Keresés

Részletes keresés

HitetlenTamaska Creative Commons License 2001.01.23 0 0 750
Azt hiszem alapvetöen nincs igazad:

Az oroszoktól Magyarország - már csak a Finn háboru tapasztalatai miatt sem - félt, mindenki meg volt Eurpában gyözödve, hogy a SzU agyaglábu oriás.

A politikai kurzus a revizóban volt érdekelt.
Ezt csak a németeknek megszolgálva lehetett kiérdemelni.
A németek elöre fizettek a felvidékkel és Čszak-Erdélyel.
Egy "gáláns magyar ur" ilyen helyzetben nem löki félre az ezüsttálcán benyujtott számlát.

Előzmény: totola (749)
totola Creative Commons License 2001.01.23 0 0 749
Mi azért kellettünk az oroszoknak, hogy elszakítsák a német utánpótlást a román koolaj irányába. Állandóak voltak a határvillongások az ido tájt a Máramarosban, mégpedig orosz részrol (felderítéseket folytattak az oroszok a határorizet kipuhatolásáról). Ajánlom, vesd be magad a levéltárba, és megtalálod a megfelelo, miniszterelnöknek küldött feljegyzésket. Szóval ez is történelmi tény!
Az, hogy Horthy és Bárdossy is háborút akart, annak oka a bolsevik veszély egyszer s mindenkorra történo mihamarabbi lezárása volt. Nem gondoltak akkor egy elhúzódó, véres és szomorú veszteségekkel teli háborúra!

"Csak épp Bárdossy volt a miniszterelnök, ez pedig felelősség, ezért lett ő halálra ítélve."

A felelosség elvitathatatlan, de véleményem szerint a bunösség kérdése vitatható. Pont a fentiek miatt (azaz egy gyors, "tisztázó" háborút akartak vezetoink).

Előzmény: totola (748)
totola Creative Commons License 2001.01.23 0 0 748
Kedves Mika Waltari!

"Nem egyedül harcolt SZU ellen, mindenki háborút akart, Horthy is."

Mi ezt mondjuk 2001-ben. 1941-ben hittek a német villámháborús tervekben (egyszerúen nem volt olyan korábbi front, ahol ez a németeknek nem jött volna be). A magyar titkosszolgálatnak (csakúgy mint a németnek) pedig meg voltak az értesüléseik egy valószínu orosz támadás ellen (Sztálin a Barbarossa indulásakor 41 hadosztállyal többel rendelkezett a keleti fronton, mint a németek).

folyt. köv.

Előzmény: mika waltari (711)
HitetlenTamaska Creative Commons License 2001.01.23 0 0 747

Kedves totola
Tökéletesen egyetértek veled, hogy akármilyen definiciót is válsszunk erre a szerencsétlen szóra, az általuk megjelölt emberek halmaza sem különb, mint a komplementer halmaz.

Ami irtam abból az is következik, hogy nem is alábbvaló.

Mindezek következtében vita sem lehet afelöl, hogy emberek születésük szerint való megkülönböztetése, különösen abból a célbol, hogy a társadalmból öket kivessék, horribile dictu elpusztitsák, a kirekesztés céljától és módszerétöl teljesen függetlenül, elfogadhatatlan dolog.
Mivel Bárdossy László - többek között - ilyen jellegü folymatokat is elömozditott tevéknységével, bünössége vitán felül áll.

Előzmény: totola (742)
mika waltari Creative Commons License 2001.01.23 0 0 744
Kedves Totola!

Azt elhiszem , hogy te nem utálod a zsidókat, azt ,hogy nincs olyan egyén a fórumon aki igen, azt nem.

Előzmény: totola (741)
mika waltari Creative Commons License 2001.01.23 0 0 743
Jobb ha saját magad nézel utána a dolgoknak, csak így lehet kialakítani a saját álláspontodat, ha érdekel a téma irány a könyvtár, vagy a könyvesbolt.

De ne a politikusok érveléséd hallgasd!

Előzmény: Youwine (731)
totola Creative Commons License 2001.01.23 0 0 742
Olyan kategória, hogy "véleményem szerint a zsidók nem jobbak" viszont minden bizonnyal van! Ez nem utálat! Ez csupán védelmi reakció azzal szemben, ami egyeseket ér a nagyon szomorú holocaust, valamint a kommunizmus megítélésének párhuzamba állításakor! Alig van ebben az országban olyan ember - tegyük hozzá sajnos - akinek családját az egyik vagy másik közvetlenül nem érintette volna! És míg a kommunizmus szenvedoitol és áldozataitól mindenki elvárja a megbocsátást (pedig a kommunizmus hazai tettesei köztünk élnek), addig a holocaust szenvedoi és áldozatai közül néhány hangadó képtelen erre egy olyan társadalom irányában, amelynek sem személyesen, sem ideológiai szempontból semmi köze a holocaust szomorú tényéhez. Én, aki a centrumtól jobbra helyezkedo politikai nézettel rendelkezem, ebben látom a baloldali gondolkodók némelyikének tévedését.
üdvözlettel
totola
Előzmény: totola (741)
totola Creative Commons License 2001.01.23 0 0 741
"...akik utálják a zsidókat..."
Kedves Mika Waltari!
Bár nem nekem címezted a fenti mondatot, engedd meg, hogy néhány szóban reflektáljak! Meggyozodésem, hogy itt a fórumon az asztaltársak körében senki sem utálja a zsidókat. Ilyen kategória, hogy "utálom a zsidókat" nincs! Ezt nyugodtan elhiheted!
folyt köv.
Előzmény: mika waltari (709)
steveline Creative Commons License 2001.01.23 0 0 739
Ez a topic ertelmetlen ennyi erovel azt is vizsgalhatnank hogy:
Bűnös volt-e Adolf Hitler?
mika waltari Creative Commons License 2001.01.23 0 0 738
Ideje lenne Koppányt is rehabilitálni, hiszen fellépett az ősi magyar szokások érdekében, míg a nyugati kozmopoliták által szentnek kikiáltott , névcserélgető Vajk-István, idegen segítséggel ontotta honfitársai vérét. És törvénytelenül!!

Koppány az ősmagyar szellemiség vértanúja, az árpádi vérvonal igaz követője!

Ez a beírás legalább annyira nagy hülyeség , mint Cogito/Contra érvelése Bárdossy mellett.

Előzmény: zsuzsa (730)
mika waltari Creative Commons License 2001.01.23 0 0 737
Azt hiszem Kállay megérdemelne egy külön topicot, ott lehetne érvelni ellene és mellette, Horthy esetében ez már megtörtént.

Előzmény: Léderer (729)
cogito Creative Commons License 2001.01.23 0 0 735
Látod, nem mindenki szerette a zsidókat.
Előzmény: Törölt nick (728)
Léderer Creative Commons License 2001.01.22 0 0 734
Az egész beadvány megvan egy másik Bárdossy topikban. Ezzel nyit az illető. Sajna nem emléxem melyik az a topik, de ha a keresésbe beírod, hogy Bárdossy, asszem 3-at ad csak ki...

Üdv:
Léderer

Előzmény: Youwine (733)
Youwine Creative Commons License 2001.01.22 0 0 733
Kedves agyar!

Ez nekem magas mint kakasnak a farzseb. Mint említtem, eccerű kétkezi melósként - ráadásul kommunsita történelemoktatás agymosással súlyosbítva - ezekhez az elvi dolgokhoz nem értek. A kérdésem eccerű, mint én:

Mely vádpontokban találta bűnösnek a Népbíróság Bárdosit? Ezek közül melyik koholt? Gondolom beadványában a MIÉP ezt részletesen taglalta.

Előzmény: zöld agyar (732)
zöld agyar Creative Commons License 2001.01.22 0 0 732
Először definiáld légy szíves mi az a jog, aztán valószínüleg megkapod rá a választ is, ha nem majd segítek.
Előzmény: Youwine (731)
Youwine Creative Commons License 2001.01.22 0 0 731

Volt egy harmatos kísérletem kb. két nappal ezelőtt, átütő sikerére jellemző, hogy még érintőlegesen sem reagált senki. Azért mégis megpróbálom újra:

Alkalmam volt megnézni Dancsecs György és Lendvai Ildikó vitáját megnézni a Napkelte c. műsorban, amelyben Dancsecs György úgy nyilatkozott, hogy Bárdossyt koholt vádak alapján, indokolatlanul, kocepciós perben ítélték el ez alapján végezték ki. Hozzátette, hogy a mai emberek agyát a kommunista uralom alatt átmosták hazug, részrehajló történelem könyvekkel.

Magam is a 70-es és 80-as években részesültem oktatásban. Mivel egyszerű, hétköznapi dolgozó ember vagyok nincs igazán módom utánakeresni az ítéletnek.

Szeretném megkérni a téma szakértőit, legyenek szívesek a vádpontokat valamint az ítélet indoklását idemásolni, hogy korrekt képet kaphassunk az ügyről.

Szeretném megkérni a MIÉP tisztelt képviselőit, hogy e feltételezett justizmord megértése érdekében fejtsék ki, mely vádpontokat tartják koholtnak, a bírói ítélet indoklásának mely részét alaptalannak.

Ugyanis a tények ismertetése nélkül mindenki saját egyéni véleményét hangoztathatja, de egymász vél vagy valós igazunkról meggyőzni módunk nem lesz.

Fáradozásukat megint egyszer megköszönöm.

zsuzsa Creative Commons License 2001.01.22 0 0 730
Ha pl Danics nagymamája is ott lett volna a gettóban, most nem mondana ilyeneket.
Hegyekben álltak a hullák,szabad megnezni a Dohany utcai muzeum képeit. Vagy azok sem igaziak?
Én református vagyok és gondolatban az izraelitát reformátusra helyettesitettem a zsidótörvényekben. Sokkoló volt.. Ott nőttem fel a hajdani gettó környékén, ha arra járok mindig megnezem a kertben a sirköveket.
Tudjátok mit, ott rohadjon meg Bárdossy, hogy képes volt ebbe belemenni és nem lemondani.
Milliók haltak meg. Akkor a legsulyosabb büntetés a halál volt, hát azt kapta.
Ha ma itélnék el, biztos életfogytot vagy 25 évet kapna.

Először irjanak normális történelemkönyveket, tisztázzák a történészek aztán lehet kicsit javitgatni Bárdossy megitélésén, ha egyöntetü a vélemény. Nade igy?
Ha a MIÉP ugy akarja, Nürnberget is ujra fogják tárgyalni?

Léderer Creative Commons License 2001.01.22 0 0 729
1.Nem tudom hogy képzeli a kedves Tasztaltárs, hogy a zsidók elfogadták a zstvket. Azt sem tudom, hogy gondolja, hogy a zsidók kérték Bárdossyt, hogy hozza meg a zstvket. Ez abszurdum nem? Olyan, mintha azt mndanád: a zsidók sürgető leveleket írtak a MÁVnak, hogy mégtöbb vagont adjanak!
2.A budapesten maradt zsidók ( kb 200.000 ) közül maximum 100.000 élte meg a felszabadítást. Erős azt mondani tehát, hogy a gettó megélte a felszabadítást... Mellesleg a nagy zsidómentő Horthy engedélyezte a nem szűk értelemben vett Bp zsidóinak deportálását jálius 7 után is. Emiatt több tízezer embert hurcoltak el Pest peremvárosaiból. (Pl:Csepel)
3.Kállay bénasága, illetve határozatlansága és Horthy vénsége együtt hozta össze a fantasztikus béketárgyalásokat. Kállay olyan parancsokat osztogatott, amik után csoda, hogy egyáltalán nem röhögtek az első pillanatban a szemünkbe a szövetségesek.

Most ennyi, de lesz még.

P.S.: Eszter könyvét azok, akik szerint ez a perzsák lemészárlásáról szól, tegyék már meg, hogy elolvassák és nemcsak a Mafór szemléjéből ismerkednek vele!

zöld agyar Creative Commons License 2001.01.22 0 0 727
Ez nem Old Spice reklám, ez a valóság.
Előzmény: melnyikov (725)
cogito Creative Commons License 2001.01.22 0 0 726
Valóban nem miattuk, értük.
Előzmény: Törölt nick (724)
melnyikov Creative Commons License 2001.01.22 0 0 725
Mivel bizonyítékot továbbra sem tudsz prezentálni, kijelenthető, hogy állításaid szánalmas rágalmak csupán. A moderátort már meg sem kérem, hogy törölje a következő becsületsértő rágalmadat: "rokonszenvezel olyan eszmékkel ami gyermekek tudatos meggyilkolását is eredményezte egyéb aljasságokkal egyetemben."

MB

Előzmény: zöld agyar (717)
roderic Creative Commons License 2001.01.22 0 0 723
A MIÉP marhaságot művel, és szó sincs arról, hogy csupán jogilag óhajtanák tisztázni a Bárdossy pert,a Magyar Fórumban az elmúlt egy évben megjelent idevágó cikkek tanusítják, hogy Bárdossy a szemükben hős, mártír, akit tisztára akarnak mosni.
Én az egészet ahhoz hasonlítanám, amikor mondjuk egy rablót gyilkosságért ítélnek halálra. Kétségtelen, ez jogtiprás, de a rabló attól még rabló marad. Mellesleg Márai sem volt túl jó véleménnyel Bárdossy Lászlóról.Azt beadni bárki széleslátókörű polgárnak, hogy a harmadik zsidótörvény tonképpen még jó is volt a zsidóságnak, szemérmetlenség, arcátlanság.
A MIÉP ezzel szavazatokat nem tud szerezni, csak saját táborának szellemi táplálékot nyújtani, ugyanakkor tálcán kínálja az ürügyet a jobbközép lejáratására is, maszopék nem hagyják ki a ziccert. S sajnos igazuk van, Bárdossy nevét zászlóra tűzni hiba, bűn, s miért kell, amikor annyy valóban tisztességes mártír volt ebben az országban.
Persze a baloldal túlhiszterizálja a témát, azonnal a "régi rend" visszatéréséről, náciveszélyről fog harsogni, és ez is alaptalan.
Nem kell félni, a MIÉP az ilyen és hasonló akciókkal 10% alatt marad. Sajnálatos, hogy míg mondjuk egyes privatizációs bűnök feltárásával pozitív ügyet is szolgáltathatnának, valójában nincs komoly programjuk. A külföldi tőke differenciálás nélküli ostorozásával, kisöprésének hangsúlyozásával, illetve az igen gyakori és vállalhatatlan zsidózással maguk gondoskodnak róla, hogy sok jobboldali szavazót is elriasszanak és kis párt maardjanak (hálistennek). A MIÉP közelébe nem jön az FPÖ-nek, Haidernek, sem intellektusban, sem kapcsolatokban, sem semmiben. hAIDER klasszis, pártja és országa tisztázta magát a rágalmak alól, eszében nincs a külföldi tőkét kivágni, jóban van a bécsi zsidók mind nagyobb hányadával, ui nem csak egy Sichrovsky állt melléjük, hanem több vallásos, konzervatív zsidó nagytőkés(sőt már Wiesenthal sem utasítja el őket). Nagy amerikai zsidó lapokban már tavaly megjelent számos kiegyensúlyozott anyag Jörgékről, de még a Jerusalem Post is korrekt, gyűlölködésmentes írást közölt róla. A MIÉP hozzájuk képest egy kelkáposzta szagú proli párt, nagy löttyös irracionalizmussal,(tiszetelet néhány kivételnek), sajnos, bár a párt szavazótáborában sok magas intellektusú értelmiségi van, a MIÉP meghatározó döntéshozói többségükben bunkók, paranoiások, és igenis vadul gyűlölködők.
Itt a lehetőség a Fidesz számára,hogy learassa a radikálisabb politikát várók szavazatait, mert bár pártot az ember csak jobb híján választ, a fidesz a legkisebb rossz.
yoda40 Creative Commons License 2001.01.22 0 0 722
Arról is kellene egy-két szót ejteni, hogy miért zsúfolták össze a zsidókat a gettóba.
Ha az oroszok nem foglalják el Budapestet, akkor talán megvárták volna a tavaszt és a Bahamákra szállították volna üdülni az ott lévőket?

Előzmény: vén szamár (719)
mika waltari Creative Commons License 2001.01.22 0 0 721
Nem Bárdossynak köszönheti hanem Horthynak és Kállaynak.
Előzmény: cogito (718)
mika waltari Creative Commons License 2001.01.22 0 0 720
Ime a zsidók nagy barátjának, Csurka Istvánnak felülvizsgálati kérelmének részlete:

"Ribbentrop üzenetéről Bárdossy tájékoztatta a vezérkar főnökét azzal, hogy a német kormány csak védelmi intézkedések megtételét kéri. Meghagyta, hogy a vezérkar főnöke F. Halder vezérezredessel folytatott tárgyalásoknál tartsa szem előtt a kormány álláspontját. Halder június 19-én találkozott a magyar vezérkar főnökével és közölte: amennyiben további magyar katonai intézkedésre szükség lenne, úgy erről a magyar felet Werther Kurt Himer tábornok tájékoztatja.
Bárdossy másnap Werth és Halder megbeszéléséről Sztójay berlini magyar követet is tájékoztatta. Hangsúlyozta: nem merült fel olyan német igény, amely szovjet ellenlépéseket váltana ki és megzavarhatná a magyarországi német csapatszállításokat.
Bárdossy a vezérkar főnökétől eltérően ítélte meg a politikai és katonai helyzetet, de nem hagyhatta figyelmen kívül a hírszerző szervek június 16-i jelentését sem.
A hírszerző szervek szerint Szovjetunió háború esetén a német csapatoknak magyar területen való megjelenésével számol, és Magyarországot már eleve ellenségének tekinti. Az orosz hadsereg Magyarországgal szemben ellenségesnek vehető. Ha a magyar-orosz határon puha pontot talál, Kárpátalja megrohanását is megkísérli. A vezérkar főnökét továbbra is nyugtalanította a mozdulatlan katonai helyzet, és június 21-én a Külügyminisztériumhoz továbbította a német körökből származó figyelmeztetést, melyben a meg nem nevezett személyek csodálkoztak, hogy Magyarország a krízissel szemben teljesen érdektelen. Szerintük a szovjet hadsereg Magyarországot ugyanúgy fenyegeti, mint a többi országot. Ennek ellenére Magyarország még légvédelmét sem helyezte készenlétbe és nem gondoskodott határai védelméről. A szovjet előtt is ismeretes; hogy Magyarország német felvonulási terület, vagy azzá válik és a szovjet nem lesz olyan kíméletes, mint Jugoszlávia esetében volt.
A magyar kormányt és a katonai köröket nem érte váratlanul, hogy június 22-én Németország megtámadta a Szovjetuniót.
Az eseményről Erdmannsdorf követ tájékoztatta Bárdossyt, majd a délelőtt folyamán Horthy Miklóst, aki köszönetét fejezte ki a hírért.
Hitler levelében nem kérte a magyar részvételt a hadműveletekhez. De a magyar fegyveres erők olyan intézkedéseiért fejezte ki megelégedettségét, melyek megtételéhez a vezérkari főnök javaslata ellenére a magyar kormány nem járult hozzá. Az üzenetet jövőbeni figyelmeztetésként is fel lehetett fogni. Nyomban a támadás után a német vezérkar közölte Himer vezérezredessel, hogy felszabadítják a magyar vezérkarral folytatandó szükség szerinti tárgyalásokat. Himer a nap folyamán ennek szellemében tárgyalt a Werthet helyettesítő László Dezső hadműveleti csoportfőnökkel. Ezt követően Himer a német vezérkarnál tárgyalt F. Paulus altábornaggyal, majd A. Jodl vezérezredessel a hadműveleti osztály vezetőjével, aki kijelentette: "Mi minden magyar segítséget elfogadunk. Nem akarunk követelni, de köszönettel veszünk mindent, amit önként felajánlanak."

AZt alátámassza több, a kérelem által idézett történész is. (pl: Dombrády Lóránd)

Azon nincs mit csodálkozni, hogy örültek a belépésünknek, de ez egy magyar döntés volt.

Előzmény: cogito (718)
vén szamár Creative Commons License 2001.01.22 0 0 719
„Miért nem beszéltek arról, hogy az egyetlen gettó, amely Közép-Európában túlélte a háborút, a budapesti gettó volt? Ez kínos, mi? Mert akkor nem lehet ész nélkül mocskolni a magyarságot, ugye? Pedig igenis: a budapesti gettó túlélte a háborút, és túlélte a nyilas időszakot. Ez történelmi tény, ezt letagadni nem lehet! „

Akkor szóljunk róla pár szót.
1944. december közepén vittek a nyilasok nagymamámmal, testvéremmel együtt, felemelt kézzel, az Ujpesti rakpart 7-ből a gettóba. (Dob utca ) (8 éves voltam) Aki elesett, megbotlott, géppisztoly agyával ütötték.
A Klauzál téren gyüjtötték össze az érkező csoportokat, majd behajtottak minket a Dob utca egyik házának pincéjébe, ahol már nagy volt a zsúfoltság. Szorosan, egymás mellett últünk, feküdtünk, ennivaló, jóformán nem volt. Víz sem volt, hólével csillapítottuk szomjúságunkat. Az utolsó napokban már a halottakat sem lehetett felvinni a pincéből. A halottakat a fal mellé fektették, ez a rakás minden órában nagyobb lett.
A gettóban gyerekek, és idősek voltak. Hogy éhségünket csillapitsa, nagymamám a spárgaszatyorból szedett ki szálakat, és ha volt némi hólé, beáztatta, azt szopogattuk, rágcsáltuk.
Tény, hogy az Royal szállóban, már gyülekezett az a nyilas katonai különítmény, aki fel akarta robbantani a gettót, de ezt már nem tudták megtenni, mert január 18-án az oroszok elfoglalták Pestet.

Előzmény: cogito (713)
cogito Creative Commons License 2001.01.22 0 0 718
Csurka istván éppen az ellenkezőjét fejtette ki. Egyébként, ha sikeresek a németek, eltűrtek volna itt bennünket semlegesnek? Miután meg lerohanták fél Európát akkorra már, ki lehetett volna olyan naív, hogy ebben bizakodjon? A zsidó törvényeket még a Budapesti Izraelita Hitközség is megszavazta, nem is lett 44-ig különösebb bajuk. Akkor azonban megszálltak bennünket a németek. Jobb lett volna, ha ez 41-ben már bekövetkezik? Ezt a három évet köszönheti a zsidóság Bárdossynak és a fronttra vonuló magyar fiataloknak. Ami meg a zsidó törvényeket illeti, a megszállásig nagyon liberálisan kezelték a végrehajtást. Weiss Manfréd lánya mesélte a tv-ben, hogy az ő köreiből származó fiatalok még a törvények ellenére is járhattak egyetemre, csak be kellett iratni maguk helyett egy magyar fiatalt, némi fizetség ellenében és a vizsgáikat Svájcban tették le, professzori ajánlással.

Előzmény: mika waltari (716)
zöld agyar Creative Commons License 2001.01.22 0 0 717
Beírásaidból sugárzik a zsidók iránti ellenszenv hiába áltatod magad. Elhiszem hogy kellemetlenül érint, hogy rokonszenvezel olyan eszmékkel ami gyermekek tudatos meggyilkolását is eredményezte egyéb aljasságokkal egyetemben.
Előzmény: melnyikov (715)
mika waltari Creative Commons License 2001.01.22 0 0 716
Nem követelték 1941 nyarán, ez történelmileg bizonyított , ezt CS.I. is kifejtette.

Contrának nincs igaza, ahogy neked sem.

Előzmény: cogito (713)
melnyikov Creative Commons License 2001.01.22 0 0 715
Sajnálom, de állításaid nem egyebek üres vádaskodásoknál.
És arra még nem is gondolsz -úgy tűnik-, hogy az effajta folyamatos antiszemitázás mekkora ellenszenvet vált ki sok-sok emberből.Felesleges is kérnem, hogy idézd néhány "antiszemita-rasszista" cikkemet, mivel ilyenek nincsenek.Tudod, páran már beleestek ebbe csapdába, hogy állítottak, de bezonyíték nuku.
MB
Előzmény: zöld agyar (583)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!