Keresés

Részletes keresés

hools Creative Commons License 2000.02.29 0 0 15
Egyébként a Campus az utóbbi időben egyre inkább törekedett arra, hogy más karok is megjelenjenek, volt is emiatt némi pánik, pl. a közgázon is. Az utolsó számban nevezetesen KTK-melléklet vala. De ez a kérdés most így megoldódott, lesz majd benne ezután minden karról minden. De leginkább csak minden jó. (Rossz dolgok egy pr-újságban nincsenek, esetleg csak úgy, hogy a véletlenül felmerülő hibákat a vezetés gyorsan megoldotta.)
el_mariachi Creative Commons License 2000.02.29 0 0 14
Kedves mupe!

Ha észrevetted, harvey-val már értekeztünk a Campus értékéről ill. értéktelenségéről e topicban. Nem feltétlenül ez az, amiről a dolog – hadd írjam le még egyszer: itt és most – szól. Sokkal inkább arról, hogy jónak látja-e az egyetem, hogy egy adott esetben fügetlen, szókimondó – azaz akarom mondani, egy szervilis „üzemi laphoz” képest legalábbis mindenképpen függetlenebb és szókimondóbb – lapot támogat-e, vagy rövidre zárja a kérdést és „a pénzemért már legalább rólam jót és azt amit akarok” – egyébként a marketing-pr álláspont szerint abszolute respektálható – igényével áll elő, és akkor aztán tényleg az lesz, ami lett. Csakhogy a sajtó elvileg nem csak erről szól, és ebben az országban – ahol bárminek is k*rvára kevés köze van ahhoz, amit független újságírásnak lehetne titulálnunk – ezt sokan abszolute nem veszik észre. Egy kari lapnak persze – mondom minden bántó szándék nélkül – ugyebár nem igénye, hogy függetlenségről álmodozzon, de ez más kérdés.

Aztán. Az újság színvonala valóban nem emelkedett az egekbe az elmúlt időszakban, ráadásul nem vette a kutya sem: na pont ez az, amin változtatni kellett volna. A szerkesztőség úgy látszik, volt annyira rövidlátó, hogy ezt nem tette meg: sajnálatos. Valóban nehezebb lett volna kinyírni a Campust, ha állnak is mögötte.

Az egyetemi lapnak meg azért nincs létjogosultsága a PTE-n mert a különböző karok hallgatói anyáznak egymásra, mondod te. Csoda? Ha egy kari lap szerkesztője is fennhangon hangsúlyozza különállását – bölcsész az egyetemi lap, azoknak szól, nem nekünk – melyet gondolom maga a kari lap is kiemel, lehet-e másképp? Én speciel nem tudok arról, hogy a közgazdászokat – jogászokat, ttksokat, pollackosokat, feefiseket stb. – eltiltották volna az egykori Campustól.

A lapalkotást, a lelkesedésből történő írást meg hagyjuk a karokra: ezt nem gondolhatja komolyan az, aki látott már valaha igazi újságot, esetleg újságírót. A lelkesedés abszolút nem az amatőrizmus privilégiuma, ezt valaki vagy úgy csinálja, vagy sehogy. Amiben egyetértek: az önkontroll valóban nagyon kevés volt az egykori egyetemi lapban, nem látták igazán szerkesztői – azaz sehogyan sem látták az utóbbi időben – hogy mire is van szükségük a reménybeli olvasóknak. Kár.

e_m

Előzmény: mupe (11)
harvey Creative Commons License 2000.02.29 0 0 13
„A Pecsi Campus NEM egyetemi lap volt, mivel a lap az egyetem 6-7 kara kozul egyet-kettot szolgalt ki informacioval. Abban a minosegeben, ahogyan mukodott, nem, vagy nemigen (de sookal inkabb NEM) toltotte be azt a funkciojat, aminek jelszavaval elindult, es mukodott ("egyetemi lap").”

Szerintem egy kart sem szolgált ki kellően információkkal, még a bölcsészkart se, ott se vették a lapot.

Ennek az az egy oka volt, hogy eltunyult a lap, elfelejtettek újságot csinálni. Ez a „bölcsészek csinálták, ezért hát bölcsészlap” duma nagy baromság, mert ezzel az erővel egyetlen lap se szólna másról, mint Wittgensteinről. Megjegyzem, 6 éve még FEEFI sem volt.
Pécsett nincs campus. De nagyon jó, mupe! Hát ezért lett a lap neve Pécsi Campus. Én már csak tudom. :-)

Igenis kell egyetemi lap, mert a kari lapok szétesnek, függenek, és olyan vacakok, mint a Fészek, ami pedig még a legjobb, de semmi nincs abba' se, csak pár informatívnak gondolt infografika. Hol van megírva egyetlen ügy is? Sehol! Ezért volt szar a Campus is.
Ezen kellett volna változtatnia a kissé aluszékony szerkesztőségnek, és akkor nem tartana itt. Ha ugyanis a lapot annyian olvasták volna arányaiban, mint az első két évben, akkor a lapnak ma 4-5 ezer vásárlója, és 10-12 olvasója lett volna. Egy ekkora lapot pedig nem lehet eltüntetni a színről csak úgy, nem úgy mint ezt a mostani újságot, amit csak az olvasott, aki írt.

A még nagyobb baj, hogy tönkre van téve a pécsi újságíró-utánpótlás. Ezt ugyanis a Factum vagy a Fészek nem fogja kitermelni. A Campus ralatíve profi lap volt ezekhez képest, ahol lehetett tanulni.

„Ha a (pecsett nemigen letezo) campus egy Pecsi Campust nem tud BEFOGADNI (es nem tudta!!!!) akkor ez azert mond valamit.”
Ha durván akarnék fogalamazni, akkor kimoderálnának, úgyhogy maradjunk annyiban, hogy tévedsz: a lap válságos időszakát élte, de más megoldást kellett volna találni a fölélesztésére, ugyanis ez a lap igenis nagyon népszerű volt.

„A kari lapokata hallgatok szetkapkodjak, fel-egy ora alatt.”
Ingyér. Gratula.

hools Creative Commons License 2000.02.29 0 0 12
Az a gond a kari lapokkal, hogy a fene se tudja, hogy valóban elkapkodták-e őket. Én pl. a TTK-s lapot ismertem a legjobban, a Termet ingyenes volt, így könnyű azt mondani, hogy rögtön elment. Csak nem tudni, hogy olvasták, vagy a csajok a koliban krumplit hámoztak rajta.

(Ez persze nem azt jelenti, hogy a Campus olyan bazi mértékben fogyott volna az utóbbi időben.)

mupe Creative Commons License 2000.02.29 0 0 11
Sziasztok emberek, pecsiek, egyetemistak!

Nos, akkor hadd csatlakozzam, node nem ugy nev nelkul, mint Ti eddig, (bar nincs abban sem semmi rossz, nem azert mondom, csak ugy :-)

Hadd osszam meg veletek gondolataimet -egy pecsi, kozgazos egyetemista gondolatait, aki maga is ujsagot keszitett anno, ugyanezen a karon. (Fészek, PTE KTK)

Gondolom a Topicindito kollega maximalisan nem fog egyeterteni a kovetkezo megallapitassal, de:

A Pecsi Campus NEM egyetemi lap volt, mivel a lap az egyetem 6-7 kara kozul egyet-kettot szolgalt ki informacioval. Abban a minosegeben, ahogyan mukodott, nem, vagy nemigen (de sookal inkabb NEM) toltotte be azt a funkciojat, aminek jelszavaval elindult, es mukodott ("egyetemi lap").

Ennek tobb oka is volt, meglatasom szerint.

Az elso: A lapot alapitok es alkotok legnagyobbreszt bolcseszek-feefi-sek voltak.
Masodik: Pecsett (sajnos) NINCS campus (a varosban szetszort epuletek, elszigetelt karok, egymasra ((ok nelkul)) fújó kulonbozo kari hallgatok.

Maganvelemenyem, hogy egy egyetemi lapnak nincs letjogosultsaga a PTE-n, mert a kulonbozo kari hallgatokat messze nem erddekli, mi a fene tortent a masik karon. A kari lapoknak van letjogosultsaga, SZERETIK IS oket a hallgatok, mert azok HOZZAJUK szolnak.

Ilyen ertelemben a Campus is KARI LAP VOLT, a Bolcsesz Kar lapja, legfokeppen, hiszen szinte csak hozzajuk szolt. Csak hat az a baj, hogy egytemi lapkent "mukodott", es vitte a penzt, mondjuk ki.

Egyaltalan nem orulok annak, hogy megszunt. Nem vagyok semmi jonak az elrontoja, mert a szandek az alapitaskor szep volt, a lelkesedes is biztosan.

Annak sem orulok, mik az egyetem tervei az uj lappal, (a beleszolas teren, ha igaz a topicnyito) bar azzal egyetertek, hogyaz egyetemfelol a hallgatok fele hianyzik egy hivatalos kommunike, az egyetem ugyeirol. A kari lapok nem tudnak minden utan menni, bar altalaban megteszik, ha kari ugyrol, vagy fontosabb osszegyetemi temarol van szo.

Nagyon sajnalom azokat, akik keszitettek, es most csalodtak, foleg, hogy van ott egy-ket igen jo ismerosom is, es aterzem, amit ereznek. De ebben a formaban ez igy nem mukodott, es ezt (tudom!) ok is ereztek.

Summa summarum.
A lapalkotast, a lelkesedesbol valo, nepszerusegnek orvendo lapkeszitest hagyjuk meg a karokra. Ha a (pecsett nemigen letezo) campus egy Pecsi Campust nem tud BEFOGADNI (es nem tudta!!!!) akkor ez azert mond valamit.

A kari lapokata hallgatok szetkapkodjak, fel-egy ora alatt.
A ktk-n 10 Pecsi Campust nem lehetett eladni szamonkent.

Sajnalom a tarsasagot, de...

hools Creative Commons License 2000.02.29 0 0 10
harvey! Tényleg, a B.L. nem a főszerkesztő? Pedig én aztat hittem, hogy direkt ő akarja tönkrevágni a lapot :)

Mindenesetre én kiváncsian várom, mi lesz az első "új" Campusban.

el_mariachi Creative Commons License 2000.02.29 0 0 9
Pedig az egyetem sajtóközleménye szerint a lap továbbra is egy új, informatív, belső történésekre koncentráló Pécsi Campus marad... Tényleg undorító :((
Előzmény: harvey (8)
harvey Creative Commons License 2000.02.29 0 0 8
B.L. önnmagában ehhez azért kevés lett volna.
Mindegy, a lényeg most az, hogy az egyetem újdonsült marketinges vezetése az új lapot Pécsi campus néven akarja-e nyomni, mert azér ez meglehetősen gusztustalan volna, lássuk be.
el_mariachi Creative Commons License 2000.02.29 0 0 7
Ha jól emlékszem, volt – vagy van – a PTE-n másik B. L. is, ha jól emlékszem, a lap alant közölt zárszavában említésre is kerül, bár nem nevesítik. Hogy aztán tényleg komoly köze volt – vagy van – ehhez, nos arról fogalmam sincs. Jegyzem, el tudom képzelni.
Előzmény: harvey (6)
harvey Creative Commons License 2000.02.29 0 0 6
Azér elvagyunk, mint a befőtt itten ketteskén, pedig tuti, hogy mások is neteznek, akik pécsiek, oszt rá nem csavarodnának a témára. Ez is jelez valamit.
A Drávanyeten valami teto bizonyos B.L.-ről értekezik, gondolom, ez nem a főszerkesztő. :-)
Előzmény: el_mariachi (5)
el_mariachi Creative Commons License 2000.02.29 0 0 5
Mondom: itt és most. Hosszú távon meg minden bizonnyal igazad van. :)
Előzmény: harvey (4)
harvey Creative Commons License 2000.02.29 0 0 4
De bizony, hogy a színvonal a lényeg, mert ha k. jó lett volna, akkor k. sokan olvasták volna, akkor pedig nem lehetett volna egy ilyen k. egyszerű döntéssel becsókolni a lapnak.
Előzmény: el_mariachi (3)
el_mariachi Creative Commons License 2000.02.29 0 0 3
Asszem nem elsősorban a Campus színvonala az ami itt és most fontos ebben az ügyben, hanem az, hogy az egyetem nem látja át, hogy saját magának is jobbat tesz egy kvázi független sajtótermékkel, mint a várható új eresztéssel. Sőt, az is igaz, hogy akinek nem lesz összehasonlítási alapja, az hamar megszokja majd a dolgot, mert végülis a PTE „reklámkiadványában” is biztosan lesznek információk meg minden.
harvey Creative Commons License 2000.02.29 0 0 2
Most erről itt komolyan kellene írni, ugye, de nem nagyon tudok, mer ha komolyan írok róla, akkor az angyon hosszú lenne, amit ugye errefelé nem javasolnak.
A lényeg röviden:
1. A Pécsi Campusnak az utóbbi 2-3 évben tapasztalt formájáért nem nagy kár.
2. A Pécsi Campusért óriási kár.

Következtetés: az egyetemnek azt kellett volna elérnie, hogy egy jó lap legyen a Krampusz, nem pedig azt, hogy egy marketinged szócső.
Sajnálom.

hools Creative Commons License 2000.02.29 0 0 1
A Pécsi Campus helyett viszont majd lesz egy olyan újság, amelyben az egyetemi saját cikkei szerepelnek, ohne kritika, ohne ellenvetés. Oszt majd mindenki jól örülhet.

Egyébként az utóbbi időben valóban nem sokan olvasták a lapot, így nem hiszem, hogy tömegtüntetések lesznek miatta. De azért sajnálom, na.

Vanek Creative Commons License 2000.02.29 0 0 0
Megkérdeztem egy tősgyökeres Pécsit, aki nagyon szereti a városát (állítólag), hogy ő akarja lenullázni ezt a topicot, vagy átengedi nekem.
Átengedte, tehát:

Jééé, egy nullás! :-))

el_mariachi Creative Commons License 2000.02.29 0 0 topiknyitó
Mint a topiccímben olvasható, hatodik évében megszűnt egy nagy hagyományokkal rendelkező egyetemi lap. Az eltérő (SZVSZ gyakran személyes) érdekek mentén evezgető "független" jóakarók munkássága úgy látszik, nem volt eredménytelen; végül csak sikerült a pécsi egyetemmel kézivezérlésre kapcsoltatni egy szabadon is jól működő, lényegében független újságot, üzemi lappá silányítva az egyetemi nyomtatott sajtót. Szánalmas.
A lap – egyébként eddig kizárólag egyetemista – munkatársai a következő mellékletet helyezték el a lapban a lapzárta után érkező döntést kommmentálva:
<A hír lapzárta után (sic!) érkezett: a Pécsi Campus elmehet a gajdeszba. Vagyis ebben a formátumban, ezzel a szellemiséggel egyhamar nem jelenik meg. (Értsd: soha többé.)
Szerkesztőségünk heteken-hónapokon át együtt élt a bizonytalansággal. Hihetetlennek tűnt a folyosói pletyka, hogy az egyetem vezetése a hatodik évfolyam közepén valóban úgy dönt, nem támogatja tovább a Campust. (Úgy döntött.)
Annyit már tudunk, hogy fontos emberek közül többen úgy gondolják – a legendás EHÖK elnök szavaival szólva – hogy a "pécsi ÉS" túlnőtt a keretein, hogy ez "már nem egyetemi, még nem városi lap, nem tölti be funkcióját, nem eléggé egyetemi, nem eléggé informatív..."
Aki ismerte ezt a lapot, tudta, hogy egymást segítve, tanítva, kizárólag egyetemisták készítették. Tudta, hogy minden rovatában döntően egyetemi apropójú témák szerepeltek, tudta, hogy ebben a lapban szabadság volt, tehetség, személyesség. (Horribile dictu: érték.)
Talán elég lesz ennyi. Nincs más hátra, mint köszönetet mondani mindazoknak, akik valaha is olvasták, írták, támogatták lapunkat. (Akik szerették.)
Köszönjük!
Pécsi Campus>>

e_m

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!