Mivel én magam sem bízom a saját memóriámban (okkal), megkérdeztem a METEO topicot, jól emlékszem-e hogy volt egy hosszabb igen hideg időszak az előző télen.
Ezt itten rferi válaszolta:
Volt bizony, novemberben, azaz 2004 novemberében, de hát az ugye még a tavalyi télhez tartozik.
Két hét, kemény hó nélküli mínusz 15-17 volt nálunk pesten.Aztán decemberben volt egy pár hetes elég enyhe időszak, és aztán januárban jöttek a havak, összesen vagy 60 centi nálunk, több hullámban.
Na jó, Te mindenképp megtudod. Ha akarod ki is lesheted. :-)
Én nem emlékszem ilyen hidegre tavalyról, de majd utánanézek a férjem feljegyzéseiben.:-)
Guriga tuti hogy cserepez, mert kicsi a kertje. Szerinte ugyan ott megélnének a földben is. Azt is mondta hogy nem takarja a cserepet. Igazából elképzelhető, mert nincs mélyen a gyökere, tehát átfagyhat a kertbeültetett is.
Tul. képpen Ő is besegített ebbe a bolondériámba. Végülis már három éves lesz némelyik, virágozhatna. De jópofa lenne a nappali előtt a teraszon, kicsi orgonabokrok!
Én nem emlékszem ilyen hidegre tavalyról, de majd utánanézek a férjem feljegyzéseiben.:-)
Guriga tuti hogy cserepez, mert kicsi a kertje. Szerinte ugyan ott megélnének a földben is. Azt is mondta hogy nem takarja a cserepet. Igazából elképzelhető, mert nincs mélyen a gyökere, tehát átfagyhat a kertbeültetett is.
Tul. képpen Ő is besegített ebbe a bolondériámba. Végülis már három éves lesz némelyik, virágozhatna. De jópofa lenne a nappali előtt a teraszon, kicsi orgonabokrok!
Nekem cserépben nincs, de olvastam olyat, hogy megoldható. Sőt, korábban mintha Guriga is azt írta volna, hogy neki van, vagy hogy lehet úgy is tartani.
Vajon ki fogja bírni ezt a telet? Tavaly nem történt baja, és idénre már virágot vártam volna, de sajnos nem takartam be.
Mit gondoltok?
Egyáltalán van még ilyen őrült a mi éghajlatunkon mint én? Hogy cserépben nevelgeti, azért(is) hogy a teraszon is legyen? :-)))
Igazából ez úgy kezdődött hogy nem tudtam átültetni a nyaraló kertjébe, mert ott homok van, én meg nem mindíg. Vagy meg sem eredt, vagy alig fejlődött. Aztán erre kitaláltam, csinálok én konténereset házilag. Bevált a dolog, gyorsabban is fejlődik, de az én agyam meg elszállt. :-)))
Ma újabb orgonával gazdagítottam a kertünket! A barátnőmtől kaptam. Az övé sötét lila, teltvirágú és illatos (ennek a sarját hoztam el). Remélem, az enyém is ilyen lesz!!!
Azt írja a szakirodalom, hogy alaposan vissza kell vágni. A vastagabb törzseket a talajhoz közel különböző magasságban, a vékony, de erőteljes hajtásokat egy kicsit magasabban. A művelet közben könyörtelenül ritkítani is kell: vagyis sok hajtást a talajszint alatt kell likvidálni. Utána jól megtrágyázni, meglocsolni a tövet. Mindezt tavasszal. Abban az évben persze nem lesz virág, de aztán!!!!!
Segítséget kérek. Nagyon magnőtt az orgona, sok helyet foglal, szeretném csökkenteni. Nem akakrok neki esni, valamennyit hagynék, de nem tudom hogy fohjak hozzá. A régi, vastag törzsűeket hagyjam meg, vagy a fiatal, de erőseket?
Valószínűleg konténeresek voltak, úgyhogy nyugodtan hagyd őket virágozni. A visszametszést majd csak jövő tavasszal, a hideg elmúltával kell megejteni.
Sziasztok! Tavasszal ültettem 3 nyári orgonát és most vettem észre rajtuk a kis virág-kezdeményeket. Ezeket hagyjam kifejlődni, vagy csípjem le, mint a "rendes" orgonánál?
Félfás, kb. augusztus elején, merthogy már a kertekben az első virágok el is virágoztak, innen tudtam melyik szinből szedjek. Betettem cserépbe és a többi növény mellé a teraszra, majd szeptember végén kiültettem. Idén már kb. hetven cm-esek.
Én tavaly dugványról szaporitottam lila nyári orgonákat és már mindkettőn látom a bimbót!!! Nagyon örülök neki, szeretnék még fehéret is, már csak alanyt kell találnom.