Keresés

Részletes keresés

Table grape Creative Commons License 2021.10.12 0 0 863

A kiskert.com hírdet Iharosberényi 29 és Nagymarosi 38 fajtákat 100 + cm méretben , de árat nem ír ,hívni kell őket . Nem írja ,hogy mennyivel magasabbak egy méternél . 

Előzmény: gesszti (862)
gesszti Creative Commons License 2021.10.11 0 0 862

Keresgélek a mostani gesztenyefáim mellé valami nagyobbacskát. Ha láttok véletlenül - elsősorban Zalában - nagyobb méretű átültethető szelídgesztenye fát, szóljatok. Minél nagyobb, annál jobb lenne. Akár 2,5-3 méteres is. Lehet dbd is, de akár egy Iharosberényinek is örülnék. 

Table grape Creative Commons License 2021.10.10 0 0 861

Kint tartottad vagy két honapig zárt helyen ,és nem penészedett be ? Neked is ez az idén volt ? Mikor szedted -vagy vetted  az első terméseket ?

Előzmény: TK421 (858)
Table grape Creative Commons License 2021.10.09 0 0 860

Igen eltudok menni , akkor azt majd megbeszéljük amikor eljön az oltás ideje , valamikor Április vége , Május lesz .

Előzmény: Gábor72Bp (857)
Table grape Creative Commons License 2021.10.09 0 0 859

Ez mikor volt tavaly , vagy az idén már augusztusban sikerült gesztenyéhez jutnod ?   Hogy 2 honapig tároltad és elfogyott. 

Előzmény: Gábor72Bp (854)
TK421 Creative Commons License 2021.10.09 0 0 858

Tárolás:

 

nekem is elfogyott 2 hónap alatt, de én simán kint tartottam zárt helyen a teraszon, semmi baja nem lett

Előzmény: Gábor72Bp (854)
Gábor72Bp Creative Commons License 2021.10.08 0 0 857

Upsz. Levágtam a vesszőket, csak egyet hagytam, hogy az erősödjön.

Ha majd oltani lehet, el tudsz jönni Kétbodonyba?

Előzmény: Table grape (850)
Gábor72Bp Creative Commons License 2021.10.08 0 0 856

Hol sikerült ilyen fákat beszerezned?

Előzmény: Table grape (851)
Gábor72Bp Creative Commons License 2021.10.08 0 0 855

Természetes közegében nem láttam gyökérről hajtást. Az első oldalhajtások a kivágott fa gyökeréhez közel, de már a törzs részről erednek. Itt magyarországon is tud már valaki gyökérről szaporítani, vagy ez még csak laboratóriumi eredmény?

Előzmény: Table grape (851)
Gábor72Bp Creative Commons License 2021.10.08 0 0 854

Termés tárolása nem egyszerű. Nekem egész jól bevált az a módszer, hogy a gesztenyéket megnedvesítettem és meraktam műanyag dobozba, hogy párás közegben maradjon. Normál hűtőbe tettem és 2-3 naponta megforgattam őket, így nem penészedtek be. Nem tudom mennyi ideig lehetne így eltartani, mert nekem kb 2 hónap után elfogyott. Viszont az állaga egész jól megmaradt, mintha még friss lenne.

Előzmény: Table grape (847)
Gábor72Bp Creative Commons License 2021.10.08 0 0 853

KV zaccról olvastam, hogy ne a föld tetejére rakjuk, hanem keverjük bele a földbe, mer különben penészes lesz. Így aztán közvetlenül a marhatrágyával kevertem.

Kb. fele ültetéssel megvagyok, már szinte csak a magoncok vannak hátra, meg 3db porzó fa áttelepítése. Na meg a kerítés a vadak ellen... meg...:) Sosem lesz vége.

Előzmény: gesszti (845)
Table grape Creative Commons License 2021.10.06 0 0 852

Tegnap este megsütöttem 11 szem BdeB -t azután ,hogy a magok a hűtőben vannak tárolva kb. egy 

hete . Mindegyik szem egészséges volt kissé édeskés és nagyon finom állagú és a belső héj könnyen levált a magrol .

 

Table grape Creative Commons License 2021.10.04 0 0 851

Én is szkeptikus vagyok a fán hajtás gyökereztetéssel ,de ez most egy kísérlet szeretném tudni ,hogy kialakulnak e gyökérkezdemények a hajtáson. Viszont van két fám amit vettem és azok nem oltványok ,nem magoncok ,hanem saját gyökerű vesszők. Vannak szaporíto iskolák ahol már így szaporítják a fajtákat és aki ezekből telepít annak egyöntetű az állománya és persze nincs évek múltán oltás elhalás . A technologiát nem ismerem és persze nem is kötik az orrunkra , de úgy gondolom ,hogy speciális körülmények között növényházban gyökereztetik ezeket a vesszőket ,ahol a hőmérséklet , páratartalom stb. be van szabályozva meg a vessző gyökér képző hormonokkal van kezelve. Utána kellene ennek is nézni hol szaporítanak így ,mert ez már a valoság !

Előzmény: Gábor72Bp (840)
Table grape Creative Commons License 2021.10.04 0 0 850

Ha az alany kifakadt és van elég erős vessző akkor meglehetne probálni másik fajtát oltani rá .

Előzmény: Gábor72Bp (839)
Table grape Creative Commons License 2021.10.04 0 0 849

A Berkenye az finom lehet talán a naspolyához lehetne hasonlítani ,hideg hatására az is édesedik.

A gesztenyében meg a krumplihoz hasonloan hideg hatására a keményítő alakul át cukorrá ? Nem tudom ,pontosan ez e a folyamat .

Előzmény: gesszti (848)
gesszti Creative Commons License 2021.10.04 0 0 848

Gesztenyével nincs hűtős tapasztalat. Berkenye van most nálam hűtőben. Első termés, így nem tudom, milyen lesz a végén, de sokat alakult már 1 hét vacogás után is. Édesedett. Mondjuk nekem ízlik így is, ezért rájárok. Hogy marad-e belőle a végén, azt nem tudom... :-)

Előzmény: Table grape (847)
Table grape Creative Commons License 2021.10.04 0 0 847

Azt olvastam a külföldi szakmai irodalomban ,hogy jo néhány hibrid fajtánál a termést hűtőben kellene tárolni egy darabig ,hogy utoérjen mielőtt megsütjük ! Nálam ez a kis termés most hűtőben van kb. 2 fokon ,majd sütök belőle hogy milyen az íze . Ahogy írják a Marigule fajtának finom édes íze van és könnyen le is válik a belső héj a magrol . Ebből szeretnék majd párat oltani . Biztos érdekel benneteket is . Amúgy van valakinek tapasztalata a termés hidegen tartásárol mielőtt megsütjük?

Előzmény: Gábor72Bp (844)
Table grape Creative Commons License 2021.10.04 0 0 846

Igen én már meg is tapasztaltam , milyen amikor vagy túl sok porzos vagy termős virág van a fiatal fán ! Amíg tudod mind a kétféle virágot ritkítani kell ,ugyan úgy mint más gyümölcsfákat mondjuk őszibarackot , különben megszakad a fa meg apro lesz a termés !

Előzmény: Gábor72Bp (842)
gesszti Creative Commons License 2021.10.04 0 0 845

Kávézaccot ne. (szerintem) Ahol eddig láttam, ott mind csak penészforrás lett belőle. 

Pl. Oázis kertészetnek van 20 literes savanyú tőzege kb. 1500 Ft-ért. Tetejére valami fás cégtől szerzel fenyő gyaluforgácsot, és kész is. 

(3 egység savanyú tőzeg, 2 egység eredeti föld, 1 egység trágya, és felülre pár centis rétegben tiszta savanyú tőzeg. Én így ültetném.)

 

Gyaluforgáccsal abszolút pozitívak az idei tapasztalatok. Tökéletesen árnyékol, és szinte mindig nedvesen tartotta a talajt egész nyáron. Mostanában kezdtem bekapálni a gyümölcsfák környékét, szépen korhad az alsó része a forgácsnak, és ahogy keveredik a talajjal, nem engedi bekötődni a talajt, porózus marad. 

 

Még kicsik a fáim. A dbd oltások mind elpusztultak. A magoncok élnek, virulnak. Messze még a termés. 

 

Sajnos a dbd oltásokat nem gesztenyés kertészetből vettük, így eleve kódolt volt, hogy gond lesz velük. Jó eséllyel meg is fagytak még a kertészetben tavasszal. Drága tanulópénz volt, mert 4500-ért adták darabját. Persze semmi felelősséget nem vállalt a srác. 

Előzmény: Gábor72Bp (844)
Gábor72Bp Creative Commons License 2021.10.02 0 0 844

Zsákos marhatrágyával próbálkozok, meg kaptam egy nagy adag kv zaccot, abbol is keverek egy nagyon keveset a trágyához, mert a trágya elvileg lugos a vk meg savanyít. Szerencsére annyira nem vészesen agyagos a földem, van ahol egészen homokos-agyagos.

 

Más. Vettem a Lidliben gesztenyét. A papírja szerint BdB. Megsütöttem és az íze csalódás volt.  Amit tavaly vettem sokkal finomabb volt.  Nem elég, hogy megmaradjon a fa, teremjen is és még az íze is jó legyen...  A tiétek milyen? Ízre, méretre...

Előzmény: gesszti (843)
gesszti Creative Commons License 2021.09.29 0 0 843

Ilyen talajba mindenképp úgy ültetnék fát, hogy a lehető legnagyobb ültetőgödörbe, és tőzeggel, sziárccsal, humusszal, bármivel meglazítanám a talajt. A keményre száradó agyagban szerintem semmilyen fa nem fogja jól érezni magát. Valahogy meg kell oldani, hogy az eső ne szaladjon el, legyen lehetősége a gyökérzónába leszivárogni, de ugyanakkor ne pangjon ott. A csemete gyökere alatt én még 20-30 cm-t legalább meg szoktam lazítani, hogy tudjon lejjebb menni a víz. Majd lemegy annyi gyökér a víz után, amennyi a fának kell. 

 

Az ültetőközegbe is szoktam érett(!) trágyát keverni. ha csak alá teszem, akkor pont az első 1-2 évben marad tápanyag nélkül a fa. Azok váltak be, és azok indultak el viszonylag gyorsan, amelyeknél az első cm-nél már ott volt a gyökér közelében a jól elkevert tápanyag. 

 

Mondjuk én könnyen ások ültető gödröt, mert kiviszem a kis árokásómat a birtokra, és azzal megoldom. Nem tudsz bérelni egy kis árokásót? Baromi sokat tud segíteni. 

 

 

Előzmény: Gábor72Bp (837)
Gábor72Bp Creative Commons License 2021.09.29 0 0 842

2 kis fa 80 deka az szép eredmény! Mekkora 1-1 szem?

Hallottatok már olyanról, hogy esetleg a gesztenye csemete megszakadna? Vagy ez a gesztenyére nem jellemző? Talán nem véletlen, hogy a természetben a fák több évig csak nőnek és nem hoznak termést. Ennek nyilván megvan a magyarázata. Ha ráoltunk már termő ágat és azon sok termést hagyunk, az nem okoz az a kis fának problémát?

Előzmény: Table grape (835)
Gábor72Bp Creative Commons License 2021.09.29 0 0 841

Sok helyen olvastam már, hogy a fenyőkéreg, meg a tűlevél is jó lehet a gesztenyének. Ennek ellenére a valós élettere mégsem a fenyvesekkel kapcsolódik. Talán azért, mert a fenyő gyökérzete már a felső talajrétegben "megfojtja" a magonc fejlődését? Ha így van, akkor egy fejlettebb fa leültetése akár ígéretes összhangot is alkothat. Csak természetes úton nem tud tovább terjedni. Persze lehet csak én gondolom, hogy a fenyőknek a felső rétegben sűrű a gyökérzete, mert eddig ilyeneket láttam.

Jut eszembe, magoncot már ültettem fenyőfák közé, homok talajba, csak úgy. Addig bírta, míg a magból tudott fejlődni, aztán megállt és elhalt.

Előzmény: gesszti (833)
Gábor72Bp Creative Commons License 2021.09.29 0 0 840

Szkeptikus vagyok a fán fajtás gyökereztetéssel. Még nem hallottam, illetve a megfigyelt fáknál sem láttam, hogy a földhöz érő vessző gyökeret eresztett volna. Persze egy próbát megér.

Nagyon becsomagoltad. Szándékosan dunsztolod? Vagy van locsolási lehetősége?

Szerintem csak akkor bontsd ki, mikor a fa már nyugalomban van.

Előzmény: Table grape (831)
Gábor72Bp Creative Commons License 2021.09.29 0 0 839

Élni fogok a lehetőséggel. Bár nem tudom, hogy azok az alanyok, amik így eldobálják a faiskolai BdB oltásokat, alkalmasak-e egyáltalán, vagy inkább cseréljem őket saját magoncra?

Előzmény: Table grape (827)
Gábor72Bp Creative Commons License 2021.09.29 0 0 838

A tölgyre oltásod jobban néz ki mint a magoncaim. Bízom benne, hogy az új közeg helyrepofozza őket.

Nagy dolog lenne ez a tölgyre oltás. A kezdet jó, csak maradjon is így. Nekem az idén beszerzett 17 BdB fámból már 1 kipusztult, 2 meg az alanyról hozott hajtásokat és az oltott vesszőt eldobta. :(

Előzmény: Table grape (826)
Gábor72Bp Creative Commons License 2021.09.29 0 0 837

Agyagos világosbarna talajom van. Szárazon eszméletlen keményre össze van állva. Csákánnyal tudom az ültetőgödröket kiásni. Ha nedves, akkor morzsalékos, jól lapátolható,

Most ott tartok, hogy kiépítettem az öntözőrendszert és megkezdem a csemeték ültetését. Az öntözőt tavasszal fogom beüzemelni. Sajnos nagyon lassan haladok és a szabim is elfogy, meg vasárnap egy kutyus is megharapta a kezem, nem tudom idén el tudom-e ültetni a fáimat. Félek, hogy a konténeres fáim el fognak fagyni télen.

Előzmény: gesszti (824)
Table grape Creative Commons License 2021.09.28 0 0 836
Table grape Creative Commons License 2021.09.28 0 0 835

Beérett nálam a Betizac , két kis fárol kb. 80 dekát szedtem össze és nagyon örülök neki ! Van még két kis Marron de Lyon fám ,azokon is lesz de ott a kupacs még nem nyílik .   

Table grape Creative Commons License 2021.09.22 0 0 834

Gratulálok az eddig elért eredményekhez ,folytatni kell tovább a talaj-növény kísérleteket!

Előzmény: gesszti (833)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!