Keresés

Részletes keresés

khiraly Creative Commons License 2001.12.13 0 0 323
Hi Solt!
A RH7.1-ben is benne van:)
VISZONT ez az idot a BIOSBAN is atallitja??
Mert az elnne a tuti.
Linuxban nem nagyon ismerem ezeket z internetes aprosagokat, mivel en halozato9n(Proxyn) kereesztul nyomom igy nem volt ra szuksgem(a kudzu beallitotta a halokartyat, es mar ment is).
Tehat errol aeg ykicsit tobbet meselnel:
/etc/ppp/ip-up.local-ba
ez az ip-up.local mit csinal?
az /etc/ppp csak modemes dolgok vannak, vagy halokartyas dolgok is?

es ez a time.kfki.hu ez miylen porton van?
Mert weben keresztul nem nagyon erheto el:(
kosz...
Khiraly

Előzmény: Solt (256)
hORK Creative Commons License 2001.12.13 0 0 322
Csevegő proginak ajánlom a gaim-ot!
(debian sidben már van)

Több mint 10-féle protokollt ismer (icq, oscar (az új icq), aol, msn, yahoo, irc, napster, stb, stb.)

Message-chat, stb finomságok.

Előzmény: Floriol (321)
Floriol Creative Commons License 2001.12.13 0 0 321
Aki csevegő progi problémával küzd, annak írom, hogy megjelent az icq online szolgáltatása, ahol nincs szükség progira, csak java alkalmazásra alkalmas böngészőre, fut opera és netscape alatt is:)

http://lite.icq.com/

A cikk meg itt van:http://www.terminal.hu/newsread.php?id=11200812011022

Solt Creative Commons License 2001.12.13 0 0 320
"és nem tudtam a MySQL-t sem elindítani. Talán csak végig kellene nyálazni a sokszáz oldal dokumentációt..."

Valószínű, hogy a mysql indításához és használatához kell egy mysql nevű felhasználó, csoport, és ez hiányzik.
Hozd létre ezeket, aztán egy "chown -R mysql.mysql /var/lib/mysql", így mennie kell ("/etc/init.d/mysql start").

Előzmény: rezgaras (317)
Törölt nick Creative Commons License 2001.12.13 0 0 319
mysql-ben nem kell először mindenféle admin júzereket létrhozni? meg aztán szerintem fölösleges is ilyen kliens-szerver progi olyan célokra, amit rezgaras vagy én említettünk. the small is beautiful :)))

egyébként nagyon várom a decemberi linuxvilágot, hogy pl. régebbi acccess adatbázisokat át lehet-e "könnyedén" ültetni postgres-be, mer' akkor átállok

A Star Office-nak (5.2) van adatbáéziskezelője? akkor csak én vagyok hülye, hogy nem látom, vagy vmi speckó úton-módon lehet telepíteni. bár megnézem majd a 6.0-t, hogy ahhoz milyet adnak, de ilyen dbase-szerűség tényleg nagyon jó lenne, márcsak a gyorsaság és a programozhatóság miatt is

Előzmény: zsowy (318)
zsowy Creative Commons License 2001.12.13 0 0 318
MySQL nem tudom miért nem indult el. Eddig még mindig csak az rpm-eket kellett felrakni, aztán ment azonnal:
rpm -i .....
service mysql start

aztán már tudod is kipróbálni. alapból két adatbázis van:
mysql - itt a rendszertáblák vannak
test ebben lehet próbálkozni.

Kliens indítása:
mysql test

és már írhatod is, hogy
CREATE TABLE ....

Előzmény: rezgaras (317)
rezgaras Creative Commons License 2001.12.13 0 0 317
Rhadamanthys írta:

> megnéztem a linket, szerintem ilyesmit tex-hel tudsz csinálni

Na várj csak. A pont nem az volt, hogy hogy lehet ilyet csinálni. Azt állítottam, hogy az a WYSIWYG HTML editor, amit szeretek használni (AOL Express), és ami sajnos csak Windows alatt van meg (és már régen nem fellelhetô, úgy vigyázok az eredeti floppyra, mint a szemem fényére - meg ráírtam CD-re is) tisztességes HTML kódot állít elô, nem csicsáz bele.

A Tex az itt a fizikusok körében még eléggé népszerű, mivel gyakorlatilag csak azzal lehet használható módon képleteket írni úgy, hogy még többé-kevésbé OP-rendszer független is marad. Ki is próbáltam a Lyx-et, de túl sok volt vele a bosszúság. Annal ellenére, hogy WYSIWYG _és_ elfogadható Tex kódot hoz létre...

> dbase: /snip/ hogy van-é linuxos verziója

Én elég régen keresek használható adatbankot Linuxra. Az Adabas, ami a StarOffice-szal jött, nem indult meg (root-nak sem), és nem tudtam a MySQL-t sem elindítani. Talán csak végig kellene nyálazni a sokszáz oldal dokumentációt...

Csak amolyan otthoni célra kellene, lemezekhez, könyvekhez, stb. Egy dBase-nek örülnék, mert azt programoztam még jó 10 éve. De eddig nem találtam Linuxhoz. Ezzel szemben megvettem a régi "dBase for Windows"-t 5 (azaz öt) német márkáért (plusz postaköltség).

Előzmény: Törölt nick (315)
zsowy Creative Commons License 2001.12.12 0 0 316
A böngészőkkel kínlódóknak írom, hogy a Netscape 6.2.1 nálam nagyon jól megy. Amióta felraktam (kb 1 hete), még egyszer se szállt el, pedig folyamatosan ezt használom. És nagyon jó, hogy lehet nagyítani/kicsinyíteni a betűméreteket css-sel formázott szövegeken is, konqueror-ral ellentétben.
A flash pedig alapból benne van és nagyon gyors.
Egy baj van vele: sok RAM kell legyen a gépedben, mert a java zabálja a RAM-ot.
Törölt nick Creative Commons License 2001.12.12 0 0 315
rezgaras: megnéztem a linket, szerintem ilyesmit tex-hel tudsz csinálni, egyetlen gá vele, hogy ahogy én tudom, csak 3.2-es html szabvány szerint tud html-be konvertálni. amúgy én nem használok font formázást, csak és kizárólag css-t. párszáz oldal "átdizájnolgatása" (ha csak pl. betűméretet, színt, margót változtatsz is) így percek kérdése, amúgy meg órák, napok, hetek nyűgje. sőt, egy kis server side include használat esetén azt is meg lehet -kis túlzással - csinálni, hogy gyakorlatilag txt file-okkal dolgozol, amikor a tényleges tartalmat írkálod. na mindegy, ez már flame, aminek nincs sok értelme, az volnaa jó, ha te is, én is, mindenki megtalálná a kedvenc html készítőjét linux alá.

dbase: crockl írta, hogy használjam linuxon, hát csak kérdeztem, hogy van-é linuxos verziója, vagy vmi klón. én csak xbase-ről hallottam annak idején (99 körül), nem tudom, most milyen stádiumban van, fejlesztik-e még

rezgaras Creative Commons License 2001.12.12 0 0 314
Rhadamanthys írta:

> dbase for linux

Ez mi?

Előzmény: Törölt nick (312)
rezgaras Creative Commons License 2001.12.12 0 0 313
Rhadamanthys írta:

> az ilyen "automatikus" dolgok a felelősek a csak és kizárólag egy fölbontáson csakis egy adott böngészővel (ami legtöbbször nem kifejezetten linuxos...) "élvezhető" oldalak tömkelegéért.

Teljesen egyetértek. Megnéztem egy-két HTML-t, amit MS-Office-szal készítettek (találsz eleget az Interneten): a maradék pár szél hajam is égnek állt tôlük.

> ha szabványos oldalt akarsz készíteni, amit a szabványokra sokat adó lynx is élvez, el is felejtheted az "automatikus generálást".

Ezzel nem értek egyet. Az AOL-express, amit használok, meglehetôsen szabványos oldalakat generál. Nézd meg:
http://wwwhephy.oeaw.ac.at/p3w/cms/trigger/muonTrigger/Hardware/rev2000/ind.htm

Ilyet szeretnék Linux alatt is.

Előzmény: Törölt nick (309)
Törölt nick Creative Commons License 2001.12.11 0 0 312
dbase for linux vagy dbase dosemuval?
Előzmény: crockl (310)
zsowy Creative Commons License 2001.12.11 0 0 311
perl + DBM file?
Előzmény: Törölt nick (309)
crockl Creative Commons License 2001.12.11 0 0 310
dbase?:) eleg kicsi es kenyelmes:)
Előzmény: Törölt nick (309)
Törölt nick Creative Commons License 2001.12.11 0 0 309
rezgaras: "automatikusan generálja". pont ezért nem szeressem... meggyőződésem, hogy az ilyen "automatikus" dolgok a felelősek a csak és kizárólag egy fölbontáson csakis egy adott böngészővel (ami legtöbbször nem kifejezetten linuxos...) "élvezhető" oldalak tömkelegéért. ha szabványos oldalt akarsz készíteni, amit a szabványokra sokat adó lynx is élvez, el is felejtheted az "automatikus generálást". na jó, igaz, rengeteg remek kis scriptet lehet írni, ami automatizál, ez igaz :)))

más, kellene nekem vmi adatbáziskezelő, de nem akarok ágyúval (postgres, mysql) verébre lőni, csak ilyen kis egyszerű szótár, cd-lista meg hasonlók kezelésére. amolyan dbase iv-szerűség, vagy ha GUI-s, még jobb. Mit ajánlanátok?

Előzmény: rezgaras (308)
rezgaras Creative Commons License 2001.12.11 0 0 308
kakukk97 írta:

> "Direkt" HTML kod nelkul nem lehet normalisan dolgozni.

Igen, néha bele kell nyúlni. De a normálisabb WYSIWYG editorokban is meg lehet ezt tenni egy külön ablakban.

> A kep linkek definicioja nem akkora plusz munka, es megeri kezzel csinalni.

OT

Hidd el, sokkal egyszerűbb rákilkkelni a helyre, ahova a képet akarod, megkérdezi a kép-file helyét és azt, hogy milyen elrendezéssel akarod berakni. A méretet automatikusan generálja. Ha kicseréled a képet, megkérdezi, hogy meg akarod-e tartani a korábbi kép-méretet. Ha nem, automatikusan újra generálja.

A probléma az én editorommal a listákkal van. Nem ismeri fel, ha vége a listának. Ha kényszeríted, akkor nem tudja a többszintű listát egyszerre befejezni. (mindig csak egy szintet megy vissza)

A legnagyobb disznóólat pedig akkor hozza létre, ha az ember egy HTML oldal tartalmát egy másikba másolja. Ha az oldalon relatív linkek vannak (../../kep/kep.jpg), akkor a linket nem tudja frissíteni, hanem kimásolja a magukat a képeket egy másik directory-ba és oda teszi az új oldal linkjeit! Ez ráadásul nem látszik a felhasználó felé, csak késôbb jön rá az ember, hogy a képei többször is megvannak mindenféle nem nekik deklarált directoryban.

Előzmény: kakukk97 (307)
kakukk97 Creative Commons License 2001.12.10 0 0 307
> A Linux HTML editorok vagy csicsásak - és ennek megfelelôen hónapokig kell ôket tanulni, mire valamit össze tudsz velük hozni -,
> vagy nem WYSIWYG, márpedig kinek van kedve a direkt HTML kóddal, a kép-linkek pontos definíciójával meg az ékezetes betűk
> elôállításával bajlódni?

Hmm...

"Direkt" HTML kod nelkul nem lehet normalisan dolgozni.

A kep linkek definicioja nem akkora plusz munka, es megeri kezzel csinalni. Ha nem akarod, irj ra egy perl scriptet. 15 perc alatt megvan, es utana nincs vele tobb munkad.

Ekezetes betuket egyszeruen bele kell irni a kodba (ISO Latin 2 kodolassal). Az a legkompatibilisebb mindennel.

<META http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=ISO-8859-2">

Ennyi.

Ehhez nem kell HTML szerkeszto.

Előzmény: rezgaras (265)
Mike76 Creative Commons License 2001.12.07 0 0 306
Valami nagyon nem stimmel a rendszereddel, ha állandóan ilyen hibák jönnek elő (gondolok itt pl. az Xmms-es problémádra). Ötletem viszont nincsen, mi lehet a gond.

Ha már Xmms: megjelent a 1.2.6pre verzió. Nálam a forrás könnyedén lefordult gcc3.0.1-el. Próbáld ki, hátha ez működni fog.

Előzmény: khiraly (304)
khiraly Creative Commons License 2001.12.07 0 0 305
moszognio=mozogni
ezer bocs
Előzmény: khiraly (304)
khiraly Creative Commons License 2001.12.07 0 0 304
Hi!
nagyon idegesito volt, hogy a nedit5.1 alatt nem ment az eger gorgoje+shortcutok.
Az viszont meg idegesitobb, hogy a nedit5.2 alatt(gorgo megy, shortcut van), VISZONT a nyilak nem mukodnek!
Tehat ha mosziognio akarok, akkor azt a NUMpadnel, a 4-es 6-os 8-as 2-es, gombokkal lehet, amellett, hogy nagyon IDEGESITO, a szamokat sem tudoma NUmerikus padnal beutogetni....
Valki talalkozott mar ezzel?
Hiba megoldasara, valakinek otlete?
kosz.
comega7 Creative Commons License 2001.12.07 0 0 303
Hali!

Éppen zajlik a --rebuild-tree, ez eltart egy ideig. A /var/log/boot.msg eldalolta a reiser verziószámot. Remélem, ha a fenti folyamat végetér, minden OK lesz. Addig is köszi mindenkinek minden ötletet és segítséget!

Comega7

Előzmény: zsowy (301)
comega7 Creative Commons License 2001.12.07 0 0 302
Hali!

Ennyi helyem sajna nincs. Azonban megkérdezi a reiser verzióját, de nem 'tom a választ. SuSE 7.2 vajon melyiket használja?

Comega7

Előzmény: zsowy (301)
zsowy Creative Commons License 2001.12.07 0 0 301
reiserfsck -nak van egy --rebuild-sb kapcsolója, de szerintem előbb mentsd el az egész disk-image-t valahova (dd if=/dev/serult of=disk.img) ha van helyed
Előzmény: comega7 (298)
comega7 Creative Commons License 2001.12.07 0 0 300
Hali!

Van egy dd nevű program, azzal kimásoltam a /dev/hda első 512 byte-ját, de nem igazán találtam benne a partíciós táblát.
Ennyire lámer vagyok?

Comega7

Előzmény: dr_strange (299)
dr_strange Creative Commons License 2001.12.07 0 0 299
gondolom, valami diskeditor kell hozzá

így néz ki a MBR struktúrája:

bytes assuming master primary hd

446 Bootstrap code

16 /dev/hda1 partition info

16 dev/hda2 partition info

16 /dev/hda3 partition info

16 /dev/hda4 partition info

2 Signature

512 total

ezen belül így néznek ki a partíciós infók

Bytes

1 0x80 = bootable

3 first c/h/s for this partion

1 type*

3 ending c/h/s for this partition*

4 starting logical sector num

4 ending logical sector num

és így a partíciós típusok

05 Extended partion.

82 Linux Swap partition

83 Linux normal (ext2) partition

07 Dos partition.

Előzmény: comega7 (297)
comega7 Creative Commons License 2001.12.07 0 0 298
Hali!

Bocs, hogy még egyszer írok ide, de pontosítanék egy problémát! Adott egy HDD, 128MB swap, a többi /-ként reiserfs. Namármost. Sikerült ledarálni a partíciós táblát - ebbe most ne menjünk bele, tudom, hiba volt :-( - viszont van egy könyvtárnyi adat, amit esetleg meg kellene menteni. Ha visszaállítom a partíciós táblát - pl. fdisk - akkor csak ext2 állítható be a /-nak (egyébként is a reiser ext2-nek látszik az fdisk-kel). Felcsatolnám - remélem, jó blokkhatárokat adtam meg partícionáláskor - viszont nem lehet felcsatolni, mer' nem talál egy superblock-ot a /-on. Egyébként a LILO is erre panaszkodik, ha megpróbálom így indítani a Linux-ot. Van valakinek ötlete, mit lehet itt tenni (KÜRT KFT megoldásként kizárva :-) )?

Comega7

comega7 Creative Commons License 2001.12.07 0 0 297
Hali!

Tud valaki olyan programról, amellyel direktbe lehet megtekinteni és módosítani a partíciós táblát? Esetleg ismeri a fájlrenszer-specifikus bejegyzéseket is - bár ez kevésbé fontos.
Két HDD tábláját akarnám összehasonlítani, és aszerint módosítani az egyiket.
Minden ötletet köszönök.

Comega7

dr_strange Creative Commons License 2001.12.07 0 0 296
idézet a Linux StepbyStepről

Defragmenting

Short answer? You don't, you can't, you don't have to, stop reading.

Longish answer:

The extfs (extension 2 file system) that Linux OS operates under is resistant to fragmented files. Fragmenting happens when a file (of any size) will not 'fit' in a single space on the hard drive. A single space means a continguous linear range of sectors. Instead, the file is broken up to fit in a number of spaces on the hard drive. These 'spaces', and their size, occur randomly on a windoze file system as files are deleted. The reason why fragmentation is a bad thing (tm), is that reading linear sectors is AT LEAST 1000 x faster than seeking over an entire disk surface.

To put it very simply, while not entirely accurate, Linux will NOT split a file over a disk surface, instead, it finds the most appropriate space.

'Scandisk'

Windows refugees soon come to terms with the Linux equivalent: fsck. If only because, it runs each time the machine is booted.

That's where the similarities end.

Scandisk is designed to give you the warm fuzzies on a file system that most applications can seriously damage if they misbehave.

fsck is a tool designed to seriously damage the file system, if the super user misbehaves.

Linux is about security. Not even the super user can willy nilly scribble over a mounted partition.

to do so:

From NetLlama

> I would like to run fsck on my root directory without having to reboot.
> Could someone tell me if this is possible and if so, how do do it?

Sure its possible. (re)Booting has really no relationship to running fsck. Remount / as readonly:
mount -o ro,remount /

THen run the fsck as normal. When done, remount / as read-write:

mount -o rw,remount /

ANd you're done.

Egoist Creative Commons License 2001.12.07 0 0 295
végigment rajta - ha jól láttam defragmentált is, mégpedig elég gyorsan

A Linux nem defragmentál! Tudtommal biztonsági okokból nem volt hozzá ilyen progi sokáig, azóta persze írtak ilyet. Bootoláskor csak hibákat keres, és kiírja a töredezettség mértékét (de nem szünteti meg). Úgytom, hogy filerendszere olyan hatékony struktúrára épül, hogy nem zavarja a töredezettség (ami létezik, mivel nem lehet kiküszöbölni, csak állandó átpakolgatásokkal, de ilyet term. a Linux sem csinál)
A hibakereséshez meg nem kell újraindítani, magad is elindíthatod az adott progit.

Üdv: ego, aki lehet, hogy téved, ezért helyesbítsen, aki tud.

Előzmény: rezgaras (292)
zsowy Creative Commons License 2001.12.07 0 0 294
Nekem már megtörtént, hogy bootoláskor elindított valami ilyesmit.
Ez nem defragmentált, csak a file-rendszer integritását állította vissza.
Mellesleg kb. minden 20. boot-oláskor ellenőriz.
Előzmény: rezgaras (292)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!