Keresés

Részletes keresés

Rwind Creative Commons License 2017.12.11 0 0 19474

A Kozlovna hálózat jó szokott lenni (http://kozlovna.cz/) ugyan csak a smichovit gyakran, de már másik 2-ben is és jó.
A Bernard Pub hálózat is jó (http://www.bernardpub.cz/)
A Potrafena Husa-k is.

Ezek olyan általános hálózatok ahol próbálnak azonos minőséget hozni, és többnyire sikerül is. Sörök tekintetében és ételben is. Ugyanakkor ezek nem feltétlen a klasszikus helyi kocsmák.
Olyan is van azért rengeteg, de azokat felsorolni... (meg ott még inkább az ízlések és pofonok...)

Előzmény: KPKata1 (19471)
KPKata1 Creative Commons License 2017.12.09 0 0 19473

Szeretem a már bevált helyeket, mondjuk 3 nap alatt lesz időnk keresgélni. Az étlappal kapcsolatban meg marad az activity, de legalább meglepetés lesz, hogy mit kapunk :)

Előzmény: Szaganaki (19472)
Szaganaki Creative Commons License 2017.12.09 0 0 19472

Ez - szerintem - nem így működik, mert mi a garancia arra, hogy az én vagy akárki más kedvenc étterme számodra szimpatikus lesz? A google maps Prága esetében különösen jó, ha ráközelítesz egy  városrészre nem csak az éttermeket látod, de ha rákattintasz akkor a honlapjukat is. Más kérdés, hogy angol nyelvű étlapot keveset találsz, de ebben sokat segíthet ez az oldal: http://nemcsakpraga.blogspot.hu/

Előzmény: KPKata1 (19471)
KPKata1 Creative Commons License 2017.12.09 0 0 19471

Esetleg vannak kedvenc éttermeitek a belváros közelében?

papanick Creative Commons License 2017.12.08 0 0 19470

Csak egy rövid kiegészítés. Októberben péntek délután életemben elöszőr fordult elő, hogy az Ökör nagy termében kettesben voltunk. Na nem sokáig, de akkor is megdöbbentő volt.

Előzmény: Tycho Brache (19466)
KPKata1 Creative Commons License 2017.12.08 0 0 19469

Nagyon köszönöm az infókat, leginkább a parkolás lesz izgalmas, a szállodánkban csak érkezési sorrendben van parkolóhely, nem lehet foglalni, már gondolkodom inkább a repülős utazáson.

Előzmény: Tycho Brache (19468)
Tycho Brache Creative Commons License 2017.12.08 0 0 19468

Útvonal: Pozsony-Brno-Prága. A Sokolská az autópályáról bevezető úttal párhuzamos hosszú utca a viadukt után. Teljesen biztonságos környék, de autóval nem fogsz tudni megállni sehol. A mellékutcákban talán igen, de ott is fizetős. A szállodák egy részének van mélygarázsa, de nem ingyen. Áruházak parkolóval nincsenek a környéken. P+R-ben megállhatsz a város szélén, ahonnan metróval be tudsz jutni az I.P. Pavlova nevű megállóhoz.

Mindkét országban kell autópálya-matrica. Szlovákiában elektronikus "matrica" van, mint nálunk, a határon tudsz venni euróért. Csehországban ragasztós matrica van, azt is a határon tudod megvenni koronáért (vagy itthon az Autóklubnál forintért). Valószínűleg kártyát is elfogadnak mindkét helyen, de ennek nézz utána! Mindkét országban van egyhetes/tíznapos matrica. Nem érdemes spórolni rajta, mert ellenőrzik.

Ha még nem voltál Prágában, akkor nyilván a belváros turisztikai érdekességeit akarod megnézni. Gyalog is könnyen elérhetők, de a tömegközlekedés jó, trafikokban vagy a nagyobb megállókban automatából előre kell megvenni a jegyet és a buszon/villamoson vagy a metró behjáratánál érvényesíteni. A 24 koronás jeggyel 30 percet utazhatsz korlátlan átszállással, az mindenhova elég lesz. Szállodákban is szokták árulni.

Kártyával a boltok és éttermek többségében tudsz fizetni, kocsmákban nem mindenhol. A belvárosban kerüld a tourist menu-t hirdető helyeket. Két-három utcával távolabb a fő turistacsapásoktól jobban megéri próbálkozni, de a belváros sehol nem lesz olcsó. Magyar étlap nemigen lesz, angol igen.

Előzmény: KPKata1 (19467)
KPKata1 Creative Commons License 2017.12.08 0 0 19467

Sziasztok. Életemben először Prágába látogatunk, elég sok kérdés felmerült bennem. Először is autóval mennénk, az útvonalat majd tanulmányozom, autópálya matrica szükséges vagy kapus rendszer van? A parkolás lehetséges kis utcákban vagy mindenütt fizetős verzió van? Esetleg áruházi parkolók? Érdemes sok kp-vel elindulni vagy ugyanúgy tudunk kártyával fizetni mint itthon? Hol érdemes kajálni ( házias, helyi specialitások érdekelnek)? Van angol ne adj isten magyar étlap az éttermekben? A szállásunk a Sokolska utcán lesz, ez normális környéknek számít közbiztonság szempontjából? Nagyon köszönök minden információt.

Tycho Brache Creative Commons License 2017.12.07 0 0 19466

 

Bocsánat a késésért, emésztenem kellett a látottakat, na de akkor a bajokról!

 

Anélkül, hogy a kocsmai dohányzás betiltását bármilyen szempontból kommentálnám akár pro, akár kontra, az egykori prágai kocsmakultúrát némileg ismerve azt kell mondanom, hogy az intézkedés tragikus következményekkel jár(t).

Sokan vagyunk, akik az épített és természeti környezeten, a sörökön és ételeken túl azért is jártunk kisebb-nagyobb rendszerességgel Csehországba, mert az a társadalmi jelenség, amit a cseh kocsmákban ismerhettünk meg, lenyűgözött bennünket. Nyelvtudás nélkül is élvezhető volt, ahogy a különböző és sokszor nagyon távoli rétegekből származó emberek egy asztal mellé kerülvén beszélgettek egymással, megvalósítva egy olyan társadalmi interakciót, aminek nálunk esélye és így nyoma sem volt. Már nem emlékszem, kinél olvastam, hogy valami francia miniszter vagy akárki - megismerve a cseh kocsmavilágot - azt mondta: a demokrácia itt van önöknél, hiszen egy asztalnál ül a főtanácsos, a polgármester, a bádogos, a postás és a költő. Mi magunk is láttuk a kocsmai törzsvendégeket, a munka után egy-két sörre betérőket - nőket is - a lábnál heverő kocsmakutyákat, a szelíden iddogáló napköziseket, az éjjel-nappal közvetített hokimeccsek nézőit, a Sparta és a Slavia egy asztalnál örvendő/bosszankodó szurkolóit, na és az oltárként tisztelt, napfényben úszó söntést.

Ennek nagyjából vége. Nyáron még nem volt feltűnő, mert a teraszokon zavartalanul folyt a megszokott kocsmai élet, de a hideg beköszöntével a kocsmai társaságok feloszlottak. Egy részük - mint nálunk - megveszi a vietnaminál a sörét, és otthon nézi egyedül a meccset. Másik részük ki-kijár dohányozni a foghíjas asztaltársaságból, ami pont a lényeget, a beszélgetést öli meg. Biztos most is vannak, akik munka után beugranak a kocsmába, de az első sör után már hazafelé gyújtanak rá. A törzsvendégek elmaradoznak, az üzlet pang, a kocsmák előbb-utóbb bezárnak - mint nálunk - vagy ahol tehetik, átalakulnak turistacsapdává. A külvárosokban nem tehetik, sorsuk így meg van pecsételve, hosszabb távon itt is ott is csak egy maradhat, mint a hegylakóból.

Amikor a múltkor írtam, hogy nagy a baj, éppen az Ökörben ültem, két napon belül másodszor. Egy asztal kivételével csak külföldiek voltak, annál az egynél is éppen babazsúr folyt. A Vízilóban kakaószag volt. A Rotundában megjelent az angol nyelvű étlap. Az Ejtőernyősben kora este tömeg volt ugyan, de főleg turistacsoportok zabáltak. Žižkovban is körülnéztem több helyen: a hagyományos kocsmák kongtak, a fiatalos szórakozóhelyek jól mentek, de kint az utcán álltak tömegével a gyerekek, mint nálunk. Egyetlenegy földalatti ellenálló sejtet találtam, ahol az ajtóra kiírták, hogy filmforgatás folyik, de senki nem kap gázsit, na ott mindenki dohányzott, olyan volt, mint régen. Gondolom, azóta már a szemközti kocsma följelentette őket és bezártak.

Ez egyetlen prágai látogatás volt, és túl szűk mintavétel (bár két hete Trutnovban is ugyanezt tapasztaltam). Talán csak a hirtelen sokkhatás mondatja velem a fentieket, és majd minden megjavul.

De az ujjaim hegyével sajnos nem ezt az optimista jövőt tapintom.

 

Előzmény: vjano (19454)
Szaganaki Creative Commons License 2017.12.04 0 0 19465

Most jöttünk meg Prágából; az adventi vásárok - szokás szerint - most is szépek és látványosak voltak, de irgalmatlan a tömeg! A legtöbbjük ázsiai, rengeteg az orosz és ukrán is a legrosszabb fajtából. Ahogy elnézem Prága ha így folytatódik a trend Velence sorsára jut; a turisták egyszerűen tönkre teszik. Nem is értem hogy tudnak ott élni a helyiek... A kaják és a sörök természetesen finomak voltak és külön köszönet annak, aki itt írt a Jindrisskáról; nagyon jó hely!

Az autópályán két vagy három helyen van 5-8 km-es felújítás sávelhúzással, nem nagyon volt stau, jól lehetett haladni.

 

DVB Creative Commons License 2017.12.04 0 1 19464

Egy olyan torveny van (szeptember elejetol) ami miatt utak (autopalya es 1. osztalyu fout) kozeleben nem lehetnek oriasplakatok. (Csak minimum 200 meter tavolsagban) A tulajdonosok reklam helyett atfestettek nemzeti zaszlora, tiltakozasul, hogy ez igy nem reklam. Ennek ellenere amelyek a meghatarozott ut menti savban vannak, azokat gyomlaljak ki lassacskan a kozutkezelo emberei. Ez egy 2012-es torveny, ami 5 evet adott a reklamcegeknek alkalmazkodasra. Termeszetesen a csodara vartak. Ugyanakkor a hidakon levo reklamokat nem erinti a torveny. 

Előzmény: tisztes őszes (19463)
tisztes őszes Creative Commons License 2017.12.01 0 0 19463

Korábban szó volt a terelésekről: tegnap jöttünk ki és mindössze két helyen volt sávelhúzásos munkaterület, de tök jól lehetett jönni, ahol munka folyt ott is 80-al lehetett haladni. Ami viszont feltűnt; az utak melletti óriásplakát táblákon nem hirdetések vannak, hanem mindegyiket átfestették a cseh nemzeti zászlóra. Lehet, hogy szegény cseheknek is lett egy nemzettudatot építő miniszteri biztosuk?

Latya (K.L.) Creative Commons License 2017.11.13 0 0 19462

Köszönöm a piacgazdálkodás eme vetületének magyarázatát. Érdekes. :)

 

Előzmény: DVB (19453)
hunaqua Creative Commons License 2017.11.05 0 0 19461

Ennél nincs is ismertebb onnan származó termék a világon...   :-)

Előzmény: JAWA-CZ/SK (19460)
JAWA-CZ/SK Creative Commons License 2017.11.04 0 0 19460

                                           Zlaty Bazant. Ami ugye nem is Cseh,hanem Felvidéki.                                          Biztosan,ez lehet az.:)

Előzmény: hunaqua (19455)
vjano Creative Commons License 2017.11.03 0 0 19459

off 13 centért SK-ban még jobb....on

Előzmény: gw (19458)
gw Creative Commons License 2017.11.03 0 0 19458

Olyat én is szoktam, otthon megvenni jó áron, aztán a 25 forintos üveget visszaváltom 3 koronáért :)

Előzmény: DVB (19453)
vjano Creative Commons License 2017.11.03 0 0 19457

Igen, az idén nyáron/ősszel én is meglepődtem, hogy a korábbi évek általános bolti ~27/29 Kč-s árszintje helyett "leárazva" is láttam PU-t a boltokban.

Amúgy meg hájpolás nélkül is az egyik legjobb ležák....:-)

A magyar sivatagban (ami, már nem annyira az...)  nekem az az egyik legjobb ár/érték arányú mindennapi "jutalom a nap végén", hogy plagizáljak is egy kicsit az arra nem érdemestől....:-))

Előzmény: Hobbi-Fotós (19456)
Hobbi-Fotós Creative Commons License 2017.11.03 0 0 19456

Én most kedden jöttem meg Brnóból. Ott 22,90 Kč-ért láttam PU-t.

 

Előzmény: Latya (K.L.) (19451)
hunaqua Creative Commons License 2017.11.03 0 0 19455

Rengeteg jó Cseh sör van!

Bernard,Postrizinske,Primator, Bohemia Regent,Holba stb,stb.

 

A Pilsner és a Budvar van a legjobban marketingelve. Ezeket ismerik a világon a legtöbben mint "Cseh Sör" Egyébként a harmadik legismertebb pedig a Zlaty Bazant. Ami ugye nem is Cseh,hanem Felvidéki.

Előzmény: DVB (19453)
vjano Creative Commons License 2017.11.03 0 0 19454

"De ennél sokkal nagyobb bajok vannak"

 

???

Előzmény: Tycho Brache (19450)
DVB Creative Commons License 2017.11.03 0 0 19453

Marketing, nemzeti buszkeseg, a "Plzeň" az egyetlen igazi sor. Minden mas eurosor. Van ra kereslet ilyen aron is, ertelemszeruen ennyiert adjak.

 

Csehorszagban nem szoktam venni, Magyarorszagon igen.  Pontosan azert amit az ar-ertek arany mutat a piacon.

Előzmény: Latya (K.L.) (19451)
hunaqua Creative Commons License 2017.11.03 0 0 19452

Szlovákiában is drágább.

Előzmény: Latya (K.L.) (19451)
Latya (K.L.) Creative Commons License 2017.11.02 0 0 19451

A mult heten jartam -bocs kicsit off- Brnoban. Meglepve tapasztaltam h a pilsner urquel kb 10 koronaval dragabb a boltokban mint pl a staroprapen. Sot dragabb mint itthon, mert kb 29 korona kb 350 ft. Ez miert lehet?

 

Tycho Brache Creative Commons License 2017.11.02 0 0 19450

Most vagyok. Szerdán jöttem. A tereléseken túl három baleset volt Brno és Prága között, inkább lejöttem Jihlavánál és Časlav-Kolín felé a Hradec Králové-i autópályán jöttünk be Prágába. Plusz egy óra, de az autópályán lehet, hogy több lett volna az ácsorgás.

Viszont tavaly télen nem volt útépítés, akkor lehetett jönni rendesen. Most még nincs tél a jelek szerint. 

 

De ennél sokkal nagyobb bajok vannak. Majd ha eleget iszom, megírom.

Előzmény: dr El van Leowe (19435)
DVB Creative Commons License 2017.10.27 0 0 19449

Elvileg a PID-en belül ugyanaz a tarifa mindegy, hogy vonat vagy busz. Az 1-es zónán belül 12 korona a jegy, ha Prágába mész akkor 1-es, P, 0, B zónák 18 koronába kerülnek egy útra átszállás nélkül. 40 koronáért van 90 perces jegy, ami ugye olcsóbb mint a 18+24 vagy 32. Most nem nézem meg mennyi CD-vel a jegy.

Előzmény: vjano (19446)
JAWA-CZ/SK Creative Commons License 2017.10.24 0 0 19448
VénSzaky Creative Commons License 2017.10.23 0 0 19447

Valahol megtalálható még a "Menjünk már Prágába egy kicsit, naaa" 3 napos sörtúra leírása? Minden lehetőség érdekel:))

vjano Creative Commons License 2017.10.23 0 0 19446

Innen már külső járatnak számít. (része ugyan az integrált prágai rendszernek a PID-nek, de kívülesik a belső P,O,B zónán, ahol a szokásos prágai tömegközl. jegyek érvényesek)

 

Az utazgatásokat jól meg lehet tervezgetni pl. ezzel (az útiköltséget is adja) Valószínűleg a vonat+villamos lesz a nyerő, de a linkelt útvonaltervező fogja megmondani a konkrét úticélra a tutit.

 

Én mondjuk átfoglalnék valahová beljebb, de ti tudjátok....:-)

 

 

Előzmény: leslie 63 (19445)
leslie 63 Creative Commons License 2017.10.23 0 0 19445

Üdvözlet mindenkinek. Teljesen új vagyok itt. Segítség kellene a busz közlekedésben.

Két ünnep között megyünk Prágába.A szállásunk Prágán kívül cernosice-ben van lefoglalva. Onnan van buszjárat 315, 313, 364. És van vasút is. Kérdezném hogy az innen indulóbuszjárat még prágai tömegközlekedésnek számít vagy külső járat?Hogy járunk jobban busszal vagy vasúttal? Köszönöm ha valaki tud segíteni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!