, annak nem lett hatékony a Kung Fu-ja mivel a KA féle erővel próbálta meg használni az eddig tanultakat. Sokan miután otthagyták az Akadémiát, elmentek pl a Magyar Kung Fu Egyemre is kipróálni magukat. Aztán nagy hirtelen azt tapasztalták, hogy még egy lábon sem tudnak megállni nem hogy felvenni a harcot az ottani tanítványokkal. De persze ők nem azt mondták, hogy: a francba ez tényleg hatásos, itt biztos jó Kung Fu-t lehet tanulni, hanem még az Egyetemi Kung Fu-t kezdték el pocskondiázni. Szóval elfogultság az van bőven. Főleg az Akadémiások és a volt Akadémiások felől.
Ottvannak még a különféle speciális erősítő és keményítő gyakrolatok amit az Akadémián például túlzásba vittek. - Hinafekvőtámasz (ha túl sokat csinál az ember egyszerre, akkor tönreteszi a könyököt) - Fönix öklön való fekvőtámasz (tönkreteszi az újjat sőt le is bénulhat az újj) - Mantispirit mondta, hogy az Akadémiások Xing Yi-n erőből odacsapják a bokához a másik lábukat (ez tényleg szétroncsolja a bokát) - használtak tekerőfát is (egyesek azt is úgy túlzásba vitték, hogy írni pl már nem tudtak a fájdalmotól, de legalább jó erős lett a kéz. :) Senki nem mondta meg mennyit is kell csinálni abból)
Ezek mind a Kung Fu szakmai részéhez tartoznak és aki ezeket nem tudja és a rosszat tanítja (lehet nem szándékosan, sőt biztos) az nem tanítja hanem inkább árt tanítványának.
piedcat:
"Ez mégis hogyan következtetted ki? Teljesen egyértelműen fogalmaztam: a tradícionális harcművészeteket, mint például a CHOW GAR-t vagy a XING-YI-t, azért nem kedvelik a "gyors eredményre" vágyók, mert a fejlődés csak később jelentkezik, egy nagyon kemény munka következményeként."
Egyetértek veled. Csak akkor azt nem tudom, hogy mire írtad ezt. Ez most, hoy jött a témához? Tudtommal itt mindenki komoly harcművészetet tanul :) Az Akadémiások is azt mondják, hogy az ő Xing Yi-ük az tradicionális. Akkor ezt nem értem. Kinek írtad ezt a hozzászólást?
cienfuegos:
"Igen, a 3 évemre büszke vagyok, a jelek szerint ez a 3 esztendő jóval többet ért, mint neked akármennyi. Azt, hogy az én kungfum mennyit ér, azt szerencsére nálad avatottabb emberek mondják meg nekem és döntik el, akiknknek - ugye nem haragszol meg - kicsit talán többet számít a szava, mint a tiéd."
Félreértettél. Én nem azt a 3 évet találom komolytalannak. Hanem az előtte lévő 5 évet.
Végszó:
Ha már így összegyűltünk, elmondhatná mindenki mit is gondol a Chi-ről. Mert ez engem is érdekelne. Csak kérlek benneteket ne a KA féle "Világot legyöző Újj" történetével kezdjétek mert azon már mindenki röhög az Egyetemen :P Ezenkívül még mindig kiváncsi lennék a Xing Yi technikai részeire. Elég sok dolgot kifejtettünk én és Mantispirit. Szerintem TÉNYEKET amiért cserébe már mi is kaphatnánk vmi kézzelfogható onfót tőletek :)
Nem csak azt, hogy állandóan hülyét csinálunk magamunkból meg az ehhez hasonlók. Mert ezenkívül tőletek még tényeket még nem hallottam. . Egyébként a stílusom nem ilyen. De ez egy fórum ahol elmondhatjuk véleményünket, és meg is tettem.
Nos, Nurag, valami ilyesmi válaszra számítottam, pökhendi szócséplésre, és újabb felesleges kötök futására. Hogy tizenéves vakarcsnak nézlek, az azért van, amilyen stílusban társalogni próbálkozol, heveskedsz, és sokadszorra is hajlandó vagy hülyét csinálni magadból. Értelmetlen és összefüggéstelen dolgokat vágsz a másikhoz, aminek még értelme sincsen. Kisbarátom, nekem nem kell bemutatni KA "rendszerét", magam is átéltem mindent, jót és rosszat. Bazzeg még egyszer tisztázom, mert úgy látom még nem fogtad fel: én NEM tartom sokra sem KA-t, sem azt, amit lépvisel. A fő ok, amiért beírtam, az KGY kissé gusztustalan bevonása volt az általad gerjesztett vitádba, akiről tényleg nem lehet rosszat mondani, és nem sok köze van a dolgok ilyetén alakulásához. Igen, a 3 évemre büszke vagyok, a jelek szerint ez a 3 esztendő jóval többet ért, mint neked akármennyi. Azt, hogy az én kungfum mennyit ér, azt szerencsére nálad avatottabb emberek mondják meg nekem és döntik el, akiknknek - ugye nem haragszol meg - kicsit talán többet számít a szava, mint a tiéd. Én pedig a KA féle 5 évre úgy emlékszem vissza, hogy az is használt valamit. Nem lett jobb a CG-m (sőt, semmilyen nem lett), de tanultam valamit, amire később jöttem rá, és ahogy látom, majd te is később fogsz. Attól nem lesz jobb a kungfud, ha itt mindenkinek frappáns válaszolat adsz, hangoztatod az unalomig ismert "Igaz dolgojat", amiket már százan lerágtak előtted, és mindenhonnan faszán kimagyarázod magad. Aranyos, hogy ilyen lelkesen le akarod rántani a leplet KA viselt dolgairól, de itt és máshol ezt már kimillióan megtették, a fórumozók 99%-a kívülről fújja ezeket.
Nem akarok veled vitatkozni, mert ahogy látom nem lehet és nem is érdemes, majd kinövöd. Inkább gyakorolj, az meglátszik.
Ez mégis hogyan következtetted ki? Teljesen egyértelműen fogalmaztam: a tradícionális harcművészeteket, mint például a CHOW GAR-t vagy a XING-YI-t, azért nem kedvelik a "gyors eredményre" vágyók, mert a fejlődés csak később jelentkezik, egy nagyon kemény munka következményeként.
Üzenetem lényegét persze nem szűrted le:
Aki kung-fut tanul (mindegy milyen stílusban), az legyen mélységes alázattal a kung-fu iránt, és mélységes tisztelettel azok iránt, aki szintén kung-fut tanulnak, de különösen azok iránt, akik oktatják. Teljesen mindegy, hogy mi az oktató vagy mester keresztneve: Mihály, István, Attila, György.
A kung-fu tudás szempontjából a te két éveddel és az én hat évemmel együtt is csak porszemek vagyunk hozzájuk képest.
beindul a xing yi. az első 3 hetet ott töltöttem. aztán kösz elég volt Ettől függetlenül kifejezetten érdekel téged, hogy mi mit csinálunk és hogyan. Szerintem semmi akadálya nincs részünkről, hogy újra járj az edzéseinkre rendszeresen és magad próbáld ki.
a chi témára pedig még visszatérek később. igényt tartok rá hogy kifejtsem a véleményemet a chiről, és összevessem Kapecska ködösítésével. Ezt most szerintem nem értem. Miért ezen a fórumon? Nem lenne egyszerűbb megkeresned és személyesen beszélgetni vele a témában? Miért a tanítványaitól kérdezed, hogy mit mond? Az szerintem az iskola magánügye kell legyen, mi hangzik el egy edzésen. Főleg a stílus alapjait érintő kérdésekben. Ha kíváncsi vagy rá, gyere le az edzésekre rendszeresen.
Amúgy én is érdeklődve várom eszmefuttatásod a chi-ről. Papírt, ceruzát és egy pofa hideg sört már elő is készítettem. Remek szórakozásnak ígérkezik.
Ez vita eljutott egy olyan pontra, hogy sajnos kénytelen vagyok az egyesületünk érintettsége miatt is beleszólni. Ennek tükrében én mint annak az egyesületnek az egyik alapító tagja, amelyben te is gyakorolsz Nuraq, arra kérnélek, hogy ezt a stílusú vitázást hagyd abba. Teszem ezt azért mert :
ad 1 : rossz fényt vet az iskolára, a stílusra és a stílus nagymesterére ad 2 : a két iskola útjai elváltak egymástól, az akadémián nincs Chow Gar oktatás, így innentől kezdve nincs közös pont ad 3 : Gyuri személyében bevontál a vitába egy olyan embert is, akinek egy csomó dologhoz nincs köze, és akit egyébként mi többen tisztelünk és kedvelünk, függetlenül attól, hogy kung fu szempontjából az útjaink elváltak egymástól
Remélem érthetően fogalmaztam, és sikerül kultúráltabb mederbe terelni a társalgást. A magam részéről a továbbiakban nem szeretnék ehhez a témához többet hozzászólni és neked is azt javasolnám, hogy légy mértéktartóbb, hiszen 1 éves gyakorlással a hátad mögött bőven van még mit fejlődnöd.
Bereczki Zoltán - Tung Kong Chow Gar Kung Fu Egyesület
Nem ártana tisztázni végre, hogy mi alapján méred a kungfu tudást. Azt ugye írtad, hogy nem az eltöltött évek, hiszen a magad számítása szerint mért 0+1 éved igen kevés lenne. Akkor talán az alkalmazás képessége? Az, hogy ki győzne egy megmérettetésen? Vagy hogy ki él tovább a jó csikung miatt? Esetleg ki viselkedik valóban úgy, mintha kungfu növendék lenne?
Írod, hogy rég elmúltál 18. Ha nem is a kungfu miatt, inkább a korod miatt kellene akkor úgy viselkedned, ahogy ez elvárható...
Ezt írtad: "Kedves Nuraq! Tudod miért nem szeretik manapság a küzdősportokat tanulni vágyók a tradícionális harcművészeteket? Elárulom. Mert csak évek múlva kezdik (vagyis csak kezdenék) el érezni igazán a fejlődést. És ez a természetes. A chow garban és a xing-yiben egyaránt."
Ez jó!!! Gyakrolatilag beismered, hogy már az akadémián tanított Xing Yi sem tradícionális? Ez tetszik. :D
Akkor légyszíves az Akadémia nevét is változtassátok már meg! Mivel ha még nem tudnád ez a neve:
TRADÍCIONÁLIS Kung Fu Akadémia
Márpedig az akadémiára mindent lehet modnani csak azt nem, hogy tradícionális. gyengébbek kedvéért: épp azért nem lehet mondani mert az ott tanító "mester" (KA) nem mestere semelyik harcművészetnek sem. KA a saját rendszerét tanította eddig, ami ugyebár semmi féle tradíciókkal nem rendelkezik.
Foytassuk hát barátságosabb hangnemben a társaslgást.
"mert az mester, akinek tanítványa van"
Ebben nagyon tévedsz. Én is kung fu-t tanulok, és a Chow Gar stílust jelenleg instruktoroktól tanulom, nem mesterektől. Nálunk senki nem nevezi magát mesternek. Ezt le is szögezték anno: "Nem vagyunk mesterek, mi is még csak most tanuljuk a stílust" Egyszóval nem is tudnátok szidni a mestereinket mivel nincsenek. Zsákutca...
KA is hívhatná magát Instruktornak de úgylátszik addig nem akarja lealacsonyítani magát. Sifunak kell hívni őt. Ez van. És ti ezt elfogadjátok. Ti tudjátok.
7 éve tanulsz kung fu-t az akadémián. Ebből 6 év Chow Gar volt? És most kb 1 éve Xing Yi-t tnaulsz?
Nem hiszem hogy engem kéne amatőrnek nevezni. Mint mondtam nem az évek számítanak hanem a megfelelő Kung FU tudás. Valószínű kicsivel már többet tudok a Chow Garról mint te.
Ja igen és epekedve várom, hogy az Akadémia honlapján töröljétek mér végre a Chow Gar részt. :)
Természetesen lehet, hogy összekeverem valakivel, igazából nem is célom, hogy más kungfuját megítéljem. Elnézést is kérek ezért, mert ez a te stílusod. Nem tartom olyan sokra a saját mozgásomat, hogy másokét kritizáljam. Ez a fórum nevetséges, majdnem kihozta belőlem is a gyűlölködést. Ne szidjátok a mestereinket, mert mi tiszteljük és szeretjük őket. 7 éve kungfuzom az akadémián és nincsenek sérelmeim, se negatív tapasztalataim. Mi jól érezzük magunkat, nem szidjuk a ti mestereiteket (mert az mester, akinek tanítványa van), és ez a lényeg. Én úgy gondolom, hogy van oka annak, ha egy mesternek tanítványai vannak. Ha nem kapnánk semmit, csak "szart" meg "szétbaszást" (a ti szavaitokkal élve), akkor nem járnánk ide. Én mindig annyit kaptam a kungfutól, amennyit belefektetem. Innen kivonom magam, mert te csak a saját véleményedre vagy kiváncsi, "Keep practicing", Üdv
Van egy olyan érzésem, hogy még mindig tárgyi tévedésben van itt néhány emberke:
Akkor elmondom mégegyszer:
Kapecska Attila NEM Mester. Attól, hogy felvett egy fekete ruhát és Sifunak nevezi magát attól szerinted még mester lesz valaki?
Ismét megkérdem: KA TISZTELTE azokat az embereket akiket ávert? (az egyesület tagjait)
Mantispiritet valószínű összekevered valakivel, jelenleg a Hosszúököl Kung Fu-t űzi, nem is akárhogy. Szeretnél te úgy mozogni mint ő...
"Egyébként a technikai részeket eszünk ágában sincs amatőrökkel megosztani." Ez mekkora egy Counter Attack. Tudod azok szoktak ezzel visszavágni akiknek tényleg gözik sincs az egészről.
Mantispirit lenteb felsorolt jónéhány dolgot amit KA tanított a Xing Yi-ről. Inkább írjátok le, hogy még mindig ezeket tanítja XIng YI-n?
Te nagyon primitív módon beszélsz. Hol tanítják, hogy ne tiszteld a másik mesterét? Az tartalmas kungfu lehet, amelyik csak mozdulatokból áll. Egyébként a technikai részeket eszünk ágában sincs amatőrökkel megosztani. Mantispirit mozgáskultúrájára speciel emlékszem. Nos, én nem mást hibáztatnék...
Tudod kegyetlen az élet... Lehet, hogy patkány módon szedjük szét s elemezzük KA módszereit de tudod valakinek már el kell mondania mi folyik itt.
Mindenki csak a tiszteletről beszél. Kérdem én: KAPECSKA TISZTELTE AZT A SOK EMBERT AKIT ÁTVERT AZ ÉVEK SORÁN??? Tisztelte?
Engem se nagyon érdekel mit gondolsz/gondoltok rólam. Nem azért irogatok ide, hogy mások szimpátiáját elnyerjem. Aki ezt várta attól elnézést kérek.
Te 5 évig jártál KA-hoz. Ez a tudás kb egyenlő a nullával, mivel a Chow Gar stílus nem lehet hatékony azzal az erőalkalmazással, amit az Akadémián tanítottak. Utána 1 évig MM-ékhez jártál. Ez eddig egy, azaz 1 év. És most Meng Xian Tanghnál vagy több mint 2 éve. Tudod, NEM AZ ÉVEK számítanak. Hanem a megfelelő Kung Fu tudás. Ez összesen ha jól számolom kb 3 év (kicsivel több) Erre aztán büszke lehetsz! Gratulálok hozzá. Menj vissza KA-hoz talán még fekete övet is ad neked de ha kis szerencséd van iskolát is nyithatsz. Persze csak a megfelelő ellenszolgáltatásért cserébe...
Kedves cienfuegos!
1. Honnan a fenéből tudod azt, hogy nekem mennyi tapasztalatom van? Hmmm?? Tudod egyike vagyok azoknak akiknek a harcművészetekkel való megismerkedés NEM a Chow Garral kezdődött. Mantispirit barátom is már gyerekkora óta tanulja a Kung Fu-t. Ugyhogy szopi...
2. "tizenéves vakarcsok"???? Te hülye vagy?? Ismersz engem vagy mi? Mert ez nekem új. Tudtommal már jóval túlléptem 18-adik életévemet. Jóval.
Ugyhogy nagyon megkérlek, hogy ha nem tudod akkor NE írj olyan dolgokat (egyébként hülyeségket) amikről foggalmad sincs. Köszönöm.
Mégvalami. Mindig csak azt hajtogatjátok milyen parasztok vagyunk. Itt szidjuk KA-t. Kérlek szépen MESÉLJETEK már valamit a Xing Yi vagy akár a Chow Gar TECHNIKAI részéről valamit. Ha már olyan "tapasztaltak" vagytok. Azt, hogy évek óta Kung Fu-zik valaki ráadásul rosszul is tanulja nem jelenti azt, hogy tapasztaltabb lenne mint én. Ismét elmondom, nem az évek számítanak, hanem a megfelelő Kung Fu tudás.
Nem szeretem KA-t, és nem sokra tartom azt, amit ő a harcművészetekban képvisel, de sosem merészkedtem odáig, hogy valakit ennyire patkány módon szedjek szét, mint őt és társait Nurag és Mantispirit tette. Az igazi kungfuról prédikáltok, de a jelek szerint fingotok nincs, mi is az, és ez kicsit dühítő.
Én kb öt évig jártam KA-hoz, utána 1 élvig MM-hez, jelenleg több mint két éve Meng Xian Tanghoz.
Gyurinak teljesen igaza van, a stílusotok tenyérbemászó, roppant tiszteletlen, ha valami távol áll a kunfu szellemiségétől, akkor ez az. Légyszi ne magyarázza meg egyikőtök sem az ellenkezőjét, mert nem éredekel. Szövegelni - mint ez eddig kiderült Nurag és Mantispirit - tényleg jól tudtok. Ebben hasonlítotok KA-ra.
Bocsánat az érzékenyebb lelkűektől, de rühellem ha tizenéves vakarcsok akarnak kioktatni egy egész fórumot, hogy hogyan is kell kungfuzni.
Ha van fogalmatok valamiről, amiről az egész szól, akkor csöndben maradtok, és hazamentek gyakorolni és gyakorolni és gyakorolni ahelyett, hogy a szátokat jártatnátok itt folyamatosan. Változik az idő, sajnos változnak a tanítványok is.
Mégegyszer: nem szeretem a KA féle vonulatot, nem tartom "igazán" hitelesnek, de adjuk már meg minden embernek a minimális tiszteletet. Főleg azok, akinek összvissz annyi tapasztalata van, mint nektek.
az ütőkéz könyöke befelé húzva mitna chow garban. tudtommal úőgy van hogy a xing yi és a chow gar az egymástól teljesen független és különálló stílus. annyiban megegyeznek hogy mind2 belső stílus (najó a chow gar csak félkemény tehát csak félig lágy (gyengébbek kedvéért)). na msot én nekem tényleg foggalmam sincs hogy Kapecska féle xing yinek (már csak az alapállást tekintve) mi köze van a természetességhez..
Teljes mértékben egyetértek Nuraggal, amúgy velem is minden úgy történt az akadémián ahogyan ő leírta. csak a vége más. nos. ha már így sikerül mindenkinek életrajzot írnia akkor én is beszállok. akkor hagytam ott az akadémiát amikor a chow garnak befellegzett. de nem konkrétan azért, najó azért is de főleg ebből a szemszögből az oka miatt, inkább azért mert nekem a chow gar túl statikus volt. a vége felé már untam az edzéseket, egy helyben állni és csak kezet mozgatni stb? köszi nem. ez nem az én műfajom. amikor kibőgött az akadémiás chow gar, akkor elkezdtem új iskola felé nézni. törzslapomon kotorásztam éppen (szokás szerint) és szemembe ötlött a Magyar Kungfu Egyetem neve. nagyon hangzatos neve van, egyedinek is találom. rákattintok a honlapra és elkezdem olvasni. na mondom, ez az én iskolám. 1 hét múlva be is iratkoztam:) az első edzést megnéztem a biztonság kedvéért, aztán a követklezőre már be is álltam. a wushu csoportba járok amúgy, ha valaki rákérdezne. bocs, rosszul emlékszem. a chow garnak annyi tömeges népvándorlás stb, és beindul a xing yi. az első 3 hetet ott töltöttem. aztán kösz elég volt. hogy miért jöttem le xing yiről is? (xing yi alatt nézegettem az egyetem honlapját) Kapecska azt mondja nálatok hogy az állás minden szemszögből természetes. na most kérem alássan én ebbe azonnali hatállyal belekötök.
fentről lefelé haladva így szól a nóta:
qa vállakat előre TOLNI, mellkas bennt, ütő-kéz, mellkasra megy, leengedett kéz a köldök alatt kb. 10cm-rel.hát egyenes, gátizom félig feszes, segget be, tartó láb és elülső láb aránya: 70:30 (%), a talpak egymástól mért távolsága: a hátsó talptól egy sípcsont+térd+1 lábfej távolsága. én erre emlékszem abból amit Kapecska tanított, még az akadémiai xing yi őskorában. ja és ha jól emlékszem, akkor a zúzó ököl nevű formánál a lábat izomból oda kell csapni. Kapecska ezt modnta anno amikor odajártam. na most véleményem szerint annál a formánál lépéssel odacsapni (a lépés adta irányt tekintetbe véve) nem erősíteni fogja a lábat (ahogy Kapecska mondotta) hanem tisztességesen szétbassza a bokát (bocs a kifejezésért, de a "szétbassza" szó a legreálisabb erre a szitura). namost amit leírtam az állásról (szigoróúan cska az állást írtam le és egy formánál való különös észrevételemet, nehogy azt higgyétek hogy a xing yinek csak az állását ismerem Kapecska verziójában)
így hirtelen ennyi jutott eszembe amit kedvem volt leírni.
a chi témára pedig még visszatérek később. igényt tartok rá hogy kifejtsem a véleményemet a chiről, és összevessem Kapecska ködösítésével.
Tiszteltem és tisztelem instruktoraimat. Jelenleg meg nem a régi instruktoromtól tanulom a Chow Gar-t.
Szerettem az Akadémiát. Nem erről van szó. 1 évet jártam oda, nem láthattam bele annak hátterébe. Nem is az instruktorokkal van a baj, mert ahogy mondtad ők tudásuk legjavát próbálták meg átadni. És ez így is volt. Nem őket hibáztatom. Hanem az iskola, az Akadémia vezetőjét aki hosszú évekig át áltatta az embereket.
Tévedés! Az ottlétem alatt (az alatt az egy év alatt) nem éreztem szarnak sem magamat sem senkit. Hisz nem tudtam milyennek kéne lennie. Utólag azonban látva, hogy mit is kellett volna tanítani ahelyett amit tanítottak már elmondhatom, hogy köze sem volt a Chow Garhoz. KA helyében már rég ki kellett volna nyilatkozni, hogy ez NEM CHow Gar, ez egy saját fejlesztésű Kung Fu. Nem tette meg és ez Kapecska hibája. Viszont azt leszögezném, hogy a Chow Gar nem lehet sikeres stílus ha nem ismerjük, hogy hogyan is kell potnosan a technikákat kivitelezni. Nem tudom mennyit tudsz arról mit is és hogyan tanulunk, de mint mondtam teljesen mást.
Hát ahhoz képest, hogy nem volt Chow Gar oktatás 2005 októberétől az Akadémián, tanítottátok még a botformát meg a Fut Sao-t is meg még sok mást is gondolom. Persze azt elsimerem, hogy inkáb már erősítő, keményítő edzések voltak. Az meg szépen hangzik, hogy senki nem ragaszkodott a Chow Gar névhez, inkább az lehet a dolog mögött, hogy az oldalunkra fel lett rakva, hogy a Chow Gar nevet más Magyar iskola nem használhatja. Inkább jogi dolgokról leeht itt szó szvsz.
A néphűlyítést egyedül vezetőtökre értettem, KA-ra. Az ő kezében futottak, futnak össze a szálak :)
Ja igen és szerintem sokan örülnének neki ha az Akadémia honlapján törölnétek végre a Chow Gar Kung Fu részt. Ha már nem tanítjátok ugyebár. Szegény laikus aki felmegy a végén még kedvet kap és elmegy hozzátok Sáskát tanulni, közben nem is lehet. De persze KA majd úgyis rábeszéli, hogy "gyere Xing Yi-zni...jobb az".
A másik pedig az hogy KA-nak moderálnia kéne magát és nem kéne kiadni olyan füzetecskéket amiben azt írja, hogy KIZÁRÓLAGOS jogot kapott a XIng Yi Quan oktatására.
Tisztelt Fórumozók! Nem tisztem megítélni senkit sem,ezért kértem egy kicsit visszafogottabb hozzászólásokat irányunkba is!Néhányan szerintem túlmennek a jóízlés határain!Elsősorban azokra gondolok,akik még az instruktoraikat sem tisztelik! Előző hozzászólásom legelső reagálása a Ninjától érkezett,amit nem ártana elolvasnod,"kedves" Nurag! Írásaitokból kiderül,hogy többé-kevésbé mindenki volt Akadémiai tag,ezért kérdeznék valami fontosat!Ha az ottléted alatt mindent és mindenkit szarnak éreztél(beleértve magadat is),akkor minek maradtál ott?Az instruktorok az AKKORI tudásuk legjavát próbálták meg átadni nektek!Nem voltunk sokan,ezért lehet,hogy még mindíg nála gyakorolsz?Menj és kérdezd meg tőle,hogy miért azt tanított és amit! Az ominózus bemutató és a "sárga övtől gyakorolható chi kung" 2005 jan. ill. febr. környékén lehetett,amikor még sárga öves anyagnak számított az akkori tanítási rend szerint.Ha emlékezetem nem csal-,a legmagasabb szakmai tudású ember ittartózkodásának 3 éve alatt-BÁRMIKOR KIJAVÍTHATOTT VOLNA BÁRMIT és BÁRKIT,de szerintetek ez nem történt meg! A másként gondolkodók 2005 szeptemberében "új" iskolában folytatták tovább,amit mi fikázás nélkül elfogadtunk és az újrakezdésre koncentráltunk! Nem lett átadva semmiféle Chow Gar oktatás,mivel 2005 okt.-től NEM VOLT CHOW GAR OKTATÁS!Tehát nem kellett a "semmi kis tudásomat" átadnom senkinek sem,mert aki ittmaradt az SZABAD AKARATÁBÓL TETTE,olyannyira,hogy még a "névhez" sem ragaszkodott senki!A súrlódásokat kerülve még a polók is le lettek cserélve! Nem hiszem,hogy bárkit is "néphülyítettem" volna,sőt ha veszed a fáradtságot és szűkebb környezetedben érdeklődsz,lehet,hogy kiderűl,még segítettem is néhányotoknak!A folytonos erőfitogtatás pedig nem kenyerem,nem én osztok folyton észt!Aki ismer vagy azt állítja,tudhatná! A "keringőre" való felkérést pedig nem mi,hanem Mantispirit ajánlotta fel először,ráadásúl nem is nekem!!De akinek én bököm a csőrét....:)
Kedves Nuraq!
Tudod miért nem szeretik manapság a küzdősportokat tanulni vágyók a tradícionális harcművészeteket?
Elárulom. Mert csak évek múlva kezdik (vagyis csak kezdenék) el érezni igazán a fejlődést. És ez a természetes. A chow garban és a xing-yiben egyaránt.
Ebből csak azt akartam kihozni, hogy te, (aki, mint írtad: "egy kis kezdő pöcs aki még csak 2 éve űzi ezt a stílust") mégis milyen jogon írsz felháborítóan tiszteletlenül olyan emberekről, akik már évtizedek óta kung-fut tanulnak és gyakorolnak??!!
Jó lenne, ha erről egy több órás meditációs gyakorlat során elgondolkodnál.
Lehet, hogy éveken keresztül rosszat tanult, rosszat tanított, de akkor is mindenkinek kijár a TISZTELET. Feltéve, ha tudod, hogy egyáltalán mit jelent... A trágár, pocskondiázó szöveged alapján, ezt erősen kétlem.
Na, átolvastam ezt a sárkányfelhő mizériát én is... alapvetően úgy tűnik, hogy ez eddig a legtisztességesebb próbálkozás!!
Nincsen elhazudva a stílus, mesteri cím, örökbefogadás, titkos erő, titkos könyv, hanem kerek perec el van mondva, hogy "én alapítottam, én találtam ki, azt csinálok vele, amit akarok, ezt kapjátok, kész!". Így kellett volna az elejétől fogva is!!
"Furcsa, hogy ilyen tenyérbemászó stílussal is lehet kung-furól beszélni. Olyan embernek tűnsz, aki hebegne-habogna, hogyha szembesülnie kellene az általa pocskondiázottakkal."
KA Kung Fu-ja nem kung fu. Márpedig én most KA kung fu-járól bszélek. Egyébként Kapecska már megtette: hebegett-habogott amikor szembekerült ehy másik iskola harcosával. De mivel épp "méregtelenített" nem állt ki vele. Pfff...szánalmas.
aKáGyé:
"Mivel személy szerint én is érintettnek érzem magam,ezúton kérnék mindenkit,hogy a hülyeségeit és személyes sértődöttségéből fakadó rosszindulatát ezután ne tényként közölje a fórumon!!!"
Háát pedig én úgy hallottam, hogy már nem tanítod a déli sáskát. EZ TÉNY vagy nem? Egyébként a véleményem az, hogy olyan helyeken áll Keményítésből az edzés (pl. az Akadémián) ahol nincs tartalom. Sem a technikát nem tudják, sem a kivitelezés potnos módját. Már bocs. De ez van.
Ahogy te mondtad anno: "Ennek a stílusnak (Chow Gar) a testkeményítés azaz a csihi-puhi a lényege." Elárulom: NEM EZ A LÉNYEGE.
És aki olvassa ezt a fórumot azt kéremszépen VEGYE EZT TÉNYKÉNT!!! Jól hangzik, hogy hülyének próbálsz beállítani. Azt mondod, hogy hülyeségeket beszélek meg sértődött vagyok. Nem vagyok sértődött és hülyeségkeket sem beszélek. EZT KIKÉREM MAGAMNAK. Az ember leírja a véleményét és utána azt kapja az Akadémiásoktól vissza, hogy milyen hülyeségkeet beszél. Egy nagy semmit kap válaszul.
Egyébként Gyuri. Mi is van azzal a "nagyon magas színtű Chi-kung gyakroaltal??" Supek Um Geng Sao a neve. :D Csak sárga övtől lehet elkezdeni tanulni miii? Hát peeerszeeee. EZ IS TÉNY.
Számos tényt részeltesen leírtam de ÉRTELMES reagáslát még nem kaptam rájuk. Mi a ti véleményetek erről? Hmmm?
Ja igen és én is várom a Chi-ről szoló véleményeket ide a fórumra, mivel Kapecska igen érdekesen szokta leírni/jellemezni a Chit.
"Furcsa, hogy ilyen tenyérbemászó stílussal is lehet kung-furól beszélni. Olyan embernek tűnsz, aki hebegne-habogna, hogyha szembesülnie kellene az általa pocskondiázottakkal."
igen, kapecska viselkedik így leginkább, és KA kungfuja nem kungfu.
amennyit láttam az igaziból, az alapján egy rakás szar KA kungfuja.
KGy:
azt mondtad hogy addig tanítod a Chow Gart amíg minden tudásodat át nem adod. ja és tudtommal már nem tanítassz és nem is fogsz tanítani Chow Gart.
azért érdekes hogy kb egy év alatt adtad át minden tudásod....nem gondolod?
szóval most meg a xing yi biznisz van nálatok..
most éppen az a legyőzhetetlen stílus. mi lesz a következő?
shaolin ping-pong?
Kapecskának jó szokása a chivel prédikálni
leírnád kedves Gyuri vagy bárki más az akadémiáról, hogy konkrétan mit mond MOST KA a chiről? csak azért vagyok erre ennyire kíváncsi mert ha már belső stílusról beszélünk akkor a chi fogalmának patyolat tisztának kell lennie.
na szóval. hogy fogalmazzátok meg akadémiásan a chi fogalmát?
Mostmár baromi kiváncsi lennék, ha valaki tényleg lemenne, és szétcsapna a sárkányfelhőben akkor mi lenne? Bezárnátok és bocsánatot kérnétek, visszafizetve a nemtommi oktatására elkért pénzt? Az igazság ott van ahol az erő van? Azért mert én ezen képességeim fejlesztését nem tartom fontosnak már nem is lehet véleményem? Tulajdonképpen a fejesek hozzáállása is jellemzi a stílust.