A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Sajnos ennek az őrlőnek alapbetegsége, hogy nagyon gyenge a motorja és a mechanikája sem egy csúcs. Ha látszólag összeérnek a kések de nagyon durva az őrlemény akkor a tengely felfüggesztésével vagy a csapágyazással van probléma. Ne nagyon járasd mert így a kést is könnyen tönkrevághatod, mert ilyenkr elpattog a szemeken. Nem hinném, hogy ez házilag javítható, ha egyáltalán kapnál hozzá alkatrészt. Ezt az egy szervizt tudom Catlerhez ha meg akarod tartani ezt a típust: https://hu.fast.eu/szerviz-tevekenyseg/termekek-szerviz/
Van egy Catler CG-8030 kávédarálóm, ami mostanság nagyon nem jól muzsikál. Őrlés közben beszorulnak a szemek és mintha összeérnének a kések, de szétszedve nem látom, hogy sérült lenne. Csak nagyon durva örleményre képes. Van ötletetek, hogy mi lehet a gond? Előre is köszi!
Próbáltam már az elmúlt 8 hónapban (azóta van meg a komolyabb Krups karos kávéfőzőnk) több fajtát is, de ez lett a család kedvence és az enyém is. Kellemes ízhatás és szép crema réteg. Most rendeltem 2 csomag Pellinit, ez is nagyon kellemes. 60% arabica és 40% robusta. Ez a kettő lett az itthoni kedvencünk. https://kavearuhaz.hu/termek/szemes_kave/pellini/pellini-break-rosso-szemes-kave-1kg/
Nekem is az a tapasztalatom, hogy a tisztán 100%-os arabica kávé valahogy savas nekem, de a családban sem igen lett közkedvelt. Kevert robusta és arabica kávéval már jobb. Viszont próba képpen vettem egy Lavazza kávét, ami 100%-ban robusta. Kicsit tartottam tőle, hogy talán majd nem válik be, de a család egyik nagy kedvence lett azonnal és már többször rendeltünk ebből. Nagyon szép crema és kellemes kávé íz.
Természetesen a Brikka alatt is azonnal el kell zárni, amikor elkezdi a kilövellést. (Meg úgy általában, a kávéfőző nevet megérdemlő összes készülék mellett ott kell állni és figyelni, hol tartanak a cseppek.)
Ez Moka Express, vagy Brikka? Az utóbbi normál esetben elég hangos. A Moka Expresst meg érdemes kis lángon/teljesítményen melegíteni, és akár már azelőtt elzárni, hogy a teljes kávémennyiség kijönne. Ehhez persze ott kell állni mellette.
Úgy tűnik, másnak is eszébe jutott az ötletem, filteres kávét ittam, csak annyi volt rajta, hogy "100% Arabica", savanyúan kesernyés íze volt, nem győztem tejjel és cukorral feljavítani, soha többet Arabica-t. :-(
Most gyorsan találtam egy random olasz kávés webshopot. Itt azt látom, hogy az Aroma gépek (a Lollina gyártója) jóval olcsóbbak, mint bármelyik La Piccola. Azt persze nem tudom, mi volt a helyzet évekkel ezelőtt, de ez az alapvető árkülönbség részben megmagyarázza a dolgot.
A gép neve Lollina, mert a Lollo Caffe számára gyártják. Kis méretű, nem drága, és eddig nem volt vele bajom, bár naponta egynél többször nem is használom:)
Milyen masinád van? Én bewnne szoktam hagyni ázni és lefőzöm újra. :) Az első főzésnek így is csak a felét iszom meg, mert nagyon erős a kávé. A harmadik lefőzés pedig pont jó tejeskávéhoz.
Tudom, hogy itt kiátkoznak emiatt, de ezzel a masinával ez a dolog simán megoldható.
Velem történt meg. Miután kellően hülyén nézhettem a hölgyre, mert felvilágosított, hogy a brazil az 100% arabika, a "sima" meg robuszta-arabika keverék. Nem voltam beszélgetős kedvemben, még azt sem kérdeztem meg, hogy melyik mibe kerül -- nem hogy honnan származik a "sima" -- csak kértem a brazilból, hogy haladjunk. Ennyivel persze nem úsztam meg, mert nyilatkoznom kellett a törzsvásárlóiról, meg arról, hogy van-e appom (?), a végén már ő is érezte, hogy több kérdés nem ér egy 800 ft-os dupla presszóért. Nem volt amúgy annyira elcseszve, mint amennyire ezek el szoktak lenni cseszve. Mármint a kávé :)
SEVERIN 2+ kávéfőző folyton öblítést kér, bekapcsolás után teljesen random 2-3-4-5 alkalommal meg kell csinálni, csak ezután hajlandó kávéfőzés állapotba kerülni.
Nemrég volt vízkőmentesítés. Miilyen érzékelő lehet a hibás? Egyébként gondolom lefőzött adagszám után kellene kérje...