Végül is a hasogatással nem volt bajom. Ahogy kugliztam fel a rönköket, úgy hasogattam felfelé, vizesen szerintem nem rossz feldolgozni. A 10erdei m3-ből, kb egy kugli és 4-5kisebb db van amit nem tudtam széthasítani, de majd fűrésszel felvágom. Még nem találkoztam idáig gyertyánnal (akác, tölgy, bükk, velük igen) de sok megosztó véleményt olvastam róla. Jól ég-nem ég jól, jó parazsa van-nincs jó parazsa, hamar elég-sokáig ég, befülled, elrohad, nagyon kiszárad, kemény fa-közepesen keményfa. Nekem kazánba kell, oda a csertölgy jobb lett volna, de nem akartam vissza mondani, mert akkor a lista végére tesznek. Most két ünnep között legalább volt időm feldolgozni. Neked milyen tapasztalatod van vele?
Nekünk májusra ígérték a hatósági árast :) December elején szóltunk (Pilisi Parkerdő), válogatni nem lehet, azt mondták, hogy 90%, hogy csertölgy/tölgy, aminek amúgy örülök, de azzal fűteni idén már nem kell. Úgyhogy reménykedem benne, hogy sikerül tavasszal valahonnan akácot vagy kőrist szerválnom, a hatósági áras meg megy száradni.
Amúgy mindenképpen szeretném megcsináltatni a klímás fűtést szeptemberig. Elkandallózgatok én, de jó lenne, ha lenne valami kényelmes alternatíva.
A rezsicsökkentett gáz nekem is bőségesen elég lenne, ha csak azzal fűtenék. Ezen a télen többet használok belőle. Éppen azért, mert a tűzifa megdrágult. Eddig, évek óta csak fával fűtöttem. Kellemesebb meleget ad és szívesen is foglalkozom vele.
Nekem akár négy évre elegendő, száraz, akác tűzifám van feldolgozva, betárolva. Minden évben visszapótolom az elhasznált mennyiséget. Utoljára tavaly tél végén. El kell fűteni:-)
A hatósági árast két hét múlva szállítjuk. Akác és nyár lesz 7/3 erdei köbméter. Jó elfoglaltság lesz fűrészelni, hasogatni. Szeretem csinálni. Elpakolni kevésbé. Szeretném mindet elhasználni:-) Kéthetes öregember vagyok.
Korábban nagyjából egy árban jött ki a tüzifa / gázfűtés. Most a gáznál bőven beleférek a kedvezményes mennyiségbe, tüzifát viszont nem igazán tudtam még hatósági áron szerezni. Így kicsit drága hobbi lett volna :)
Én pedig egy megnedvesített újságpapírt. Belemártom a párologtató vizébe, a fahamuba és letörlöm a kormot(valójában csak pernyét, füstöt), utána a papírt a kályhába dobom. Nem kell a kormos, vizes szivacsot tárolni.
Próbáld ki, meg fogsz lepődni. Én egy sima, kis mosogatószivacsot használok.
Mondjuk szerencsére van, hogy napokig hozzá sem kell nyúlnom ilyen szempontból, nálam nagyon minimálisan kormozódik a két szélén (elég száraz az az akác, amivel most nyomom).
Persze volt, hogy telibekormozta középen, az egyértelműen huzatproblémára utal, és az is volt, egy gyors füstcső takarítás meg is oldotta.
Na ezt a trükköt még nem ismertem, köszi, majd kipróbálom, ha egyáltalán begyújtok ezen a télen. Sajnos a kialakult tüzifa-árak miatt nem igazán volt értelme bevásárolni belőle. Amúgy is inkább a "feeling" miatt szoktunk begyújtani elsősorban, de most kicsit drága fíling lett volna
Az előző napi fahamuba belemártasz egy nedves szivacsot, és azzal áttörlöd az üveget. Nemcsak, hogy nem kell kerül semmibe, de sokkal kifejezettebb a hatása.
Többféle brikett van. A keményfából készült (ha jól láttam a képen, hengeres hasábok vannak a tűzben, az pont olyan szok lenni) nem kormol, legalábbis nem annyira, mint a fenyőből készült (az a gyanta miatt kormol), vagy a napraforgó (az meg az olajtartalom miatt). A napraforgó brikett általában fekete, és üres a közepe, a fenyő kis kocka szokott lenni.
Egy hete van cserépkályha-kandalló, túl vagyok a szárító fűtésen. Mivel igazán jó száraz fám kevés van, nézegettem a fabriketteket. Jól elszálltak az árak. Ami érdekelne : a termékleírásokat olvasva egyik azt írja, tökéletes a brikett, nem kormol, egy másik meg azt, hogy célszerű néha koromtalanító adalékot is égetni, mert a brikett kormol.
Hogyne lenne! A linkelt kép alapján nálad minden OK, szépen ég a tűz, ahogy kell.
A 2 szélen kormozódás egy ekkora tűztér esetében normális (hidegebb és/vagy szeles időben ennyi sem lesz). Ha teliben, középen kormol, akkor kell gyanakodni problémára.
A teljesen tiszta üveghez légszáraz fa, és MINDIG ideális huzat kellene, ilyen azért nem sokszor lesz.
Teljesen tiszta üveg csak az amerikai filmekben van. Ha 2-3 begyújtás után ebben a párás, szemetelős időben a két szélén kormozódik, akkor az abszolút OK, teljesen normális.
A linkelt kép egy teljesen normális lángképet mutat.