Keresés

Részletes keresés

nyuggerfarhát68 Creative Commons License 2020.07.10 0 0 21950

Helló!

 

Szerintem a legjobb ha az ember már idejében elkezd járni legalább évente 1x vérvételre.

Az ott kapott adatok alapján tudja milyen betegségei vannak. Vérszegény, cukros stb.

A gond akkor van ha I -s típusú a cukor betegség. 

Ha II.-s odafigyeléssel 6. alá vihető.

 

Törölt nick Creative Commons License 2020.07.10 0 0 21949

3,9 mmol/l alatt már veszélyes, de ez agy általános érték, szerintem függ a testmérettől és az egyéni anyagcserétől is, hogy ki mennyire tud ez alá menni eszméletvesztés nélkül.

Előzmény: bakibaby (21947)
tambourine man Creative Commons License 2020.07.09 0 0 21948

Kincs vagy, köszönjük 💋

Előzmény: Törölt nick (21945)
bakibaby Creative Commons License 2020.07.09 0 0 21947

Ugh, köszönöm a részletes választ. Érthető és világos. Azért még el kell olvasnom néhányszor, de ez a válasz részletessége miatt van, amit köszönök is.

Lehet - egyébként - mondani egy vércukor határértéket ami alatt a "baj" van, vagy ez egyéni érték?

 

köszi még 1x,

bb

Előzmény: Törölt nick (21945)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.09 0 0 21946

Látom is, hogy tévesztettem, a vesével összekevertem az agyat. A vesébe megy a vér 20-21%-a, az agyba csak 14%, a képen van jól. :)

Előzmény: Törölt nick (21945)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.09 0 0 21945

Mert a legtöbb szervnek, így az agynak sincs cukorraktára. Ha vérben alacsony a vércukorszint, akkor attól függően, hogy épp merre folyik a vér, az adott területen levő szervek veszik ki a cukrot belőle és felhasználják, és így az agynak nem jut, márpedig az agy rengeteg más alapvető élettani folyamatot is szabályoz, amit a sejtek cukor nélkül nem tudnak ellátni. Valamennyi zsírból származó ketontestet fel tud használni az agy (kb. egyetlen szervként), de kizárólag ketontesten az se tud működni (itt bukik a ketogén diéta máskülönben). A szív a teljes vértérfogatot megforgatja és a tüdőben is megfordul közben a teljes vérmennyiség, hogy az elhasznált glükózból (vércukor, szőlőcukor) származó széndioxidot oxigénre cserélje, de az adott szervekbe ugyanezen idő alatt csak a vér egy része jut el, például az agyba a teljes vértérfogat 20-21%-a. Így csak ebből a mennyiségből tudja kivenni a vércukrot, hipoglikémiás állapotba kerül.

 

Erről nem találtam jobb képet, de itt egy megoszlást mutató ábra:

 

Itt egy kicsit bonyolódik a dolog, hogy miért is nem működnek a sejtek cukor hiányában. A sejteken belül van egy kis energiatermelő "kvázi motorsejt", a mitokondrium, ami a cukrot energiává alakítja, amit a sejt saját részei használnak. Ez többnyire egy molekula: az ATP (Adenozil-Trifoszfát), amiben az energiát a foszfátkötések tartalmazzák, és amikor egy foszfát-csoport lehasad a megfelelő helyen (pl. a sejt falában található csatornákon), akkor energia szabadul fel. Vannak nem energiaigényes működtetésű kémiai folyamatok, mint a diffúzió (az oldatok kiegyenlítődése a koncentrációkülönbségen alapulva, ilyen a só feloldása a vízben pl. Beleszóród, és a só egyenletesen eloszlik a folyadékban) és az ozmózis (ami két külön tér között csak az oldat egyik alkotóját engedi át, mert a két teret egy szemipermeábilis (=félig átjárható) hártya választja el, ez az, amit a múltkor írtam, amikor csak a víz tud átmenni és a kisebb koncentrációjú helyről a nagyobb koncentrációjú felé megy át, egész addig, amíg a két tér között kiegyenlítődik a különbség -- persze a vérben ezt élettani folyamatok is szabályozzák, hogy mikor merre megy a víz). De a sejtek és a sejtek közötti (intracelluláris) térben a oldatok nem csak a vér cukorszinthez hasonlatosan különböznek, hanem a sejt -- a sejt falában található speciális csatoránákon, pumpákon keresztül egyes összetevőket meg kell változtassa, hogy megfelelő közeget teremtsen a sejt belsejében található folyamatok működéséhez. Így például a sejten belülről a nátriumot kidobálja és helyette káliumot juttat a sejt belsejébe egy kis szervecske, az ún. Na-K-pumpa. Erről itt egy ábra:

A zöld a sejtmembrán, a piros a Na-K-pumpa a képen, és belül a fehér nyílnál látjuk, hogy az energiahordozóból egy foszfátcsoport leszakad, és az így felszabaduló energia segítségével a sejt aktívan kicserél 3 Na-triumot 2 K-áliumra. Ha ennek a pumpának a működése vérkeringés és emiatt vércukor hiányában leáll (hiszen nincs mit energiává alakítson a mitokondrium (a kvázi motor)), akkor a sejten belül és az azt körülvevő szövetnedv között kiegyenlítődik az ásványi anyagok különbsége, ugyanannyi lesz kinn, mint benn, mert már csak a diffúzió működik, és a kisebb koncentrációjú terek felé vándorolnak majd.

 

Ha valaki tartósan alacsony vércukorszinttel él, az azt jelenti, hogy az összes sejtjét takarékon működteti, nem juttat nekik elegendő "szenet" a kazánba, ami a vércukor lenne. Persze nem kizárólagosan a vércukorból tudunk energiát nyerni, a máj ezért éhezés (és az alacsony vércukorszint pont olyan hatású a sejtek szempontjából) során először is izomfehérjéket bont le, és azokat alakítja át glükózzá a megfelelő enzimrendszerével vagy a test zsírraktárait mozgósítja. De a fránya kis mitokondrium tényleg olyan, mint egy szenes kazán: el lehet benne égetni mást is, de meleget csak akkor ad, ha szént is teszünk bele. Ahogy ezt mondani szokták a biokémikusok: a szénhidrátok tüzében égnek el a zsírok. :) De ha nincs szénhidrát, akkor a máj zsírbontása miatt a vérben megemelkednek a ketontestek, ez okozza a jellegzetes aceton- (az aceton is ketontest) vagy gyümölcsillatot, amit a "hipózó" cukorbetegen érezni lehet, és amit sajnos a tapasztalatlanabbak könnyen alkoholosnak állapotnak vélnek.

 

Visszatérve, hogy miért akkora gond ez az éhezés. A test egy bizonyos vércukorszint alatt nem tudja fenntartani az egyensúlyt (homeosztázist), az a cukorbeteg, aki "behipózik" és nem pótolja a vércukrát gyorsan, lehetőleg könnyen felszívódó egyszerű cukrokból, az csak keringeti a vérét, egyre csökkenő cukor nélkül. Egy darabig kitart a cukor, esetleg a máj vészintézkedései is segítenek fenntartani az üzemi működést, de a cukor egyre fogyni fog, mert a máj nem győzi a szükséges mértékben átalakítani az egyéb energiahordozókat. (Szerencsére, mert ha győzné, akkor pár órányi-napnyi éhezéssel le lehetne adni az összes izmunkat és zsírunkat). A májban és az izmokban van glikogénraktár, ami az állati keményítő, egy összetett szénhidrát, ami sok-sok glükózmolekulából épül fel, és olyan, mint egy gubancos gombolyag. De az agynak nincs ilyen raktára, szóval neki muszáj a vérből kivennie, amit használni tud. Az izmokból a glükóz nem kerül a vérbe, azt az izomsejtek használják el a működéshez. A májban és az izmokban összesen kb. 20 percnyi intenzívebb mozgásra elegendő glikogén van, ennek elfogytával előbb fehérjékből (ill. azok alkotóelemeiből, az aminosavból) készít cukrot, majd amikor látja, hogy minden hiába, nem hagyjuk abba a mozgást, akkor nyúl a zsírraktárakhoz. Persze nincs éles határvonal, nyilván előbb is megkezdődik a zsírégetés is, de az igazi zsírégetés 40 perccel a testedzés megkezdése után indul be. Tehát aki fogyni akar, annak ennyit kell legalább mozognia (és mikor már nem mozog, akkor se marad azonnal abba a zsírégetés természetesen). De ez nem tartozik szorosan ide. :)

 

A lényeg, hogy ott tartunk, hogy az agyba nem jut elegendő vércukor, és az agysejtek nem lesznek képesek kielégítően működni, nem jut el az információ az egyik területről a másikra és csökkent lesz az agyi ingerületátvivő anyagok kiválasztása is (mivel az is energiaigényes folyamat). Márpedig az agyunk egy rakás dolgot szabályoz a szervezetben, ami az egyensúlyért (homeosztázisért) felel. Ott szabályozzuk a szomjúságot, légzést, szívfrekvenciát, testhőmérsékletet stb. Ha ezek a folyamatok nem működnek, belátható, hogy a szervezet összeomlik, leáll a keringése, a légzése, kiszárad, mert nem iszik eleget, hideg környezetben túlságosan lehűl a teste, vagy épp nem tudja lehűteni magát egy meleg helyen és így tovább. Vagyis egy bizonyos vércukorszint alá menni gyakorlatilag az élettel összeegyeztethetetlen.

 

Ha csak tartósan alacsony, de nem megy a kritikus szint alá, akkor csak tartósan alulműködik a szervezete, és fogyni fog, mert a mája eszelősen alakítja át a tartalékzsírt és az izomfehérjét, hogy pótolja  a hiányzó glükózmennyiséget.

 

Kicsit fáradt vagyok, mert hajnali négyig tanultam, aztán vizsgáztam meg utaztam, de remélem, érthetően írtam. Ha valami nem világos, kérdezz bele vagy javíts ki nyugodtan. :)

Előzmény: bakibaby (21944)
bakibaby Creative Commons License 2020.07.08 0 0 21944

Mostmár érthetjül, hogy miért probléma a magas cukorszint: "A cukornak nagy az ozmotikus nyomása, ami azt jelenti, hogy a cukrosabb oldatot ki akarja egyenlíteni a szervezet................."

 

Miért okoz problémát az alacsony cukorszint? Azt mondják, h  3,5 v 4,0 (?) alatti cukorérték is probléma...

 

köszi,

bb

Előzmény: Törölt nick (21919)
tambourine man Creative Commons License 2020.07.07 0 0 21943

Cool.

 

Ego Te Absolvo

Törölt nick Creative Commons License 2020.07.07 0 0 21942

Eltettem a kedvencek közé. :) Ha van kérdés, amiben tudok segíteni, bármikor szívesen.

tambourine man Creative Commons License 2020.07.07 0 0 21941

Pamacs szarkeverése ide vagy oda - keep an eye on this topik, we need somebody who “knows”, ok?

 

Köszönet előre is.

Előzmény: Törölt nick (21936)
itisNotsafe Creative Commons License 2020.07.05 0 0 21940
Előzmény: itisNotsafe (21939)
itisNotsafe Creative Commons License 2020.07.05 0 0 21939

Ritka madár, amazonon van egyfajta csep, ebay ditto, kedvenc natural boltjaimban nincs...

Előzmény: Törölt nick (21933)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.04 0 0 21936

Nem én voltam, Po_Gey olvtárs ajánlotta emailben. :)

Előzmény: RhB (21934)
RhB Creative Commons License 2020.07.04 0 0 21935

Vagyis pontosabban a másikra gondoltam (hiszen ezt ajánlották neked), csak ez is be van kedvencelve, hirtelen kevertem. Szóval erre gondoltam. :-)

 

https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9060003

 

Előzmény: RhB (21934)
RhB Creative Commons License 2020.07.04 0 0 21934

Csak megtaláltad ezt is, akartam ajánlani. :-) Én csak olvasom.

Előzmény: Törölt nick (21933)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.04 0 0 21933

Po_Gey nem tud most írni, ezt a linket ajánlja: https://www.klubradio.hu/adasok/minden-gyogynoveny-feltetlenul-hasznos-109685

 

A gyógynövény, amit ajánlanak benne a Szent Róbert gyógyfű, a Pubmed szerint is van a hatása a cukor emésztésére, mert az egyik cukorbontó enzim működését gátolja, szóval egy próbát megér, persze ellenőrzött helyről, ne valami kínai forrásból.

bakibaby Creative Commons License 2020.07.04 0 0 21932

Én nem ismertem. Szuper, köszi!

Előzmény: Törölt nick (21931)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.04 0 0 21931

Ezt az oldalt ismeritek? https://www.cukorbetegkozpont.hu/hireink

 

Üzleti oldal, de sok érdekes és közérthető cikket tesznek fel.

bakibaby Creative Commons License 2020.07.03 0 0 21930

Köszi ezeket az infókat is! 

 

És ezt pedig előre is megköszönöm: "Keresek majd jó és könnyen érthető cikkeket és belinkelem ide, ha a témába vág."

 

bb

Előzmény: Törölt nick (21924)
Po_Gey Creative Commons License 2020.07.03 0 0 21929

off


Látom a pamacs oltogat :) irj csak nyugiban

Előzmény: Törölt nick (21927)
Po_Gey Creative Commons License 2020.07.03 0 0 21928

Nemcsak a cukker, csipem az okos fejed :)

 

 

Előzmény: Törölt nick (21927)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.03 0 0 21927

Most vissza kell térnem az anatómiakönyvhöz, de majd írok. :) De felteheted itt is, hátha a többieknek is hasznos a válasz.

Előzmény: Po_Gey (21926)
Po_Gey Creative Commons License 2020.07.03 0 0 21926

Nyitva az emailem ha gondolod. 

Előzmény: Törölt nick (21925)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.03 0 0 21925

Remélem, tudok majd segíteni. :)

Előzmény: Po_Gey (21923)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.03 0 1 21924

Nekem nagyon szakmai könyveim vannak (élettan, kórélettan, belgyógyászat), a betegek tájékoztatására szolgáló irodalmat csak nagyon felületesen ismerem. Fövenyi doktor és Zajkás doktor könyvei tudomásom szerint, népszerűek és jól érthetőek. Szerintem érdemes élni a net adta lehetőségekkel, vannak megbízható jó oldalak a neten, ahonnan érdemes tájékozódni. Keresek majd jó és könnyen érthető cikkeket és belinkelem ide, ha a témába vág. :)

 

A fősulin nagyon sokat forgattuk a Diétáskönyvet, ez szakmailag is jó, de közben betegeknek szólnak, és ezért könnyebben érthetőek. Ráadásul több betegség diétáját is leírja, ami azért jó, mert a cukorbetegséghez gyakran társul más betegség is, pl. az elhízás, a vesebetegség, a magas vérnyomás vagy a szívbetegségek, ami szintén szerepel a könyvben.

 

A másik, ami még nagyon hasznos lehet, az a Szakácskönyv az egészségért, ami azért nagyon hasznos kiadvány, mert az egyes recepteknél tesz javaslatot az adott étel átalakítására, hogy az megfeleljen a leggyakoribb diétát igénylő megbetegedésekben szenvedők igényeinek.

 

Aki már képzettebb és az orvosi szakzsargontól se ijed meg, annak Alimento blogját tudom ajánlani, ő szintén dietetikus, és bár a szakmának írja a blogját, a bejegyzések alatt jó kis diskurzusok is vannak: https://alimento.blog.hu/tags/cukorbetegség

 

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének weboldala is szolgál hasznos olvasnivalókkal, és ami még jobb, innen elérhető az Országos Dietetikus Címtár, így akit a diabetológusa azzal engedett szélnek, hogy ne egyen sok szénhidrátot, itt találhat a lakóhelyéhez közeli dietetikust, aki egy diétás anamnézis és a leletek átnézése után személyre szabott diétát tud neki összeállítani.

Előzmény: bakibaby (21921)
Po_Gey Creative Commons License 2020.07.03 0 0 21923

Majd nekem is lesz kérdésem natural/supplement pirulákról.

Előzmény: Törölt nick (21919)
Po_Gey Creative Commons License 2020.07.03 0 0 21922

💋 örölünk neked!

Előzmény: Törölt nick (21918)
bakibaby Creative Commons License 2020.07.03 0 0 21921

Hoppá, üdvözlünk a topicban :-)

 

Rögtön el is hintettél itt egy értékes/érdekes hozzászólást. Köszönöm. 

Tudsz esetleg olyan elérhető irodalmat ajánlani ami egy kicsit szakmaibb könyv a cukorbetegeknek, minthogy diéta/szénhidráttartalom stb... (Fövényi könyvek pl).  (akár pl. az általad leírtakat (is) tartalmazza?)

 

köszi,

bb

Előzmény: Törölt nick (21919)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.03 0 0 21920

Ez nagyon rosszul hangzik (a remegés-szerű érzés). Rá kéne venned a háziorvosodat, hogy utaljon tovább kardiológushoz, aki rendesen kivizsgál, és megcsinálja a terheléses EKG-t vagy ami még jobb 24-órás EKG-t tesz fel, hogy követni lehessen, milyen körülmények között jelentkezett a panaszod.

Előzmény: fververvev (21888)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.03 0 0 21919

Ha már mi szellemek egymás között megidéztünk engem ide, bemutatkozok. Dietetikus volnék, bár most éppen továbbképzem magam, mert ezt a diplomát nem fogadják el Németországban, ahol most élek. Próbálok nagyon nem szakmai lenni majd. :) Szívesen belekotyogok a társalgásba, de szóljatok, ha sok lennék! :)

 

A cukornak nagy az ozmotikus nyomása, ami azt jelenti, hogy a cukrosabb oldatot ki akarja egyenlíteni a szervezet, de a nagyobb molekulák nem mindenhol tudnak csak úgy átjutni. Pl. a sejtekbe való bejutáshoz az inzulin kell nekik, az mintegy a kulcs, ami kinyitja az ajtót. Az érfalon nagyobb molekulák nem jutnak át csak úgy, ezért egyszerűbb, ha a víz megy oda felhígítani az oldatot, ami itt a vér.

 

Ezért van az, hogy ha a vércukorszintet sikerül a normális szintre beállítani, akkor kevesebb folyadék fog keringeni az erekben, és az érfalakat feszítő nyomás (nálad a vérnyomás diastolés értéke) is rendeződik. Ha kezeletlen a cukorbeteg, akkor viszont az erek falára (az erekben keringő, a cukor miatt megnövekedett víztartalom miatt) nagyobb nyomás nehezedik. Ez különösen a kapillárisereket roncsolja, így fontos területek vérellátása romlik: pl. a retina ellátásáért felelős szemfenéki érhálózat vagy az idegek érhálózata. Utóbbiak miatt következinek be a cukorbetegeket érintő súlyos szövődmények: vakság, polineuropátia (érzéskiesés főleg a végtagokon), ami miatt a fertőzéseket, sérüléseket is későn veszik észre a cukorbetegek.

Előzmény: fververvev (21865)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!