Keresés

Részletes keresés

csiatt Creative Commons License 2007.07.15 0 0 135

Szia!

 

köszi a választ

csiatt Creative Commons License 2007.07.08 0 0 133

Sziasztok!

 

Végigolvastam több topikot, de nem találtam a problémámra választ, pedig nem egyedi eset sajnos :(

Adott egy 4 lakásos társasház főmérős vízórával, és lakásonként almérővel. Az egyik lakás tulajdonosa évek óta nem fizeti a vízdíjat. A vízmű most felszólítást küldött a többi 3 lakásnak, hogy amennyiben nem rendezik a főmérőn mért víztartozást (eddig az almérője után mind a 3 rendszeresen fizetett) kikötik a vízet (korlátozzák hivatalosan). A nem fizető direkt nem fizet (mindenfelé tartozásauk van, ez az életstílusuk, de több új autó van, nyaralások meg minden).

Mit tehet a többi lakó?

Lezárja víz szempontjából a 4. lakást, és összedobva befizeti a vízdíjtartozást, vagy van más lehetőség is?

És ha a 4. lakó a lezárt csövét a megnyitja? Mit tehet ellene a többi lakás?

 

köszi előre is a választ és ötletet.

HangaDóra Creative Commons License 2007.06.28 0 0 132
Kedves Domi2000!
Nem publikus e-mail címre semmiféle segédanyagot vagy tájékoztatót nem lehet elküldeni. A problémátok megoldását nem a statikusnál kell kezdeni.
Előzmény: domi2000 (131)
domi2000 Creative Commons License 2007.06.26 0 0 131
 

Segítséget szeretnék kérni.

Most lettem a házunkban közösképviselő. Egy több mint 100 éves házról van szó, ahol minden elromlott és omladozik. Természetesen kevés lakással, kevés pénzzel.

 

Tudnának statikust ajánlani? Lehetőleg a lehető legolcsóbb megoldás érdekelne. Szeretném megvizsgáltatni a házat, hogy mikor mi fog leomlani.

Tulajdonképpen mindenféle olcsó, de azért tisztességes szakember elérhetőségének nagyon örülnék. Sorra megy tönkre minden, állandóan van valami javítani való.

 

Van esetleg olyan a fórumozók között, aki tudja, hogyan lehet (milyen szavazati arány kell hozzá) a ház tetőterét eladni, a felújításért cserébe. Milyen buktatói lehetnek egy ilyen dolognak. Jelenleg csak ezt a megoldást látom lehetségesnek ahhoz, hogy fel lehessen újítani a házat.

 

Előre is köszönöm a választ!

domi

HangaDóra Creative Commons License 2007.01.16 0 0 130
Na igen. Ebből a kutyaszorítóból csak értelmes összefogással kerülhettek ki.
A Társasház a tulajdonosok korlátozott jogképességgel rendelkező speciális közössége. Jogképessége csak a társasházi törvényben meghatározottakra terjed ki.
A társasház legfőbb döntéshozó szerve a tulajdonosokból álló közgyűlés.
A társasházaknak nincs semmiféle állami felügyeleti szerve.
A társasházakat a közgyűléseken hozott határozatok alapján működteti a közös képviselő, akinek döntési jogköre kizárólag olyan kérdésekben lehet, amikben a közgyűlés felhatalmazza.
Abban az esetben, ha egy tulajdonos nem ért egyet a közgyűlésen hozott határozattal, első lépésben kérheti a számvizsgáló bizottság ellenőrzését, szükség esetmén új közgyűlés összehívatását. Amennyiben ez az út nem működik, az egyet nem értő tulajdonos számára egyetlen járható út marad, ez pedig a Bíróság.
A bíróságtól kérheti bármelyik tulajdonos a közgyűlési határozat(ok) érvénytelenségének kimondását abban az esetben, ha
- a határozat jogszábályba ütközik - ebben az esetben meg kell jelölni azt a jogszabályt, amelyikkel elentétes a határozat, és kérni a Bíróságtól, hogy mondja ki a határozat érvénytelenségét, és kötelezze a Társasházat új közgyűlés összehívására, és a kérdésben jogszerű határozat meghozatalára.
- nem a jogszabályban leírt módon hozta meg a közgyűlés a határozatot - Ez az eset alaki hibának minősül. Pontosan le kell írni a körülményeket: nem kapott minden tulajdonos meghívót, nem 8 nappal korábban hirdették meg, nem volt határozatképes a közgyűlés, nem tartották be a megismételt közgyűlésre vonatkozó szabályokat, a határozat nem egyértelmű, a határozat szövege nem szó szerint került a jegyzőkönyvbe, a tulajdonosok 8 napon belül nem kaptak írásos értesítést a határozatokról, .... Ezek mind olyan okok, amik egyszerűen bizonyíthatóak, és a Bíróság gyorsan kimondja az érvénytelenséget.
Ebben az esetben sem elég az érvénytelenség kimondását kérni. A Bíróságnak mindig pontosan kell megmondanunk, hogy mi mindent szeretnénk elérni. Vagyis itt is kérni kell a kötelezést új közgyűlés összehívására
- kisebbség jogos érdekeit sértő határozat. Egyes tulajdonosok tényszerűen vagy számszerűen igazolni tudják a sérelmüket: lakhatás nyugalmát folyamatosan zavaró változás, súlyos anyagi hátrány, diszkrimináció, ....

Azt javaslom, hogy szedj össze minden irományt, és sürgősen fordulj Bírósághoz. A költségeket a Társasház utólag köteles neked megtéríteni, és még nem is haragudhatnak rád ezért.

Kezdheted a rendőrségen is, de az lényegesen hosszadalmasabb.

A közös költséggel kapcsolatban azt tudom javasolni, hogy ha van ügyvéd ismerősötök, akkor helyezzétek ügyvédi letétbe a pénzt mindaddig, amíg a helyzet nem tisztázódik.
Se a régi, se az új számlára ne fizessetek.
Ha nincs ügyvédetek, akkor egyszerűen nyissatok egy lekötött betétet a lakossági folyószámlátok mellé, amire minden hónapban átutaljátok a közös költségnek megfelelő összeget, amig rend nem lesz. Ebben a zűrzavarban én sem fizetném be egyik számlára sem a közös költséget.
Előzmény: hlorand (129)
hlorand Creative Commons License 2007.01.16 0 0 129

Kedves Dóra,

 

Hát igen, itt kezdődnek a bajok: a gond egy fél éve kezdődött, egy közgyűlésen voltam eddig, de sok értelmét sajnos nem láttam, és ezzel így van a ház nagyobbik része: kb. három óráig tartott és az egymás szidásán kívül nem sok történt.

 

A következő a forgatókönyv: az egyik cég összehív egy közgyülést, amelyet, mivel nincs meg a megfelelő létszám, egy fél óra múlva megismételnek (ez ellenkezik a jogszabályal, mert ha jól tudom, akkor csak másnap lehetne tartani a következőt) és itt a létszámtól függetlenül, leváltják a másik csapatot, és magukat jelölik meg mint kezelőt: bankszámlát nyítnak - hogy hogyan nem tudom - és egy szórólapon kérik a tulajdonosokat, hogy oda fizessenek..

 

Két napra rá a másik csapat is összehoz egy ugyan ilyen közgyülést, ahol leváltják az előző csapatot, és jön a szórólap, hogy ide kell fizetni.

 

Ez meg van spékelve olyan szórólapokkal amelyeket naponta találonk a postaládába , hogy Ők az igaziak, és  a másik csapatnak ehhez, vagy ahhoz nincs joga, ki mennyit sikkasztott, kinek a számláját zárolta a rendőrség stb.. szóval káosz!! Közben mint említettem a lakók többsége nem fizet közösköltséget (jómagam sem), és lassan csődbe megy a ház..

 

Szóval mindkét cég azt mondja, hogy Ő a jogosult - kérdésem arra irányult, hogy van -e egy hiteles harmadik fél (onkormányzat vagy hasonló intézmény) ahol meg lehet tudni, az igazságot (ha van ilyen)

 

Ellenben egy ötletet azért kaptam: érdeklődni fogok a bankoknál, remélhetőleg Ők jobban utánnanéznek ezeknek a dolgoknak!

 

Előzmény: HangaDóra (128)
HangaDóra Creative Commons License 2007.01.15 0 0 128
A jog szerint az a Társasház közös képviselője, akit a legutolsó érvényes közgyűlési határozattal a tulajdonosok közgyűlésen megválasztottak.
Mindkét képviselő cégtől írásban kérni kell annak a közgyűlési jegyzőkönyvnek a másolatát, amelyiken a tulajdonosok megválasztották. Kérjétek a jelenléti ív másolatát is, és a meghívók másolatát is, amiben napirendi pontként szerepelt a régi kk. felmentésére, és az új megválasztására vonatkozó napirendi pont.
Mind a két társaságot el lehet zavarni, ha nem is a fenébe.
Ennek módja az, hogy fel kell szólítani, hogy hívjanak össze közgyűlést a közös képviselő jogállásának tisztázására, közös képviselő mandátumának megerősítésére vagy visszavonására.
Körül kell nézni, és keresni más képviselőjelölteket is, akiknek a rövid bemutatkozását közre kell adni, hogy valamennyi tulajdonos megismerje, és közgyűlésen dönthessen a többség arról, hogy ki kezelje és képviselje a jövőben a házat.
Amennyiben normálisan nem menne a kérdés megoldása, akkor fogjon össze néhány értelmes tulajdonos, szedje össze az iratokat, és forduljon Bírósághoz. A közös költséget fizetni kell, ha azt határozattal állapította meg a közgyűlés,

Nem értem, mit jelent az, hogy kinek fizessetek.
Egy Társasháznak normális esetben egy bankszámlája van, és arra kell befizetni a közös költséget, függetlenül attól, hogy ki a közös képviselő. Zsebbe, "házipénztárba" egyiknek se fizessetek!

Az lenne a legjobb, ha valamelyikteknek lenne ismerőse a számlavezető banknál, és bűncselekmény gyanúja miatt sikerülne zároltatnotok a számlát. Akkor nyugodtan befizethetnétek, de egyik magát képviselőtőknek valló személy sem férne a pénzetekhez.
Irjatok levelet a pénzintézetnek, írjátok le benne a kialakult helyzetet, és csatoljatok hozzá minden dokumentumot, ami alátámasztja a kialakult káoszt, és azt a gyanútokat, hogy a két képviselet közül valemelyik jogellenesen akarja kezelni a pénzeteket. Ezt a levelet sokan írjátok alá, és személyesen vigyétek be a bankhoz.

Jobb híján rendőrségi feljelentést is tehettek, hasonló tartalmú levélben, és ott kérhetitek, hogy a hatóság zároltassa a bankszámlát,és hatósági eljárás során tisztázzák, hogy melyik képviselet akar joellenesen ügyködni a házatokban.

Érdekelne, hogy eddig melyik cég tartotta a közgyáléseket? Melyiknek a határozatat a lapján fizettétek a közös költséget? Melyik végezte a ház könyvelését, ügyintézását?

El sem tudom képzelni, hogyan tud éveken át két cég párhuzamosan működni ugyanabban a társasházban.

Arról is csak sejtéseim vannak, hogy milyen műszaki állapotban lehet a ház ilyen kezelés mellett.

Nekem is az a véleményem, hogy mind a két céget meneszteni kellene.
Szerintem sem megbízható egyik sem, ha éveken át nem voltak képesek tisztázni, hogy valójában melyiküknek van létjogosultsága a házban.
Előzmény: hlorand (127)
hlorand Creative Commons License 2007.01.15 0 0 127

Sziasztok,

 

Kőbányán lakom egy 10 emeletes panelházban, és a következő problémánk van: a házban van két csapat, aki egy-egy házkezelő céget "támogatnak", és ebből évek óta megy a vita.. Most kezdett eldurvulni a helyzet, mert mostmár folyik az anyázás a lift falán, illetve mindkét csapat különböző leveleket dobál a postaládánkban, hogy mostantól ők a házkezelők, és nekik fizessük a közösköltséget.

A jó megoldás az lenne, hogy mindkét társaságot elzavarni a fenébe, de ezt sajnos nem lehet, ezért érdeklődnék, hogy hogyan lehet e két társaságtól függetlenül megtudni, hogy ki is a ház közös képviselője, mert a lakók egy nagy része nem fizet egy ideje közös kötséget, mert nem tudja, hogy kinek kell, és az a 9.600 Ft. havi díj ami egy 54 nm -es panellakás közösköltsége túl sok, hogy csak úgy befizessük valahová..

Köszönettel, HL. 

Eszter123 Creative Commons License 2006.09.12 0 0 126
Köszönöm, a válaszokat
Előzmény: HangaDóra (125)
HangaDóra Creative Commons License 2006.09.11 0 0 125
Öreg cső esetén a duguláselhárítás egyik nagy veszélye, hogy napok vagy hetek múlva észlelhető a falon az esetleges kisebb szivárgások foltja, ami természetesen nem az elhárítást végző szaki hibája. A duguláselhárítás során az elöregedett csöveken keletkezett kis repedésekből is távozik a szennyeződés, főleg, ha kemény anyagokat kell a cső faláról eltávolítani. Ennek lehet következménye a szivárgás.
Ezért emeltem ki a cső korának fontosságát.
HangaDóra Creative Commons License 2006.09.11 0 0 124
Sajnos általam kezelt házban is megesett ilyen mutatvány. Gipszet, csemperagasztót és egyéb felújítási anyagmaradványokat húztak le a WC-n a harmadik emeleten, mondván, elég nagy a 110-es cső átmérője, hogy gond nélkül eltűnjön az anyag. Az eredmény pedig egy földszint-pince ejtő-, és pincei fekvő lefolyó vezeték cseréje lett, természetesen födémáttöréssel. Mondhatnám azt is, hogy 130+ Áfa-ba került a mutatvány.

Olyan szerről nem tudok, ami a gipszet oldaná. Ha folyamatosan nedves, akkor talán kisebb a szilárdsága, mint száraz környezetben. Ha jó a cső állaga, valóban meg lehet kísérelni az óvatos spirálozást.
Előzmény: Eszter123 (123)
Eszter123 Creative Commons License 2006.09.11 0 0 123

Kb. 20 éves lefolyócsőről van szó.

A kérdésem arra irányult, hogy van-e olyan szer, amit mi bele tudnánk önteni vagy csepegtetni és az oldaná fel a gipszet.

Előzmény: tarsashaz.net (122)
tarsashaz.net Creative Commons License 2006.09.11 0 0 122
Azert irtam "profi"-t, hogy a helyi korulmenyek figyelembevetelevel kuzdje le a problemat es ne legkalapacsal essen az eternitnek ; ]

Előzmény: HangaDóra (121)
HangaDóra Creative Commons License 2006.09.10 0 0 121
A cső átmérőjétől,és a lerakódott, megkövesedett gipsz szilárdságától függően!
Nem esküszöm meg, hogy egy öregecske eternit elbírná az ijen jellegű "elhárítást"
Előzmény: tarsashaz.net (120)
tarsashaz.net Creative Commons License 2006.09.06 0 0 120
Egy "profi" dugulaselharito megtudja oldani szvsz
Előzmény: Eszter123 (119)
Eszter123 Creative Commons License 2006.09.06 0 0 119

Sziasztok!

 

Tud valaki arra megoldást, hogy gipsszel eldugított lefolyót hogyan lehetne kitisztítani, a megkövesedett gipszet feloldani?

Minden választ előre is köszönök.

HangaDóra Creative Commons License 2006.08.26 0 0 118
"De másod -harmadmagával már a mért víz a drágább." - a méretlen viszon nem korrekt.
Előzmény: Törölt nick (117)
HangaDóra Creative Commons License 2006.08.25 0 0 116
Sosem a közös költség és a vízdíj arányát kell nézni, hanem azt, hogy személyek számára vetítve hány m3 fogyasztást jelent.
Igazad van abban, hogy szereltessék be a vízórát. A gond csak az, hogy az ilyen irreális fogyasztású házaknál a végén a közösből fizetik meg a maradék vízdíjat, holott érdemes lenne kideríteni az okát.
A 38*130 =4940 is sok 1 személyre, wz 12,7 m3 havonta. Ez 2 személy 2 havi fogyasztásának felel meg, úgyhogy ő sem jár jól azzal, hogy nincs vízórája.
Nekem nem tetszik az a szemlélet, hogy a kis lakás esetén a mérős megoldás a drágább.
Én azon az állásponton vagyok, hogy ami mérhető, azt mérjék, és mindenki fezessem emg a fogyasztását.
Nem szép dolog, amikor nem akarunk fizetni mások helyett, de természetesnek vesszük, ha helyettünk fizethetnek mások.
Előzmény: Törölt nick (115)
HangaDóra Creative Commons License 2006.08.25 0 0 114
50 m2-es lakás vonatkozásában az havi 7.000 Ft vízdíj, azaz 18 m3 fogyasztás.
Szerintem vizsgálni kell az okát.
Laknak-e átlagosan 4-en a vízóra nélküli lakásokban?
Nincs-e csőtörés, szívárgás?
Rendben vannak-e a vízóra nélküli lakásokban a vizes berendezések (csöpögő csapok, átfolyó WC-tartályok)?

Rendben vannak-e a vízórás lakások mellékmérői?
Nincs-e lejárt hitelességű vagy meghibásodott mellékmérő?
Minden vízvételi hely a mellékmérőn keresztül kapja-e a vizet?

Az átlagos vízfogyasztás normális esetben havi 3-4 m3/fő, Még a 6 m3 is elfogadható, annál több viszont pazarlás, rejtett hiba vagy hanyagság.
Előzmény: Törölt nick (113)
tarsashaz.net Creative Commons License 2006.08.24 0 0 112
http://www.kaposbroker.hu/
Előzmény: agabe (110)
HangaDóra Creative Commons License 2006.08.24 0 0 111
Szerveznek ők hétvégit is.
Előzmény: agabe (110)
agabe Creative Commons License 2006.08.24 0 0 110
Köszi, már néztem őket is, de az a baj, hogy nem 7végén van a tanfolyam, és 17 -kor, meg 16-kor ottlenni hétközben, az kicsit korai sajna.
Előzmény: HangaDóra (109)
HangaDóra Creative Commons License 2006.08.23 0 0 109
Előzmény: agabe (108)
agabe Creative Commons License 2006.08.23 0 0 108

Hali!

Tudnátok javasolni egy jó OKJ-s társasház kezelői tanfolyamot ami ráadásul hétvégenként van? Más OKJ-s képzésben már volt rosz tapasztalatom, ezért olyan iskolát keresek ami rendesen szervezett, és nem a diákoknak kell esetleg a szükséges tanfolyam és vizsgák alatti információkat összeszedegetniük.

üdv:

agabe

HangaDóra Creative Commons License 2006.08.11 0 0 107
Azt, hogy nálatok honnan derül ki, az aktuális képviselőtől tudhatod meg.

Előzmény: olvasofiu (106)
olvasofiu Creative Commons License 2006.08.11 0 0 106

Honnan derül ki, hogy mikor volt utoljára az adott strang tisztítva? A közösképviselő idején évekig láttam, hogy a vízszerelő, dugulás elhárító a számlán fel kellett, hogy tüntesse, melyik lakásban mit végzett.

Lakossági fórumon hallottam, hogy külön füzetbe vezetnek minden ilyen eseményt, így pontosan tudni pl. mikor volt az adott strangon dugulás elhárítás.

Előzmény: HangaDóra (105)
HangaDóra Creative Commons License 2006.08.10 0 0 105
A 63-as konyhai lefolyó nem dugulhat el 5-6 havonta a zsiradéktól, ha megfelelő az ejtése, és rendeltetésszerűen használják.
Gyanítom, hogy van valaki azon a strangon, aki nem ismeri a CSM előírását, ami arról szól, hogy mi önthető a csatornarendszerbe.
Legtöbbb Társasház Házirendjében is szerepel, hogy zsírokat, olajokat, kenődő anyagokat a lefolyóba önteni tilos...
Nem egy dugulásos eset volt, ahol némi nyomozás árán kiderült a nem rendeltetésszerű használat.
Volt olyan földszinti lakás, ahol rendszeresen dugulás volt, visszajött a mások "leve". A 63-ast 110-esre cseréltettük. Néhány hónap múlva ismét jelentkezett a dugulás. Nem duguláselhárítót hívtam, hanem a szerelőt, aki a csövet cserélte. Kibontotta a pincei szakaszt és megnéztük a cső tartalmát. A szaki véleménye szerint a szinte megkövült anyag zsír és súrolópor keveréke.
A szaki azt is megjegyezte, hogy ilyen rövid idő alatt normális mosogatás során nem kerülhet ilyen mennyiségű zsír és súrolópor a rendszerbe, hacsak nem üzemi konyha működik valamelyik szinten.
Kiderült, hogy maga a rendszeresen "úszó" tulajdonos az, aki az olvasztott zsírt és használt olajat, nagy mennyiségben rendszeresen a mosogatóba önti. A súrolóport is ő használta a mosogató tisztítására.

Józsi, a duguláselhárító munka küzben sosem mulasztotta el elmesélni a kínai konyha esetét, ahol a várt zöldség, hús-, és halcafatok helyett a visszahúzott spirál tamponokkal és óvszerekkel volt tele, mint egy feldíszitett karácsonyfa.

Ha egy 100 lakásos Társasház 10-12 strangja közül mindig csak ugyanabban az egyben van dugulás, nem biztos, hogy a felújítás segít.
Előzmény: tarsashaz.net (104)
tarsashaz.net Creative Commons License 2006.07.31 0 0 104
Egy hatarozott es jol kivitelezett felujitas hosszabb tavon
rentabilisabb, mint az allando hiba elharitas....
Előzmény: olvasofiu (102)
HangaDóra Creative Commons License 2006.07.31 0 0 103
Nem árt a kérdésben a részleteket is vizsgálni. Amikor egy hatalmas házban jellemzően csak 1-2 szakaszon van rendszeres dugolás, nem csak elhárítani kell, hanem az okot is megszűntetni.
- Nem megfelelő méretű a beépített szennyvízcső
- Nincs megfelelő ejtése a csőnek, ezért megállhat benne a víz, és a szennyeződés gyorsabban lerakódik
- Az idomok helytelen illesztése miatt a hajlatoknál lerakódik a szennyeződés
- A tulajdonosok szokásai: ki mit önt avagy dob a csapba, mosogatóba, WC-be? Ételmaradék, jelentős mennyiségű olaj-zsiradék, tampon, hajcsomók, ...
Előzmény: olvasofiu (102)
olvasofiu Creative Commons License 2006.07.31 0 0 102

Köszönöm a választ.

Nálam semmi más probléma nincs, mint egy kb 6-8 méteres visszintes kb 60-70 mm átmérőjű visszintes cső szakasz, mely megtelik zsírral.  Negyed illetve fél évente kellene tisztítani, de ha én nem szólok nincs tisztítva. Ráadásul nem csak a konyhámon keresztül lehet tisztítani, van vizszintes csőszakasznak tisztító nyílása egy menetes dugó.

A menetes dugó kb 2,5 m magasan van a jelenlegi szerelő sem akar onnan tisztítani. De ez lenne a kisebbik baj. Volt olyan eset, hogy mivel vasárnap kezdett visszafolyni a szennyvíz a gondnok azt mondta, ha sürgős hívjak Én szerelőt. A közös képviselő egy hétre rá küldte a szerelőt. A közös képviselet idején a szemben lakó szólt, hogy már 3 hete szólt a gondnoknak de nem jött a szerelő, akkor kértem meg, hogy újból szóljon, és ha jön a szerelő az én strangomon is végezze el a tisztítást.

A sajtóban is olvastam, hogy ez máshol is probléma, pedig sok panelház épült anno.

Ha erre a közös képviselő odafigyel akkor persze ez nem probléma. Jól gondolom?

Előzmény: HangaDóra (101)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!