Keresés

Részletes keresés

pertsi Creative Commons License 2012.04.22 0 0 5582

Ja, hát itt nálunk nincs ilyen luxus. Se bútor, se takarítás. (mondjuk lehet hogy vannak ilyen lakások...)

Előzmény: vadelma-mansikka (5581)
vadelma-mansikka Creative Commons License 2012.04.21 0 0 5581

A HOAS lakások elég drágák Helsinkiben, vidéken valamivel olcsóbbak.Mi laktunk Hoas lakásban  pár hónapot a Maakaari-n (Helsinki,) ,  akkor 600 euro körül  volt  egy bútorozott szoba, a 3 szobásunk 1000euro és  ráadásul hetente zargattak a nagytakarítással, délelőtt jött a takarító személyzet és nem mondhattad, hogy magad akarod takarítani mert ez benne volt az árban, kötelezően, a 2heti ágyneműcserével együtt.( Persze takarítottunk  is emellett, mert hetente egyszer nem lett volna elég).Ebben minden rezsi is benne volt meg lent a mosókonyha (mosógépek, száritógép stb. használata.)Később normál cégtől béreltünk, de oda meg egy stabil munkaviszony kell és nagyon megnézik kinek adják ki.Külföldről jőve  a bérlés elég nehéz ha nem hosszabb időre jössz tanulni, vagy nem hónapok óta van stabil munkahelyed Helsinkiben. Szerintem ebben még finn ismerős sem nagyon tud segíteni, szigorú és merev a rendszer. 1-1 hónapra elutazó diákok szokták esetleg kiadni feketén, de az meg rázós mert tiltja a szerződés.Legalábbis pár éve igy volt. Az árakat biztos meg lehet nézni a weboldalukon.

pertsi Creative Commons License 2012.04.21 0 0 5580

Esetleg érdemes lehet megkérdezni a helsinki diák lakásokat kiadó szervezettöl (HOAS, www.hoas.fi), hogy lenne-e lehetöség náluk lakást ill. szobát kapni. Legalábbis Jyväskylä-ben tudomásom szerint nyárra lehet így lakást szerezni, mivel nyáron sok lakás üresen áll - én már laktam így bár az már régen volt. Ezek általában nem is túl drágák, föleg amiatt hogy a rezsi is benne van a lakbérben. Elképzelhetönek tartom, hogy egy finn ismerös közbenjárása segíthet, messziröl jött embernek alapból lehet azt mondják hogy szó se lehet róla.

Előzmény: Gigsa (5579)
Gigsa Creative Commons License 2012.04.21 0 0 5579
Helo sracok, tudtok esetleg valakirol akinek van kiado szobaja Hellsinkiben majus elejetol? Esetleg vmi jo weboldalt ahol lehet keresgelni? A lyyra.fi -n kivul? Koszi :))
Andrea83 Creative Commons License 2012.04.17 0 0 5578

Sziasztok!

Úgy mint az elmúlt két évben, idén nyáron is kisbusszal utazunk Helsinkiből haza Magyarországra. Az odaút dátuma június 8. péntek és június 24-én vasárnap vissza. 

Ha valaki szeretne költöztetni/szállíttatni, forduljon hozzánk bizalommal!

Kókai Levente 0466440758 (kokailevente@gmail.com)
Kovács Andrea 0458740577 (andreakovacs83@hotmail.com)

pertsi Creative Commons License 2012.04.14 0 0 5577

Ez nagyon szubjektív, ki mennyire érzi. Szerintem általánosságban mostanában kezdi majd kifejteni a hatását. Persze annak aki a Nokia-nál vagy valamelyik alvállalkozójánál vagy csak általánosságban az IT szektorban dolgozik vagy dolgozott, már régebben érezhetö.

Előzmény: RadiX (5576)
RadiX Creative Commons License 2012.04.14 0 0 5576

Egyébként mennyire lehet érezni a mindennapi gazdasági aktivitásban a Nokia mélyrepülésének hatását az utóbbi két-három évben?

Előzmény: Törölt nick (5574)
gepataki Creative Commons License 2012.04.13 0 0 5575

a vege a lenyeg, felejtsd el a magyar gyakorlatot- a legordasabb hiba, ha jussi magyaraz, te mar tudod, majd azt mondod: jo, de ezt mi/en/megyarhonban igy es igy tettuk.

legy nyitott uj szemleletre es modszerekre, es talalj aznapra hasznos programot, ha az interju nem jönne össze...

hangsulyozom, drukkolok, szoritok, h összejöjjön!

Előzmény: Törölt nick (5574)
Törölt nick Creative Commons License 2012.04.11 0 0 5574

Ajajj. Hát nem egyszerű helyzet. Gyakorlatilag egyetértek gepataki kollégával, az alábbiakkal kiegészítve.

Gondold át, meddig van szállásod előre, mennyi pénzt tudsz (fogsz) rááldozni. Mennyi ideig tart a tűrőképességed (és a pénzed), hónapokban számolva. Mennyi személyes, vagy személytelen ismerősöd van kint?

Rendkívül rossz pozícióból indulsz, de semmi sem reménytelen. (Legfeljebb nem ér annyi fáradozást.)

Amit ne tégy (mert felesleges) ; ne menj regisztrálni a rendőrségre, mert munkaszerződés nélkül esélytelen.
Amit viszont igen: pl. csinálj nemzetközi e-mail-címet, .hu végű felejtős. Amint kiérsz, vegyél mobiltelefonos feltőtőkártyát és ha laptoppal jössz, feltöltős mobil netet. (Igaz, a könyvtárakban van ingyen net is.) Kell hogy legyen helyi számod, illetve Finnországban net nélkül kb. moccanni sem tudsz.
Melegen ajánlom még a mikonkatui munkaügyi kirendeltséget felkeresni, van külön az EU-belieknek. (Házi feladat megkeresni, hogy miről van szó, hol található.) Azért, hogy informálódj, hol lehet finn nyelvtanfolyamra beiratkozni, "bekerülni a rendszerbe". Talán egy-két munkaközvetítő ügynökség telefonszámát is megkapod tőlük, de ez a maximum, és valószínűleg nem mégy velük sokra.
A netes jelentkezések egyik előnye, hogy sok helyre tudsz jelentkezni, hátránya pedig, hogy ahová kicsit/nagyon nem felelsz meg, onnan soha nem hívnak/írnak vissza. Nemleges válszt az esetek 1%-ban küldenek bárkinek is. Jelentkezéskor hangsúlyozd, hogy itt képzeled el a jövőd, és tagadd le a magyarországi végzettséged. Mert ugye senki nem vesz fel krumplit sütni a bohócos sütődébe diplomával.

Előzmény: Gigsa (5572)
gepataki Creative Commons License 2012.04.11 0 0 5573

szia! nagyon röviden: ne gyere.

:(

 

konkretabban az agyonismetelt, lassan közhelyes verziot mondanam en is: konkret munkalehetösegre erdemes kijönni, igen keves kiveteltöl eltekintve nemigen hallani kijön-körulnez-munkat kap-happy sztorikat, a realisabb a kijön-tengödik-cvzik-csalodik-eladosodik-hazamegy.

 

egesz mas a helyzet ha van vmi kapaszkodod. a munkakereset megkönnyitik a finn email/telefonszam (en sem hivtam vissza anno nemet/uzbeg/ir szamokat mikor ez volt a dolgom, ez eleg egyszeruen orvosolhato olcso prepaid beszerzesevel, pl go.fi.)

nyelvtudas, ismertseg, es kitartas. ezekkel lehet haladni.

drukkolok hogy sikeruljön, tartozz a kisebbseghez, aki belecsap a lecsoba rögtön!!

(nem akarom lehervasztani a mosolyt, de gondolkozz a munkaado fejevel, te alkalmaznad-e magad, es miert/miert nem)

tsemppiä

gergö

Előzmény: Gigsa (5572)
Gigsa Creative Commons License 2012.04.11 0 0 5572

Sziasztok!

 

Pénteken megyek Hellsinkibe. Szeretnék keresni vmi munkát. Rengeteg ijesztő dolgot hallottam már a munkakeresés nehézségeiről, úgyhogy nagyjából felkészültem a legrosszabbra, de hát próba cseresznye :)

 

Látom itt nagyon kedves és segítőkész emberek vannak, szóval ha esetleg van valakinek valami hasznos tippje, hogy mit (ne) csináljak, azt nagyon megköszönném. :)))

 

Érdekelnének pl. az ilyen recruitment agency-k, hogy az ilyenekben mennyi esélyem van munkát kapni. Bármilyen munka érdekel, mivel a Finn nyelvtudásom elég gyatra, bár az alap dolgokat megértem, és tanulok is szorgalmasan. :)

Végzettségem közgazdász (turizmus- szálloda szakon), van némi munka tapasztalatom is, pl. felszolgálás, utazási iroda.

Gondolom a szakmámban elhelyezkedni esélytelen, de pl. takarítást vagy gyári munkát szerintetek kaphatok?

 

Bármilyen tanácsot szivesen veszek, köszönöm nektek előre is! Szép napot :)

zinaida Creative Commons License 2012.04.09 0 0 5571

Ja és ha csak biztosra akarsz menni, hogy nincs baj, felhívhatod a (09) 10023, ahol szakembarek segítenek neked. 

zinaida Creative Commons License 2012.04.09 0 0 5570

Ez nem igaz, hogy sürgős esetben gyorsak.  Nem egy olyan esetett hallottam, hogy sürgőségin órákat vártak, gyerekek, idősek és amikor valaki olyan rosszul lett, hogy leesett a székről akkor az ápolók nem is törödtek vele.

Ráadásul előszeretettel külden el, hogy nem baj semmi bajod nem kell kivizsgálni.. (pl. válltörésre..)

De nem rémítelek el csak jó ha tudod, hogy itt máshogy működnek a kórházak, orvosi rendelők. Főleg gyorsaságban és kivizsgálásban. 

Szerintem köss egy nagyon jó biztosítást és ha gond van menjetek magándokihoz.

Érdemes leírni a telefonszámukat itt van pár, megbízható:

Dextra http://www.dextra.fi/front-page

Terveystalo: http://www.terveystalo.com/en/

Gyerekorvos: http://www.pikkujatti.fi/

Diacor: http://www.diacor.fi/en/home.html

Ezek gyorsak és jók. 

spapika Creative Commons License 2012.04.08 0 0 5569

Köszönöm a felvilágosítást épp most került a korházba Mo.n a nagylányom és infúziót kap és tegnap jött ki a kissebbik fiú szintén ugyan így járt. Van még két gyerek aki még megúszta ezt. Nem a minden napi apró orvosi esetek miatt aggódunk, sajnos igen gyakorlott szülők vagyunk:) még egyszer köszi, reméljük nem leszrá szükségünk!

Előzmény: pertsi (5568)
pertsi Creative Commons License 2012.04.08 0 0 5568

Elöször is jó ha van EU-s egészségbiztosításo kártya. Gyerek esetén nem tudom hogy van, kell-e neki is lennie vagy elég a szülönek... Ez ugyebár feljogosít arra, hogy a sürgösségi ellátásokat ugyanolyan feltételekkel vehesd igénybe mint ha lenne itt alap egészségbiztosításod - ami azt jelenti hogy 20-30 eurós vizitdíjat kell fizetni (a pontos összeget, meg hogy kell-e mindig fizetni, stb nem tudom).

 

A hosszú várakozási idök inkább a nem sürgös esetekre vonatkoznak.

 

Saját tapasztalat alapján a leírt tünetekkel nem feltétlenül érdemes rögtön orvoshoz szaladni, mert többnyire csak annyit mond az orvos hogy "sok folyadék, pihenés".

 

Ha tényleg beüt a baj, akkor meg kell kérdezni egy bennszülöttet hogy hol van a legközelebbi ügyelet, sürgösségi ellátás, és hogyan kell oda bejelentkezni - telefonon vagy személyesen.

Előzmény: spapika (5565)
Vikka1027 Creative Commons License 2012.04.08 0 0 5567

Bocsi amiért itt írtam, és nem privátban, de nem tudom miért, nem küldte el a levelet az e-mail címedre, és 5.próbálkozás után feladtam.:)

Vikka1027 Creative Commons License 2012.04.08 0 0 5566

Szia!

 

Nagyon megörültem amikor megtaláltam a hirdetésed!

Vikinek hívnak 22 éves, végzős óvodapedagógus hallgató vagyok.(kis szerencsével idén meglesz a főiskolai végzettség)Érdeklődni szeretnék a munka ajánlatodról.:) Először is azt szeretném kérdezni, hol is lenne a munka? Feltételezem Finnországban, de azon belül hol?

Mennyi időre keresel ,,valakit"?

Mit takar a munkakör?

Hol lenne a szállás?

Mi lenne a pontos feladat? :) Bocsi amiért ennyire lényegre törően kérdezgetek, de még tudok változtatni a nyári terveimen, és nekem hosszútávon Finnország a CÉL. (kicsi korom óta szeretem Finnországot)

Tehát amint lehetőségem nyílik, én szívesen kiköltöznék véglegesen, csak hát elég gyér az angol tudásom, a finnt pedig szívesebben tanulnám.(bár sajnos abból nulla a nyelvtudásom. :( )

 

Előre is köszönöm, és izgatottan várom a válaszodat!

Szép napot!

 

Üdvözlettel: Viki

 

ui: kérlek a válaszodat majd erre az e-mail címre küld: finnfan@freemail.hu

 

Előzmény: n.n.s.kollar (5564)
spapika Creative Commons License 2012.04.07 0 0 5565

Sziasztok!

 Nyáron mennénk Finnországba, és az orvosi ellátással kapcsolatban érdeklődnék. A sürgősségi ellátás hogy zajlik ott, mert a hosszú várakozási idöről hallottam, de ha a gyerekemnek magasláza van és hányós hasmenéses, ki akar száradni mit kell tennem? Hívjak mentőt? Üdv

n.n.s.kollar Creative Commons License 2012.04.04 0 0 5564

Sziasztok! Harom gyerek melle ( 8, 10, 12) keresnenk valakit. Reszleteket privatban. magan jelelgu megjegyzeskent hozzateszem,hogy foleg diakoknak,vagy nyelvet tanulni vagyoknak ajanlom. Mert ,mint koztudott ez a szakma nincs tulfizetve. Szep napot mindenkinek

RogerWilco Creative Commons License 2012.03.30 0 0 5563

Ez persze felvet olyan apróságokat, hogy aki mondjuk még a Népköztársaságból költözött külföldre, arra vonatkoznak-e a 90-es években (vagy 20xx években) hozott kijelentkezési, stb szabályok.

Előzmény: pertsi (5562)
pertsi Creative Commons License 2012.03.30 0 0 5562

Én sem jelentettem be, leginkább azért mert vogonék nem voltak túl segítőkészek az ügyben, nekem meg se időm (keveset vagyok Magyarországon), se energiám arra hogy harcoljak velük.

Nagy hátrányunk nem hiszem, hogy származhat belőle. Ha a magyar lakcímedet teljesen megszünteted, akkor pl. nem szavazhatsz - én ezt nem látom nagy hátránynak, mert nem nagyon van kire.

Mint lennebb olvashattad, magyar lakcím megléte nélkül nyugodtabban vezethenéd a finn rendszámú autódat is Magyarországon ha hazalátogatsz.

Előny az lehet, hogy ha elkezd valamelyik magyar hatóság b@sztatni, hogy miért nem fizetsz adót vagy ilyesmi, akkor van mire hivatkozni, bár maga a bejelentés ténye nem hiszem hogy elég lenne nekik :)

Előzmény: Harmaa (5560)
Hell1979 Creative Commons License 2012.03.29 0 0 5561

Lehet inkább csak egy fekete pont annak a hölgynek, aki még arra sem volt hajlandó, hogy utánanézzen, hanem csípőből rávágta, hogy nem lehet. 

Természetesen a következő lépés az lesz, hogy megy ugyanoda, ahol én voltam :)

Előzmény: Törölt nick (5559)
Harmaa Creative Commons License 2012.03.29 0 0 5560

Sziasztok!

 Az volna a kérdésem, hogy, ha Magyarországon a lakóhelyem szerinti okmányirodában bejelentem azt, hogy ideiglenesen külföldön tartózkodom, (már évek óta itt élek Finnországban) akkor ennek a bejelentésnek lehetnek-e számomra negatív következményei? Vagy mik az előnyei és mik a hátrányai? Előre is köszi.

 

http://www.euvonal.hu/index.php?op=kerdesvalasz_reszletes&kerdes_valasz_id=1321

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.29 0 0 5559

Pedig már épp írni akartam, hogy egy pont a Samponak. Nos, akkor keressétek meg ugyanazt az ügyintézőt, akivel sikerült a számlanyitás... ;)

Hell1979 Creative Commons License 2012.03.29 0 0 5558

Azt bizonyítandó, hogy a finnek sincsenek mindig a helyzet magaslatán: ma barátnőm azon felbuzdulva, hogy nekem sikerült, bement szintén a Sampo bankhoz (csak egy másik fiókjukba) számlát nyitni személyigazolvánnyal. A hölgy egyből rávágta, hogy azt nem lehet, útlevél kell. Barátnőm mondta, hogy de hát előző nap én is így csináltattam. Erre a válasz: akkor ott valaki nagyot hibázott...

Érdekes...mivel nekem is úgy mondta egy cseh ismerősöm, hogy a Samponál elég a személyi, hétfőn előbb direkt felhívtam az ügyfélszolgálatot, és ott is azt mondták (miután a nő kétszer megnézte), hogy az a kritérium, hogy olyan dokumentumnak kell lennie, amivel lehet utazni. Aztán nekem minden további nélkül el is fogadták a bankban. De azért biztos az a hölgy tudja jobban :)

Hell1979 Creative Commons License 2012.03.28 0 0 5557

Sziasztok!

 

Info-képpen, hátha valakinek még jól jön: anno volt szó arról, hogy a finnországi bankszámlanyitáshoz nem elég a magyar személyigazolvány, hanem kell az útlevél. Igenis elég a személyi és egy munkaszerződés (legalábbis a Sampo-nál).

szani Creative Commons License 2012.03.27 0 0 5556

Azt azért megjegyezném, hogy ez a lakó vagy tartózkodási hely kérdés a jármű tulajdonosánál alapvetően a törvény félreértelmezése az ORFK közleményében

Ugyanis a törvény szövegében a lakó és a tartózkodási hely sima felsorolásként szerepel , vesszővel elválasztva, azaz nem vagylagos hanem és kapcsolat van köztük

Előzmény: szani (5550)
RogerWilco Creative Commons License 2012.03.27 0 0 5555

Kösz mindenkinek az infóért - úgy látszik a pancserkormány hü a nevéhez....

pertsi Creative Commons License 2012.03.27 0 0 5554

A Bécsben bérelt autó üzembentartója valószínüleg osztrák cég, ebben az esetben lehet használni az autót, legalábbis az üzembentartóra vonatkozó szabályok szerint. A vezetöre vonatkozó szabályok szerint viszont csak 1 napnál rövidebb ideig használható az autó az országban ha nem tudod igazolni, hogy te életvitelszerüen máshol élsz.

Előzmény: RogerWilco (5548)
pertsi Creative Commons License 2012.03.26 0 0 5553

Ha van utazáshoz alkalmas finn igazolvány - személyi vagy útlevél - akkor meg lehet próbálkozni a letagadással, pláne ha valaki Kiss József :) Magyar útlevéllel nem.

 

A finnországi szabályok valószínüleg nem sokkal megengedöbbek, bár például cserediák vagy határozott ideig itt dolgozó használhat külföldi autót ha jól tudom. Viszont itt ki lehet jelentkezni egyszerüen a lakcímedröl - nem úgy mint az okmányirodában hogy "minek?" meg "azt nem lehet", valamint itt a határon meg lehet (kell) indítani a regisztrációs eljárást ha jól tudom.

Előzmény: RogerWilco (5549)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!