szóval akkor szerintetek, ha egyszer elindul a bekötés, és nekem hagyományos vonalam van, nem isdn, akkor szóba sem állnak velem, csak miután beköttettem az isdnt, majd rögtön "upgradelem"?
én matávos vagyok, és ma kaptam a belső tájékoztatót az ADSL-ről, de szó van benne az xDSL-ről is. ár nincs, meg semmi konkrét sebességadat, de azt úgyis az ügyfélszolgálat tudja meg utoljára :))) bár, ha megy ez a topic, akkor én leszek a legtájékozottabb :))
Érdekes ez a MATÁV térkép / bejelentés (http://www.matav.hu/akcio/internet/). Nem írják, hogy milyen DSL (bár gondolom ADSL). Erre utal a kis piros (rózsaszín?) körök nagysága is. A sárga területek azok, ahol a központ nem DSL képes?
Szerintem az ISDN2 azért "szükséges", mert ezzel ellenörzik a vonalminőséget ("loop qualification"). Kiváncsi vagyok a budapesti drótok "utolsó végének" a minőségére, mert ugye ha az nem jó, akkor hiába vagy közel a központhoz.
Nomeg sok más akadálya is lehet a dolognak, pl inkompatibilis multiplexerek stb. Talán ezért (is) írták, hogy "több száz kbit/s" a sebesség és nem Mbit...
Két dolog érdekelne engem:
- Ha bevezeti a Matáv, vajon milyen bevezető ár lesz? Irreálisan magas, mint annak idején az ISDN? 5-10 ezer? 10-50 ezer? Vagy még több?
- Volt arról szó, hogy a Matáv most azért akarja rátukmálni mindenkire az ISDN-t, mert jön az ADSL. Viszont most kiderült, hogy ISDN2 szükséges hozzá. Vagy az ISDN szerződésben az is benne van, hogy nem térhetek át ADSL-re?
Az utolsó vége számit a drótnak, tőled az első központig - ott ugyanis ADSL eszköz van. és nemcsak a hossz, vastagság, stb is.
Itt látsz szép diagramot,leirást, mindent:
http://www.adsl.com/adsl_forumpub.html
mar a monortel is pedzegeti az adsl-t.
egy kis technikai megvilagositast adna vki, hogy a tavolsag tulkepp honnan szamit? mert ugyebar minden telepulesen van egy "kiskozpont" ahova befut az erpar az elogizetotol es van a nagy kozpont ahova imho mar digitalisan megy at a stuff.
Legyunk precizek.
a MATAV 59.53%ban DT (azaz MagyarCom, ami DT).
egy B kategóriás részvény állami tulajdon (ezt hijjak aranyrészvénynek), a többi közkézhányad.
kulönben ezt most olvastam a matav.hu-n:
A MATÁV, Magyarország piacvezető telekommunikációs vállalata a hazai internet-szolgáltatókkal együttműködve rövidesen elérhetővé teszi a szélessávú internet-használatot. Az új megoldás a meglevő távközlési hálózat (telefonvezeték) révén több száz kbit/s letöltési sebességű összeköttetést biztosít a felhasználó és a szolgáltató között. Mindez csupán ISDN2 vonalat és egy szabványos Ethernet csatlakozást igényel. A megrendelő havidíj fejében, az internet-szolgáltatótól függően akár napi 24 órában használhatja majd a forgalmi és adatletöltési díjtól mentes szolgáltatást. A fővárosi bevezetést követően fokozatosan az egész országban elérhetővé válik e szélessávú csatlakozás. A tervezett szolgáltatás a közeljövőben Budapesten az alábbi területeken lesz elérhető.
Ami meg a beengedest illeti: nyilvan nem fogja beengedni a matav a konkurenciat a kozpontjaiba es ettol kialakul egy uzleti patthelyzet, a savszelessegre vagyo ugyfelek meg megszivjak jol, esetleg varnak par evet.
Jellemzo, hogy arra senki sem gondolt a matavos koncesszios szerzodes megkotesekor, hogy milyen uj technologiak johetnek 10 ev alatt es hogy ezek mennyire fognak osszefuggni az orszag versenykepessegevel.
De az ilyen megallapodasokat politikusok kotik, ok meg negy evekben godolkodnak. Kapjak be.
Az lehet, hogy a konkurencia már most megpróbálja megakadályozni, hogy a MATÁV "bedarálja a piacot", de akkor sem lesz könnyű dolguk xDSL vonalon, ha a piac liberalizált lesz. Ekkor ugyanis a MATÁV-nak be kell engednie a konkurrenciát a központba, és/vagy közvetlen szolgáltatást kell a konkurrenciának nyújtania. Ezt pedig a MATÁV kismillióképpen tudja szabotálni (ügyesen, "törvényes" keretek között). SZVSZ.
DRP.
ps:
ADSL-t (ritka kívételektől eltekintve) még Amerikában is csak a helyi monopol szolgáltató nyújt, a konkurrencia inkább csak SDSL-t és IDSL-t ad (amihez külön érpár kell, és azt bérlik a helyi szolgáltatótól). Így is csomó bajuk van a helyi telefon monopóliumokkal, akiket "csak" a törvény kötelezi a konkurrencia beengedésére a központba.
Ebből nem eszünk, a konkurensek ráugrasztották a versenyhivatalt a dologra, azt csiripelik a verebek, hogy leállítják a dolgot, gizdasági erőfölény, miegyéb. Megindult a harc az utolsó pár méter drótért, ami a lakásodba vezet, és a majdani liberalizált piacot most jól féltők igyexenek rácvsapni a nagy rőt kezére, mielőtt ezt a piacot is bedarálja. Az ADSL-re ui. szerintem nem vonatkozik a koncessziós szerződés azon passzusa, amely a más szolgáltatóhoz való átmenést szabályozza. Tán még ki se volt találva 8 évvel ezelőtt... Szóval ha igaz a hír, nem lesz olyan egyszerű dolga a matávnak a bevezetéssel. Kivéve, ha Németországból nem telefonálnak (megint), hogy "ugyan már, Herr Orbán, szóljon le a kádereinek...", márpedig erre van némi esély. (És ez nem para, az Antall-kormány idején megtörtént már hasonló, és akkor még nem 100% DT volt a matáv.)
Nagyfrekvencias vivovel mennek az adatok, a mar meglevo telefonvezeteken. Az ISDN-tol, es az anlalog telfonoktol az a kulonbseg, hogy ezeknel atvitel elott kapcsolas tortenik. Az ADSL-nel, pedig mind az elozfizeto oldalan, mind ahol az elofizeto erparja "veget" er (a szolgaltato rendezojeben) kerul a modem parja, ami egy belso halozatra van kotve. Igy tehat az ADSL valojaban "csak" az elofizeto es a szolgaltato kozotti erparat veszi igenybe, az aznon folyo kapcsolas, beszelgetes, adatavitel ...stb zavarasa nelkul.
Remelem ertheto volt....
Amugy a hivatalos ertekek, 2.5km-es tavolsagra,
korlatozas nelkul (gyartotol tudom):
elofizeto fele: 8 Mbit/s
kozpont fele: 640 kbit/s
> Bell Atlantic-nal infospeedDSL $39.95-ert havonta, ezt reklamozzak agyba-fobe!
1. Az nem SDSL hanem ADSL (max. sebesség ezért az árért: 640/90 és nem 768/768)
2. Az nem ad statikus IP címet
3. Nem bridging hanem router üzemmódban megy a
modemed (magyarul az a szingli dinamikus IP
cím se igazán tiéd)
4. A modem nem ingyenes
Max In: 66.2 kb/s (66.2%) Average In: 1152.0 b/s (1.2%) Current In: 104.0 b/s (0.1%)
Max Out: 99.6 kb/s (99.6%) Average Out: 9752.0 b/s (9.8%) Current Out: 288.0 b/s (0.3%)
Max In: 98.3 kb/s (98.3%) Average In: 1008.0 b/s (1.0%) Current In: 1320.0 b/s (1.3%)
Max Out: 99.9 kb/s (99.9%) Average Out: 7384.0 b/s (7.4%) Current Out: 10.4 kb/s (10.4%)
Én a táblázatot így értelmezem:
kb/s = kilobyte/sec
b/s = bit/sec
mivel 1 byte az 8 bit, így 1kbyte az 1024*8 = 8192 bit
Szerintem a kiadott ADSL vonalak 100 Kbyte/sec-re vagyis 800 kbit/sec-re vagyis 819200 bit/sec-re vannak korlátozva, így a zárójelben lévő százalékszámok a vonal kihasználtságát mutatják.
Az average azért olyan alacsony, mert nem sokat interneteztek. Pl. a két óra alatt, lehet, hogy csak 10 mp-ig használták az internetet (pl.levél elküldése) ezért a max. 99 kb/s, de az average (átlag) csak 1000-5000 bit/sec azaz 0,125-0,625 Kbyte/sec.
Tehát ezek szerint az ADSL max. sebessége 100 Kbyte/sec, ami valamivel lassab, mint egy 1X CD-ROM. Ez is elég jó a modemekhez képest, de én többről hallottam, meg egyébként is az a 100Kb/sec túl kerek szám, tehát valószínű, hogy ennyire van korlátozva.
Ha valami hülyeséget írtam volna, meg egyébként is, várom az építő jellegű hozzászólásokat.
Hát lehet, hogy félreértek valamit, de itt ilyenek vannak:
Max In: 66.2 kb/s (66.2%) Average In: 1152.0 b/s (1.2%) Current In: 104.0 b/s (0.1%)
Max Out: 99.6 kb/s (99.6%) Average Out: 9752.0 b/s (9.8%) Current Out: 288.0 b/s (0.3%)
Max In: 98.3 kb/s (98.3%) Average In: 1008.0 b/s (1.0%) Current In: 1320.0 b/s (1.3%)
Max Out: 99.9 kb/s (99.9%) Average Out: 7384.0 b/s (7.4%) Current Out: 10.4 kb/s (10.4%)
Csak érdekesség gyanánt:Nekem 2honapja van, max. megvagyok elégedve. Mibe kerül? Austria:Havi799.-sch. ezért egyidejüleg tudsz telefonálni és szörfözni. Avagy 945.-sch, ezért kapsz 3 vonalat amiben az ISDN is benne foglaltatik. Ami azt jelenti, hogy egyidejüleg tudsz szörfözni, telefonálni, és faxozni.Ha akcio van, akkor nem kerül semmibe a beszerelés(normálisan 1800.- sch.)Csak a legjobbakat tudom mondani, legalábbis eddig, hibátlanul megy és rettenetesen gyors(10 000000 bps).Kiváncsi lennék a Matáv mit fog ezért kérni!? Minden további nélkül csak ajánlani tudom mindenkinek, akik legalább 40-50 órát hav. az internetten "lógnak" Ez persze ahogy mondottam csak Austriára érvényes, hogy a Matáv mitfog produkálni ezt nem tudom.
Én $40/hó körüliről is tudok. Egy év szerződéssel: Ingyen installálás, ingyen modem (SDSL 784Kbps-ig), 2 hónap ingyen. Fix ip cím. Korlátlan adatforgalom.
DRP.