Hát most zavarba hoztál perec ügyben. Szerintem van olyan pékség, ahol a pék hajtogatja a tésztát, meg olyan is, ahol valami óriási perecformával csapkodnak a tésztába... Mennyi kérdést vet fel egy egyszerű sajtosperec?! :-)))
Mondom én, hogy nem értek hozzá. Szőke eszem nem vitt odáig, hogy a perechez nincs szükség kiszúróra, elég két kiskezem is hozzá...
És azt még nem is árultam el, hogy nem tudtam begyújtani a gázsütőt. Meg kellett várni a ház urát, hogy segítsen... Adva volt egy középkori gázsütő, amihez ideköltözésünk óta nem piszkáltam, csak fenn főzögettem ezt azt kisebb-nagyobb sikerrel. Főleg lecsót, mert azt nagyon tudok :P De sütni semmit. Ezelőtt villanytűzhelyes lakásban éltem, nekem ez a gázsütős, gyufával való bűvészkedés elég meredek vállalkozásnak tűnt. Már ott elakadtam, hogy hova kell tenni a gyufát ugye... Kinyitottam, láttam három lyukat odabenn, a középsőben próbálkoztam, a gáz az jött kifelé, de láng az nem volt. S mielőtt a levegőbe repítettem volna a lakást, jobbnak láttam megvárni, hogy hazaérjen a zuram. (mellesleg fogalmam sincs, ő honnan tudja, hogyan kell a gázsütőt begyújtani, és nagyon nagy szégyen e az, hogy én 31 évesen nem tudom?!
A perecet nem kiszúróval szokás csinálni, hanem kis rudakat (kukacokat) kell sodorni tésztadarabokból, és összetekerni/tapasztani perec formára. Így most már teljesen ontopik lettél! :)) ribizli
Nanemááá... Nem láttad (sőt nem érezted) az első krumplistésztámat... Egy egész lépcsőház szenvedte meg, hogy babika a hagymát kicsit késve rakta a forró (tűzforró, állatira megaforró) olajba... 9 éve ennek, azóta sem csináltam krumplistésztát...
Voila... Ilyen lett. Köszönet a tanácsokért. :) azért... hogy beférjen ebbe a topicba, elárulom, hogy bár sajtosperecet szerettem volna csinálni, egy dolgot nem vettem számításba, hogy nincs perec alakú szaggatóm... volt fenyőfa, szív, nyúl alak... Hát jobb ötlet nélkül ezekből csináltam "sajtosperecet" :) A retrotányér és az infantilis asztalterítő a ráadás...
A pereceket szép sorjában tedd kizsírozott, vagy sütőpapírral fedett sütőlapra. Előmelegített sütőben süsd kezdetben maximumon, majd feledkezz meg róla. Mikor szénné égett borítsd a kukába. :))) (bocs!)
Viccet félretéve: a fenti kezdet jó, de csak 10-15 percig hagyd legmagasabb hőfokon a sütőt. Utána vedd vissza úgy 5. fokozatra és süsd meg pereceidet szép pirosra. (hogy mennyi ideig kell sütni, majd a tapasztalatod eldönti - minden sütő más)
Sziasztok Jóemberek! Valaki segítsen nekem, ha tud... Sajtospogi/perec problémakör... Meg új bérelt kéró gázsütőtesztje következik... 8 fokozat van rajta, elég régi darabnak tűnik. Melyik fokozaton kell a sajtosperecet sütni? És meddig? Nem szeretnék brikettet gyártani... :) (villanysütővel már sikerült :)
a meggyes sütim közepe még ragadt, de már barnult alsó-felső lánggal, átraktam hőlégkeverésre és szépen megsült egyenletesre. Szerintem is jó a légkeverés
ezt honnan veszed? a hőlégkeveréses sütőben éppenhogy egyenletes a hőmérséklet a keverés miatt. nekem az van, és minden sütemény álomszépen néz ki benne, míg a hagyományos sütőben ferde, égett a külseje, stb.
Sajna ez a villanysütő átka...főleg a hőlégkeverésesé...kinyitni a sütőajtót nem lehet,hogy forgassuk-mert pitét pl úgy kell sütni,hogy ne égjen szénné az egyik oldala,miközben a másik még nyers,hogy 10 percenként forgatni kell-szóval,kész a kérdés: a hátulja,ahonnan fújja a levegőt a sütő,az feljön,az eleje viszont ennek következtében "szélárnyékba kerül" ezért lesz a piskótánkból féloldalas rámpa.
Ami tompít rajta,az az,ha a piskótát gőzös sütőben sütjük,mint a kenyeret,kelttésztát,így,bár félidőben ijesztó lesz a piskóta két vége közti szintkülönbség,de az esetek 70%-ában,mivel nem képződik száraz kéreg a másik oldalon,a végére utoléri a hőnyiláshoz közelebbi véget ;)