Zölden is jól ég nem füstölt, idén is szalonna/virsli sütés előtt így tüntettem el a levágott nyesedéket a parázson, igaz néhány nap száradás nem árt neki!
Néztem néhány videót a Youtube-on tűztövisekről M.SZ. kertész mérnők közvetítésében, amit furcsállok, hogy a tűztövist télizöldnek mondja: https://www.youtube.com/watch?v=c8Bh3R2veXI, szerintem inkább örökzöld mint télizöld kategória, nem emlékszem olyanra, hogy teljesen ledobta volna az összes levelét, mint a fagyal, még keményebb teleken sem, tehát télen jól takar, fogalmam szerint az a télizöld az ami hidegebb időben lombhullató, enyhébb időben meg megtartja lombjait.
A Dél- Alföldön, Csongrádon élek, a talajunk a kertben elég kötött öntés talaj, de úgy tűnik a tűztövis szereti mert bőven hozott termést, teljes fényben vannak,
A sárga termésűt magasabbra engedtem a takarás végett, ezért eltakarta a terméseit az új felső ágrendszer, másikat korábban leírt okokból vágtam jobban vissza, hogy sűrűsödjön, ebből adódik a méretbeli különbségük. Néhány év és egyforma magas lesz reményeim szerint mind! kb 2 méterig fogom engedni
Én csupasz aluminium drótot használok, mert azt anélkül könnyen és szorosan rá tudom teketni és a végét fogóval megcsavarni, hogy megsérteném a hajtást. Persze lehet, hogy van jobb módszer is.
Próbáld ki mindkettőt és majd mond el, hogy volt-e különbség?!
Nem kimondottan egy műanyag szorítóra gondoltam, hanem réz villanyvezetékre, ami burkolatban fut, tehát el kell-e távolítanom a réz drótról a burkolatát?
Labdarozsat szaporitott mar valaki levagott fiatal agrol,vizben vagy foldben gyokereztetve?En most probaltam a telekszomszednak van,par fiatal agacskat foldbe szurtam,egyet vizben gyokereztetek.Meg el,nem sargul,nemhullik a le ele... a
Akkor már jövőre tudom így meggyökereztetni a fügét, miért kell leszedni a kábelről a műanyag részt? Azzal nem jó elszorítani? Na mindegy legfeljebb végig hasítom majd, és utána kötözöm le.
Csak narancssárga bogyójúm van. 30 éve kaptam egy kis sarjat, azt felneveltem, aztán föld alá döntöttem úgy, hogy az ágainak a vége kilátszott. Egy év alatt minden ága /kb. 10/ legyökeresedett, új tő lett. Most kb. 200 m sűrű 2 m magas sövény-kerítés van már belőle, de már hosszú évek óta nem szaporítom.
Mert ha vásárolnám, tudnál segíteni? Őszintén szólva nem tudom még, mit enged majd a büdzsé. Annyi minden egyébre kell hirtelen a zsé... Többféle színű tűztövised van?
Még nem próbáltam. (Vásárolnád, vagy magad szaporítanád a szükséges mennyiséget?) A borostyán se rossz. A vályoghalmot hamar befutja, eltakarja. Kerítésnek jó keskeny, örökzöld, szép mélyzöld, viszont drótháló kell neki. Nekem mindkettő van.
Hogy érted a levágott vessző lombvesztését? Hol? Milyen körülmények között? Kiterítve a földre, vagy a komposztálóban?
Én idén egy részét a vizsgálat kedvéért komposztálóba raktam, ráírtam az oldalára, hogy mikor, megnézem, hogy mikorra, mennyire korhad el. (Van 5 komposztálóm, ha kell évekig benne lehet. Olyan nincs, hogy örök életű egy tövis!)
Ali-bá, a tűztövis, ha évente kétszer vágod, milyen vastag ágakat hoz? Simán viszi az elektromos sövénynyíró? És a levágott vessző mennyi idő alatt veszíti el a lombját? Egyre inkább hajlok afelé, hogy megfogadom a tanácsodat.
Dugványozni is lehet, nekem sikerült dugványról szaporítanom(a bujtás viszont biztosabb), lassan is nő, de kifogtam, egy alacsony fajtát ami nagy valószínűséggel 1 méter magasságon éri el a maximumát, így takarásra ez nem nagyon alkalmas. A puszpáng is nagyon jól ered(t), csak a moly miatt nem érdemes vele vesződni.
Gondolom már késő dróttal elszorítani a füge vesszőit, hiszen itt liheg a tél mögöttünk, tehát kb 1, 1.5 hónap múlva vége a vegetációs időnek. A villanyszerelésből visszamaradt réz drótot használnám e nemes feladatra
Sok madárbirs faj van. Van, amelyik a földön terül, évek alatt sem nő meg még 60 cm-re sem, és van, amelyik rendes, magas bokor. Nézegesd még Cotoneaster néven is őket.