Ez most mire válasz? Ismerem a wiki technológiát, a kérdés az, hogy ki szerkeszti ezt az oldalt.
A baj az, hogy a gyanútlan kereső ezekre rábukkan, és a webcím alapján hajlamos simán komolyan venni.
Nézz meg néhány másik szót, milyen etimológiák vannak megadva. Én három random szót néztem meg: vár, tűz, hal. Sumérból és dravidából vannak a szavak eredeztetve, finoman szólva nem a konszenzusos etimológiákkal összhangban - olyan ősmagyar alakokon keresztül, amelyekre mondjuk minimum forrást kellene adni, de némelyik alak a mai tudásunk szerint nem igazán létezhetett. (Mondom ezt úgy, hogy én nem értek hozzá, de annyira kilóg a lóláb...)
Abban természetesen igazad van, hogy illik a forrást megadni egy hozzászólásnál.
Továbbá, eltévelyedett a topic a kéve szó irányába. Senki nem kérdezte, hogy mit jelent a kéve. Szerintem ez egy közismert magyar szó. Nem is illik a topic-ba. (az eredeti kérdés a kége volt - 3749)
A rendes kotla annyiban különbözik ettől, hogy vastagon ki van tapasztva "sárral" (ami nem más, mint a vályog alapanyaga: törekkel vagy pelyvával kevert agyag). Ez szolgálja azt a célt, hogy ha nem lobog a tűz, akkor is egyenletes meleg maradjon még nagy mínuszokban is. És pl. zsírsütéskor nem ég rá a bogrács felső szélére (amitől barna lenne a zsír), mert a tűz melege csak a bogrács alsó részét éri.
A rendes bogrács legalább 50 literes, két füles, mint amiről "hagyma boy" üst néven tett be itt alább képet, a láncra felakasztott az csak kisbogrács :) de a viccet félretéve az üstöt én hatalmas, kézi erővel nem mozgatható óriásedénynek tartom...
Csodálkoztam is, mikor meghallottam, hogy üstháznak hívják a kotlát (mert ebből következtettem, hogy a bográcsot amit beleraknak, azt akkor meg ott üstnek hívják)
Én meg bácskai vagyok :D)
De lassan már semmin nem csodálkozok, mert már nálunk is az egy generációval fiatalabbak disznósajtnak hívják a svarklit.
Fablétől(nála olvastam ezt) a pitlit. A malacoknak üstbe főzték a krumplit, még a miénk is megvan(alföldi vagyok). Na de a bogrács hogy került a disznóvágáshoz? Hiszen abba alig férne valami. Jó nagy üst kell. Az üstnek két füle van és nem lehet fölakasztani.
Nem (bár valami kis edényre már hallottam, hogy azt mondják "kotli", de az nálunk "pitli")
A kotla az a háromlábú, sárral kitapasztott bádog szerkezet, amibe a bográcsot rakják disznóvágáskor, vagy amikor még sok disznó volt, és zsákszámra főzték nekik a krumplit.
Aztán középiskolában hallottam (ott már más környékről valók is voltak), hogy ezt üstháznak hívják, a nagy (50-60 literes) bográcsot meg üstnek, és csak a kisbogrács a bogrács...