Igen,tudom.Pogi úgy megy a hegyre fel,mint én a közértbe:)És sokszor figyelem,h a szakasz végén még csak nem is fujtatnak,lihegnek...200km-er után...itóka még zselével.A fene tudja,miket fogyasztanak ezek.
Kísérleti labor, és ne feledjük, hogy csak az a tiltott szer amit annak minősítenek. amit nem, az nem tiltott. Sőt nem csak 3 hétig napi 200+ km, a jobbak évente 3x is megcsinálják, de a köztes időkben is tekernek.
A fejlődést valóban jól tükrözi éves időszakon belül a sebességhez tartozó pulzus (azonos körülmények esetén), de több éves (több mint 5 év) időtávú összehasonlításoknál, már azt tapasztaltam, hogy alacsonyabb intenzitású mozgásnál, (futásnál mondjuk kényelemes 6:30 -as km-ek esetén) hasonló edzettség esetén is alacsonyabb pulzussal tudtam haladni, viszont pl 5:00-ás tempó futásnál 57 évesen is kb annyi volt a pulzusom, mint 10-15 évvel korábban hasonló testsúly mellett. Régen, 40 éves koromban ez az 5:00 tempó mondjuk a maratoni verseny tempóm volt (bár nem sikerült ilyen átlagú maratont futnom a valóságban, csak megközelíteni sikerült 5:20-as átlagig jutottam a mai tudásom alapján az elrontott frissítés miatt), 57 évesen pedig talán a 10km-es verseny tempóm volt. Mivel 2 éve a térdeim miatt már nem futok, így már soha nem derül ki, hogy 60 évesen mennyi lenne a maratoni tempóm vagy a 10km-es verseny tempóm.
Az ébredési nyugalmi pulzus az valóban az edzettség változását is tükrözi.
Nekem, amikor hónapokig nem sportolok, vagy csak elvétve, akkor 55-66 közötti, amikor jó formában vagyok 45-50 közötti, ritkán előfordult 45 alatti érték is, 40 alattira nem emlékszem. Nem mértem soha rendszeresen. Igaz én serdülő koromban sífutottam azzal alapoztam meg a keringési rendszeremet és 23 éves koromban kezdtem triatlon versenyekre járni. Szóval serdülő korom óta rendszeresen futottam és kerékpároztam, csak változó intenzitással néha több hónapos kihagyásokkal. Most vagy 10 éve megint viszonylag intenzíven sportolok minimális szünetekkel.
Mivel 1997 óta sportolok pulzusmérővel és a pulzus görbe adatok 20 éve számítógépen is megvannak, így elég jól tudom az azonos útvonalakon hasonló körülmények közötti teljesítményeimet összehasonlítani. Futásban könnyebb, mert kevesebb körülmény befolyásolja, mint a kerékpárnál, ahol a szél iránya és erőssége nagy hatással van azonos sebességhez szükséges teljesítményhez az azonos útvonal ellenére.
Kerékpározáshoz görgőn lehet jól meghatározni a sok órás hosszú távokhoz optimális pulzus tartományt vagy ha beruházol egy wattmérőre akkor a teljesítményt és pulzus értéket.
Ez tényleg drasztikus változás volt. Én éven belül változok, valamennyi edzettségem a napi 2x40 perc munkába bringázástól mindig marad. Télen-tavasz elején 45 az ébredési, most az edzések beindultak, már 38-nál járok.
Iparosok, segédek és biciklisek egy kerékpárkészítő műhely előtt a Hajnóczy József utcában. Budapesten 1930-ban új közlekedési szabályokat vezettek be: főutakat jelöltek ki, amelyeken megtiltották a nappali kerékpározást, a belváros nagy részéről pedig kizárták a biciklistákat. Sőt, 16 éves alsó korhatárt vezettek be! A kerékpár számára nincs kegyelem – írták az újságok. Ennek ellenére a harmincas évek közepén – miközben hódított a villamosközlekedés és terjedt az automobilizmus – minden negyedik budapesti kerékpárt használt a hétköznapokban.
Találkozó: Batthyány tér Duna felőli oldala, a HÉV feljáró mellett
Program (Classic): szokásos útvonalon fel a HHH-ra, majd vissza (a szokásos útvonal aszfaltot jelöl, mégpedig Batthyány tér - rakpart kerékpárút - Kolossy tér - Szépvölgyi út - Fenyőgyöngye - HHH). Alternatív útvonalak egyénileg választhatók.
Program (Extra): Visszaúton Pálvölgyi-barlangnál opcionális büfézés, üdítő, miazmás.
Kötelező kiegészítők: lámpa előre, hátra!!
Ajánlott kiegészítők: bukó, pulóver, bundabugyi, stb.
Mindenkit szeretettel vár a "Rendezőség"!
Értelmi szerző: robi
Szervező: esetleges, alapjáraton Pinyo(?)
260. Sijófoki Telihold Túra
Hely: Siófok
Dátum: 2025. augusztus 9. (szombat)
Időpont: 20:30
Találkozó: a Víztorony melletti parkolóban
Program (Classic): végig aszfalton kirándulás a balatonvilágosi Panoráma kilátóhoz.
Program (Special): a balatonvilágosi Panoráma kilátó megközelítése autópályán (matrica kötelező!).
Program (Extrém): Közlekedés céljára a Balaton felületének igénybe vétele(vitorlások előnyben, de a dombra cipeléshez külső segítség nem vehető igénybe).
Súlygyarapodás nem, de azért bringás lassulás van. A régi KT 2.0 időfutamos csúcsaimat már nem tudom megközelíteni, a Crosskovácsin vagy Duna maratonon bringázott szakasz időimen csak csodálkozom. De nem kizárt, hogy ezeket megközelíteni csak edzés kérdése lenne. Csak régen ezek valahogy jöttek maguktól.
53 évesen még maraton egyéni csúcsot futottam, most két évre rá ismét próbálok egy hasonlót.
De már necces, idén bejelzett a térdem.
Az izomtömeg veszítés legyen a legkevesebb ebben a korban. Porckopás, szívproblémák, derék, forgók, bármi közbejöhet már. Nos, ha ezek rendben vannak, akkor vizsgálhatjuk a teljesítmény vesztési statisztikákat :)
Saját tapasztalatom szerint 35-45 között (és/vagy a gyerekek születésekor) van a nagy visszaesés, a későbbieket még nem tudom. Viszont 10 év után először tudtam kitekerni a Batsányi kilátóhoz vezető murvás szakaszt (és lefelé sem kellett leszállnom), szóval tényleg van fejlődés ilyen élemedett korban is :-)
Olyan jó most végre eső után csuromvizes erdőben, nedves földutakon bringázni, három hónap szárazság és por után, még úgy is, hogy majdnem simára van kopva a hátsó gumim :)
"ez nekem is furcsa, mert a korombéliek le vannak pusztulva."
Jól bírod! Egy osztrák kollegám magyarázta el, hogy 52-55 éves korban kezdődik el az embereknél egy folyamat, aminek során az izom tömeg évente 1-1,5%-kal csökken. Nyilván kitartó edzéssel lehet ezt lassítani. De ez azt jelenti, hogy 70 évesen már 15-27%-kal kevesebb izmod van. Ez a folyamat nagyon érezhető - különösen ha rendszeresen mész fel egy lejtőn és méred az időt.
Nyilván nem mindegy a korral hogyan változik a zsírpárnák tömege.
Korunkbéli Strava ismerőseim adatai alapján azonban úgy tűnik a keringési redszer is befolyásolja határainkat. Nekem a "tankönyvi" módon alakul a max pulzusom, évente 1 ütéssel csökkenhet. 10 éve még mentem kb 30 percet is 155 átlag pulzussal, idén -ha egyáltalán tudom ezt tartani- csak pár másodperc, vagy 1-2 perc amíg a savasodás megállít ilyen értékeken pedig idén 3x annyit edzem mint akkoriban, de akkor gyakran felment 170 közelébe is, most 160 fölé csak 1-1 csúcs kerül, de akkor nagyon végem. Azaz 10 év alatt úgy 10 ütéssel alacsonyabbra kerültek a zóna határok. Alacsonyabb pulzus kevesebb oxigén az izmoknak alacsonyabb max teljesítmény. Ismerőseim között van olyan aki csak 4 évvel fiatalabb, de az enyémnél magasabb teljesítményt jóval magasabb pulzuson adja le, 170 vagy fölötte. Azaz akinek a az átlagtól magasabb pulzuson dolgozik a szervezete ebben a korban, nagyobb teljesítmény érhet el. De ez nem tudományos tény csak privát elmélkedés és önigazolása saját romló képességeimnek 😁
Nyilván a teljesítmény csökkenésben az is benne van, hogy az edzések ellenére pár % izomtömeg is elveszik ebben a korban, bár a lábaimon ennek nem látom jelét.
Egyébként mérd meg a jelenlegi felnid súlyát és mérd meg a karbonét, a kettő különbözetével lesz könnyebb a kereked és a pénztárcád. Sokkal gyorsabb már nem leszel pusztán egy szimpla felnicsereberétől, valszeg így is a csúcson lehetsz.