Nuclear Physics B204 (1982) 141-167 ~ North-Holland Publishing Company THE RISHON MODEL" Haim HARARI and Nathan SEIBERG Department of Pt[vsics. Weizmann Institute of Science, Rehot'ot. Israel Received 24 August 198 l
És egyesek szerint a húrelmélet csak spekuláció...
A mértékszimmetria alkalmazásához, a Yang-Mills elmélethez, a Standard modellhez nem szükséges a húrelmélet. Nem a húrelmélet alapján dolgozták ki ezeket.
A húrelméletet képes ezek eredményeit visszaadni. Ez azonban önmagában nem jelenti azt, hogy a húrelmélet hasznos vagy célszerű. Akkor lenne az, ha valami többletet adna, olyan mérhető dologra tenne előrejelzést, amire a SM nem képes.
Ilyennel egyelőre nem szolgát. Ezért egyelőre nem bizonyított.
"In modern geometry, the extra fifth dimension can be understood to be the circle groupU(1), as electromagnetism can essentially be formulated as a gauge theory on a fiber bundle, the circle bundle, with gauge group U(1). In Kaluza–Klein theory this group suggests that gauge symmetry is the symmetry of circular compact dimensions. Once this geometrical interpretation is understood, it is relatively straightforward to replace U(1) by a general Lie group. Such generalizations are often called Yang–Mills theories."
A modell szerint nem lehet olyan töltéssel rendelkező mezon ami csak up kvarkból áll. Mivel ez nem tud a fotonhoz kapcsolódni. És a valóságban nincs is ilyen mezon.
Szerintem ahhoz is kell valami értelem, logika, hogy ötletnek lehessen valamit tekinteni.
Odaveted pl. hogy a "fermion elsüllyed". Lehet hogy ez neked mond valamit, de másnak aligha. Hogy Tevétől idézzek, a gondolataidat egy fórumon úgy kellene megfogalmazni mintha nem létezne telepátia és csak a leírt szavak hordoznák a közlendő elképzelést.
Szó sincs róla, nagyon is tudok lelkesedni új gondolatokért. Az emberi butaság az ami irritál.
Teljesen mást értek modell és elmélet alatt mint te. Ha egy népmesében kicserélik a mesehősöket fermionokra, bozonokra stb az nekem nem elmélet hanem elcseszett népmese.
Tudom hogy te az áltudomány ellen harcolsz. Egyszerűen téged irritál minden új gondolat. Ezért próbálom kerülni az összetűzéseket veled. Nem azért írok ide, hogy bárkit is bosszantsak. Nem ez a célom.
A QM egy nagyon összerakott és szép leíró elmélet. A bajok ott kezdődnek, hogy meg sem próbál magyarázatokat keresni a jelenségekre. A másik probléma az, hogy ha nem lesz új elmélet, ami legalább annyira jó eredményt ad mint a QM az embereket nem fogja érdekelni a fizika. Márpedig ennek pénzbeli megnyilvánulásai is lesznek.
A fizika életbenmaradása szempontjából az a jó, ha új és érdekes (működő) elméletek keletkeznek.
Tudom erre egyre kisebb az esély. A húrelméletnek sem nagyon megy.
Nekem ezt nem kell elmondanod, lehet hogy jobban rálátok erre a tudományágra, mivel én megszállott vagyok.