Keresés

Részletes keresés

Laslow Creative Commons License 2022.11.13 0 0 14440

Sziasztok!

Szombat reggel óta hordom az új szemüvegem: EYEZEN BOOST STYLUS +0.85 F-360 EPS (Crizal Sapphire HR, AVA, Eyecode), jobb: -4.59 Sph, 36 Pd; bal: -6,57 Sph, 35 Pd.

 

A bajaim vele:

1. A kontúros tárgyaknál az egyik él barnás-sárgás, a szemközti él pedig kékes csíkot kap, már pár fokos szögben nem előre nézve is látszik, periférián durva.

2. A tőlem karnyújtásnyira lévő 24" 16:10 arányú monitort pocsékul látom vele. Homály az egész, kivéve talán azt a 10 centis részt, amit élesen látok. A fejemet forgatva nagy nehezen rá tudok fókuszálni a monitor bármely részére, de tényleg csak nagy nehezen. Ha középre fókuszálok, látom közben, hogy a sarkokban már alig olvashatóak a feliratok. Nagyon zavaró, főleg, hogy monitor előtt dolgozom.

3. Ha kicsit is oldalra nézek, már rosszul látok. Az optikában azt mondták, meg kell szoknom, hogy ne a szememmel pillantsak oldalra, hanem mindig a fejemet fordítsam a megfelelő irányba az éles látásért. De tényleg csak kifejezetten előre nézve látok élesen. Vezetés közben ha csak rápillantok a bal visszapillantó tükörre, az már nem éles. Próbáltam az előbb félig fekvő, félig ülő helyzetben rejtvényt fejteni, ami eddig semmilyen problémát nem okozott, de inkább abbahagytam, mert annyira zavart, hogy nem látom a rejtvényújságot élesen, csak bizonyos részeit. Az optikában valami olyasmit mondtak, hogy olvasásrásegítő a lencse (nem tudom ez mit jelent), de sokkal nehezebben olvasok ezzel, mint az előző szemüvegemmel olvastam. Keresni kell hogy milyen szögben látom élesen a könyvet, és folyamatosan igazítanom, ahogy haladok lefelé sorról sorra. Mentem az Auchanban a sorok között, és nézek jobbra, nézek balra, és nem látom rendesen, hogy mik vannak a polcokon, csak ha odafordítom a fejem.

4. Az előbb vettem észre, hogy ha letakarom az egyik szemem, akkor a jobb szememmel jól látok egyenesen előre, de a ballal kb. 2 méter távolságra látványosan rosszabbul. Érzésre olyan 1-2 dioptria hibádzik.

 

Szóval egy nagy életminőség-visszaesésként élem meg az új szemüveget. Nagyon csalódott vagyok. Ezt most tényleg el kellene fogadnom, hogy kiadok 200.000 Ft-ot egy új szemüvegre, és sokkal rosszabb minőségben látok vele, mint a régivel láttam?

 

Az előző szemüvegemet kb. 10 éve készítették, abba valami tök alap, nem is vékonyított lencse van, és azzal tök jól láttam közelre is, távolra is. Romlott ugyan picit a látásom a 10 év alatt, de így is ég és föld a különbség a régi javára. Ez kizárólag pontosan előre nézve, kis körben jobb csak (fél dioptriával erősebb, de az nem látványos, sokan ennyiért szemüveget sem csináltatnak).

 

Tervezek visszamenni az optikába, de nem tudom mit mondhatnék, és főleg hogy mit lehet tenni. Nyilván elmondom amiket leírtam, de mit tudnak tenni? Azt mondták, szokjam meg, hogy azt látom élesen, ami pontosan előre van a szememtől. De hogy ilyen látványosan homályos ami nem pontosan előttem van?! Ezt tényleg el kellene fogadnom? Ezt tényleg meg lehet szokni? Azt kérték, hordjam 1-2-3-5 napig, hogy szokjam. De hogy szokhatnám meg azt, hogy pénteken még tök jól láttam mindent, bármilyen szögben, könnyedén, most meg csak szenvedek, és most pl fókuszálva erre a sorra amit írok, ha fejmozdítás nélkül felnézek kb 10 centit a böngésző tetejére, bizony minden homályos. Nagy nehezen még épp elolvasható, de eddig meg teljesen élesen láttam mindent.

 

Itt tart az optika, hogy 10 év után kapok egy új lencsét, és sokkal rosszabbul látok vele? Egy előnye van: valóban vékonyabb = esztétikusabb. Mit tennétek a helyemben, mit tanácsoltok? Egyáltalán mi okozza a problémát? Szerintem a vékonyítás. Létezik olyan lencse, amivel tökélesen elégedett lennék: ha olyat kaptam volna, mint az előző szemüvegemben van, csak picit erősebb dioptriával. De nem gondoltam, meg sem fordult a fejemben, és senki nem mondta, hogy ez a szuper modern lencse sokkal-sokkal rosszabb látásminőséget biztosít(hat?) majd. Csak amikor már rajtam volt, akkor mondták, hogy fordítsam a fejem, mert csak előre látok élesen, ez ilyen. Kösz...

 

(Próbáltam régen kontaktlencsét, nem lett sikertörténet, nekem nagyon nem ment a berakom-kiveszem történet, rengeteget kínlódtam vele. Lézeres szemműtétben egyelőre nem gondolkozom, megfelelt nekem eddig a szemüveg, de van aki lebeszél, és van, aki rábeszél.)

 

Mit tanácsoltok?

-Diaa- Creative Commons License 2022.11.13 0 0 14439

Sziasztok!

Azt vettem észre, ha utcán az utcatáblákat olvasom vagy pl.feliratokat olvasok egyfókuszúval bizonyos távolságon túl és gyakran mondjuk fényes a felület vagy maga a betű, akkor zizisedik, összemosódik, homályosodik. Nem minden helyzetben jön elő. Pl.múltkor néztem Duna TV  logoját és bár eltudtam olvasni, láttam egy kis kontúrszerűt. Ezt nem tudom, hogy a lencse nem tudja jól leképezni vagy a szemem. 

Kb.2 hete voltam magándokinál vizsgálaton és olvastatta velem a táblát. A jobb szememre a  -3.50-el is ugyanúgy láttam mint a -3.75-el. Nem élesen, de el tudtam olvasni. 

3 tünetet diagnosztizált és azt mondta ne korrigáltassam túl. 

( meibommirigy diszfunkció, szemhéjszéli gyulladás, krónikus kötőhártya). 

Az a baj, hogy nem tudom megkülönböztetni mi a rövidlátásból eredő gond és mi az ami már cylindergyanús, mivel mindig így láttam és csak a dioptriákat növelték. Azt se tudtam korábban, hogy van cylinderes szem, sőt az optikus kiskoromban a multifokális/progresszív kifejezéssel is dobálózott, arról is felnőttként tudtam meg mit jelent. 

Mivel ti tapasztaltabbak vagytok, ezért kérek segítséget, mivel az egyfókuszúval is megszokási nehézségeim vannak( gödör+lejtősérzet, picinek érzem magam, sokkal kisebbnek látok mindent) és láthatóan nem múlik kitartó próbálkozásaim ellenére sem.

-Diaa- Creative Commons License 2022.11.09 0 0 14438

Köszönöm! Van ahol nem tették meg, csak rám rakták látszólag jónak tűnt és feljelölték.

Előzmény: LátoGató (14437)
LátoGató Creative Commons License 2022.11.09 -1 0 14437

Egy mondatban: Mindenképp a feljelölés előtt kell a keretet archoz igazítani, ez alapvető szakmai követelmény.

Előzmény: -Diaa- (14432)
-Diaa- Creative Commons License 2022.10.28 0 0 14436

Bár nálad más a helyzet, de megértem. Rám is úgy néznek mintha szórakoznék, de egyszerűen nem tehetek róla. 
Volt, ahol csak rám rakták a keretet és feljelölték. Van,ahol szintén, csak vmi tablettel távolról nézzek bele, ők nem jelölnek semmit. 
Akárhol elmondtam a problémáimat mindig az volt a válasz, hogy ilyen nincs vagy kamuzom/beképzelem/nekem nem lehet szemüveget csinálni.
Ami keretet viselek, úgy hajtogattam a fejemre, hogy kb. ne legyen gond. Nem is engedem, hogy hozzányúljanak. 

Előzmény: mithogyan (14434)
-Diaa- Creative Commons License 2022.10.28 0 0 14435

Nekem elvileg azonos a pupillatávolságom, de akkor jól gondolom, hogy a fejasszimmetria miatt ez gyakorlatban máshogy is kinézhet, amint a kiválasztott keret a fejemre kerül?

 

 

 

Sikerült végre eljutnom egy jó szemészhez, miután 2 évig csak összevissza dolgokat mondtak (ebben nagyrészt magán volt, de természetesen állami is).
Meibommirigy diszfunkcióm van, szemhéjszéli gyulladásom és ehhez krónikus kötőhártya. Elmondtam az összes tünetemet, gyakorlatilag a könnyem rossz minőségű, emiatt van, hogy összevissza mérik az optikusok is a dioptriákat. Kimondottan mondta, hogy ne vegyek erős szemüveget, mert nálam ez nem használ. Lemérte a szemem, alapos volt. Egyik szememre -3.50 lett másikra, -3.00. Ennek örültem, mert bebizonyosodott, hogy valóban a jobb szemem nem igényli azt a korrekciót (-3.75). Viszont, amitől félek, hogy eddig mindig 0.75 volt a különbség a két szemem között (vagyis ezt "állította" be mint kiderült tévesen a gyerekkori optikusom), képes lesz az agyam tolerálni a 0.50 vagy hagyjam meg a jobb szemem (amúgy ez a vezérszem) erősebbnek, a másikat gyengébbnek?
Most, amit viselek jobbra -3.50 balra -2.75. A balra érzem (ha letakarom a másik szemem) hogy nem éles, viszont tartok attól, mi van, ha nem sikerül megszoknom. Tudnátok vmit tanácsolni? Köszönöm előre is!

Előzmény: ruzsa janos (14433)
mithogyan Creative Commons License 2022.10.27 0 0 14434

Bár nem nekem szólt ez a válaszod, most elgondolkodtam, hogy nálam is lehet ilyen probléma (pupilla, illetve a fejem/fülem nem azonos az ellenkező oldalon. Most késő este azért ragadtam billentyűzetet, mert ma voltam ismét ugyanannál a szemész orvosnál. Magyaráztam neki, hogy mi történt az elmúlt 3,5 évben. Azt is elmondtam, hogy a nyáron már csináltattam külön-külön olvasó és távollátó szemüveget, de nem bírtam a cserélgetést, mert a konyhapulthoz is már az olvasó szemüveg kell, ha arrébb lépek meg újra cserélni stb. szóval mondtam, hogy visszakértem a multimat, ami ugye most sem jó. Bevizsgált gépekkel, olvastatott távolra, közelre és először nem is vettem észre, hogy mikor rámhelyezte azt a nehéz lencsecserélgetős keretet a bal fülemen nem is volt rajta. Úgy kellett szólnom, hogy nincs rajtam rendesen. Nagyon gyorsan cserélgetett, alig tudtam követni. Magán rendelésen voltam megint, azért kicsit többet vártam volna. Most is elmondtam, hogy életem első multis szemüvegét 5 évig hordtam, tökéletesen bevált, én most is csak azt szeretném, hogy normálisan lássak távolra is. Már esti szürkület volt, mikor mentem hozzá, olyankor borzalmas. Erre azt mondja, ha sétálni megyek használjam a távollátó szemüvegem. Az értékek most nem lényegesek, még holnap megyek vissza a koponya-CT eredménnyel a neurológushoz. Kifizettem és eljöttem. Most komolyan, egy orvos azt mondja, egy multifokális szemüveget is cserélgessek? Mindig eszembe jut Seva71, aki egyszer egy autóbusz-vezetőt említett. Mi lenne, ha az lenne a foglalkozásom? Egyébként jövőre lejár a jogosítványom, tuti nem kapom meg, hiába "szemüveggel" megjegyzés, ha azóta nem látok jól. Nem is vezettem 3 éve, így nem merek. Nincs óriási dioptriám, a távoli és közeli közt sincs nagy különbség, nem tudom mi lesz.  

Múlt szombat este vettem észre, hogy eltűnt az egyik "papucs" a szemüvegemről, az ünnep miatt csak hétfőn tudtam az optikába menni. Mikor beléptem, már úgy néztek rám, mint a véres rongyra. Persze tettek rá újat, de egy szavuk nem volt hozzám, egy kérdés, hogy rendben vagyok-e... 

Annyira gyűlölöm már ezt a helyzetet. Mintha tehetnék róla, hogy ez van. Senki nem ad egy támpontot, megoldást. Csak a kétségbeesés, hogy úgy érzem megvakulok.

Előzmény: ruzsa janos (14433)
ruzsa janos Creative Commons License 2022.10.25 0 0 14433

Miután a nyolcadik (igen, 8.) szemüvegem csak azért lett tökéletes, mert az optometrista figyelembe vette, hogy aszimmetrikus a fejem, és a bal/jobb oldali pupillatávolságom nem azonos, vagyis hitt a szemének, hogy az egyik és a másik oldalon nem ugyanoda kerül a kerettel adott  tesztlencsén, ezt maximálisan nyugtázom. És nyilván a fejedre/orrodra kell állítani előtte a keretet. A kilencedik szemüvegnél már csak szólni kellett az aktuálisan ott ülő leányzónak, így az is jó lett.  

Előzmény: -Diaa- (14432)
-Diaa- Creative Commons License 2022.10.25 0 0 14432

Sziasztok!

 

Ezt nem kérdeztem és érdekelne, hogy a bal fülem lentebb van, a jobb fentebb (kb 6-7 mm lehet a differencia)+ a fülcsont sem szimmetrikus, ott is a jobb sztem hátrébb van. A bal orr résznél kevesebb a csont a jobbhoz képest, így a támasztás bár "egyenesnek" tűnhet én gyakorlatban érzem, hogy nem az.
Sőt széthúztam a papucsot egyformán és mégsem egyformán ül, hanem a bal papucsrész bemászik. Direkt felrajzoltam szemcerkával, hol ül és tényleg.
A kérdésem az: amikor feljelölik a szemüveget, előre érdemes állítani a kereten vagy utólag? Sajnos ezeket a hibákat én már csak éles szemüvegnél látom (a végeredmény fényében), addig ugye homály minden. Létezhet, hogy emiatt ferdén látok a kerettel, úgymond másként érzem a lencse görbületét is?
Köszi a válaszokat

LátoGató Creative Commons License 2022.10.18 0 0 14431

Úgy látom sikerült. :-)))

Rodenstock lencséid vannak, azok nagyon jók. Aggodalomra semmi ok.

Előzmény: PentaxMan (14430)
PentaxMan Creative Commons License 2022.10.18 0 0 14430

Előzmény: opticus (14429)
opticus Creative Commons License 2022.10.17 0 0 14429

Akkor engedd el. Ha könnyen észrevehető lenne akkor használatban lehet zavaró.

Előzmény: PentaxMan (14428)
PentaxMan Creative Commons License 2022.10.17 0 0 14428

Ott láttam rajta a gravírt egy készülékbe rakva, de szabad szemmel szeretném látni.

Már volt részben segítség itt is, de mégsem megy nálam.

Előzmény: LátoGató (14427)
LátoGató Creative Commons License 2022.10.17 0 0 14427

Papp Optikában nincs márkázatlan lencse! Valószínűleg a csiszolás folyamán esett ki. Vidd be, a csajok szívesen vissza ellenőrzik.
Puszilom Őket! :-D

Előzmény: PentaxMan (14425)
opticus Creative Commons License 2022.10.17 0 0 14426

Igen, gravírozzák. 

Előzmény: PentaxMan (14425)
PentaxMan Creative Commons License 2022.10.16 0 0 14425

Ez a lencse.. szerintem ezt is gravírozzák.

Előzmény: LátoGató (14424)
LátoGató Creative Commons License 2022.10.16 0 0 14424

Van amelyik cég halánték, van amelyik nózi felöli oldalra gravíroz. Ha egyáltalán nem találod, két eset lehetséges. Vagy kis átmérőjű keretbe helyezték és csiszolás közben egyszerűen kiesett, vagy márkázatlan lencséd van. 

Előzmény: PentaxMan (14423)
PentaxMan Creative Commons License 2022.10.14 0 0 14423

A gravírozást keresem... melyikoldalát gravírozzák a lencsének?

Előzmény: opticus (14422)
opticus Creative Commons License 2022.10.14 0 0 14422

Minek keresed? Garanciakártyán rajta van 🤷🏻 a lencsében van benne ami átlátszó, mindegy, hogy belül vagy kívül keresed.

Előzmény: PentaxMan (14421)
PentaxMan Creative Commons License 2022.10.14 0 0 14421

Keret nélküli szemüveg... a lencse belső, vagy külső felületén keressek?

Előzmény: ruzsa janos (14420)
ruzsa janos Creative Commons License 2022.10.13 0 0 14420

A gravírt egyáltalán nem látom.


A gravírozást úgy képzeld el, hogy az üveg felületében van egy beleolvasztott kitüremkedés. Három feltétel kell ahhoz, hogy észrevedd: közellátó szemüveg legyen rajtad (értelemszerűen egy másik), a fény valahonnan a lencse mögül, de ferdén jöjjön, illetve a szemedet előbb állítsd élesre a lencse keretén, majd utána nézzél rá az üvegre (műanyagra), másként a szemed a lencse átlátszó felülete helyett a háttérre próbál ráélesíteni - akkor pedig nyilván nem látod majd a 25 centire lévő gravírjelet. 

Előzmény: mithogyan (14419)
mithogyan Creative Commons License 2022.10.13 0 0 14419

A gravírt egyáltalán nem látom. Ezt a tükörre nézést csináltatták velem a Hoya lencsés szemüvegeimnél, mikor már készen volt és reklamáltam. Olyan volt, mint egy ping-pong ütő. Nem is tudtam hirtelen, mit adtak a kezembe. De a feljelölést is egy falon álló, (a készítés előtt) nagyméretű tükör előtt csinálták. Hármat csináltak, egyik sem lett jó. Első alkalommal visszaküldték és azért cserélték, mert "gyártástechnológiai" hiba, aztán a 2. sem lett jó, utána a Hoya-képviselő mérte össze-vissza, azzal sem láttam jól. Utána is kértem, hogy küldjék el bevizsgálásra, immár az ott gyártott harmadikat. Ott hagytam nekik mindenféle papír nélkül, mert mindenáron rá akartak beszélni a két fókuszúra. Másnap telefonáltak, hogy menjek, visszafizetik az árát. Gondolom elegük lett belőlem, pedig nem ordítoztam, szinte könyörögtem, hogy egyszerűen csak jól szeretnék látni. 

Most jelenleg a 3. optikában összesen (a többivel együtt) immár a 8. lencsém van. Ez Zeiss. A monitort is alig látom, utcán távolra is csak kb. 3-3,5 m a távolság, fejfordítás nem működik, teljes testtel kell fordulnom. (Gépen írok, tanultam vakon gépelni.) 

Most voltam neurológián, jövő héten lesz egy koponya CT-m, ezt tudtam kiharcolni, mert már azt gondolom a fejemben van valami. Rettenetes, hogy 3,5  év után egy addig elsőre (5 évig) jól működő multi után ezekkel a modernebbnél-modernebb és minél drágább lencsékkel sem jó. Annyira szúr, ég a szemem, botorkálok a lakásban, pedig használok szemcseppeket is. Ahányszor mérik, annyiszor más a dioptria. Szerintem ez a legutóbbi a legrosszabb, ezen van cylinder és a jobb szemen valami 155 fok "mittudoménmicsoda", most nem szedtem elő a papírjait. Ezt az optikus által ajánlott szemészorvos írta fel, mindenféle vizsgálatot elvégzett. A bal szemem pl. ahogy most próbálgatom fél szemmel, sokkal homályosabb és azóta mindig van benne egy piros vérág a belső szemzúgtól a pupilláig. 

Az orvos megjegyezte, hogy az optikus dolgozzon addig, amíg nem lesz jó a szemüveg. Na, mernék én ilyet mondani!? Már visszamenni és félek. Csak addig kedves a vevő, amíg esetleg 1x van panasza, utána már mérgesek, tehetetlenül hümmögnek.  

Előzmény: opticus (14408)
opticus Creative Commons License 2022.10.11 0 0 14418

Előzmény: opticus (14417)
opticus Creative Commons License 2022.10.11 0 0 14417

Hát nézd én pár 10000 szemüveg után nagyjából csukott szemmel is látom, nem tudom máshogy leírni.

Talán látszik a képen, elég nehéz lefotózni

Előzmény: PentaxMan (14415)
opticus Creative Commons License 2022.10.11 0 0 14416

Üveg multival már nem nagyon foglalkoznak a gyártók, nincs termékfejkesztés. Csak műanyagban. Biztos vagyok benne, hogy egy jó műanyag sokkal korszerűbb, szélesebb, jobb lefutású. Nem tudom hol készíttetted az újat, 6-8 gyártó lencséi vannak forgalomban zömmel. A legújabb lencsék a 3 nagy gyártónál közelebb vannak a 200k-hoz mint a 100hoz/db. Ugye ők fordítanak a legtöbbet az innovációkra, azért drágábbak. Nálunk a reklamáció elenyésző pl, mi csak variluxot árulunk megszokási garanciával amit szintén nem szoktak igénybe venni, illetve gyártói prémium garanciávak 2 évre. Létezik olcsóbb lencse, de annál több a kompromisszum. Egy szint alatt nem is ajánlunk lencsét, máshol meg az a top lencse. Inkább gyűjt rá a vásárló, és akkor mindenki boldog. Nincs rosszabb reklám, mint egy hordhatatlan de azért drága szemüveg. 

Előzmény: Dagadt_58 (14414)
PentaxMan Creative Commons License 2022.10.11 0 0 14415

Fény felé tartva sem látok semmit.. erről a fény - árnyék határánról valami közelebbi?

Előzmény: opticus (14410)
Dagadt_58 Creative Commons License 2022.10.11 0 0 14414

Szervusz!

Ez a tükrös ötlet szenzációs, nem gondoltam rá, és nem is találkoztam még vele! Mindig a távoli PD-ből levontak 2 mm-t. Pedig (saját-, és feleségem) multifokális 4 db. szemüvegből 2-t küldtem vissza, és ezeket lencsecserével javították PD hiba miatt. Az egyikben még a dioptria sem stimmelt. A csatorna pedig az egyik oldalon kifelé volt. (El kellett fordítanom a fejem, hogy azzal a szememmel éles legyen, persze addig a másik lett életlen! A hibáról szóló jegyzőkönyv persze sehol, csak az eladó "súgta".) Szó nélkül cserélték a lencséket, ami azért jelent valamit! (Az állítunk a kereten csak duma szerintem. Amelyik keret a polcról levéve nem tökéletes a fejemen, azzal már nem is foglalkozom! Amelyik szemüveg feltéve azonnal nem tökéletes, azt megette a fene!) Egyszer "fordult velem a világ", mikor az optikus megkérdezte a nejem: "jó legyen a szemüveg, vagy szép?" (Kicsi a PD-je!) 

10-12 éve csináltattam egy közép-széles csatornás üveglencsés multifokálist, aminek a lencséit egy kisebb keretbe átcsiszolva kb. 10 évig viseltem. Tökéletes volt. Mindkét szememen catarakta műtét "kis hibával" vagyis enyhe rövidlátó lettem. Lehet még valahol szélesebb csatornás üveg multifokális lencsével szemüveget készíttetni? Amikor ezzel az ötlettel állok elő, mindenhol úgy néznek rám, mintha a Marsról jöttem volna. A jelenleg készített 2 szemüveg pedig sehogy sem OK!

Dagadt

 

Előzmény: opticus (14408)
opticus Creative Commons License 2022.10.11 0 0 14413

Jaaa bocs, már az első kommentem is félre ment 🫣. Mert nem a hossz hanem a szélesség volt a kérdés. Az ár befolyásolja leginkább, illetve a multik korlátozott rendelési lehetőségei.

Előzmény: opticus (14412)
opticus Creative Commons License 2022.10.11 0 0 14412

Ez a csatorna szélességét magyarázza, nem a hosszát.

Előzmény: ruzsa janos (14411)
ruzsa janos Creative Commons License 2022.10.10 0 0 14411
Előzmény: mithogyan (14407)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!