Keresés

Részletes keresés

Zézé Creative Commons License 2003.06.26 0 0 315
Nagypolitikara atforditva akar azt is mondhatnank, hogy Orbanek mondtak/felteteleztek/sejtettek, Kovacsek megtalaltak a tomegpusztito fegyvereket "irakban".
De Kovacsek, nem akarjak elhinni, hogy megvannak, annyira belelovaltak magukat az ellenkezojebe...
Barmit tettek vagy nem tettek a tv megalkotasanak kezdeten (igaz Martonyi tobbszor kihangsulyozta, hogy a szomszedok fele megtortent a tajekoztatas, annyira, amennyire oket egy Mo-i torvenyrol tajekoztatni kell), most minden visszaigazolodni latszik...
(De orulne Bush egy ilyen eredmenynek ...)

De, sajnos, mindenbe bele lehet kotni ... Olyat is mondtak az ETban, hogy nem szabad a nem magyar identitasu tobbseget megkulonboztetni ...

300 eve tudod mit tettek volna a magyarok?
Leszartak volna az egesz ET, EU-t, es beszoltak volna a totoknak, hogy csiba te, brindza pusztito, mert ha az elterelt dunank mogul, meg sokat pattogtok esetleg visszakerjuk a magyar tobbsegu deli megyeiteket!!!
Szerintem 100 ev mulva meg fingani sem fogunk tudni, a szomszedok engedeje nelkul. Ez van!!

Előzmény: angyalhentes (311)
Feles Elek Creative Commons License 2003.06.26 0 0 314
HKovács adta a lényegét: az Inforádióban azt mondta, hogy az Orbán kormány által elfogadott tv-t kritizálta az EU..Eörsi M pedig azt állitotta h igaza lett az SZDSZnek, ha javaslataik szerint módositják a tv-t (az Orbán kormány idején) akkor most minden rendben lenne. A riporter kérdésére hogy akkor most újratárgyalják-e a statustv-t, mindketten egybehangzóan (bár külön riportban) azt válaszolták, ezt még nem tudják, majd eldöntik, stb - árulkodó válasz volt...

szóval minden rendben a statusztv-nyel
de esetleg mégsem, az Orbán hibája ...

koherens baloldali érvrendszer...

Előzmény: Törölt nick (309)
angyalhentes Creative Commons License 2003.06.26 0 0 313
Ellenben kitünöen ismered az irodalmi romant, igy nem okozhat gondot atolvasni a roman sajtoban megjelent velemenyeket (hozsannakat) az Orban-Nastase talalkozorol, melyben reszletesen kifejtik, hogy Nastasa milyen erdemenyeket ert el Orbannal szemben, minden teren.

Es ez faj neked? Talan jo lenne, ha konkret karokrol beszelnel, mert a hozsannak nem artanak senkinek, es ugyanugy, mint a honi jobbos sajto akkori hozsannazasa ("Kifogtuk Nastase vitorlajabol a szelet!"), kizarolag belpolitikai okokra vezetheto vissza.

Tehat? Kernenk egy teteles karlistat. Tudod, mint a biztositonal. Hozomra nem hiszunk el semmit :)

Előzmény: Skorpió (310)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.26 0 0 312
" igy nem okozhat gondot atolvasni a roman sajtoban megjelent velemenyeket (hozsannakat) az Orban-Nastase talalkozorol, melyben reszletesen kifejtik, hogy Nastasa milyen erdemenyeket ert el Orbannal szemben, minden teren. "

Ugyan, ugyan:))))
Ugye nem azt akarod mondani, hogy te a román sajtót olvasgatva alakitod ki a véleményed?:))))

Mellesleg, TE állitottad mint SAJÁT véleményed, hogy az Orbán-Nastase egyetértési nyilatkozat valami elképesztően hátrányos volt Magyarország számára.
Nos, akkor lássuk ezeket a "hátrányokat".

És nem a román sajtót( azok közül is egyébként néhányan hamar rájöttek hogy Nastase lényegében nem kapott semmit, pusztán szépségflastromot hogy otthon betömhesse Vadim Tudorék száját, sikerült), hanem a saját agyamentségedet indokold...

És külön megkértelek, hogy a legnagyobb kárt, a 23 millió beözönlö románt már hagyd ki...:))))
Na mesélj, te kis Landeszmann te....:))))

Nahát:)

Előzmény: Skorpió (310)
angyalhentes Creative Commons License 2003.06.26 0 0 311
Azert azt el kell ismerni, hogy ez "a szlovakokon atverjuk a kedvezmenytorvenyt" nekem eleg meddonek tunik. Eloszor is csak a vak nem latja, hogy ez mar az elejen el volt baszva, amikor elfelejtettunk egyeztetni rola. Es mig a romanok hiresen opportunistak, vagy ha ugy tetszik, pragmatikusak, a szlovakok nyilvan soha a budos eletben nem fognak elfogadni semmit, mert megmakacsoltak magukat. Most mar alakithatjuk a torvenyt ugy, ahogy akarjuk, akkor sem.

De udvosnek tartanam, ha kulonvalasztanak a statust es a kedvezmenyt. A magyarigazolvanynak a szorvanyvidekeken kulonosen nagy eszmei, szimbolikus erteke van. Tosgyokeres budapesti talan el sem tudja ezt kepzelni.

Ugyanakkor csak a statusba mar sokkal nehezebb belekotni, nem lehet azt mondani, hogy adjanak a szlovakoknak is magyarigazolvanyt.

A kedvezmeny, a magyar allam altal kozvetlenul folyositott penz viszont mas dolog, az szerintem csak ket orszag kozotti ketoldalu szerzodes kapcsan tortenhet.

Skorpió Creative Commons License 2003.06.26 0 0 310
hogy miért is volt kára származott Magyarországnak az Orbán-Nastase EGYETÉRTÉSI NYILATKOZATból?
Tudom te lenni kicsit roman es nem beszelni pontos nyelvet....

Ellenben kitünöen ismered az irodalmi romant, igy nem okozhat gondot atolvasni a roman sajtoban megjelent velemenyeket (hozsannakat) az Orban-Nastase talalkozorol, melyben reszletesen kifejtik, hogy Nastasa milyen erdemenyeket ert el Orbannal szemben, minden teren.

Azt hiszem szivesen vennek masok is, ha csak nyers forditaskent is betennel ide egyet-kettöt. Termeszetesen az eredeti romannal együtt. (Nem, szo sincs bizalmatlansagrol...(:-))))

Előzmény: Törölt nick (308)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.26 0 0 309
"Szemetdombra az egesz statusztörvennyel. El kell felejteni, mint egy rossz almot. "

Nagy a gyanúm, skorpió, hogy hamarabb kerülsz te a szemétdombra...

Láthatóan még a profi "hazaáruló", 3%-os töredékszavazatos párt sem mert ilyesmivel előállni, hanem buzgón szavazta meg a parlamentben még néhány napja azt , amivel most a szlovákok pofán csapták...

Nahát.

Előzmény: Skorpió (307)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.26 0 0 308
"Akik azt akarjak, hogy hasonlo megallapodas szülessen a többi szomszedos orszaggal (mint Romaniaval), az vagy bolond, vagy megfizetik
erte. "

Mondjad nekik, te kis Landeszmann epigon:)))), ők akarják:

"Az ET közgyűlésének meggyőződése, hogy a szomszédos országok kifogásaira elfogadható megoldást lehetett volna találni, ha előzetesen megbeszélés és olyan kétoldalú egyezmény tárgyát képezték volna, mint a Magyarország és Románia közötti egyetértési memorandum."

Nahát:)))

* És nem mintha bármilyen illuzióm lenne, hiszen eddigi agyamentségeid kiválóan érzékeltették azt a zavart ami a "palesztin kérdés specialistáknál" van
ez ügyben, de hadd fokozzuk a rajtad való röhögést, meséld is el a nagyérdemünek , hogy miért is volt
kára származott Magyarországnak az Orbán-Nastase EGYETÉRTÉSI NYILATKOZATból?
(A 23 millió csipőprotézisért beözönlö román
vizíóját azt már nyugodtan kihagyhatod, azért már H,.Kovács is elnézést kért...:))))

Előzmény: Skorpió (306)
Skorpió Creative Commons License 2003.06.26 0 0 307
A szlovák kormány csütörtöki nyilatkozatban utasította el a magyar kedvezménytörvényt, mert az a módosítás után is ellenkezik Pozsony álláspontjával.

Persze ha az összes magyaroknak szant jogot megadtuk volna a szlovakoknak, akkor alairjak. De akkor mitöl kedvezmenytörveny ? Tamogatnank a szlovakokat is ?
Ez kell nekünk ?

Szemetdombra az egesz statusztörvennyel. El kell felejteni, mint egy rossz almot.

Skorpió Creative Commons License 2003.06.26 0 0 306
Ejnye BaSand, nem voltal Te mindig ilyen 1szerü. :-)))

Magyar - román egyetértési nyilatkozat talán nem is volt?
Dehogynem volt, a teljes kiszolgaltatottsaggal. Amire utaltam az az, hogy kölcsönös elönyeket tartalmazo megallapodast nem kivannak kötni a szlovakok, (es lehet, hogy az ukranok sem).
(Közben a romanok röhögnek a markukba, mert bohocot igy meg a vilagon senkiböl sem csinaltak, mint Magyarorszagbol, Orban segedelmevel).

ZeZe !

Ez ugyanis olyan jelentektelen dolog volt,
Oh, minö eufemizmus ! Mutass legalabb csak hasonlot, mas ket orszag között.

A 100% ado, meg csak kacsa ... Hogy kepzelik a totok? Hogy nyitnak egy szamlat a Szlovak allam reszere, amire Magyarorszag egyenesen utal(hat)ja a folyositando tamogatasokat?!?! Ha' nooormalis az ilyen?!?

Nem, nem kacsa. Nezz utana ! Es nem normalis, termeszetesen. Mint ahogy az sem, hogy Orban nem egyeztetett a szomszedos orszagokkal. (Kiveve -kenyszer hatasara- Romaniat, ahol lefeküdt Nastasenak.)

"Az ET közgyűlésének meggyőződése, hogy a szomszédos országok kifogásaira elfogadható megoldást lehetett volna találni, ha előzetesen megbeszélés és olyan kétoldalú egyezmény tárgyát képezték volna, mint a Magyarország és Románia közötti egyetértési memorandum."

"Tehat szo sincs arrol, hogy az ET azonos megallapodast szeretne, mint amit Orban kötött Nastaseval - bar itt H.Macisajt tendenciozusan ezt hazudja (ne higyj neki) -, hanem azt szeretne, hogy ketoldalu megallapodas szülessen, barmilyen tartalommal, de közös megegyezessel. "

H.Macisajt !

Akik azt akarjak, hogy hasonlo megallapodas szülessen a többi szomszedos orszaggal (mint Romaniaval), az vagy bolond, vagy megfizetik erte.

Te melyik vagy ?

Árgyélus királyfi Creative Commons License 2003.06.26 0 0 305
"De nem tagadtam soha, hogy a szomszédságban a legfontosabbak nekem, nekem is, es úgy gondolom, nekunk is, a véreink. Ez természetes."
[M.P.]

Biztos neki most Németo.ban vannak a vérei.

Előzmény: Törölt nick (304)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.26 0 0 304
No kérem. Itt van a H.Kovács féle "sikerdiplomácia"
konkrét eredménye.
Egy napra rá hogy a visegrádi találkozón széles vigyorral igyekezte takargatni Medgyessy bujkálását, a H.Kovácsot ( és sajnos Magyarországot és a magyraságot ) csúnyán megint arcul csapták.:

Pozsony elutasítja a kedvezménytörvényt
NOL • 2003. június 26. 12:38

A szlovák kormány csütörtöki nyilatkozatban utasította el a magyar kedvezménytörvényt, mert az a módosítás után is ellenkezik Pozsony álláspontjával.

Pozsony felszólítja a magyar kormányt, hogy ne érvényesítse a kedvezménytörvény Szlovákiát megcélzó rendelkezéseit és egyoldalú lépéseivel ne kényszerítse a szlovák felet arra, hogy ellenintézkedésekkel vessen gátat a magyar jogszabály szlovákiai érvényesítésének.

A szlovák kormánypártok miniszterei a nyilatkozat mellett, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) kormánytagjai pedig ellene szavaztak a csütörtökön elfogadott nyilatkozatnak.

(MTI)

Előzmény: Törölt nick (290)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.26 0 0 303
Kedves Zézé,

Még mielött belevinne az erdőbe a Skorpió ( ő ugyanis palesztin kérdés és Kertész specialista:)))-jut eszembe, mikor lesz a Kertész plágiumpere a csacsifogat miatt?:)), olvasd el az MTI tegnapi jelentését ( 268.sz. hozzászólás).

És most abból csak egyetlen mondatot emelnék ki:

"Az ET közgyűlésének meggyőződése, hogy a szomszédos országok kifogásaira elfogadható megoldást lehetett volna találni, ha előzetesen megbeszélés és olyan kétoldalú egyezmény tárgyát képezték volna, mint a Magyarország és Románia közötti egyetértési memorandum."

Hogy világos legyen:
Egyetértési memorandum= annak a dokumentumnak a hivatalos neve, amit H.Kovács Orbán-Nastase paktumnak nevezett el.

Nahát:)

Előzmény: Zézé (301)
Zézé Creative Commons License 2003.06.26 0 0 302
Kezdem mar erteni, miert jegeltek le az EU nepszavazas idejere ezt a temat...

Szerencsere az ETnak csak ajanlasi, javaslati jogkore van, de ez a mod ahogy a ST-tv ugyet kezeltek sokakat elremiszt a tobbi EU tanacstol, bizottsagtol is!
Micsoda amokfutast rendezhet majd egy tenyleges dontesi jogkorrel rendelkezo europai szervezet ...
600 kepiselobol 100 vettek reszt, annak a fele meg csak nem is olvasta, es megis elfogadtak valamit, amire hivatkozva a kornyezo allamok millio magyarnak keserithetik meg az eletet..
Mi a franc van itt??

A 100% ado, meg csak kacsa ... Hogy kepzelik a totok? Hogy nyitnak egy szamlat a Szlovak allam reszere, amire Magyarorszag egyenesen utal(hat)ja a folyositando tamogatasokat?!?!
Ha' nooormalis az ilyen?!?

Zézé Creative Commons License 2003.06.26 0 0 301
Csak nem a "munkaeropiac vizsgalata nelkul..." klauzula kiterjeszteserol (a romanokra is) szonokolsz itt nekunk? Ez jelenti szamodra a munkaeropiac egyoldalu megnyitasat???
Ez ugyanis olyan jelentektelen dolog volt, nembeszelve arrol, hogy meg ezt is ket tovabbi "vedofallal" biztositottak be ...

... macisajt csak azt mondta hosszasan nyihihizve, hogy Nastase akarja azt, hogy a "szocik" bevegyek majd egy megkotendo tovabbi "paktumba" a 2001 es O-N megallapodast :)

Előzmény: Skorpió (297)
Feles Elek Creative Commons License 2003.06.26 0 0 300
helyesen legalább angolul...bocs
Előzmény: Feles Elek (299)
Feles Elek Creative Commons License 2003.06.26 0 0 299
nem tudnád bekopizni, legalább magyarul
a dnp talán majd lehozza 4 nyelven..:)
Előzmény: Törölt nick (293)
BaSand Creative Commons License 2003.06.26 0 0 298
Namarmost a helyzet egyertelmü, nincs lehetöseg barmifele megallapodasra, egyszerüen azert, mert a szomszedos orszagok nem akarjak. Mivel az ET azt szeretne, hogy "kettön alljon a vasar", nagyon nehez elörelepni. Lehetne kormanyon barki a jobboldalbol, hasonlo cipöben jarna.

Magyar - román egyetértési nyilatkozat talán nem is volt?

Előzmény: Skorpió (297)
Skorpió Creative Commons License 2003.06.26 0 0 297
Szalenak teljesen igaza van.

Ha mondjuk (*)<-ide beteszi, hogy ugyanugy, ahogy ok is megcsinaltak a mi belegyezsunk nelkul :) ... vagy tul sokat akarok ;)??
Termeszetesen megtehettük volna. Es akkor vetettek volna ki a 100 %-os adot a magyar tamogatasra.

Ahhoz hogy a statusztörveny europa-szerte elfogadott legyen, valoban annyira ki kene üriteni, hogy teljesen ertelmet vesztene. Ki kell dobni, ahogy van.

Olyan megallapodat kötni, amit az Orban kötött Nastasevel, a nemzet teljes kiszolaltatottsagat jelentene. Kepzeld el, amint teljesen kinyitnank a hatarokat a - a romanoknak mar igy is nyitva all -az ukranoknak, szlovakoknak, mindenkinek. Keptelenseg. Azert gondolj bele, mennyire nyafognak nalunk, hogy miközben nekünk kell USA vizum, addig ök anelkül jöhetnek ide. "Micsoda aljas dolog, hol az egyenlö elbiralas ? Ez nalunk elvi kerdes !" - harsogjak a nemzetfeltö jobbosok Közben pedig nincs viszonossag Romaniaval a munkaerö szabad aramlasaban, ami pedig az egyik legkenyesebb kerdes. Nezd, nyugaton nem veletlenül a feketemunka az egyik föbenjaro bün. Mindenki kemenyen vedi a munkaeröpiacat. Akik azt akarjak, hogy hasonlo megallapodas szülessen a többi szomszedos orszaggal, az vagy bolond, vagy megfizetik erte. Es mielött az ET-re hivatkoznal, lassuk csak hogy mit is mondtak:

"Hangsúlyozza azonban, hogy az anyaállamoknak a segítségnyújtásnál ügyelniük kell arra, hogy azt mind formájában, mind tartalmában elfogadja az az ország is, amelyhez a kisebbségek tartoznak."

Tehat szo sincs arrol, hogy az ET azonos megallapodast szeretne, mint amit Orban kötött Nastaseval - bar itt H.Macisajt tendenciozusan ezt hazudja (ne higyj neki) -, hanem azt szeretne, hogy ketoldalu megallapodas szülessen, barmilyen tartalommal, de közös megegyezessel.

Namarmost a helyzet egyertelmü, nincs lehetöseg barmifele megallapodasra, egyszerüen azert, mert a szomszedos orszagok nem akarjak. Mivel az ET azt szeretne, hogy "kettön alljon a vasar", nagyon nehez elörelepni. Lehetne kormanyon barki a jobboldalbol, hasonlo cipöben jarna.

Előzmény: Zézé (296)
Zézé Creative Commons License 2003.06.26 0 0 296
1. reakcio: nocsak :)

2. reakcio: 80x evnek kellett eltelnie, hogy ezt valaki (ujra- tobben leirtak mar ugyenezeket a gondolatokat) eszrevegye?!?

3. "Az Orbán- és a Medgyessy-kormány egyaránt küszködött a szomszédok elutasító magatartásával, a fő különbség az volt, hogy az Orbán-kormány azt mondta, megcsináljuk a szomszédok ellenére is(*), a Medgyessy-kormány azt, hogy mindenáron meg kell egyezni a szomszédokkal. Ha viszont velük nem lehet megegyezni – ezt eléggé bizonyítja Dzurinda és Nastase összes és legutóbbi reagálása is –, akkor mindkét stratégia bukásra van ítélve. Az egyiket követve meg lehet hozni a törvényt, de nem lehet bevezetni; a másikat követve be lehetne vezetni, de nem lehet meghozni (vagy ha igen, még jobban ki kell üresíteni).
"
ebben van azert egy ket csusztatas ...
Ha mondjuk (*)<-ide beteszi, hogy ugyanugy, ahogy ok is megcsinaltak a mi belegyezsunk nelkul :) ... vagy tul sokat akarok ;)??

Előzmény: Törölt nick (294)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.26 0 0 295
No kérem.
A képmutatás magasiskolája, ha most, mikor a H.Kovácsi "sikerdiplomácia" látványosan pofára esett, egy olyan kedvezménytörvénnyel amit az MSZP/SZDSZ koalíció vert keresztül a parlamenten és a határon túli magyar szervezetek nagy részén mint egyedüli üdvözitő megoldást, szóval hogy akkor most Szálé "rácsodálkozik" a csúnya szomszédok magatartására...

Szálé szokásosan mindenkit hülyének néz, akinek a memoriája két évre visszamenőleg is müködöképes....
Ezt írja:

"Az Orbán- és a Medgyessy-kormány egyaránt küszködött a szomszédok elutasító magatartásával, a fő különbség az volt, hogy az Orbán-kormány azt mondta, megcsináljuk a szomszédok ellenére is, a Medgyessy-kormány azt, hogy mindenáron meg kell egyezni a szomszédokkal."

Ez így akár igaz is.
No de így folyatja:

" Ha viszont velük nem lehet megegyezni – ezt eléggé bizonyítja Dzurinda és Nastase összes és legutóbbi reagálása is –, akkor mindkét stratégia bukásra van ítélve. Az egyiket követve meg lehet hozni a törvényt, de nem lehet bevezetni; a másikat követve be lehetne vezetni, de nem lehet meghozni (vagy ha igen, még jobban ki kell üresíteni). "

Ez így már öblös. Szálét is a ET határozat újraolvasására bíztatnám, ahol az Orbán-Nastase
az ajánlott példa....
Nem lehetett Orbán alatt bevezetni a törvényt?:))))
Nem egy frászt.
A románok kiestek, az egyedül maradt szlovákok pedig, a hazai ballib háttérmutyizása nélkül( Weiss a Köztársaság téren, Eörsi a szlovák liberálisokkal
akciója) is kénytelen lettek volna aláírni
egy hasonlót ( és ha Orbánék újra kormányt alakithatnak, akkor is ez történt volna).
Ehelyett jött a H.Kovácsi "sikerdiplomácia".

Na , most nézhetik az "eredményt" és álszenteskedve
panaszkodhat a ballib közíró és kérhet engedélyt hogy " most ne legyek jóban se Nastaséval, se Dzurindával. "

Nahát.

Előzmény: Törölt nick (294)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.26 0 0 294
2003-06-26- Magyar Hírlap
Többségi érzés
Sosem tudtam igazán megérteni, mi okozza a magyar kedvezménytörvény évek óta tartó kálváriáját. Elfogadom, sok hiba történt előkészítése, megalkotása és elfogadtatása során, ám abban nem hiszek, hogy ezek lennének a meghatározó okok.
Nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy a magyar kedvezménytörvény kitartó elutasítása a szomszédos országok részéről inkább aktuális belpolitikai célokkal függ össze vagy/és egy titokzatos jelenséggel, a "többségi érzéssel”. Hogy az meg milyen? Olyan, mint a kisebbségi érzés, csak ezt a többség érzi.
Vajon egy kormány miért ellenzi, ha országa lakosai közül valakiket mások (akárkik) támogatni akarnak? Nem üldözni, támogatni. Méghozzá azokat, akik kisebbségi helyzetben élnek, s mindenki jól tudja – az adott kormányok is –, hogy más nyelvi, kulturális közegben élve ők nehezebben tudják megőrizni identitásukat. Márpedig ahhoz joguk van az adott államok törvényei és az Európai Unió szerint is. Az EU nagy gazdasági, politikai céljai mellett legfontosabb emberi jogi célja az, hogy ebben a nagy egységben minden náció és minden ember megőrizhesse identitását, nyelvét, kultúráját. Erről szól a jövő Európája, s ebben nincs lényeges különbség föderalista és az unionista koncepciók között sem. Ami tehát ezt a célt segíti, az nem lehet EU-ellenes. A magyar kedvezménytörvény – miként más országok hasonló jogszabályai is – ezt segíti.
A diszkrimináció általános tilalmával szokás érvelni, mondván: nemzetiségi alapon nem lehet senkit megkülönböztetni. Ez igaz, ám a jogalkotó célja ezzel a passzussal nyilvánvalóan a kisebbségek védelme volt. Hogy a többség ne hozhasson olyan törvényt, amely sújtja a nemzetiségeket. Egy országban ugyanis nem a kisebbség szokott törvényt hozni a többség hátrányára, hanem fordítva.
Ebből az elvből levezetni a pozitív diszkrimináció tilalmát – számomra legalábbis – abszurditás. Aki nehéz helyzetben van, nem segíthetem, mert sértem azt, aki jobb helyzetben van? Ne adj a koldusnak, mert ezzel sérted a bankár emberi jogait? Nevetséges.
Az Orbán- és a Medgyessy-kormány egyaránt küszködött a szomszédok elutasító magatartásával, a fő különbség az volt, hogy az Orbán-kormány azt mondta, megcsináljuk a szomszédok ellenére is, a Medgyessy-kormány azt, hogy mindenáron meg kell egyezni a szomszédokkal. Ha viszont velük nem lehet megegyezni – ezt eléggé bizonyítja Dzurinda és Nastase összes és legutóbbi reagálása is –, akkor mindkét stratégia bukásra van ítélve. Az egyiket követve meg lehet hozni a törvényt, de nem lehet bevezetni; a másikat követve be lehetne vezetni, de nem lehet meghozni (vagy ha igen, még jobban ki kell üresíteni).
Most egy minden szempontra és érdekeltre figyelő változat született, ám a jelek szerint egyes szomszédainknak ez sem tetszik, s az Európa Tanács – nem hivatalos – elmarasztalását is el kell könyvelnünk.
Ha tényleg szuverenitásukat féltik szomszédaink a segítő szándéktól – mondván, egy magyar törvény hatálya nem terjedhet át az ő felségterületükre –, vállalják ők nemzetközi egyezményben a támogatás elosztását. Állítsanak föl saját kormányszervet, parlamenti különbizottságot, vagy bízzák az elosztást kisebbségi szervezetekre… végül is saját állampolgáraikról van szó. Magyarország csak a pénzt adja. Ez csak nem beavatkozás?
Ha ebben sem partnerek, kérdezzük meg: miért nem? Talán nem akarják, hogy állampolgáraik egy része jobb körülmények közt tanulhasson, identitása erősödjön?
Ha tényleg ezt nem akarják, akkor – a Nyugat előtt oly büszkén hangoztatott – nemzetiségi politikájuk merő képmutatás. (Hogy a törvény körüli hazai hercehurcában mennyi a képmutatás itt és ott, azt most ne firtassuk. Sok.)
Mélyen egyetértek mindazonáltal azzal a mindennél fontosabb külpolitikai alapelvvel, hogy jóban muszáj lennünk szomszédainkkal.
De azért engedtessék meg nekem, hogy én most ne legyek jóban se Nastaséval, se Dzurindával.
Szále László rovatvezető
Előzmény: Törölt nick (293)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.26 0 0 293
Mellesleg, ha a jobboldali pártokak lenne egy kis politikai érzéke( hagyományosan nincs), most lefordittatnák és megjelentetnék a sajtóban
az Európa Tanácsban, a Magyarországot elmarasztaló
határozat kapcsán elhangzott Eörsi Mátyás felszólalást...

Na, annál nem sokat kell(ene) gondolkodni hogy vajon mi is a high treason jelentése....

Nahát.

Előzmény: Feles Elek (292)
Feles Elek Creative Commons License 2003.06.26 0 0 292
ekkora bakit!

"... rossz üzenet, hogy Budapest a jogszabály elfogadása előtt nem kötött kétoldalú megállapodásokat szomszédaival, elsősorban Szlovákiával."

Hkovács mondjon le:

Orbán általa erősen kifogásolt példáját kell követnie a szlovákokkal kapcsolatban -- ez a verdikt!

Előzmény: Törölt nick (291)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.26 0 0 291
Magyar vesszőfutás az ET-ben

NSZ • 2003. június 26. • Szerző: Nagy Csaba

Strasbourgban nagy többséggel elfogadták tegnap a magyar státustörvényt bíráló Jürgens-jelentést. A holland raportőr főként azt kifogásolta, hogy a magyar kormány nem kötött kétoldalú megállapodásokat szomszédaival. A román és a szlovák felszólalók össztüzet zúdítottak a státustörvényre.

Tabajdi Csaba (MSZP) szerint a közgyűlés olyan dokumentumot fogadott el, amely gyakorlatilag okafogyottá vált, és a három lényeges kérdésben – területenkívüliség, etnicitás és diszkrimináció – nem marasztalta el Magyarországot. Németh Zsolt (Fidesz) viszont úgy vélekedett, hogy felesleges volt a státustörvény hétfői módosítása, ami történt, az az egyoldalú engedményeken alapuló, alkalmazkodó magyar külpolitika kudarca. Eörsi Mátyás (SZDSZ) szerint ha 2001-ben a magyar parlament meghallgatta volna az SZDSZ aggályait, akkor a mostani vesszőfutás megelőzhető lett volna.

Fájdalmasan közömbös maradt tegnap a kedvezménytörvényt védő magyar állásponttal szemben az Európa Tanács strasbourgi parlamenti közgyűlése. Erik Jürgens raportőr a hét eleji budapesti törvénymódosítás ellenére fenntartotta kritikáját, ami ellen a magyar képviselőkön kívül alig néhányan emeltek csak szót.

Jellemző, hogy a hatszáz képviselő közül alig több mint százan voltak jelen a vitán, és 90 százalékuk megszavazta a magyar eljárást több szempontból is bíráló dokumentumot. Ráadásul a végleges szövegbe úgy emelték be a budapesti törvénymódosítást üdvözlő, ám további változtatásokat szorgalmazó passzust, hogy a jogszabály szövegét a képviselők nem is ismerték. A román és a szlovák felszólalók össztüzet zúdítottak a státustörvényre. A szlovák Robert Fico úgy fogalmazott: amíg a két ország meg nem állapodik, addig Szlovákia a nemzetközi jog megsértésének tekinti a törvény alkalmazását. A román felszólalók is úgy kérték számon a kétoldalú megállapodást, mintha meg sem született volna a két kormányfő közötti egyetértési nyilatkozat.

Jürgens a vitában közölte: üdvözlendő a kritikákat figyelembe vevő budapesti törvénymódosítás, de a jogszabály és annak alkalmazása továbbra is ellentétes az ET, az EBESZ és az Európai Unió ajánlásaival. Szerinte rossz üzenet, hogy Budapest a jogszabály elfogadása előtt nem kötött kétoldalú megállapodásokat szomszédaival, elsősorban Szlovákiával. A raportőr azzal utasította el az öszszehasonlítást más országok, így Portugália státustörvényeivel, hogy azok általános érvényűek, és a magyarral szemben nem csupán egy meghatározott országcsoportban élőkre vonatkoznak.

A holland szociáldemokrata politikus közölte: a magyaroknak végre magukba kellene nézniük, talán mégis bennük van a hiba, és nem a külvilágban. Arra a kérdésre, hogy milyen konkrét kifogása van még a státustörvény tartalmával kapcsolatban, a zsebébe nyúlt, és elővett egy magyarigazolványt. – Ez! Amíg ez az okmány a koronával a fedőlapján úgy néz ki, mint egy útlevél, addig aligha várhatják el a szomszédok egyetértését.

Tabajdi Csaba (MSZP) értékelése szerint olyan dokumentumot fogadott el a közgyűlés, amely gyakorlatilag okafogyottá vált a törvénymódosítás után. Magyarországot a három alapvető kérdésben – területen kívüliség, etnicitás és diszkrimináció – nem marasztalta el a határozat. A jelentésnek nincs folytatása és következménye. Tabajdi szerint helyesnek bizonyult a Medgyessy-kormány erőfeszítése, hogy az európai szervezetek észrevételei alapján módosította a törvényt. „Magyarország megspórolhatta volna magának az elmúlt két évet, ha az Orbán-kormány nem rontja el a törvény megfelelő nemzetközi előkészítését” – tette hozzá.

– Nyilvánvalóan felesleges volt a státustörvény hétfői módosítása – fogalmazott Németh Zsolt (Fidesz). „Ez nem más, mint az egyoldalú engedményeken alapuló, alkalmazkodó magyar külpolitika kudarca. Sem a határon túli magyarok, sem a szomszédok, sem pedig az úgynevezett európai intézmények nem igazolták vissza a szükségességét” – közölte.

Eörsi Mátyás (SZDSZ), az ET liberális frakciójának vezetője úgy fogalmazott: „Sajnálatos, hogy a Fidesz ellenállása miatt a parlament nem tudta előbb elfogadni a törvénymódosítást, hiszen így az elmarasztalás megelőzhető lett volna. Az SZDSZ a budapesti parlamenti vitában magára maradt, itt Strasbourgban azonban mind a szocialisták, mind a konzervatívok azzal értettek egyet, amit az SZDSZ otthon 2001-ben kifejtett. Nem az öröm mondatja velem, hogy sajnos nekünk volt igazunk. Ha annak idején hallgatnak az SZDSZ aggályaira, a mostani vesszőfutás megelőzhető lett volna.”

Előzmény: Törölt nick (290)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.25 0 0 290
H.Kovács Szlovákiából "üzent", a Híradóban, a
visegrádiak találkozója elöl bújkűló Medgyessy helyett, emigyen:
-A kedvezménytörvény amit most elfogadtunk (mármint az MSZP/SZDSZ koalíció- Macisajt megj.)azt tovább már nem fogjuk módositani!

No igen....
Közben a "hazaáruló" ballib "sikerdiplomáciának"
sikerült olyan helyzetbe manővereznie Magyarországot, mint a másik nagy büdös komcsi kreatúra, Bős Nagymaros esetében...
Ott is a nagy arc volt, hogy így a hágai bíróság meg amúgy a papírtigris, aztán a szlovákok meg vígan elterelték a Dunát és áramot is termelnek, nekik már jó, máig elégedettek...

Nos, H.Kovácsnak valószinüleg elkerülte a figyelmét
(vagy nem akarta meglátni), hogy a mai ET határozat bizony ugyanolyan kétoldalú megállapodásra
utasitotta, mint amilyen az Orbán-Nastase egyetértési nyilatkozat volt...
Így hát, nincs mese, vagy kidobja mindenestől a törvényt ( ezt nem meri, persze, most még a 3%-os SZDSZ sem mert ellene szavazni), vagy megállapodik a kis mokány Dzurindával.( no és Nastaseval is újra, mert az is azonnal érzi hogy itt keresnivalója van).
Dzurinda tavalyi pofonja és a mostani nyilatkozatai után, erre elég alacsonyak az esélyei....

Hát, ide manőverezte H.Kovács a nagy büdös ballib sikerdiplomáciát...És hogy emiatt őt/őket nem sajnálom, az érthető. A határon túli magyarság
törvényét annál inkább.

Viszont hogy egy nemzeti ügyből mit csináltak
"hazaárulóék",pusztán zsigeri magyargyűlöletből és Orbánék megbuktatása céljából, na abban benne van a múlt századi magyar történelemnek az egész tragédiája.

Folyt. köv.

Előzmény: Törölt nick (273)
Skorpió Creative Commons License 2003.06.25 0 0 289
Landeszmann> Kertész> Skorpió >SZDSZ
Hogy tartsuk a jó irányt:)))

Akkor nezzük H.Macisajt "joiranyat":
RMDSz (fülünket-farkunkat behuzzuk) > Magyaroszag (nagy a szank) > Gerbeaud-terasza (" utalom az erdelyi magyarokat, maradjanak csak otthon a seggükön") > Rakoczi ut (mint Szendvicsember, a plakaton Kovacs hitlerbajusszal) > Lipotmezö, (Kovacs Laszlo kül.min. havonta sajtkezüleg ajandekcsomagot ad at, többek között a Statusztörvenyt elutasito SzDSz-esek nevsoraval, a Nagy-Magyarorszag terkepbe csomagolva.

Hogy tartsad a jó irányt... (:-)))

-------

Van két bölcs ballib párt, (az egyik azért megrt megszavazta a másik meg azért mert nem :))), meg egy kihajítandó törvény...
De hogy ne halj meg hülyen, elmagyarazom:

Nincs ket ballib part, van egy szocdem es van egy liberalis ( nem, nem a fidesz, nalunk most hüberrendszer a modi.)
Az SzDSz elvi okbol nem szavazta meg.
Az MSZP gyakorlati okbol szavazta meg.
Meg is nyertek a valasztast.
A statusztörveny pedig egy kihajitando törveny, mint ahogy a Velencei Bizottsag ill. most az Európa Tanács nyomatékosan figyelmeztetett ra.

Na H.Macisajt, ma sem keltel hiaba, tanultal valamit.
Ugyan hagyd mar, nem kell megköszönnöd.)

Előzmény: Törölt nick (287)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.25 0 0 287
"Valóban korrekt egyén ez a Skorpió!:)"

Ez?:)))) Mintapéldány:)))
És ahogy "érvel":))):

"-Ebböl is latszik az SZDSZ bölcsessege, hogy nem szavazta meg a kedvezmenytörvenyt.
-Az MSZP-nek a bölcsesseget az mutatja, hogy bar tudta hogy nem szabadna megszavazni, de politikai okbol meg kellett tennie. Meg is tette.
-Tudomasul kene mar venni, hogy az egesz statusztörveny ugy rossz, ahogy van, ki kene nagyivben hajitani. (Nyugi, ki is fogjak.)
-Az egyetértési memorandum pedig minden roman nacionalista ágya fölött ottt log bekeretezve, Magyarorszag megalazasanak peldajaul.
-------

Hát nem lehengerlő?:))))
Van két bölcs ballib párt, (az egyik azért megrt megszavazta a másik meg azért mert nem :))), meg egy kihajítandó törvény...
Mondjuk, Skorpió egy brosúrával lemaradt és elnézte hogy az ET most a ballib koalicíó által nagy hurrával megszavazott módositott törvéy módositására szólitja fel a magyar kormányt... no de kicsire nem adunk:))

Nahát:)

Hogy tartsuk a jó irányt....(:)))

Előzmény: szabicsek (286)
szabicsek Creative Commons License 2003.06.25 0 0 286
Valóban korrekt egyén ez a Skorpió!:)
Előzmény: Törölt nick (285)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.25 0 0 285
Landeszmann> Kertész> Skorpió >SZDSZ

Hogy tartsuk a jó irányt:)))

Nyihihi:))

Előzmény: Skorpió (284)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!