Keresés

Részletes keresés

frimi Creative Commons License 2003.04.04 0 0 495
Végy csapdát! És éjjel inkább feküdj a párod mellett és melengessed!!! :-)
Frimi
Előzmény: kristly (493)
Kükü Creative Commons License 2003.04.04 0 0 494
uuuőőőőgghhhh.......
Előzmény: kristly (493)
kristly Creative Commons License 2003.04.04 0 0 493
nálunk holnap tartanak nagy irtást, eredmény csak annyi lesz, hogy előjönnek az immunis dögök kajálni.
mondjuk szivességből is megdögölhetnének már végre.
minden éjjel áthajtunk 1-2-n a gurulós székkel...
undorító, ahogy roppani bírnak.
szerintem direkt csinálják
Előzmény: riki86 (492)
riki86 Creative Commons License 2003.03.31 0 0 492
Oszlásnak indult!:O)

Valahogy úgy döglött meg, hogy nem láttad. Szétbontanád a lakást, azért egy-két tetem biztosan akadna.

Előzmény: Dévér (491)
Dévér Creative Commons License 2003.03.31 0 0 491
tudom, de még véletlen sem maradt, mondjuk az utsó (tudod, csak egy maradhat) :)
Előzmény: riki86 (490)
riki86 Creative Commons License 2003.03.31 0 0 490
Azért, mert azt is felfalják.
Előzmény: Dévér (489)
Dévér Creative Commons License 2003.03.31 0 0 489
De az komoly, hogy egyetlen egy csótánytetemet sem találtunk :)
Előzmény: riki86 (487)
frimi Creative Commons License 2003.03.31 0 0 488
Ez őv alatt volt...
Én csak beidéztemn a szakirodalamt, hogy hiteles legyen...
Frimi
Előzmény: PETYUS (484)
riki86 Creative Commons License 2003.03.31 0 0 487
Gombócartúrné: Az nem baj, ha más lakásban van, a lényeg, hogy a tiédben ne legyen! Pontosan erre jó a gél, amiről Dévér beszélt. Egy pár helyre kihelyezik egy fecskendővel és leegyszerűsítve a csóti megeszi és megdöglik. Mivel baromi gusztustalan állat és bármin el tud élni, ezért a társai tetemét is elfogyasztja, így is bejut a méreg a szervezetébe. A gél kihelyezése után szinte azonnal nekilátnak a fogyasztásának és tényleg látványos és hatásos az irtás.
Előzmény: Gombócartúrné (471)
Dévér Creative Commons License 2003.03.31 0 0 486
Nem kizárólagos szerződés van velük kötve...
De ha az lenne akkor is belemennék mert a lényeg, hogy totálisan eltűntek a csótányok...
Előzmény: Gombócartúrné (478)
riki86 Creative Commons License 2003.03.31 0 0 485
Sziasztok!
Most találtalak meg titeket.
Egy kis irkálmány, hogy miért is kell undorodni tőlük?!
"Ezek a kártevők megjelenésükkel nem csupán undort keltenek, hanem élelmiszerekkel érintkezésbe kerülve azokra olyan kórokozókat vihetnek át, melyek az embert megbetegíthetik. Anyagcseréjük rendkívül felfokozott, falánkságának határt szab gyomra nagysága, melyen úgy segít, ha tele van mint annak idején Lucullus vendégei azzal a bizonyos fácántollal. Ürülékében és hányadékában közel negyvenféle baktérium és vírus található.
A rovarok az emberi környezetben való megtelepedésük után igen gyorsan elszaporodnak, mivel a lakásokban, gyárakban, irodaházakban a fűtés a hideg hónapokban is fenntartja azt a hőmérsékletet, mely szaporodásukhoz szükséges. Így elszaporodásuk egész éven át folyamatos. A táv- és központi fűtés csöveinek meleg és nedves környezete létfeltételeiket is állandóan biztosítja."

PETYUS Creative Commons License 2003.03.31 0 0 484
A faroknyúlványt nem kell belemérni?
Előzmény: frimi (482)
frimi Creative Commons License 2003.03.31 0 0 483
"Nálunk szerves foszforsav észteres cuccokat használnak..."

Nem szeretem a szereves foszforsavészter típusú rovarölőaszereket még házi kertben sem! Igaz, hogy ebben a családban vannak "barátságos" szerek, azaz olyanok, amelyek melegvérűekre a RENDELTETÉSSZERŰ FELHASZNÁLÁS KÖRÜLMÉNYEI KÖZÖTT (!!!) nem jelentenek számottevő kockázati tényezőt, de a piretroid tartalmú készítmények (pl. deltametrin hatóanyagúak, de ez egy hatóanyagcsalád, ugyanúgy, mint a szerves foszforsavészter) még annyit sem...
Frimi

Előzmény: Gombócartúrné (477)
frimi Creative Commons License 2003.03.31 0 0 482
"A 10-15 mm nagyságú, világos sárgásbarna német csótány (muszkabogár, muszkacsótány, ruszli, ruszni) a legjobban alkalmazkodó és a különböző életfeltételeket leginkább elviselő faj."
"A 20-27 mm nagyságú, feketésbarna színű konyhai csótány (konyhai sváb, svábbogár, nagy fekete csótány)..."
"A 35-40 mm nagyságú, vöröses-barna színű amerikai csótány..."
(Forrás: ÁNTSZ)

Nem vagyok rovarász, de nekem úgy tűnik, hogy az ÁNTSZ forrás is azt mondja, amit én.

Az ezüstös ősrovart (lepisma saccharida, Silver Fish)) illetően magam csak 5-6 mm-es példányokat láttam. Ismereteimet gyarapítandó a google kereső segítségével utánna néztem s ott max. 1 cm-es nagyságot jelölnek meg a megfelelő rovartani szakiropdalmakban. De nem ez a lényeg, hanem az, hogy a kereső segítségével mindenki megtwekintheti, hogy hogyan is néz ki ez a jószág.
Frimi

Előzmény: PETYUS (479)
eMM Creative Commons License 2003.03.31 0 0 481
Röpülő csótány Kubábban is van, állítólag akkorák mint 1 ruhakefe.
Izgi lehet ottan sétálni.
Előzmény: frimi (475)
PETYUS Creative Commons License 2003.03.31 0 0 480
Elöl két csápja van, hátul három csápszerű nyúlvány.
Előzmény: Gombócartúrné (477)
PETYUS Creative Commons License 2003.03.31 0 0 479
>a csótány és a svábbogár - ismereteim szerint ugyanannak a fajnak két alfaja.

Tévedés, ezek különböző fajok.

>ezütös ősrovar (más néven nádméznyaló, ...

Sőt, cukroskának is láttam már titulálni.
Ezt arról lehet felismerni, hogy a farka végén három hosszú csápszerű nyúlvány van, míg a csótány potroha végén két rövid tüske.

>Ez egy 5-6 mm (nem centiméter!!!) hosszú, ...

2cm-re simán megnőhet.

Előzmény: frimi (475)
Gombócartúrné Creative Commons License 2003.03.31 0 0 478
Jah, hogy ez egy irtócég szolgáltatása? Akkor asszem nem kell. Mert amelyik jár cég, az felbontja a szerződést, ha más céggel is szerződök.
Asztem ez üzletben kapható termék.
Előzmény: Dévér (476)
Gombócartúrné Creative Commons License 2003.03.31 0 0 477
Te, ez a nádméznyaló ez nem úgy néz ki, mintha furcsán 3 csápja lenne? 2 oldalra, 1 előre. Asszem arra gondolok. Amit, ha lecsapok, olyan marad a felület, mintha egy lepke szárnyát dörzsöltem volna meg. Azt tudom melyik. Attól csak gyerekkoromban féltem, de aztán rájöttem, hogy ártalmatlan :)

Nálunk szerves foszforsav észteres cuccokat használnak, pennphos-b-t, detmol mic-et, s ezidáig teljesen hatástalannak tűntek. Múltkor már valami más szert mondott a fiú, mikor rákérdeztem, ez most mi, de elfelejtettem a nevét. Mert hülye vagyok.

Előzmény: frimi (475)
Dévér Creative Commons License 2003.03.31 0 0 476
Találgass.... :))))))))

Sajnos nem tudom, de lehet, hogy holnapra tudok hozni egy tel számot és ott lehet kérni ezt a szolgáltatást... :)

Előzmény: Gombócartúrné (474)
frimi Creative Commons License 2003.03.31 0 0 475
Lehet, hogy kissé későn osztom meg "csótánytani" ismereteimet, mert már mindazt leírták korábban, mint amit mondandó vagyok, de a topicot most találtam meg, s amúgy meg már rengeteg hozzászólás volt, amit nem szeretnék végigolvasni...

A csótány vándorló jószág, és három dolog kell ahhoz hogy élni tudjon (mint minden rovar): meleg, nedvesség és élelem. Következésképpen elsősorban panelépületek, ahol meleg, nedves pince van, ideális helye a tenéyszetnek. A házban való kóborlásuk kaja utáni vadászat célját szolgálja. Nagyon kedvelik az olyan helyet is, ahol a padlástérbe galambok fészkelték be magukat, mert az elhullott állatok olyanok, mint az ősembernek a mammut-zsákmány...

Következésképpen nem szabad megtűrni a galambfészkek tömegét, rendszeresen kell írtani a hőközpontok környékét, ill. általában a nedves és meleg pincéket! Nagyon jó ötlet a "lakásbejáratokat" (csövek bevezetése) begipszelni és ott, ahol előfordulnak, az ételmaradékoktól gondosan megszabadulni. A jól zárható szemetesvödröket kell használni!

Rovarölőszerektől csak akkor lehet "csodákat" várni, ha a lakóház TELJES EGÉSZÉT rovarirtják, mert - "kalandos természetűek" lévén (amelyet akár Cook kapitány is megirigyelhetné!) - minnél több helység marad ki az írtásból, annál nagyobb a veszélye az írtás hatástalanságának!

A nálunk elterjedt kétféle rovar - a csótány és a svábbogár - ismereteim szerint ugyanannak a fajnak két alfaja. (Az egyik fekete - ez a sváb -, nagy csápokkal, míg a másik kisebb és rendkívül gyors mozgású - ez a csótány.) Mégis van egy alapvető különbség: a sváb szereti a sört (lehet, hogy innen ered e neve???:-))), míg a csótány nem! Régen ezért a svábot úgy fogták, hogy egy kis tálkába sört öntöttek és a padlón elhelyezve kis papírhidakat támasztottak a tálka széléhez. A szagra jött a sváb, felmászott, a híd felbillent és a delikvens beleesett a sörbe és megfulladt. (Egy svábbogár talán nem is kívánhatna szebb halált!!!:-)))

Ott, ahol csak alkalmasint fordul elő egy-egy-nagyon jó a csapda, bár nem tudom, hogy - mivel az nemi illatanyaggal csalogat - nem csak az egyik ivarut fogja-e meg... Mindenesetre a szaporodáshoz mindkét ivarú egyedre szükség van... :-)

A piretrumot/piretriodot tartalmazó porozószerek nagyo hatásosak, de fel lehet használni pl. a RAID vagy hasonló, ilyen hatóanyagot tartalmazó szereket is! Persze nem a levegőbe fújva, mint a szúnyogok ellen, hanem a padlóra, a falak mentén vagy ajtóréseknél időnként befújva. Nem tudom, hogy ezeknek a srayknek nincsne-e irritatív hatásuk (köhögtet, csípi a szemet), ha valaki kipróbálja, csak saját felelősségére tegye és ha ilyesmit tapasztal, akkor hagyja abba!!! És semmi eestre sem olyan helyen használja, ahol élelmiszer van!!! Bár ezeknek a készítményeknek (amiket pl. szobanövényekre használunk levéltetű ellen) nincs a melegvérüekre káros hatása (különben nem ajánlanák az ember közeli szobanövényekre!), azért nem kifejezetten egészséges dolgok. De a csótány még egészségtelenebb!!!

Befejzésként, érdekességként "mondom", Ausztráliában szubtórpusi környezetben egy ázsiai fajta honos, amelyik képes 6-8 cm-re megnőni és repül is!!! Olyan, mint egy B-52-es nehézbombázó -rovar kiadásban... Ott olyan két-három havonta a (kertes)házakat a tulajdonosaik rendszeresen kívül-belül lepermeteztetik (piretroid hatóanyagú szerrel). Ettől még előfordulnak, hiszen reggelente mindig lehet pár rovarhullával találkozni. Véglegesen kKiirtani nem lehet őket, de a rendszeres írtó tevékenység eléggé hatásos. A mi kontinetális éghajlatunk alatt sokkal jobban kézben lehet tartani ezt a problémát, de ahol előfordulnak, ott rendszeres és szívós munkára van szükség!

(Azért egy ilyen műveletet ne magunk végezzük egy mezőgazdasági jellegű termékeket árusító boltban tett látogatásunk következményeként, hanem bízzuk szakemberre!!! Méghozzá megbízható szakemberre, mert már volt olyan, hogy csalók különféle trükökkel pénzt csaltak ki a gyanútlan lakástulajdonosoktól!!!)

Még valami: panelházakban elő szokott fordulni egy másik rovar, amit sokan összetévesztenek a "csótány-kölykökkel" és az az un. ezütös ősrovar (más néven nádméznyaló, amelynek persze semmi köze sem a nádhoz, sem pedig a mézhez). Ez egy 5-6 mm (nem centiméter!!!) hosszú, hosszúkás, ezüstos kinézetű és rendkívül gyorsan mozgó jószág (ezért is gondolják sokan csótánynak). Ez teljesen ártalmatlan, élelmiszereinket nem veszélyzetető rovar. Növényi korhadékokon él és persze nedvesség, meg meleg is kell neki. Nem gusztusos, de nem is csótány! Ha ilyet látunk netán, ne kapjunk a szívünkhöz!!!
Frimi

Gombócartúrné Creative Commons License 2003.03.31 0 0 474
Esetleg ha megmondanád, mi ez a szer, sokat segítenél.
Előzmény: Dévér (472)
Dévér Creative Commons License 2003.03.31 0 0 473
Nem laccsolok :))))

"6-7 borsószemnyi pontot raknak összesen"

Előzmény: Dévér (472)
Dévér Creative Commons License 2003.03.31 0 0 472
Nem tudom tudtok-e róla, de nem rég kijött egy újfajta szer. Kb két-három évvel ezelőtt rengeteg csótányunk volt és jött az írtó (az egész házban írtott) de 2 hónappal rá már voltak megint.

Ebből az újfajta szerből olyan 6-7 borsószemnyi pontot laknak összesen az egész lakásra és teljesen eltűnnek. Azót nem láttam egyet sem.
Olcsó is jó is. Mondjuk beszélni kell a közös képviselővel, hogy félévente minden házban rakja le ezeket a pontokat.
Szagtalan és nincs semmilyen haztása háziállatra, vagy emberre.

Gombócartúrné Creative Commons License 2003.03.31 0 0 471
Az a baj, hogy a lakásonkénti irtás elrendelésének jogi alapja nincs. Gyakorlatilag egy lakó sem kötelezhető az irtásra.
A házkezelő kötelezhető a közös helyiségek irtására, de a lakó nem.
Lakónál irtást elrendelni akkor lehet, ha fennáll a lakóközösség gyanúja, hogy egy adott lakásban van a fészek. Ekkor ki lehet hívni az ÁNTSZ-t, aki méréssel megbizonyosodik, hogy valóban ott található-e a fészek, és ha igen, elrendeli az irtást.
Addig, míg nem tudunk egy konkrét lakásra rámutatni, addig a többi 63 lakás lakója dögöljön meg.
eMM Creative Commons License 2003.03.28 0 0 470
A csótányjáték lesz kötelező szabvány.:)
Előzmény: jegyzőkönyv (462)
Kükü Creative Commons License 2003.03.27 0 0 469
jaj az a honlap...
én másfél tünetmentes év után kinyomtattam, hazavittem elolvasni, erre rá két naappal találtam egy felderítőt.
Egyébként 3 év alatt 3 németet találtam, mindig fújtam utána...
Aztán sosem láttam többet, még dögöt sem, pedig paráztam annyira, hogy mindig néztem.
Nálunk a bejáratnál szabadtéren a kaputelefon alatt fészkelnek a nagyok. Tegnap már láttam az imágókat. Undorító ahogy egyszerre moccannak a betonrepedésben és megcsillan a hátukon a lámpafény... brrr...
Azok a lentiek a fekete svábok, de csak a földszinten vannak. Mindig mondom a közös képviselőnek, hogy hiába irtják a házban, ha a ház körül hagyják szaporodni a drágákat.
Előzmény: vapiti (467)
Kükü Creative Commons License 2003.03.27 0 0 468
dehogynincs.
a 116849-ben mászkál egy :)
Előzmény: eMM (461)
vapiti Creative Commons License 2003.03.27 0 0 467
Így van. Ráadásul a fészket kell megkeresni. Ezek általában tényleg valahol a burkolat alatt vannak, nálunk speciel a világítóudvarban a vakolat alatt laktak. Mi ott csaptunk le rájuk.

Különben meg elvileg kötelező az írtás. A társasháznak kell gondoskodni róla, és be lehet jelenteni az ügyet az ÁNTSZ-nél. Korábban volt itt szó egy ÁNTSZ-es honlapról, én is írtam róla, meg Gombócné is. Abban olvastam, hogy kötelező az írtás, csak nincs aki betartassa a dolgot.

Előzmény: PETYUS (464)
vapiti Creative Commons License 2003.03.27 0 0 466
Nálunk a volt házamban az ötödiken lakó lány, azt mondta, hogy akkora csótányt talált a lakásban, hogy alig akarta elhinni, hogy létezik akkora. Mennek azok mindenhova!
Előzmény: Kükü (460)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!