Keresés

Részletes keresés

Kreta Creative Commons License 2000.03.29 0 0 194
A te álláspontodat megértem, de kicsit ködös és hosszú lenne reagálni.
Előzmény: moineau (191)
moineau Creative Commons License 2000.03.29 0 0 193
Szia!
Jo hogy irtal!
Hogy mit lellet volna csinalni az jo kerdes; ha probaltal vedekezni meg kiabalni akkor mar tobbet tettel mint sokan masok akiknek meg ez sem sikerult. Ha az emberek ocsamanyan gyavak voltak is es nem segitettek legalabb kihivtak a rendorseget. Akik ha nem is idobe es nem is eleg jol de megerkeztek. Szerintem te mindent megtettel amit lehetett. Azik nem tettek eleget akik meg sem mozdultak hogy segitsenek neked. Eleg nagy bunkosag!
Valoszinuleg meg azert mentel arra haza, mert arra laksz es az volt a lagrovidebb ut. Ne magadban keresd a hibat.
moineau
Előzmény: Vicky G (192)
Vicky G Creative Commons License 2000.03.29 0 0 192
Sziasztok!

Elolvastam nagyjából az összes topicot, és van amiben egyetértek és van amiben nem. De először is szeretnék Én írni valamit.
1999. néovember 3-án, mint mindig angol tanfolyamon voltam. Elkísértem a barátnőmet a buszpályaudvarra, és után indultam haza.(Ez kb este 8 körül volt.) kb. 15 perc mire hazaérek. Mentem egy elég sötét részen, amikor valaki megsimogatta a fenekemet, és átkarolt. A meglepetéstől megszólalni se tudtam. Aztán az illető minden szó nélkül továbbment. Én is mentem tovább, mivel nem feltételeztem semmit, hogy bármi is fog történi. Csak azon gondolkoztam, hogy hogy fogok itt most elmenni.(előttem még ott kullog az a valaki.)Aztán, ahogy mentem tovább, az a valaki hátrafordult és megfogott a fejem- és hajamnál fogva. Elkezdtem sikítozni, de akkor elkezdett ütögetni. Aztán - röviden vázolva- megerőszakolt.De le is kellett szopnom. Ahányszor kiabálni vagy védekezni próbáltam, megpofozott, gyomron ütött, meg amit el tudtok képzelni. Olyan helyen történt ez, ahol kb négy-öt ház van. De senki nem jött ki segíteni. Aztán kb 9 órakor arra lettem figyelmes, hogy valaki lámpával világít. Két rendőr jött, mert állítólag valaki telefonált, hogy az utcán veszekedést (!) hallottak. Ahogy jöttek a rendőrök, a srác egyből elfutott. Az egyik rendőr utána ment, de nem érte utol. (természetesen)
Ezek után mentünk a rendőrségre, ahol jegyzőkönyv, feljelentés stb. Egy fiatal, 28 éves rendőr volt akivel egész éjszaka mászkáltam. Kórházba, a tett helyszínére stb. Ő nagyon-nagyon rendes volt velem. Igaz, hogy ki kellett tárgyalni a szerelmi életetmet, a baráti körömet, a szexuális életemet. A kórházban az orvos úgy nézett rám, amikor megtudta, hogy mi történt, mint valami szörnyre. Ahogy meg beszélt hozzám, mint egy utolsó kurvához.
Az eset óta egyszer voltam a rendőrésgen szembesítésen, de aki bevittek nem az volt. Az én esetem óta kb. 8 eset történt, itt ahol lakom, és mindet ugyanaz a srác tette, aki engem erőszakolt meg. Én voltam az első "esete". Bár igaz, hogy "csak" 1 lányt erőszakolt meg a 8-ból.
Hát csak ennyit akartam. Az eset óta kb. ha kétszer voltam éjszaka el discóba vagy ilyenek. Egyedül meg egyszerűen nem megyek ki az utcára este.
Sokat gondolkoztam, és legfőképp azért, hogy mit kellett volna csinálni, miért éppen arra mentem haza. Na, csak ennyit akartam.

moineau Creative Commons License 2000.03.29 0 0 191
Kedves Kreta!
Ne ez mar egy ertheto, hasznalhato hozzaszolas, mirt nem igy kezted?
Igen midenki buntetni akar de nem mindenkit. Nekem eleg lenne ha a bunosoket megbuntetnek. Abban igazad van hogy nem mindenki er ra. nem is neked kell raerni minden megeroszakolt nore vagy ferfira. Kiveve akkor jo lenne ha raernel es megprobalnad megerteni ha a kozeledben van ilyen, mondjuk egy jo barat vagy valaki a csaladban. Rajuk, meg azert mert valoszinuleg szamitanak rad ahogy te is szamithatsz rajuk. Aki nem segit masoknak milyen alapon varja el hogy segitsenek neki. Olyan ember pedig keves van akinek egy eleten keresztul soha nincs szuksege segitsegre es megertesre. En nem akarom hogy nekem kotelezoen segitsen valaki. Egy jo pszihologus az szerintem lehet segitseg de nem eleg. Ilyenkor a masoknak rolunk alkotott kepe nagyon fontos, a kornyezetunk megertese is az. Ez adolog ott lesz nagyon nehez hogy errol senki nem beszel akkor meg a kornyezet honnan tudja hogy segiteni kell. Ahol meg tudjak es nem segitenek az pedig tenyleg remes szemetseg, nem butetendo csak iszonyatos erzeketlenseg es szemetseg. Mert az valahol lekopni a masik bizalmat amivel megajandekozott. Hidd el nem konnyu beszelni rola, foleg mint mindenhol az elso lepesek nehezek es ezknzk a sikeressegetol fugg hogy az ember tesz-e meg egyet.
Ha nem is ertek egyet azokkalakik azt mondjak bunteni kene azokat akik nem segitenek, mert a kikenyszeritett megertes semmit sem er, azert jol esik, hogy megertettek mennyire fontos az odafigyeles es a laki tamogatas, a duhunk es erzeseink elfogadasa. Ha ezt megertik az emberek az mar fel siker.

szeretettel moineau

Előzmény: Kreta (190)
Kreta Creative Commons License 2000.03.29 0 0 190
én azt látom hogy minenki mindenképpen büntetni akar, és már azt is aki nem segít, ez szerintem nem jó tendencia
Nem mindenki ér rá segíteni a mai világban, és ha kötelezel rá valakit akkor meg különösen nem fog segíteni. Egyházak és egyébb ilyen szervezetek ilyenkor hol vannak?
moineau Creative Commons License 2000.03.28 0 0 189
Kreta!
Eleg sajnalatos ha 188 hozzaszolasbol ezt szurted le. Szerintem ilyet senki nem mondott. Ha neked ennyi jutott a vitakulturabol akkor minek jarsz ide?
Kreta Creative Commons License 2000.03.28 0 0 188
büntessünk meg mindenkit, az legalább biztos

öld meg mindet isten majd kiválogatja

...

-Gee- Creative Commons License 2000.03.21 0 0 187
:Miért érdekelne bárkit is, aki nem erőszakoltak
:meg egy olyan ember fájdalma, aki megélt egy
:ilyen borzalmat?

Engem érdekel. Ugyan nem erőszakoltak meg testileg, nem is voltam áldozata erőszakos cselekményeknek, de ha ez számít, pár évig lelki terror alatt éltem. És ezért együtt tudok érezni mindenkivel. És egyszer beverték a pofámat, csak úgy. Szóval tudom, hogy mi van. De most nem akarom ismételni magamat, sem másokat.

:ÉS vajon belegondol egy kívülálló az érintett
:lelkivilágába?
:Amíg nem érintett benne, addig nem.

Igazad van. Amíg valaki át nem él egy hasonló esetet addig nem igazán tudja megérteni az áldozatokat.

Nagyon igaz az is, hogy azokat is büntetni kellene aki tudna segíteni, de nem teszi. De ezt leginkább a tudatlanság, vagy a szeretet hiánya magyarázza. És ha valaki úgy érzi, hogy nem szeretik...

Előzmény: medwe (181)
Mad002 Creative Commons License 2000.03.20 0 0 186
Mert ezt az öltözködést a "divat" diktálja,így pénz van benne.
Előzmény: LESLIE (125)
moineau Creative Commons License 2000.03.19 0 0 185
Ugy latom nem koptattam teljesen hiaba a billentyuzetet. Nagyon orulok neki...
milosh Creative Commons License 2000.03.14 0 0 184
Szerintem sokkal tobbet kene foglalkozni az aldozatokkal. Azzal az energiaval, amivel itt sokan ki akarnak nyirni embereket, rengeteget lehetne segiteni a szegeny artatlanokon, akik atestek ezen, hogy ne erezzek annyira megalazatatottnak magukat. Torodni veluk, mert a nagy bosszuallasban oket mindenki elfelejti, csak sajnalatra telik.

Itt most nem arrol van szo, hogy senki sem iteli el a bunosoket, de ez az eroszak eroszkot szul tipikus esete. Zarjuk el egy idore, ahol megbanhatja buneit es visszakerulhet a tarsadalomba. Nem az elmebetegeket ertem, hanem azokat akik embertelensegbol tettek ezt. A borton viszont ma egy kesz kinzokamra, foleg a nemi eroszkosoknak. Szoval ha kinozni akarjatok oket, higgyetek el nem rossz hely a borton erre a celra. Ha ujbol megteszi, akkor maga a torveny is sokkal szigorubban jar el. A problema igazan a felderitesen van. Hogy az istenbe talalod meg azt, aki egy sotet lepcsohazban elkap egy artatlan lanyt vagy fiut. Csakis akkor, ha az aldozat valami igazan jo bizonyitekot tud szerezni (pl. karmolas, stb.). Tudatositani kell az emberekben, hogyan tudjak megvedeni magukat, vagy ha mar lehetetlen, hogyan lehet segiteni a nyomozasban.

Osszefoglalva a mondanivalomat: attol, hogy meghal az elkoveto az aldozat nem lesz boldogabb, az eloiteletek akkor is megmaradnak es kerulik, mert ilyen mocskos dolog tortent meg veluk. Szoval szerintem azt is kene buntetni, aki tudna de nem segit az aldozaton. Ugyanis ugyanugy art neki.

Milosh

Alexa Creative Commons License 2000.03.14 0 0 183
ALL: tisztelet a kivételnek, de nem mindenki tudja felfogni a dolog súlyát. Egy ember életéről van szó, akinek akarata ellenére, halála napjáig ezzel a tudattal kell élnie! Ez a dolog nem tipikusan _majd az idő megoldja_ kategóriába tartozik.
medwe: a közönyről írtakhoz csatlakozom, én láttam, milyen az amikor egy általam szeretett ember baját a saját családja közönnyel, majd',hogy nem megvetéssel fogadja.
medwe Creative Commons License 2000.03.12 0 0 182
érdekes és szomorú mindaz, ami itt kiderül
ha az olvasó figyelmes.
Két dolog jutott eszembe:
1. Volt egy kiemelkedően nagy magyar
politikus, aki maradandót alkotott, saját
kezével vetett véget az életének, és az
ő életrajzi regényének ez a címe:
egyedül vagyunk.
NAgyon nehéz szembesülni ezzel a száraz
ténnyel, hiszen közhely, hogy az ember társas
lény. Egyre inkább kezdem azt gondolni, hogy
ez csupán annyit jelent, hogy szívesen osztja
meg átmenetileg a magányát másokkal.
Ki figyel oda a másik emberre?
ÉS ki van itt rendszeresen egy virtuális fórumon,
ha amúgy odafigyel az emberekre?
HA valóban odafigyelne, annyi "baráti" kapcsolata
lenne, hogy nem maradna ideje másra.

2. Egy ember 10 éve azt mondta egy másiknak, amikor
az a világmegváltásról ábrándozott és képtelen
volt beleélni magát a saját hétköznapiságába:
menj ki egyszer egy csillagos este a Duna partjára.
Mondd el a csillagoknak, hogy te mit fogsz
megvalósítani.
ÉS figyeld majd meg azt az óriási közönyt,
ahogy a csillagok majd reagálnak rád.
Én úgy vettem észre, hogy a csillagoknál
már csak az emberek mutatnak nagyobb közönyt
a másik ember iránt.

Miért érdekelne bárkit is, aki nem erőszakoltak
meg egy olyan ember fájdalma, aki megélt egy
ilyen borzalmat?

ÉS vajon belegondol egy kívülálló az érintett
lelkivilágába?
Amíg nem érintett benne, addig nem.

LEhet hogy ezt nehezebb tudomásul venni, mint azt,
hogy áldozata lettem egy erőszakos bűncselekménynek,
de nem tehetsz mást.
Ez van.

medwe Creative Commons License 2000.03.12 0 0 181
érdekes és szomorú mindaz, ami itt kiderül
ha az olvasó figyelmes.
Két dolog jutott eszembe:
1. Volt egy kiemelkedően nagy magyar
politikus, aki maradandót alkotott, saját
kezével vetett véget az életének, és az
ő életrajzi regényének ez a címe:
egyedül vagyunk.
NAgyon nehéz szembesülni ezzel a száraz
ténnyel, hiszen közhely, hogy az ember társas
lény. Egyre inkább kezdem azt gondolni, hogy
ez csupán annyit jelent, hogy szívesen osztja
meg átmenetileg a magányát másokkal.
Ki figyel oda a másik emberre?
ÉS ki van itt rendszeresen egy virtuális fórumon,
ha amúgy odafigyel az emberekre?
HA valóban odafigyelne, annyi "baráti" kapcsolata
lenne, hogy nem maradna ideje másra.

Egy ember 10 éve azt mondta egy másiknak, amikor
az a világmegváltásról ábrándozott és képtelen
volt beleélni magát a saját hétköznapiságába:
menj ki egyszer egy csillagos este a Duna partjára.
Mondd el a csillagoknak, hogy te mit fogsz
megvalósítani.
ÉS figyeld majd meg azt az óriási közönyt,
ahogy a csillagok majd reagálnak rád.
Én úgy vettem észre, hogy a csillagoknál
már csak az emberek mutatnak nagyobb közönyt
a másik ember iránt.

Miért érdekelne bárkit is, aki nem erőszakoltak
meg egy olyan ember fájdalma, aki megélt egy
ilyen borzalmat?

ÉS vajon belegondol egy kívülálló az érintett
lelkivilágába?
Amíg nem érintett benne, addig nem.

LEhet hogy ezt nehezebb tudomásul venni, mint azt,
hogy áldozata lettem egy erőszakos bűncselekménynek,
de nem tehetsz mást.
Ez van.

Zoolie Creative Commons License 2000.03.06 0 0 180
Érdekes dolgokat írsz, kiváncsi vagyok az érintettek mit szólnak hozzá.
Eddig még senki nem választotta szét a jogos düh diktálta érzelmeket, megnyilvánulásokat és az objektívnek szánt 'ítélkezést'. Nem gondoltam rá (bár igazad lehet), hogy a düh a gyógyulás első lépése lehet.
Talán sokszor túl könnyen szólunk hozzá olyasmihez, amit nem teljesen értünk, érzünk.
Előzmény: moineau (178)
arich Creative Commons License 2000.03.06 0 0 179
"Magaddal ugy bansz mint ahogy veled bantak, mint a szemettel."
S, ha így állsz magadhoz, mások is így állnak hozzád... és hiába mondják, hogy ha te tiszteled magad, akkor fognak tisztelni mások is... Hogyan tudnád tiszetelni magad??????????
"Hiába fürdeted magadban,
Csak másban moshatod meg arcodat..."

Eh.. mindegy. Magányrlz!:)

moineau Creative Commons License 2000.03.04 0 0 178
Sziasztok!

Jo sokat gondolkoztam ezen a dolgon. Kinyomtattam az egesz topicot es
nekiestem jegyzetelni, kiemelni, alahuzni a szovegeket stb. Aztan jot
rohogtem magamamon, hogy talan ennyire nem kene komolyan vegyem magam.
Rajottem hogy de kell. Nem miattok, hanem magam miatt. Lehet ,sot biztos,
hogy ismetelni fogom magam de mashogy nem megy.

Nem is tudom hol kezdjem.
Szerintem azok akik itt vagy mashol errol a dologrol beszelni tudnak mar meg
van az eselyuk hogy egyszer a normalist megkozelito eletet eljenek. Az mar
egy jo dolog ha az ember meg tudja fogalmazni mit erez de eloszor el kellett
jutni ide, mert ez csak azutan lehetseges ha mar meggyozted magad arrol,
hogy nem te vagy a hibas es ez a legnehezebb. A tobbi lepes is nagyon nehez
de termeszetesen az elso a legnehezebb es aztan fokozatosan egyre kevesbe
nehez a dolog ha segitenek es melletted vannak masok is. Egyedul viszont nem
megy. Dr.W.Gy. irta (12 hsz) hogy kibeszelne magabol legrosszabb esetben
egyedul. Hat ezt egyedul nem lehet, mert ilyenkor oda az egeszseges
iteloertek. Magaddal ugy bansz mint ahogy veled bantak, mint a szemettel.
Ilyenkor az elejen nem lehet egyedul csinalni viszont talani valakit aki ha
hozzafordulsz jol tud segiteni az nagyon nehez. Ha az elso akiben megbizol
rosszul all hozza meg nehezebben fogsz beszelni rola. Ez a legfobb oka ha
valaki nem tud kimaszni a szarbol, mert nincs aki meghallgassa es
megprobalja megerteni. De van valaki aki ezt jobban el tudja mondani mint
en, van errol egy vers, akar a mottoja is lehetne ennek a topic-nak. Ide
masolom nektek.

Figyelj és hallgass meg

Ha arra kérlek, hogy hallgass meg
és Te tanácsot adsz
nem teljesíted a kérésemet.

Ha arra kérlek, hogy hallgasd meg érzéseimet
és Te elmagyarázod miért rossz, hogy így érzek,
akkor rám tiportál.

Ha arra kérlek, hogy hallgass meg
és Te úgy érzed, hogy valamit tenned kell,
hogy a problémám megoldódjon,
bocsáss meg, de én úgy érzem,
hogy Te süket vagy.
Nem kértem mást, csak, hogy figyelj rám
és hallgass meg.
nem kértem, hogy tanácsolj, sem, hogy tegyél,
nem kértem mást, csak, hogy hallgass meg.

Nem vagyok tehetetlen,
csak gyönge és elesett.
Amikor teszel valamit helyettem
amit nekem kell megtennem,
csak megerősíted a félelmemet és gyöngeségemet.

De ha elfogadod, hogy úgy érezzek, ahogy érzek
még ha ez az érzés számodra érthetetlen is,
lehetővé teszed, hogy megvizsgáljam
és értelmet adjak az érthetetlennek.
He ez megtörténik a válasz világossá válik
és tanácsra nincs szükség.

Talán azért használ sok embernek az imádság
mert Isten nem ad tanácsot, sem megoldást
figyel és meghallgat, a többit ránk bízza.

Tehát Te is, kérlek figyelj rám és hallgass meg.
ha szólni akarsz, várj egy ideig
és akkor már én is tudok Rád figyelni."

(Agnes Beguin)

Nagyon fontos, hogy elfogadjak az indulataidat, csak elfogadni nem
megerteni, mert azt nehez. Ha mar vannak indulataid, amik nem magad ellen
iranyulnak az mar haladas. Mar pedig vannak. Valahogy le kell vezetni a sok
felelmet, problemat, tehetetlenseget, ertelmetlenseget, mert annak ami
velunk tortent nincs ertelme. Hiaba keresed a miertet nem fogod megtalani,
pedig az megkonnyitene a dolgot de hat ha egyszer nincs. Amikor az emberbol
omlenek az indulatok akkor a tehetetlenseget es a fajdalmat probalja
kiabalni mindenkinek. Azert konyorog hogy ismerjek el, ertsek meg, hogy
bantottak, hogy faj neki, hogy igazsagtalansag tortent, hogy ez
elviselhetetlen. Nem a masok sajnalatara vagyunk, abbol nem kerunk, hanem
hogy elismerjek aldozatok vagyunk es az erzeseink jogosak. Ha azt mondjuk,
hogy dogoljon meg az az allat, ezt erezzek belul de nem azert, mert a
halalat akarjuk hanem, mert tele vagyunk indulattal, tehetetlenseggel,
gyulolettel, utalattal, es magunkat utaljuk a legjuobban azert, mert ilyen
erzeseink vannak. Hiszen mi jok vagyunk es az ilyen erzesek nem fernek bele
a jo emberekrol alkotott kepunkbe. ( ez gondolom megint nem mindenkinek
erheto)
Ahhoz hogy ez a gyulolet alabb hagyjon egy kicsit fontos hogy elisrmejek
jogos ez az erzes. Ha erre azt a valaszt kapjuk ne essunk mar tulzasokba meg
azoknak a borton eleg, mert oket is ott megeroszakoljak azzal ket labbal
tiporjatok az erseinket, mert a jogossagukat vonjatok ketsegbe. Erre jo
pelda danger (135 hsz) irasa es Antonius (138) valasza vagy kesobb a 157-158
as hozzaszolasok. Amikor olvastam legszivesebben a fejem vertem volna a
falba, Antoniuszbol frocsogott a gyulolet es meg kell mondjam belolem is.
Gondolom ezt sem ertitek miert. Leirom az en erzeseimet Antonius neveben nem
nyilatkozom. En itt allok 31 evesen aranylag jo lelkiallapotba; olvasom ezt
a topicot es azonosulok is az erintettek erzeseivel rendesen. Magamat
kepzelem a helyebe, amikor a valaszt olvasom olyan mint ha nekem irtak
volna. Szoval 15 evvel kesobb ide jovok eletek es hajlando vagyok errol a
dologrol veletek beszelni, mert fontos nekem hogy tudjak az emberek mi
tortenik bennunk belul, hogy megertsek, mert csak igy lehet majd masoknak is
segiteni. Kinyilunk nektek, megosztjuk veletek az erzeseinket a
felelmeinket, indulatainkat, gyuloletunket es erre mi a valsz? Hogy nem
kellene mar ennyire kibukni meg ez egy kicsit tulzas meg szegenyek a
bortonben oket is megeroszakoljak, ja meg hogy esetleg megbanta meg esetleg
nem is volt bunos. Ez egyszeruen nekunk elviselhetelen, mert aki nem bunos
nem mi jutattuk oda annak nem kivantunk semmi rosszat ha viszont az, akkor
most mit vartok tolunk, hogy SAJNAJUK OKET? mi? nekunk kene oket sajnalni?
Ne keverjuk ossze a bunozoket az artatlanokkal. Az hogy a bunozoknek szar a
burtonben az normalis nem nyaralni vannak ott. NEKIK EZ A BUNTETESUK! Minket
miert buntettek meg? nekunk miert kell ezt hallgatni? Miert kell bunosnek
erezzuk magunkat meg azert is, mert oket megbuntettek es rossz nekik? 15
evvel kesobb itt allok elottetek es vedekeznem kell NEKEM azert mert NEKIK
rossz? Ezert tehetelen ez a duh. Amikor ilyen helyzetben vagyunk meg jobban
gyuloljuk oket es meg annal is jobban. Mar nem csak azert amit velunk
csinaltak hanem, mert emiatti erzeseinket nem ertik meg, mert az erzeseink
miatt folyamatos vedekezesre vagyunk kenyszeritve mi akik nem csinaltunk
semmit. Megis nekunk mondjak, hogy rosszak vagyunk es gonoszak. Antoniusznak
es arich-nak mondom, hogy az erzeseik es a gyuloletuk teljesen jogos es
megertem oket , mint barki aki valamennyire empatikus, a gyuloletuk is az es
soha nem szabad elhinnetek, hogy ettol rosszabbak vagytok mint barki mas.
Antoniusz szerintem soha nem tudna megolni senkit, hiaba irta le sot bantani
sem, ahhoz tulsagosan jol tudja milyen az. Csak a felgyulemlet gyulolet
mondatja ezt vele es ez a gyulolet csak no ha emiatt vedekezesre
kenyszerititek es nem ismeritek el a jogossagat. Ki beszel itt azokrol a
szemetekrol? Engedjetek meg nekunk, hogy ezzel az objektivitas hianya miatt
ne mi foglalkozzunk. Had ne kelljen hallgassuk mi eleg nekik es mi nem, hogy
mennyire jo vagy rossz nekik a bortonben. Ez a mi hibank? Elkepeszto, hogy
arra vagyunk itelve altalatok, a tarsadalom altal ,hogy ezt magyarazzuk es
ez nem termeszetes. Ha mi kialtunk, hogy nekunk faj arra az nem lehet valasz
hogy nekik is. Miert olyan nehez ezt megerteni. Ne kivanjatok, hogy az
ellenunk elkovetett dolgok miatt erzett gyuloletunkert
lelkiismertfurdalasunk legyen, mert ezzel belenk rugtok. Az a baj hogy ez a
mindennapi eletben is igy van, azert nem lehet ezt "elfelejteni" ,mert nem
lehet rola beszelni anelkul hogy ne lennenk orok vedekezesre kenyszeritve
vagy ertetlen pillantasok keresztuzebe allitva. Ha az embert megertik akkor
elkezd gyogyulni, ha vedekezesre kenyszeritik minnel erzekenyebb annal
inkabb tamad. Az emberek nagy resze nem tud mit kezdeni ezzel a problemaval.
Egy masik resze rettento gusztustalanul reagal. Az ember akarkihez szol
errol
mindig ki van teve neki, hogy bunko emberek celtablajava valik, mint azt itt
is lathattuk 2 vagy 3 hozzaszolasban. Ezek elviselesehez pedig nem mindig
vagyunk eleg erosek. Meg nem. Talan egyszer...

moineau

moineau Creative Commons License 2000.03.03 0 0 177
Nagyon nagyon szeretnem ha megertenetek egy-ket dolgot de nem tudom, hogyan magyarazzam meg. Tegnap este kicsit felhuztam magam, aztan nem aludtam, aztan reggel beszeltem valakivel aki nagyon fontos nekem es elmeseltem mit erzek, mert tudtam hogy meg fogja probalni megerteni. O azt mondta szerinte, azert nem megy at amit mondani szeretnek, mert nem halljatok es nem latjatok, hanem olvassatok es igy az egesznek jelentektelenbb szinezete van. Aztan beszeltem meg valkivel akinek a velemenyere nagyon sokat adok aki megigerte, hogy majd benez ide es legalabb elolvassa es ha tud segit leforditan nektek amit mondani szertnek. Ekozben a beszelgetes kozben eszembe jutott egy -ket dolog. A hetvegen megprobalom leirni oket es az eddigi hozzaszolasokbol kivalogatni azokat amikkel esetleg meg tudom nektek mutatni.
Nekem nagyon fontos az hogy megprobaljatok megerteni a dolgot. Mert a kornyezet megertese nagyon sokat haszanal mindenkinek akivel ez elofordult. Engem megertettek, korbevesznek szeretettel de ez nem mindenkinek adatik meg es ez ebben a topicban is latszik. Szerintem en tudom mi hinyzik nekik ahhoz, hogy elkezdjek jobban erezni magukat vagy inkabb kevesbe rosszul, ezt probalom majd meg elmondani. Kerem oket, hogy ha tevedek akkor szoljanak es ne hagyjak hogy a nevukben olyat mondjak ami nem igaz. Szerintem en at tudom erezni annak egy reszet amit Ok ateltek meg ha teljesen nem is. Szoval igerem meg a hetvegen oszzeszedem a gondolataimat.

moineau

-Gee- Creative Commons License 2000.03.03 0 0 176
Moi!

Igazad van, csak ismételni tudom magamat: nem lehet eléggé megbüntetni az ilyeneket.
De ők megérdemlik. De egy védtelen kocogó lány, aki még nem is élvezte az életet igazán addig, egy életre megrokkan. Mert ez a lelki sérülés is legalább annyira kihat az életére, mintha testileg rokkanna meg.
Alexa leveléből is látszik, milyen nagy gond ez. És nehéz a kérdés. Ebben a szemét elferdült értékítéletekkel rendelkező világban egyre inkább mindenki csak magára számíthat. A lányoknak tanulni kéne önvédelmet, és egy mozdulattal kinyírni az ilyen szemét erőszakolókat.
Hiába bánja meg később, hiába ül le x évet a börtönben, ettől az áldozatnak nem lesz jobb.
A lényeg az lenne, ha az áldozatok könnye(bbe)n meg tudnák találni az élet értelmét újra. Nem tudom milyen segélyszolgálatok vannak itthon, külföldön sok iroda működik, ami az erőszakot átélt embereknek segít.
Sajnos ez akkora megzázkódtatás, hogy a legtöbben inkább eltitkolják, még a legközelibb családtagok előtt is. Azt gondolják, hogy ettől meg lesznek bélyegezve egész életükre. És sajnos sokszor igaz is.
A lányoknak nem lehet a szemére vetni, hogy csinosak akarnak lenni. Senki sem fok azért slamposan oltözni, mert fél, hogy megerőszakolják. És az se számít, mert ha akkor és ott van, akkor akárki lehet áldozat.
Annyi mindent akarok még mondani, ezek nagyon összetett kérdések, és nehéz válaszolni.

-Gee-

Előzmény: moineau (171)
-Gee- Creative Commons License 2000.03.03 0 0 175
Én sem ismerek statisztikákat, de abban biztos vagyok, hogy ha valaki visszaeső erőszakoskodó akkor ott valami nincs rendben. Ha egyszer véletlenül elkövet valamit, mert ott és akkor bekattant, aztán megbánja amit tett, ezerszer is, minden éjjel a börtönben.
Aki újrakezdi az tutira beteg. Biztosan nincs rendben a nemi élete.
Persze vannak elvetemült bűnözők, akiket nem csak erőszakért, hanem rablásért, gyilkosságért visznek be.
Nem lehet eléggé megbüntetni ezeket az embereket. :-(

- Gee -

Előzmény: jbt (174)
jbt Creative Commons License 2000.03.03 0 0 174
>Aki meg párév után szabadul a börtönből, már nem igazán kockáztatja meg újra. Csak ha beteg, de ez másik dolog már...
Mégis a statisztikák szerint rengeteg a visszaeső bűnöző. Speciel az erőszakot elkövetettekre nem tudom, de gondolom közöttük is. És semmi bajuk (és nem betegek).
Előzmény: -Gee- (166)
Alexa Creative Commons License 2000.03.03 0 0 173
Engem nagyon mélyen érint a téma. A legjobb barátnőm volt, mintha a testvérem lett volna. Jó pár éve történt, de én akkor sem tudom elfelejteni. Egy buliból ment haza este. Az úton elkapta egy srác és megerőszakolta. A vőlegénye otthagyta ezért :o(( A családja sem igazán állt mellé; bekerült egy szanatóriumba, mert nem tudta feldolgozni a történteket. Voltunk páran mellette - de nem elegen. Az eset után 2 hónappal felakasztotta magát :o((((

Úgy 2 éve, esténként jártam futni. Engem is megtalált egy barom, de _szerencsém_ volt. Évek óta foglalkozom küzdősportokkal, nem volt problémám azzal, hogyan is 'menthetem' magam.
A baj ott kezdődött, előjöttek az emlékek, a fájdalom, én majdnem megöltem az a barmot, ezt azóta sem tudom megemészteni.

Fairy Girl Creative Commons License 2000.03.02 0 0 172
Sziasztok, üdv,

engem 15 évesen egy hídon meg akart erőszakolni egy fiú. Majdnem belelökött a vízbe, alaposan megvert és széttépte a ruhám.
Ágyékon rúgtam.
Két hétig volt kórházban utána.
Én hívtam ki hozzá a mentőket, majd elfutottam.

Pár hónap múlva találkoztam vele egy színházi előadáson.
Sírógörcsöt kaptam.
Azóta -igaz, egyre ritkábban- de ez többször megismétlődött.

A szakmám az, hogy segítsek az ilyen traumát elszenvedett embereknek.
Börtönben is dolgozom, látok egyet-mást.

Volt ott nemi erőszakot elkövetett ember is. Elbeszélgettem vele. Nagyon nehéz volt, elhihetitek. elmeséltem neki a történetemet, és én még jól is jártam, mert végül is nem történt meg a dolog, de megtörténhetett volna.
Ez az ember ezt megértette, és megbánta amit csinált.
Ő egyébként életfogytos. Nem fog kijöni abból a börtönből, ez tuti, ismerem a helyet.

Szóval...

Ez nem vélemény, csak egy pár mondat a témához.

moineau Creative Commons License 2000.03.02 0 0 171
Ebben eppen igazad is lehetne. Csak az a kulonbseg, hogy O azert kerult oda, mert elkovetett valamit. Azok akiket megeroszakoltak pedig egy eleten at kerdezhetik miert? miert? miert?
A masik pedig az nemi eroszakot elkovetoknek csak egy ici-pici resze kerul bortonbe a legtobbjuket fel sem jelentik nem hogy oda keruljon. Ez nem csak azert van, mert a rossz a jogrendszer meg szemetek a rendorok. Az akit megeroszakoltak van hogy fingja nincs mi tortent vele meg ha ez hulyen hangzik is es normalis ember szamara erthetetlen. Csak azt tudja, hogy valami rossz (ez inkabb azokra vonatkozik akikkel ez az elso normalis nemi kapcsolat elott tortenik) hogy valami nyomasztja. Aztan a gyerekek ez egy kulon tortenet: A gyerek eletnek szabalyai vannak pl hogy fel kell nezzen a felnottekre, hogy szot kell fogadjon nekik es ha rossz megbuntetik, idonkent nem is erti miert. Akkor kepzelj el egy gyereket akit megeroszakol egy felnott, valamit tettek vele, nem tudja pontosan mi az csak hogy faj es rossz es ezt egy felnott csinalja, normalis hogy buntudata van azt hiszi O csinalt valami rosszat van aki soha nem beszel rola annyira szegyenli magat stb. Ezt mar en sem tudom elmagyarzni ugy hogy megertsetek mert ezek az erzesek annyira irrealisak normalis halando szamara hogy hiaba is magyartaznam.
Szoval abba kene hagyni sajnalni a bunozoket meg azt mondani hogy Ok is megkaptak a buntetesuket es nekik is rossz most mar nyugodjunk meg ezzel az erzeseinket tiporjatok sarba. Ok megkaptak mert megerdemeltek, mi is megkaptuk pedig mi nem csinaltunk semmit. Ok tudjak miert, mi pedig minden nap feltesszuk a kerdest miert en? Talan tul rovid volt a szoknyam, tul feszult a nadrag a fenekemen? Tul kedves voltam es batoritasnak vette, tul agressziv es felmergesitettem? Vagy ramosolyogtam es azt hitte le akarok vele fekudni vagy nem figyeltem ra elegge es megsertodott? Ezer es ezer hulye es ertelmetlen kerdes ami buntudatot ebreszt az emberben foleg az olyan bekopesek hallatan mint itt lejjebb valaki aki kozolte hogy a "kis miniszoknyas atlatszo bluzban rohangalo ribancok akik miatt az utcan felall a farka megerdemlik" (nem szoszerinti idezet). Aztan jon amikor legkozelebb szembe talakozol egy masik emberrel es akkor most mit csinaljak? ha akkor valaki tul kedves nem tudsz mit csinalni rosszul leszel ha azt mondja valaki akit nem ismersz hogy szep vagy, mert nem tudod mit valaszolj hogy ne legyen se tul ilyen se tul olyan es csak felsz es felsz es azt sem tudod mit csinalsz. Mert nem tudod hogy szep vagy vagy nem csak azt tudod hogy olyan vagy akivel ezt egyszer mar meg lehetett csinalni buntetlenul es ha egyszer meg tortent ki akadalyozhatja meg hogy megegyszer megtortenjen, mert neked mar egyszer nem sikerult. Ezeket a hibbant reakciokat az emberek nem ertik es elkezdik rad aggatni a jelzoket; jot vagy rosszat. Van hogy az ember megprobalja a gondolatait ellensulyozni szineszkedessel akkor lesz tul kihivo vagy feltuno akkor meg ez a baj es akkor is jonnek a jelzok es ezt nagyon rossz megelni, mert azt erositi benned hogy mar megint rosszul csinalod es ezert megint meg fognak buntetni. Meg egyszer megismetlem tudom, hogy normalis emberek szamara ez a fajta gondolatmenet felelmetesen elvont es elkepzelhetetlen miert gonol valaki ilyeneket de ez akkor is igy van. Ez allando felelem masoktol, a masok ralad alkotott velemenyetol. Nagyon nehez megkuzdeni vele es csak rengeteg turelemmel lehetseges es ha nem vagy egyedul de segitenek. Egy pszihologus segithet de csak ha nem egyedul O van, mert a legfontosabba korulotted elok a bizalmadat elvezok velemenye es segitsege ha egyaltalan mind ezek utan meg van ilyen.
Tisztaban vagyok vele, hogy valmilyen buntetest ki kell szabni azzal is hogy amit mi erzunk az nem objektiv. Viszont akik ezzel foglakoznak azzal kene tisztabn lenniuk mit erzunk mit elunk meg es hogy ha ezeket az embereket nem kontrolaljak gyogyitjak kezelik akkor amiutan kijonnek ujra fogjak kezdeni. Mellesleg kulfoldi statisztikak bizonyitjak hogy aki egyszer elkovetett nemi eroszakot az megint meg fogja probalni akar volt bortonben akar nem. Eleg kevesszer fordul elo hogy egy feljelentes es eliteles kozben nem derul ki hogy nem csak egy aldozat volt. Csak hat errol beszelni...
Es kezdhtenem elorol az egeszet...

moineau

Bocs -Gee- ez nem szemely szerint neked szolt de mikor neked elkezdtem valaszolni ezek jutottak eszembe.

Előzmény: -Gee- (166)
moineau Creative Commons License 2000.03.02 0 0 170
Tevedsz; elolvastam az elso hozzaszolastol az utolsoig. Bar nem ez a legfontosabb. Szerintem minden el lett mondva mar elottem is csak azok kuzul akivel ez meg tortent kevesek tudjak feldolgozni, majd utana elmondani ezt ugy, hogy azok is megertsek akikkel ez soha nem tortent meg. En ugy gondoltam nekem talan kicsit jobban sikerul mint nekik. Talan...
moineau
Előzmény: Zoolie (169)
Zoolie Creative Commons License 2000.03.02 0 0 169
Alapvetően igazad van, de van egy olyan érzésem, hogy nem az elejétől olvastad a topicot.
Előzmény: moineau (165)
arich Creative Commons License 2000.03.02 0 0 168
, hogy a legalapvetobb dolgoktol felsz es ezert ne nevessenek ki, hogy nincs onbizalmad meg ha ugy is csinalsz mintha lenne, mert ezt is elvettek toled akkor, mint azt az erzest hogy ura vagy az eltednek es azt csinalsz amit akarsz.

Moi, nagyon-nagyon igaz...

Missy
Tenni? :(
Elmehetsz cihomókushoz, elfelejtheted... csak az a baj, hogy ezek közül egyik se muködik..:(

Missy Creative Commons License 2000.03.02 0 0 167
11 éve történt én 13 voltam amikor a középkorú szomszéd a garázsukban elkapott (segítettem neki pakolni valamit) és a számba dugta a nyelvét, meg fogdosott ruhán keresztül mindez tartott vagy 5 percig de földbe volt gyökerezve a lábam és mikor magamhoz tértem kiszakítottam magam a szőrős mancsai közül és elrohantam elmondtam a szüleimnek akik beszéltek vele de azóta is ha ránézek arra az állatra rosszul vagyok már szerencsére nem lakom ott de nem tudom elfelejteni és szeretnék valamit tenni azért hogy tudja meg mit okozott nekem ezzel az a...!!!!!! lehet valamit tenni????
-Gee- Creative Commons License 2000.03.02 0 0 166
Az erőszak, még akkor is, ha nem testi erőszak durván kihat(hat) az ember további életére.
Sajnos amit a törvény büntet az igen kevés, csak a maradandó testi erőszakokat, és ugye a nemi erőszakot bünteti, és egyes vélemények szerint azt sem eléggé. Szerintem lelki terrorral sokkal jobban meg lehet törni egy embert, és tönkre lehet tenni, mint testivel. Csak annyi a különbség, hogy testi erőszakkal elég egy pár perc.
Igazság szerint 3-5 év egy börtönben nem leányálom. Ott igazán van testi-lelki terror. Akiket nemi erőszakért (szakkifejezéssel: kajakkúrás :-)) visznek be, annak nem lesz valami jó dolga. Ha emellett még gyenge jellemű - és az erőszakoskodó emberek nagy része lelkileg gyenge - akkor hamar megtörik. Állandóan a háta mögé kell figyelnie, és éjszaka ő lesz a nő. Szóval a börtönökön belül is van egy igen kemény rangsor, és a nemi erőszakolók igen az alján vannak, valahol a pedofilek meg a vamzerek körül.
Nagyon meg tudom érteni azokat, akikkel ilyesmi történt. Valószínű, hogy soha nem fognak tudni teljes életet élni.
Aki meg párév után szabadul a börtönből, már nem igazán kockáztatja meg újra. Csak ha beteg, de ez másik dolog már...
Előzmény: moineau (165)
moineau Creative Commons License 2000.03.01 0 0 165
Sziasztok!
Nalam nagyon lassu az index. Alatalaban le se jonnek az oldalak ez a ritka kivetelek koze tartozik.
Most olvastam a topicot.
Most mirol kellene vitatkozni? A buntetesrol? Az aldozatok erzeseirol? vagy arrol hogy ezek az erzesek jogosak-e?
Jo azoknak akik nem tudjak milyen ez az egesz. Antoniusz olyan amilyen de egy biztos, tortent vele valami, ami az egesz eddigi es hatralevo eletet befolyasolta, minden pillanatban vele van, minden tetteben befolyasolja. Gyerek volt es valaki ezt csinalta vele es ez lett az erdemenye. Nem kene kioktatni, meggyozni mert ugy sem lehet, hanem segiteni kene neki. Hogyan azt nem tudom, mert velem is megtortent bar ennel sokkal enyhebb formaban. Megis... Sikerult es most is sikerul latszolag teljesen normalis eletet eljek de azert meg mindig jelen van es sok mindent el tud rontani meg ma is. Az akivel ilyesmi soha nem torten el sem tudja kepzelni milyen nyomokat hagy ez a dolog. Megerteni? Nagyon nehez sot lehetelen, pont azert, mert annak aki nem elte at elkepzelhetetlen. Akinek a kornyezeteben volt ilyen az lat belole bizonyos dolgokat es vannak elkepzelesei de megerteni nem tudhatja. Ezer lehet kerdezni, megprobalni megerteni, megismerni ezt a problemat de azzal ha szapuljatok es kioktatjatok arrol hogy nem kene azt ereznie, hogy gyuloli teljes szivebol azt aki megcsinalta ez vele csak meg jobban erosititek benne azt az erzest hogy O bunos es O a hibas, hogy nala nem jok a dolgok es folytonos vedekezesre kenyszerititek. Pedig Ot bantottak. Szerintem, amit erez normalis. Nem azt mondom hogy jo, azt sem hogy ebbol kene torvenyt csinalni azt sem, hogy objektiv vagy igazsagos de ertheto es jogos. O szenvedett valamitol es meg most is szenved es aki ketsegbe vonja ennek a jogossagat es meg most is vedekezesre kenyszeriti a jogos erzeseit serti meg es majdnem olyan mintha minden egyes alkalommal ujra megeroszakolnak. Ezt ti biztos nem ertitek de igy van. Ahhoz hogy ezzel a dologgal megtanuljon az ember egyut elni az kell hogy segitsenek neki, hogy eliteljek a bunosoket, hogy meg legyenek buntetve, hogy elismerjek gyotrodesedet, a gyuloletedet, hogy kimondhasd, hogy uvolthesd, hogy nem akarod hogy ez barkivel meg egyszer megismetlodhessen, hogy elismerjek jogos az orulet hatarat surolo gyulolet amikor azt hallod, hogy meg mindig nap mint nap van ilyen, hogy elismerjek aldozat vagy es nem bunos, hogy turelmesek legyenek veled es megertesek a te erzeseidet mas felemek iranyitjak, hogy a legalapvetobb dolgoktol felsz es ezert ne nevessenek ki, hogy nincs onbizalmad meg ha ugy is csinalsz mintha lenne, mert ezt is elvettek toled akkor, mint azt az erzest hogy ura vagy az eltednek es azt csinalsz amit akarsz.
Ezen gondolkozzatok el mielott jelzokkel illettek igy ilyen embert es kivulallokent tanacsokat adtok nekik. Nem kivanom senkinek hogy ez elforduljon vele. Turelemmel, rengeteg szeretettel meg lehet tanulni egyutelni ezzel a dologgal es hatalmas sebbol hatalmas sebhelye lehet csokkenteni a dolgot. Evek multaval mar nem faj de akar hanyszor ranezel mindig eszedbe jut es ha ott rugnak pont beled ezerszer annyira faj mint masnak es ha sokat rugnak akkor a seb felszakad, mert erzekeny es nem tokeletesen gyogyithato. Ezert olyan ez a dolog ami az eletet nem akadalyozza meg, idonkent helyre hozhato de mindig megmarado egesz eleteden at elkiser masoknal pedig helyrehozhatatlan karokat okoz, egy egyeniseget egy embert "meggyilkolnak" es egy masik szuletik helyette aki nem jobb vagy rosszabb hanem mas, orokre belurol megbelyegzett, torekeny.

moineau

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!