Keresés

Részletes keresés

traktoros82 Creative Commons License 2017.10.04 0 0 18890

Köszönöm, akkor tehát pontosan működik.......

Előzmény: portos150 (18887)
traktoros82 Creative Commons License 2017.10.04 0 0 18889

Hát az nincs. A pelenkás korból régen kinőttem. :DDDD

Gyerek nincs a közelben így azt is venni kéne akár a formát. 

 

Gomolyához van bevált recepted esetleg? Vagy bármelyik megfelel a netről? Ami lehetőleg a legalaposabb írja le mit mikor és hogyan........ Kijegyzetelem majd a videoból is csak nehogy valami lényeges kimaradjon (ami most még apróságnak tűnhet) és oda az egész próbálkozás.

Előzmény: elefada (18886)
Redlidike Creative Commons License 2017.10.02 0 0 18888

Ez az Ikeás hőmérő, én is ezt használom, imádom :)

Be tudod állítani rajta, hogy hány foknál jelezzen és visít mint a vesztés. Illetve időzítő is van rajta.

http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/20103016/

Nekem az első sajtformáim műanyag ételes dobozokból, tejfölös vödrökből készültek amiknek az oldalait és alját kilyukaszgattam.Rengeteg ilyen formám van és évekig használtam. Ez az első év amikor a már belinkelt helyekről formákat kezdtem el venni de folyamatosan használom az általam készítetteket is.

 

Előzmény: traktoros82 (18885)
portos150 Creative Commons License 2017.10.02 0 0 18887

Én ezt is nagyon szeretem.... évek óta használom....csak elemet cseréltem benne.

Előzmény: traktoros82 (18885)
elefada Creative Commons License 2017.10.01 0 0 18886

Van ennél olcsóbb és jobb az Ikeában! 1400 Ft és jelez, ha elérted a beállított hőt. Blokkot tedd el, ha elromlik, kicserélik! :-)))

Gomolyához esküszöm, legjobb a pelenka. Ez komoly, én a fetát is abban csepegtetem .

Előzmény: traktoros82 (18885)
traktoros82 Creative Commons License 2017.10.01 0 0 18885

Ezeknek a sajtformáknak a használata mennyire etalon? Mindenki ilyet használ?

 

https://hazisajtkeszites.hu/sajtbolt/eszkozok/meroeszkozok/digitalis-beszuro-homero

Ez ugyan maghőmérő, de gondolom a tej melegítésénél is használható. Ilyet használ esetleg valaki?

Előzmény: traktoros82 (18884)
traktoros82 Creative Commons License 2017.10.01 0 0 18884

Szia,

 

Köszönöm, a videokat megnéztem, tényleg érdekes, fontos és rengeteg anyagot elmond benne. Biztosan megnézem még 1x és kijegyzetelek pár dolgot. :)

Így elsőre nem tűnik bonyolultnak úgyhogy akkor a gomolyával fogom kezdeni.....

Előzmény: Redlidike (18875)
elefada Creative Commons License 2017.09.30 0 0 18883

A formát melegvízbe állítod, átveszi a hót, s mehet az alvadék bele.

A 28-32 fokot a vízmelegítös dobozodban könnyen be tudod állítani és ott tartani a sajtot, nem a konyhapulton.

Deszkán tartottam a hütőben, a naponkénti átkenés miatt nem száradt ki 3 hétig.

Előzmény: Redlidike (18876)
elefada Creative Commons License 2017.09.30 0 0 18882

Bocs, kicsit elhavaztam.

Rm32 vel és alp Dvel is készítettem mosottat, gauda szerüt idén.

Lassan, bontogatom, jónak tünik.

Egy tanulság, az idei érlelésböl: nagyon jó, kéreg nélküli sajtok lettek 3 hónap után azokból a sajtokból, amelyeket pár nappal gyártás után vákumoztam, és hütőben voltak egész nyáron. Igaz, vakok, de a tésztájuk, ízük szuper.

32 fokon oltottam, mosás, a kb 30% savó leszedése után, 60 fokos vízzel addig, míg 36 fok nem lesz, majd fojtatva az utómelegítést 39 fokig. Itt tartva 15-20 percig, majd savó alatt tettem formába.

Előzmény: Redlidike (18873)
perika53 Creative Commons License 2017.09.29 0 0 18881

:)

 

Előzmény: Regiee90 (18880)
Regiee90 Creative Commons License 2017.09.27 0 0 18880

Valóban megvolt a tanulópénz. Ráadásul ma derült ki, hogy tőlünk kb 3 utcára friss házi tejet lehet venni. Már préselem is a trapistát belőle. :)

Előzmény: perika53 (18879)
perika53 Creative Commons License 2017.09.27 0 0 18879

Szerintem bolti tejjel még nem nagyon próbálkozott senki, keress inkább termelői friss tejet. Ezt az első próbálkozást meg vedd tanulópénznek! :(

Előzmény: Regiee90 (18877)
perika53 Creative Commons License 2017.09.27 0 0 18878

Ha még nem találtál új "tejforrást", nálunk Ménteleken is próbálkozhatsz! 2-3 termelő is van, ha gondolod szívesen segítek tel.számmal!

 

Előzmény: Raidx (18869)
Regiee90 Creative Commons License 2017.09.27 0 0 18877

Sziasztok!

sos segítségre lenne szükségem. hazisajtkeszites.hu-n található trapista sajt recept alapján készíteném a sajtot 10liter bolti 3,5 tejből. Kevertem hozzá kalcium kloridot mindent a recept alapján pontosan mértem és csináltam. Most itt vagyok egy óra pihentetés után és jelét sem mutatja az alvadásnak. Mi lehet a hiba és hogyan tudom javítani?

Redlidike Creative Commons License 2017.09.27 0 0 18876

Elefada, ezt a Bel Pasa leírást még tavaly osztottad meg velünk, ezzel kapcsolatban kérdeznék.

- a leülepedett töretet előmelegített formába tesszük. Ezt az előmelegítést hogy kell érteni? Elég ha berakom a mikróba és megmelegítem, hogy kb. gondolom annyi fokos legyen mint a töret (45 fok), vagy tegyem bele 45 fokosra melegített vízbe?

- így tél derekán ha nincs meg a 28-32 fok forgatáskor az mennyire gáz? Per pillanat a lakásban kb. 22 fok van.

- ha hűtőben érlelem elég deszkára rakni vagy inkább zárjam dobozba?

Köszönöm a segítséget!

 

Bel pasa

63 fok 30 perc

Kultúrázás 45 fokon Danisco KAZU, majd rögtön oltás, hogy 10-15 perc alatt májas alvadás legyen.

3 cm oszlopokra vágás, megvárni, míg ujjnyi savó jön fel.

Aprítunk, ülepítünk,1/3 savó le.

2-3 perc keverés, ülepítés, és további 1/3 savó le.

Diónyi nagyságig kell vágni.

Felvágás formázás 30-40 perc óssz.

A leülepedett töretet sajtkanállal az előmelegített formába tesszük, azonnal forgatunk.

28-32 fokon tartva a 2. forgatás 15 perc mulva.

3-4 forgatás fél óránként, majd óránként 6 óráig. 

Puha, rugalmas, bársonyos lesz az alapsajt.

65 fokos vízbe 1-2 percig belemeríteni.

Sózás:18-19% sótartalmú,5,8-6 pH 12-14 fokos víz.

3-4 ó szikkasztás

Érlelés:2-5, de max6 fokon, 

Naponta forgatjuk és a sólébe áztatott ruhával áttöröljük

10-14 nap múlva nagyon enyhe ruzs, de sem nyálka, sem penész nem lehet rajta.

3 hét érlelés.

Alufoliába csomagolják érés után.

Redlidike Creative Commons License 2017.09.27 0 0 18875

Szia!

Ha még most készülsz az első sajtodat elkészíteni akkor gomolyasajttal kellene kezdeni.

Mindenképp nézd meg Kiss Ferenc videóját (3 részes) a sajtkészítésről, ebből nagyon sok mindent lehet tanulni.

https://www.youtube.com/watch?v=MeGJ5KcRMws

https://www.youtube.com/watch?v=ukXu3hHSE-k

https://www.youtube.com/watch?v=K1AMVK_Rkas

A gomolya sajthoz nem kell kultúra csak oltóanyag. Kis kiszerelésben a hazisajtkeszites.hu vagy a beerodalom.hu oldalról tudod beszerezni, literes kiszerelésben pedig az MTKI webáruházából. Ugyanezen helyeken kaphatók formák, kultúrák stb.

 

Mindenki elkezdte valahogy :)

Előzmény: traktoros82 (18874)
traktoros82 Creative Commons License 2017.09.26 0 0 18874

Üdv. mindenkinek!

 

Találtam egy egészen jó kis tehéntej forrást. Megpróbálkoznék sajtkészítéssel. Melyik a leg1xűbb? Trappista? Vagy így teljesen laikusként neki se álljak? Oltóanyagban, formában, receptben tudnátok segíteni?

Előre is köszönöm!

Redlidike Creative Commons License 2017.09.23 0 0 18873

Elefada!

Kecsketejhez neked van bevált gouda leírásod? Illetve van még Choozit Alp-D kultúrám, ehhez is tudnál valamiféle sajtleírást adni? Most próbálkozom érlelt sajtokkal és  ilyet is szeretnék készíteni. Kettő már érlelődik, az első RM32-vel, a második Choozit MA4001-el kultúráztam. Mindegyikről írok egy kártyát magamnak, hogy hogyan készítettem és majd ha megkóstoltuk kiderül, hogy melyik ízlik nekünk jobban.

Hát kíváncsi vagyok, hogy az én kis itthoni lehetőségeimből mit tudok kihozni :)

Köszönöm a segítséget!

Raidx Creative Commons License 2017.09.21 0 0 18872

Nyilván kereshetek másik tehénkét. Kipróbáltam 1 literrel a spontán alvadást és erőssen koligyanús az alvadék. Úgy látszik, nem erősségük a higénia. Még langyos volt a tej mikor érte mentem. Erőssen kiforrázot üvegeket vittem. A mintát szintén kiforrázott üvegbe altattam. Hőmérséklet 22-23 fok. Még a kutyus sem fogadta el pedig pár falatot mindég kunyerál..

Előzmény: elefada (18871)
elefada Creative Commons License 2017.09.19 0 0 18871

Elképzelhető!

Ellenörizd spontán altatással.

Előzmény: Raidx (18869)
elefada Creative Commons License 2017.09.19 0 0 18870

Nyers tejes? Vágási felület nem mutat gázképzést?

Szobahömérsékletű sóoldat pl kánikulában akár lehet közel 30 fok is. Én még most is jégakuzom 14-16-ra.

Előzmény: Pap Pali (18868)
Raidx Creative Commons License 2017.09.19 0 0 18869

Elapadt a tejforrásom. az új helyről beszerzett 10 literből pizzamozarellát szerettem volna csinálni de nem volt hajlandó kisavanyodni egyálltalán. Mindent úgy csináltam mint a korábbiakba, amik mind jók voltak. A tejjel lehet valami?

Pap Pali Creative Commons License 2017.09.18 0 0 18868

Sziasztok!

A hosszú csendet megtörve, èrdeklődnèk, hogy mièrt repedt meg a 3.5-kg-os trappista a sóban?

Ez màr a màsodik ilyen alkalom. A nyàr folyamàn màr volt ilyen, akkor keresztben szinte majdnem kettè nyiltt, most csak egy pàr centis vizszintes repedès lett mind a kèt sajton. Szobahömèrsèkleten van a só.

 

becőke73 Creative Commons License 2017.08.27 0 0 18867

Sziasztok!

Eladom a conrad-os pH mérőmet, alig használtuk, gyakorlatilag újonnan vettem itt a fórumon, és hogy csábítóbb legyen, hozzá adok egy külön flaska tároló oldatot (alig hiányzik belőle, egyszer kiborult és azt kellett pótolni) mindezt 30eFt + postaköltségért.

Ha valakit érdekel, írjon itt és megbeszéljük a részleteket!

Üdv,

becőke

Fülöpke/cske Creative Commons License 2017.08.24 0 0 18866

Kedves sajtkészítők! Ha esetleg sajtkád vásárláson gondolkodtok nézzétek meg ezt. Kb. anyagárban eladnánk a kihasználatlanság miatt itt szomorkodó duplafalú sajtkádunkat.

 

https://www.agroinform.hu/aprohirdetes_adatlap/gep/elelmiszeripari-gepek/130-literes-duplafalu-rozsdamentes-acel-sajtkad-elado/h_6781920

elefada Creative Commons License 2017.08.22 0 0 18865

Majd referálok, lényeg a csipet, vigyázz rá!

Előzmény: becőke73 (18864)
becőke73 Creative Commons License 2017.08.21 0 0 18864

Úgy volt, hogy megyünk, de muszáj 2 orvoshoz is mennem aznap, sehogy sem tudtuk más napra szervezni. :-( Pedig nagyon készültem, és borzasztóan sajnálom, hogy így alakult! Holnap hívlak! Pussz

Előzmény: elefada (18861)
elefada Creative Commons License 2017.08.19 0 0 18863

Szuper! Akkor talizunk! :-)

Előzmény: Pap Pali (18862)
Pap Pali Creative Commons License 2017.08.19 0 0 18862

Megyünk.

Előzmény: elefada (18861)
elefada Creative Commons License 2017.08.16 0 0 18861

https://sajtakademia.hu/

Jön valaki a fórumról?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!