Kár b@szogatni Kapitányt, ha Bródy vállal egy önálló topicot akkor számolnia kell
mindenfajta kérdéssel. Végül is az ország ahogy most is lehet tapasztalni, nem kizárólag SZDSZ-ből áll. (Nem keverendő a liberalizmussal, mert azok viszont sokan vagyunk).
Kedves Bródy János!
Éppen elegen szeretik az Ön zenéjét, így nyugodt szívvel és sértés szándéka nélkül leírhatom, én nem, (mint ahogy Koncz Zsuzsáért, vagy Zoránért sem voltam soha oda) az én időmben már mindenféle zenéhez hozzá lehetett férni, beleértve az alternatív zenéket is. Bár nem politizáltam abban az időben, (itt a 70-es évek végéről, 80-as évek elejéről van szó) egyértelműen látszott, hogy a hazai zenei világot ki uralja, bár kétségtelen, igénytelennek nem nevezném ezeket a zenéket, (igaz kissé sok pénzért 500 Ft/album) végül is akármelyik utcasarkon a lemezkuckókban egyszerüen találtam jobbat.
A mai mitosz szerint kiderült, hogy valójában lázadtak, holott akkoriban úgy tünt, a rendszer zenei életét valójában önök irányitották. (Zorán pld. akkoriban a Zenészszakszervezet elnöke volt). Majd a rendszerváltás után "feltőkésítettek". Nem haragszik, de akkor is és most is az a véleményem, hogy az egész mitosz legalábbis a 80-as évek elejére már "megrendezett" volt, afféle Hofi féle együttműködéses szelep, az őszinte alternatívokat és azok közönségét már a művház előcsarnokában leverték a rendőrők. Természetesen fikció, de úgy érzem I. Levente "gyors" távozása éppen e hazugságból való való menekülés az igazság felé.
Na helyben vagyunk. Szerintem pedig pont az ellenkezője igaz. Hasonló körülmények között élő, hasonló korú emberek teljesen másképp reagálnak ugyanarra az ingerre pont azért, mert különböző a gondolkodásmódjuk. Ha mindenki ugyanazt a logikát követné gondolkodása folyamán, akkor mindenki tök egyforma lenne egy korcsoporton belül. Csak matematikusok lennének esetleg, még belegondolni is rossz. :-)
Nem véletlen, hogy a marketingkutatással foglalkozó szakemberek megpróbálják a lehető legkisebb csoportokra bontani a társadalmat vizsgálataik során. Ha tehetnék, akkor egyénenként vizsgálnák a tagjait. Ezen kívül területenként, jövedelem szempontjából és még rengeteg egyéb szempont szerint csoportosítanak, nem sorolom. Ha igazad lenne, akkor nem kellene kutatniuk, hanem mondjuk bemondanák egy reklámban, hogy kék, és a világ összes tinije rohanna kokakólát venni. Pirosra meg a nyugdíjasok. Az egész persze szvsz.
Hát süni erre a válasz azért bonyolultabb, hisz a gondokodást befolyásolja a koron kivül egy sor más dolog, nevezzük azt úgy egyszerüen a környezetnek a maga folyamatában.
Aztán, hogy egy ember konkrétan hogyan gondolkodik az megint érdektelen egy matematikusnak.
A legegyszerübb példa.
A legyen egy tárgy kék szinű.
Nyilván ennek látványa kortól és életkortól függetlenül azt a gondolatot inspirálja, hogy a tárgy szine kék, már ha valaki nem szinvak.
Viszont egy szinvak kortól függetlenül nem fogja ezt gondolni.
Na lyó nem ez volt a kérdés.
Inkább arról.
Hasonló korú és környezetű emberek átlagosan, ugyanazt a valóságot megfigyelve hasonló véleményt alkotnak és aki mást azt meg deviánsnak szokják mondani.
Másképpen, vannak hasonlóan feltöltött agyak, ugyanazon strukturával, mint rendszerek, amelyet ugyanazon input ér, amelyet valamilyen véletlen hibával fog fel.
Miért lenne átlagosan más az output, hisz a hardware is átlagosan ugyanaz.
Egyébként végtelen sok véletlen hiba eloszlása tart a normális eloszláshoz, amelynek várható értéke nulla.
Csak azt nehéz megmondani, mi a hasonló.
Ezek szerint hasonló korú emberek egy bizonyos dologról kialakított véleményükhöz, esetleg azonos szituációban történő cselekedeteikhez azonos gondolkodásmód útján jutnak el?
Már elnézést a belepofázásért pindiy, de ez engem érdekel. Azt állítod tehát, hogy azonos korú emberek hasonlóan gondolkodnak és életkorukra jellemző gondolkodásmódjuk kiszámítható?
Sajnálom kapitány, pedig a lord igen csak tettszett.
Lyól írta volna le a helyzetemet.
Még a formalin szag is.
Röhögni fogsz, most télleg tanáltál:::)))))))))
(Elárulom van egy nagy ködgenerátorom, ami melegködöt csinál ez olyan amivel a szunyogt irtják a helikopterről.
Ezzel szoktam a kertbe én is a szunyogokat a boldogabb vadászmezökre küldeni.
Meg olykor fertötleniteni egy formaldehid alapú szerrel.)
Több minden miatt van igazam, kedves HAME.
Egyrészt a gondolkodás mint olyan biz igen lassan változik.
És azt ugye tudod, hogy hogyan gondolkodtál akkor, legfeljebb másról gondolkodtál.
Most megint másról kell persze gondolkodni, csak ugyanúgy mint akkor.
Nem kell hozzá semmi más, mint kikapcsolni a tapasztalatokat, meg egy csomó ismeretet a világról.
Hát süni, ha eltekintünk a hadsereg úgy nyolc éve nyugalmazott fiatal pilótáitól......., persze a zömük korosabb volt, volt aki mán a harmincat is betöltötte.
Na én viszont nem voltam pilóta.
ez legalább akkora szamárság, mint BE "nemzedéki ellentéte", vagy Derek nagypapás felhördülése. Nem fogod tudni mit fog gondolni holnap, mert hálistennek egy egész más világban élnek (nőnek fel), mint amiben mi. Ráadásul Derekkel én egy generáció is vagyok (azt hiszem 3 évvel idősebb). Csak talán a gyerekeimmel (17,22) van "közlékenyebb" viszonyom...
Nem jobbak, nem rosszabbak, hálistennek mások...
Ejnye kapitány, honnan a fenéből tudod, hogy valyon milyen öreg is vagyok én?
Mit mondjak elég kellemes ez a kor.
Aztán meg mi a fenétől keseredtem volna meg, gondolod nem állom a kényelmet és a teljes szabadságot?
Nem kell ám azt ilyen komolyan venni. Süni anyó kicsit kötözködik néha, főleg, ha eszébe jutnak a jogászhallgató fiúk, akiket numera után kirugdosott az ágyából, de azért kedvel téged.
maszatol a halál. ha pl. állást vagy ilyen olyan pénzecskés ösztöndíjat akarnék (és hogy is ne akarnék) célszerű lenne ilyen Szárszókra és Göncz emlékestekre járnom, mert arrafelé osztogatják.
gondolod, megköszönik nekem az érintettek, hogy itten elhatárolódom tőlük?
de a topik nem rólam szól, mint rsüni és Kapitány figyelmeztettek.
Bródy meg azért nem válaszol, mert elment aludni szerintem. Legalábbis elköszönt.
Hát kedves Derek, ezeknek az ifjoncoknak kell még pár tíz év, hogy megértsék, hogy itt arról van szó, hogy mondjuk én már voltam annyi idős mint ők, söt még azt is tudom, hogy mit fognak gondolni holnap, mert már annyi idős is voltam, de azt ők csak hosszú idő után fogják megtudni, hogy mit gondolok most.
Akkor, ha ennyi idősek lesznek és nevetve nézik, hogy mit gondolnak az akkori fiatalok éppen és tudni fogják, hogy mit fognak gondolni holnap.
A gondolkodás változása nem generációs ügy, ezer évekbe mérhető, csak az objektum változik folyamatosan.
Eszembe jutott az a rémálmom, hogy ül a görög a homokba úgy háromezer évvel ezelött és kigondolt egy tételt, amit aztán volt modómban háromezer évvel késöbb erösen félreérteni.
Bizony a dolgokhoz több alázat kell.
nem különb - más. másképpen szocializálódott, mást tart fontosnak, más jellegű harcai, lehetőségei és kudarcai vannak, stb.
nem te vagy az egyetlen, aki kiröhög a nemzedéki kötődésemért, de hagyd meg nekem ezt a balgaságot - mindenki úgy hülye, ahogy akar.
ha azt nem hiszed, hogy el lehet szakadni a szülői generáció kultúrájától-politikájától: igen sajnálatos volna, ha nem lehetne. A világ nagyon gyorsan mozog, és engem pl. nem kötnek azok a barátságok vagy szakmai kötelességek, amelyek apámat kötik.
tehát én nyugodtan anyázhatom Eörsit, ha úgy gondolom, hogy butaságokat ír, és nekem nem kötelező áhítattal elolvasni Konrád vagy TGM minden sorát. ennyi az egész.
mivel Magyarország kicsi, ezek a kvázi-nemzedéki szálak erősek és továbbélnek a szakmában vagy a politikában is (kivel jártál együtt egyetemre, kinek tudod a telefonszámát, kinek a gyerekét hordoztad a karodon, kivel vetélkedtél nőn vagy pasin, stb.).
tehát úgy gondolom, hogy pl. Tölgyessy vagy Debreczeni, amikor nyesegetik ezeket a szálakat, igen nehéz helyzetben vannak. És azon sem csodálkozom, hogy az egykor a liberális értelmiséghez tartozó átigazolók egy részénél a dolog csak úgy ment, hogy a kötődést éppolyan fokú gyűlöletté formálták át.
egy hétvégét eltölteni egy bölcsésszel... ez valahogy nem tűnik logikusnak. minek egyáltalán kezdeni bölcsész nőkkel, ha nem tetszenek?
Hát itten aszem Kapitány, te nem a közszereplöt fogalmaztad meg, hanem a politikust.
A politikus közszereplő, de nem minden közszereplő politikus.
Mér nem azt kérdezted bródytól, hogy politikus-é, ha számodra ez a közszereplő?
Summantasz te kapitány!
A közszereplő az aki a köz (közösség, közönség) elött szerepel.
Műfajtól függetlenül.
Persze jobban kell türni a bírálatot.
X.Y. gyenge szinész.
Summantasz te kapitány!
Nem értem, miért kéne neki közszereplőnek lennie, ha egyszer a politikának csak a romantikus vagy az esztétikai oldala érdekli.
szerintem a "közszereplő" fogalom - kösz pindiy - maga is elég homályos. egy rakás típus vagy szerep van a magyar társadalomban, amelyek mind azzal járnak, hogy az ezt vállaló szem előtt van, és a kijelentéseit idegenek fogják értelmezni, a maguk kategóriái vagy érdeklődése szerint.
szerintem az SZDSZ egyik nagy problémája éppen az volt, hogy egy rakás, némi exhibicionista értelmiségi akart politikát csinálni, amiből az lesz, hogy a politika alapvetően a "szerzői munkásságról" szól. pl. TGM esetében.
szerintem egy művész vagy akár egy publicista nem politikus abban az értelemben, hogy tényleges döntésekkel alakítaná az életünk kereteit és lehetőségeit.
Bródy életműve attól még nem lesz súlytalan, hogy nem elsősorban politikai életmű. az lenne számára kínos (mint ahogy a magyar írók egy része esetén is kínos volt), ha kiderülne, hogy főleg csak politikai bukéja volt a kulturális produkciójának.
Miért kéne neki olyan szinten maszkíroznia magát, mint egy politikusnak? Halálra unnánk magunkat.
Más kérdés, hogy a weyerbélázás c. dolog figyelmet érdemel - őszintén szólva Bródy esetén én hajlok arra, hogy elhiggyem a verzióját, amely szerint egy kocsmában beszélgetett, és azzal díszítette fel aztán egy jeles újságíró az interjút, hogy érdekesebb legyen.
Számomra ez a VIP topik azért érdekes, mert az érintett vissza-visszajön, és próbál reagálni a kérdésekre, még az agresszív kérdésekre is. ez becsülendő.
engem jobban érdekel a politikai helyzetelemzésénél az, hogy vajon nem érzi-e, hogy az egész világa lassan kiöregszik és hogy próbál-e utat találni újabb belépő nemzedékekhez-világokhoz.
azer benned is buzog am a generacios ontudat, nem veletlenul nagy generacios vagy?
probaljon csak elszakadni a babarczy, nem fog neki menni, mer visszahuzzak, meg szerintem nem is akar, csak maszatol vilagba.