Keresés

Részletes keresés

NevemTeve Creative Commons License 2015.08.14 0 0 9892

Speciel a mysqli-t nem kötelező objektumosan használni, lehet normálisan is...

Előzmény: Laja73 (9890)
DJG Creative Commons License 2015.08.14 0 0 9891

Nem is beszélve az OOP rendszerek sebezhetőségéről (publikus hibáikról), lomhaságáról -  'indokolatlan' erőforrás igényéről.

 

Hogy a micsoda?

Előzmény: lxt (9888)
Laja73 Creative Commons License 2015.08.14 0 0 9890

Azé egy kicsit megnyugodtam akkor :)

Pedig esküszöm próbálom magamévá tenni. Igazából szeretem is látni a kódban az objektumokat csak amolyan l'art pour l'art vannak benne. Mysql-t már lecseréltem mysqli-re, ez az egy ami tartós.

NevemTeve Creative Commons License 2015.08.13 0 0 9889

Ez nem az OOP-től van, hanem a 'mindent bele' és a 'gyorsabban, mint jól' néven ismert tervezési mintáktól. (Kiegészítő olvasmány: https://en.wikipedia.org/wiki/Anti-pattern)

Előzmény: lxt (9888)
lxt Creative Commons License 2015.08.13 0 0 9888

Dettó:-)

Nem is beszélve az OOP rendszerek sebezhetőségéről (publikus hibáikról), lomhaságáról -  'indokolatlan' erőforrás igényéről.

Előzmény: hellsing (9886)
DJG Creative Commons License 2015.08.12 0 0 9887

Egy csudát. Semmi köze ahhoz, hogy hány programozó van egyszerre.

 

PHP-ben az OOP kicsit olyan később rácsavarozott oldalkocsi, a legtöbb régi kódban nincs OOP, tehát nincs ingerenciád rá, oké, érthető. De a nagyobb keretrendszerekben elég mindennapos. Persze, aki saját maga akar nulláról egy weboldalt programozni, azok közül tipikusan ma sem fordulnak hozzá sokan, de azért ez semmit nem jelent. Ha viszont valami reális módon állsz neki egy weboldalnak, nem úgy, hogy magad próbálsz nulláról mindent újra megoldani, amit már százmilliószor kipróbáltak a világon, alapvető hibákat és biztonsági bajokat kijavítottak, satöbbi, satöbbi, tehát használsz valami kész rendszert, és csak azt alakítod a magad képére, akkor mindennap bele fogsz botlani.

 

Más nyelveken meg környezetekben meg speciel a legkisebb ötsoros Hello, world! mögött is OOP van, mert olyan.

Előzmény: hellsing (9886)
hellsing Creative Commons License 2015.08.12 0 0 9886

A lejárt lemez dologgal vitatkoznék. Mindkettőnek megvan a maga szerepe. Az OOP nagy projektekre, sok együtt dolgozó programozóra van kitalálva. Ha one man show-ként dolgozol, nem sok értelme van erőltetni, főleg ha úgy érzed, hogy nem áll rá az agyad. Az enyém nem (vagy csak nem találtam meg a nekem szóló leírást) és remekül elvagyok nélküle, bár addig eljutottam, hogy simán beillesztek és testreszabok OOP modulokat a procedurális kódomba.

Előzmény: Laja73 (9884)
NevemTeve Creative Commons License 2015.08.04 0 0 9885
A legfontosabb, hogy sose használjunk egy eszközt csak azért, mert divatos. Inkább azért használjuk, mert pontosan tudjuk, hogy mi az, mire és hogyan lehet használni, és azt is tudjuk, hogy a mi konkrét esetünkben mi az előnye más lehetséges eszközökkel szemben.
Laja73 Creative Commons License 2015.08.01 0 0 9884

Hali

 

Mivel hatalmas a tudásbázis és folyamatosan fejlődik a nyelv, én megnézném, mik a mostani aktuális trendek, és ha az alapok megvannak, mielőbb elsajátítanám azokat.

 

Pld. itt vagyok én. Beleragadtam a strukturált PHP-be ami már lejárt lemez. Próbálom erőltetni az objektum-orientáltságot de a megoldandó feladatok egyelőre nem olyanok, hogy igényelnék. Egyelőre nem látom gyakorlatban a hasznát, csak elméletben tudom, hogy hatékonyabb, főleg közös projektek esetén.

 

Pedig várom már, hogy az mondjam, wow, ez milyen jó. Valószínűleg túl primitívek a problémák. Itt van pld most a legújabb, munkatársak bemutatkozó oldala. Na mondom ez adja magát, lesznek jó kis munkatárs objektumok, $person->name, $person->photo_url, $person->job_title stb. De ha ki szeretném őket listázni, ugyanúgy le kell futtatnom egy hagyományos PHP ciklust (amit a Classon belül előkészítettem), include-olni kell a classt, figyelni a hozzáférési jogosultságokra (scope), osztályon belül már maga az adatbázis sem érhető el csak úgy....szóval inkább megcsinálom strukturáltan tíz sorban.

 

Majd eljön az idő, amikor hasznomra lesz :)

Előzmény: blaise7 (9883)
blaise7 Creative Commons License 2015.07.20 0 0 9883

Hello, új vagyok. Mostanában kezdetem el PHP-zni. Egy programozási nyelvet sem ismerek maximálisan, de az alapokat tudom. Értek még többé kevésbé a html+css-hez és a javascripthez.  Elkezdtem wordpresst tanulni gyakorlás képp, de szeretném megkérdezni hogy merre érdemes tovább menni, tanulni. Mindent szívesen veszek könyv, weblap, vers/költemény :) a nyelv az nem gond

Laja73 Creative Commons License 2015.07.06 0 0 9882

Vaklárma, valameilyik Chrome bővítmény a ludas. Jól letiltottam az összeset.

Előzmény: Laja73 (9881)
Laja73 Creative Commons License 2015.07.06 0 0 9881

Láttatok már ilyet?

 

 

Ismerős weblapját alakítom át, tehát már tele van minden szeméttel a szerver, de ez valami vírus lehet. A kódban tuti nincs ilyen.

Ha csinálok egy új könyvtárat /htdocs alá, már eleve odakerül van az első feltöltött fájlba, meg az összesbe.

407fan Creative Commons License 2015.07.04 0 0 9880

Üdv!

 

Fatal error: Call to undefined function: imagecreate() in C:PHPWEBtest.php on line 13

 

Ez a hibaüzenet jött erre a kódra:

 

$rajz = imagecreate(300, 300);

 

Vagyis szerintem a gd.dll vagy a gd2.dll nincs telepítve. Mi a különbség közöttük és hogyan kell bármelyiket telepíteni?

 

Néztem phpinfo()-t, de nem látom benne amit látnom kellene. A kezdőségem miatt.

Laja73 Creative Commons License 2015.07.02 0 0 9879

For the record, nem akartam piszkálni semmit, de már olyan vicces lett :)

Előzmény: hellsing (9875)
halaloszto Creative Commons License 2015.07.02 0 0 9878

ne küldd php image irányba, nem php-val akar rajzolni. csak még nem érti hogy minek mi a neve, de majd belejön. 

 

Vajk

Előzmény: hellsing (9876)
hellsing Creative Commons License 2015.07.02 0 0 9877

Bocs, félre ment.

Előzmény: hellsing (9876)
hellsing Creative Commons License 2015.07.02 0 0 9876

Tanult kollégáim arra céloztak, hogy amit ide másoltál, az HTML és nem php. Így a kliensoldalon egy canvas elemre rajzolunk, nem a szerveroldalon hozunk létre (vagy módosítunk) képet.

 

Ha php-vel akarsz rajzolni, akkor nézelődj itt. Javaslom a gd és ImageMagick részeket. De ezek bővítmények, velük csak akkor tudsz rajzolni, ha telepítve vannak (általában igen). Futtass egy phpinfo()-t és meglátod, hogy elérhetőek-e.

Előzmény: halaloszto (9870)
hellsing Creative Commons License 2015.07.02 0 0 9875

Ne piszkáljátok már, lassan csak megérti, hogy mi a különbség a HTML meg a php között :-)

Előzmény: Laja73 (9874)
Laja73 Creative Commons License 2015.07.02 0 0 9874

:D

Előzmény: NevemTeve (9873)
NevemTeve Creative Commons License 2015.07.02 0 0 9873

Köszi, úgy látszik a PHP is sokat fejlődött, mióta legutóbb néztem.

Előzmény: halaloszto (9870)
hellsing Creative Commons License 2015.07.02 0 0 9872

El tudná nekem küldeni valaki a phpMyAdmin üres beállítástároló adatbázisát (export -> egyéni -> szerkezet)? Mindent újratelepítettem, minden baba, de ezt az egyet a Zistennek se tudom életre lehelni.

hellsing Creative Commons License 2015.07.01 0 0 9871

Most ez egy kis webshop (bár sokan örülnének napi 500-1000 látogatónak és 10-50 megrendelésnek), amit anyuci intéz otthonról. Allah segedelmével talán megnőnek, de ha eljutnak öt egyidejű adminhoz, az még mindig tűréshatáron belül lesz. És természetesen a front nem listáz egy oldalra 5.600 terméket :)

 

A mobil felhasználó kérdéses, de majd letesztelem, és ha nem oké, akkor átállítom szerveroldali feldolgozásra az admint. Nem akkora meló az, de most épp van jobb dolgom is. Meleg van, hűtenem kell a sört. :)

Előzmény: halaloszto (9868)
halaloszto Creative Commons License 2015.07.01 0 0 9870

<canvas id="myCanvas" width="578" height="250"></canvas>
<script>
var canvas = document.getElementById('myCanvas');
var context = canvas.getContext('2d');
var x = canvas.width / 2;
var y = canvas.height / 2;
var radius = 75;
var startAngle = 1.1 * Math.PI;
var endAngle = 1.9 * Math.PI;
var counterClockwise = false;

context.beginPath();
context.arc(x, y, radius, startAngle, endAngle, counterClockwise);
context.lineWidth = 15;

// line color
context.strokeStyle = 'black';
context.stroke();
</script>

 

 

http://www.html5canvastutorials.com/tutorials/html5-canvas-arcs/

Előzmény: NevemTeve (9869)
NevemTeve Creative Commons License 2015.07.01 0 0 9869

> Azt tudom, hogy hogyan tudok rajzolni egy kört például.

 

Erre már én is kíváncsi lennék...

Előzmény: 407fan (9864)
halaloszto Creative Commons License 2015.07.01 0 0 9868

ezek pont addig igazak, amig a fejlesztő ott van. később viszont eljön az a pillanat amikor nem 2 user lesz hanem 20-200stb. és lehet hogy nem marad az 50megabit, pl elkezdik mobilról tolni. de ha meg is marad, 20 usernél már fejenként kevesebb, stb.

 

nem mondom hogy ne tedd, de tudd hogy milyen korlátokat építesz be.

 

Vajk

Előzmény: hellsing (9866)
hellsing Creative Commons License 2015.07.01 0 0 9867

Help! A gépem újraindult (egy biztonságosan leállított és kihúzott USB-s vonalkódolvasótól, ami talán rövidzárlatot okozhatott, bár működik), és most a MySQL 5-6s után leáll. Az error.logban ilyenek vannak (kivonat):

 

2015-07-01 14:17:39 3240 [ERROR] InnoDB: Failed to find tablespace for table '"phpmyadmin"."pma__navigationhiding"' in the cache. Attempting to load the tablespace with space id 1061.

2015-07-01 14:14:22 1290 InnoDB: Error: page 514 log sequence number 515139875
InnoDB: is in the future! Current system log sequence number 515132743.

2015-07-01 14:14:22 1290 InnoDB: Warning: Using innodb_additional_mem_pool_size is DEPRECATED. This option may be removed in future releases, together with the option innodb_use_sys_malloc and with the InnoDB's internal memory allocator.

 

2015-07-01 14:14:22 3a8  InnoDB: Assertion failure in thread 936 in file trx0purge.cc line 699
InnoDB: Failing assertion: purge_sys->iter.trx_no <= purge_sys->rseg->last_trx_no

Sikerült innodb_force_recovery = 6-tal újraindítani (6 alatt leállás) és mindent menteni. Egy adatbázist nem tudok törölni, mert nem találja a tábláinak egy részét (Can't find tables: ...), de azok az exportban hibátlanul benne vannak, adatokkal együtt.

 

Mi a teendő ilyenkor? MySQL le és fel?

hellsing Creative Commons License 2015.07.01 0 0 9866

Miért ne tenném? A lekérdezés átlag 0.005mp, a letöltés 2mp, egy szűrés megfigyelhetetlenül rövid idő alatt megvan, egy sorba rendezés 1mp sincs. Fog a faxom AJAX-szal meg szerveroldali feldolgozással pöcsölni, amikor a T. megrendelő 4 magos processzort használ irodai munkára és 50Mbiten netezik :-)

 

   

The user is pleased, and there is harmony in the world.

Előzmény: halaloszto (9854)
halaloszto Creative Commons License 2015.07.01 0 0 9865

amiről beszélsz az nem php hanem html témakör. html doksit kell olvass. meg javascriptet. meg pl a canvas elementről.

Előzmény: 407fan (9864)
407fan Creative Commons License 2015.07.01 0 0 9864

Üdv!

 

Hurrá, működik, kint van a kép! Köszönöm.

De a lap tetejére tette, vagyis nem tudom, hogyan kellene pozicionálni. Van a PHP-ben olyan utasítás, amellyel egy konkrét helyre tudom helyezni a képet, vagy bármi más objektumot?

Azt tudom, hogy hogyan tudok rajzolni egy kört például. De nem egészen, mert nem tudom, hogyan hozzam létre az alapot neki, vagyis a "vásznat", ahova rajzoljak. Itt van valami képazonosító, ugye?

Előzmény: NevemTeve (9863)
NevemTeve Creative Commons License 2015.06.30 0 0 9863

Egyetlen módosítás kell:

 

volt:

    <?php
       <img src="doomino.png" alt="Smiley face" height="42" width="42">
    ?>

 

lett:

       <img src="doomino.png" alt="Smiley face" height="42" width="42">

 

vagyis nem kell hozzá PHP

Előzmény: 407fan (9862)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!