Sziasztok! Én egy kínai étel magyar vagy európai nevét szeretném megtudni. Hála Istennek, eljutottam Amerikába, ahol nagyon megszerettem a kínai ételeket. Előtte itthon nem nagyon ettem ilyesmit. Ott a kedvencem a General Tso's Chicken volt. De itthon nem találok ilyet! Tudja valaki, hogy itthon ezt hogy hívják? Talán van köztetek olyan, aki járt már az USA-ban és evett már ilyet. Biztos van itthon is, csak más néven. Én az édes savanyú csirkére vagy a Gung Bao csirkére "gyanakszom" de nem ugyan olyanok. Ez a General Tso's Chicken csirkecombból van. Használnak hozzá kukoricakeményítőt, chili paprikát, szójaszószt, rizsbort, rizsecetet, adnak hozzá cukrot. Először tojásban van a keményítő elkeverve, ebbe teszik a csíkokra vágott húst, majd mogyoróolajon megsütik. Ez után a csilit kell olajon dinsztelni, hozzá az előzőleg félig megsütött csirkét, és a cukros, ecetes, rizsboros szójaszósszal besűríteni. Ezt a receptet amerikai weboldalakon találtam. Megköszönném, ha valaki megmondaná, itthon hogy hívják. KÖSZÖNÖM. (Ez a legjobb kaja, ami létezik!!! :-))) Itt van az amcsi recept képpel, hátha így egyértelműbb, hogy mit is keresek: http://www.recipezaar.com/164706
Ja és egy infó, ami talán sokaknak hasznos lehet, hogy ne érje őket kellemetlen meglepetés: Az étteremben nincs kávé. Kávégép van, de már vagy fél éve elromlott, és "nem sikerült megjavíttatni"...
Hivatalosan Széchenyi utca 16. Tényleg nem könnyű megtalálni, talán úgy a legegyszerűbb, ha a Nádorról benézel a Széchenyi utcába, jobb oldalon látsz majd két piros lampiont, na ott a bejárat.
A múltkor végigsétáltunk a Nádor utcán, de baromira sehol nem találtuk ezt a Momotarót, pedig benéztünk a mellékutcákba is. honlapot is kerestem, nem találtam. megirnád a pontos címüket? Köszi.
Én a sült gombócukra cuppantam rá, de nagyon. A bambuszos párolt annál is jobb?? Nincs tuti otthoni dumpling recepted? Nézegettem, de elég bizonytalan vagyok.
Egy kínai étteremben ettem sült mézes diót, ami nagyon ízlett. Szeretném megkérdezni tőletek, hogy hogyan lehet ezt az édességet otthon is elkészíteni.
gazdagabbak, viszont teljesen mas a hozzaallasuk egy csomo dologhoz, igy pl a tisztasaghoz is, emiatt nyugati szemmel nagyon sok hely, koztuk az ettermek nagy tobbsege is igenytelennek tunik.
Fura, a wikipédia szerint a japán jakiszobához hasonlít, pedig a japánoknak van rá külön szavuk, a "ramen" (instant formában a nagyobb áruházakban kapható).
Egy William Gibson-regényben tök jól leírta az író az egyik tipikus japán ramen-kifőzdét: húsz éve nem oltották el a tüzet a kondér alatt, és ha eladtak belőle pár adaggal, csak hozzácsaptak egy kevés vizet, zöldséget meg húst, vagyis soha nem volt kétszer pontosan olyan összetételű és ízű. Így az is előfordulhat, hogy a tányérodba olyan darab répa kerül, ami már fél éve ott fő és szívja magába a többi hozzávaló ízét... :)
Ertem amit irtal. Ha egy ora alatt 600-at csinalnak meg es tobbet keresnek mint a nemet aki 30-at. . .akkor biztos teljesitmeny berben vannak - ig lehet az, hogy egy ora alatt tobbet keresnek mint a nemet.
Ha fixed orabert kapnanak - nem csinalnanak 600-at ha amugy is tobbet kapnak mint a nemet.
Altalaban rendeljuk a helyi kinai etterembol (New Jersey), de elegge egyforman csinaljak. Recepteket neztem, egyik masik nagyon sok hozzavaloval, aztan vannak vegletekig leegyszerusitettek - marad a rendeles.
"Gondolom az oraberuk joval a nemet alatt van" Pont fordítva, ahogy írtam: 3-4szerese a németnek. de egy óra alatt nem 30, hanem 600 db-ot csinálnak meg, igy egy db zászló sokkal olcvsóbb a magasabb órabér ellenére is, mint Német.o-ban.
"egy óra alatt 30, míg Tajvanon 600 zászlót készítenek el egy óra alatt" Akkor teljesitmenyben dolgoznak - igy persze, az orai kerestuk valtozo. Gondolom az oraberuk joval a nemet alatt van. . .maskepp nem lenne uzlet.
Kinai. . .teganap azt ebedeltem, a szokasos "shrimp lo main". A kollegak valami "steamed dumpling"-ot, "spicy peaut sauce"-szal. . .hat szornyen nezett ki - a halvany gozolt teszta es a barnas szosz rajta :))! De nagyon izlett nekik. Legkozelebb ha rendelunk ebedet toluk, en is kiprobalom.
Van egynémet teakereskedő barátom, aki ennek kapcsán jutott ki Kínába, Tajvanra, stb. Van egy zászlóboltja is, és Tajvanon gyártatja a zászlókat. amikor ezt elmeséli Németo-ban, mindenki azt mondja neki: hát igen, az olcsó munkaerő. EWrre ő felhomályosítja őket, hogy egy tajvani munkás 4-szer annyit kap, mint egy német. Hogy miért ott gyártat mégis? Mert Németo-ban egy óra alatt 30, míg Tajvanon 600 zászlót készítenek el egy óra alatt. Egyébként voltam a hongkogi partnerénél, úgy, mint a német vég magyar disztribútora,aki az ő teáikat is forgalmazza Mo-n, és erre nagyon kedvesen fogadtak, végigvezettek a műhelyen, abszolút kézzel, manufakturális módszerrel történik minden, mint 100 évvel ezelőtt. meghívtak ebédelni, akkor vittek el egy dim sum étterembe, és ott tudtam csak biztosan rák nélküli példányokat bekebelezni, mert megmondtam nekik angolul, h. mit nem, ők meg úgy rendeltek kantoniul, szóval ott szerettem bele igazán a műfajba, de azóta se tudok kifogni rákmentes darabokat. No majd a Momotaro!
Komolyra forditva a szot a GDP-juk a magyar GDP otszorose, a lakossag pedig 23 millio, tehat az nem kerdes, hogy gazdagabbak, viszont teljesen mas a hozzaallasuk egy csomo dologhoz, igy pl a tisztasaghoz is, emiatt nyugati szemmel nagyon sok hely, koztuk az ettermek nagy tobbsege is igenytelennek tunik. Viszont egyebek mellett technologiaban boven elottunk jarnak, ugyhogy egyes teruleteken a mi ertekrendunk szerint is lenyegesen fejlettebbnek lathatjuk oket.
pont olyan igenyes es tiszta, mint egy atlagos etterem Tajvanon. Tehat ne szamits luxusokra: Sajnos nem jártam mégÁzsiában, igy Tajvanon sem. de azt halottam,az egy gazdag ország, nem? Vgay csak Kinához képest? A luxus egyébként nem érdekel, csak jó legyen akaja.
Általában főttet vagy gőzöltet szoktam enni a Momotaroban, azokban szerintem nincs rák. Utóbbi - mármint az én kedvenc Xiaolongbaom - az étlapon az első dimsum oldal alján található - ezt csak azért mondom, mert összesen talán három- vagy négyféle bambuszban készült dumplingjuk van.
Egyébként teljesen jogos az aggodalmad, az ilyesmi itt és Ázsiában is sok helyen előfordul.
Hongkongban is úgy jártam, hogy azt mondták: pork, megvettem, aztán ott voltak a húsmasszában az egész garnélarákok. Itthon meg a Moszkva téri Ping étteremben is a srtéshúsosba beleharaptam, és mondtam a pincérnek, hogy ebben rák van. széthajtottam a tésztát, homogén húsmassza valt, de mégis rákízű. a pincér visszament a konyhába, előszedték a gyári csomagolást (kintről jön, fagyasztva), és beismerte, hogy ténmyleg van rák a sertéshúsmasszában. Szóval óvatos vagyok. de a csak zöldséges jó lenne, az biztosnak látszik.