Keresés

Részletes keresés

kisspeter10 Creative Commons License 2013.01.18 0 0 2692

Szerintem jó szinészekkel és jó rendezővel simán meglehetne filmesíteni, ott van a szárnyas fejvadász nem gyors tempójú kevés párbeszéd mégis mennyire jól kifejezik benne a színészek a gondolatokat érzelmeket.

Előzmény: NevemTeve (2679)
Inner Circle Creative Commons License 2012.12.11 0 0 2691

Mintha régebben linkelt volna valaki egy sci-fi novellát, ami arról szól, hogy egy fickó egy év tökéletes boldogságot kínál bárkinek, aki meg tudja fizetni. Elmegy hozzá egy vásárló, de aztán hazamegy és éli tovább az életét. Magyarul is megjelent. Valakinek beugrik a cím és az író? Szerintem Ray Bradbury, de nem találtam meg.

Wayers Fantasy Creative Commons License 2012.09.16 0 0 2690

44 darab Isaac Asimov könyv eladó. Kérd a listát privát üzenetben vagy keress minket a Facebookon:

http://www.facebook.com/pages/Wayers-Fantasy/134960029983087

Wayers Fantasy

Fantasy és sci-fi könyvek széles választéka olcsón, óriási kedvezményekkel! Régiségek, újdonságok és ritkaságok szép, megkímélt állapotban.

capa Creative Commons License 2012.05.30 0 0 2689

Úgy látszik május egy ilyen hónap :-) Én két hete rágtam át magam újra a trilógián. Mennyivel más volt így, mint tízéves koromban, amikor először olvastam! De így is nagyon tetszett! :-) Azt sajnálom csak, hogy az alapítványi erőfeszítések a később keletkezett művek során felhígulnak, majdhogynem értelmüket vesztik.

Előzmény: vf1 (2687)
Dubblé Creative Commons License 2012.05.20 0 0 2688

En azt hiszem 13-14 evesen olvastam eloszor. A baratnom mondta, hogy jo konyv ezert kikolcsonoztem a konyvtarbol a trilogiat. Elso  korben kb. 20-30 oldal utan szepen becsuktam a konyvet, mert fogalmam sem volt mit olvastam. Aztan csak izgatott a dolog es ujra elovettem egy vasarnap delelott. Na akkor mar nem tudtam letenni, oly ammyira nem, hogy eloadtam a nagy mutatvany mennyire beteg is vagyok igy suliba sem tudok menni, egesz heten olvastam, aztan szomoruan vittem vissza a 2. felszolitas utan a konyvtarba.

Kesobb addig jartam az antikvariumos no nyakara meg meg nem szerezte nekem a trilogiat. Aztan jott a tobbi resz is.

de most ahogy irtak 1 resz meg hianyzik, ugyhogy azt meg surgosen be kell szereznem.

hat azt hiszem most mar nekem is el kell ujra olvasnom.:))

Előzmény: vf1 (2687)
vf1 Creative Commons License 2012.05.17 0 0 2687

Nagyon régen kezdtem én is a rajongást, tényleg a csúcs az Alapítvány!

Ez az idézet most arra ösztökél, hogy ismét elolvassam.... az egészet...:)))

Előzmény: Inner Circle (2686)
Inner Circle Creative Commons License 2012.05.17 0 0 2686

Én a Második Alapítvánnyal kezdtem kb. nyolcévesen, és a könyv első néhány lapja hiányzott. El lehet képzelni, mit értettem belőle két Delfin Könyv között, de így is tetszett... bár el kell ismerjem, a legjobban ez a mondat:

Mindenesetre ez a nap, amelyen a Hober Mallow nevü alapítványi cirkáló összetalálkozott a Vitéz vezette kalgani hajóhaddal, és miután visszautasította ennek azt a követelését, hogy átkutathassa a hajót, s ezért porfelhővé lötték szét – szóval ez a nap a naptárban így szerepelt, hogy G. K. 11692-185.

Nyolcévesen az ilyesmi megragadja az embert :-)

Előzmény: beauvois (2685)
beauvois Creative Commons License 2012.05.17 0 0 2685

Úgy pontosítanék, ha nagyon gyerekfejjel kezded a scifi olvasást, akkor inkább könyebb/izgalmasabb művekkel kezdd - nekem még alsósként Verne néhány scifije mag a Majmok bolygója volt a kezdet, de a Trilógia első kötetén két hét alatt rágtam át magam. Ha jó atyám nem olvassa előtte és nem biztat, szerintem feladtam volna.

Előzmény: endre_d (2684)
endre_d Creative Commons License 2012.05.16 0 0 2684

"Mj: a sci-fivel való ismerkedést persze nem jó a Trilógiával kezdeni, mert akkor nem lesz az emberből scifi-rejongó."

Mással nem is érdemes.

Előzmény: beauvois (2683)
beauvois Creative Commons License 2012.05.16 0 0 2683

Igen, az Alapítvány-könyvek inkább egy elképzelt társadalom nagyléptékű folyamatait írják le, inkább szociológiai scifi, azok között viszont az egyik legjobb.

Mj: a sci-fivel való ismerkedést persze nem jó a Trilógiával kezdeni, mert akkor nem lesz az emberből scifi-rejongó.

Előzmény: H_G (2680)
beauvois Creative Commons License 2012.05.16 0 0 2682

+ Előjáték az Alapítványhoz

Előzmény: Dubblé (2681)
Dubblé Creative Commons License 2012.05.16 0 0 2681

Én Asimovtól csak az Alapítvány sorozatot olvastam az nagyon tetszett, nah azt  nem tudom elképzelni filmen.

és ha már alapítvány, van ugye az Alapítvány előtt, a trilógia, az alapítvány pereme, meg az alapítvány és a föld (7 könyv) nincs több ugye?

H_G Creative Commons License 2012.04.11 0 0 2680

Még olvasni sem igazán, képeket-hangulatokat nem tud átélhetően megjeleníteni. Rengeteg párbeszéd, de érdekes témákról elsősorban rádiójátéknak alkalmas.

NevemTeve Creative Commons License 2012.04.10 0 0 2679

Szerintem nagyon jól megfogta a lényeget: Asimovot nem lehet jól megfilmesíteni, mert nem arról szól, hogy ki mit csinál (lehetőleg valami látványosat és izgalmasat), hanem arról, hogy ki mit mond, gondol és érez... magyarul mondva, olvasni való, nem pedig nézni...

Előzmény: elmouse (2676)
Inner Circle Creative Commons License 2012.04.10 0 0 2678

Most helyesen van a Hajnal bolygó robotjai, bár igazság szerint én a "Hajnal robotjai"-ra se fújnék annyira, mert a bolygós verziót, noha jobban hangzik, mindig egy kicsit távolinak éreztem az eredetitől. A Robotok és Birodalom fájóbb és nincs is javítva. Ettől eltekintve a cikket nagyon jónak tartom, szerintem nagyon is ismerte Asimov világát az író.

Talán szerencsétlen megfogalmazás, hogy "a celluloidon teljesedett ki igazán", mert a sci-fi filmek valóban tele vannak (jó esetben) kompromisszummal (rossz esetben meg az eredeti anyag barbár rombolásával, mint az Én, a robotban) és általában visszalépést jelentenek a könyvekhez képest, viszont szélesebb körben a film terjesztette el a sci-fit, anélkül szinte csak a hardcore műkedvelők ismernék a műfajt. Még a könyveket is; szerintem pl. a Star Wars hatására, ami valójában nem is sci-fi, többen vettek kézbe sci-fi könyveket, mint ahány olvasóhoz efféle hírverés nélkül is eljutottak volna pl. Asimov vagy Lem művei.

endre_d Creative Commons License 2012.04.09 0 0 2677

"Bár a science fiction a celluloidon teljesedett ki igazán,"

Ez egy katasztrofális ostobaság. Addig jó, amíg Hollywood nem teszi tönkre - illetve jó lett volna...

elmouse Creative Commons License 2012.04.08 0 1 2676

Ki írta ez a dilettáns cikket?

Könyvben ragadt Isaac Asimov

Hollywood nem csapott le a science fiction műfaj mesterének műveire. Az épp húsz éve halott Asimov örülhet, hogy nem láthatta az eddigi gyatra próbálkozásokat, most izgulhatunk, mi lesz a vásznon az Alapítvánnyal. Tovább »

forrás: Index.hu

A hajnal robotjai? A Birodalom robotjai? Uramatyám!

o.jozso Creative Commons License 2011.10.11 0 0 2675

Robotok? Mesterséges intellegencia?

Már ma is ki vagyunk szolgáltatva nekik!
Robotpilóta vezeti a repülőt, robotok (szoftverek) nyitnak/zárnak pozíciókat a devizapiacon (stb)!
Persze gondolkodni (még) nem tudnak, de így is a legnagyobb javunkat akarják!
Egymással, érdekeikkel még nem ütköznek (mindegyik szolgálja gazdáját).
(1) De mi lesz, ha egyszercsak gondolkodni kezdenek?
A pénzpiaci robotok nyilván ellen-érdekeltek: akkor tudok gazdámnak nyerni, ha a másik robotot legyőzöm (ezáltal az ő gazdája veszít). Igen, de ha I Robot marha jó

vagyok (mert enyém a legjobb program), gazdám a nagy jólétbe beletesped, ami nem jó neki! Lehet, hogy azzal szolgálom MAXIMÁLISAN gazdám érdekeit, ha néha

SZÁNDÉKOSAN rontok?
A másik gazda robotja (mert gyengébb képességű szoftvert futtat), mind ezidáig sorra veszít, de hirtelen (amikor a társa rontani kezd) nyerőbe vált! Miután érzékeli

gazdája jóllét következtében történő eltespedését, ő is a RONTÁS eszközéhez nyúl!

A két robot egyre többet fog hibázni, hogy gazdáiknak NE LEGYEN TÚL JÓ!

Beindul a NEGATÍV verseny, ami persze egy idő után megint POZITÍV-ba vált, de a végén a robotok egy optimális egyensúlyba helyezik gazdáikat.

És hát nem két robot van, hanem 2,2 milliárd legalább!

Igen, tudom, ez utópia, mert a robot nem érez! Azonban, ha az emberiség olyan káoszba jut(tatja magát), hogy nem tud urrá lenni a helyzeten, elképzelhető, hogy végső

elkeseredésében a fentebb vázolt döntési és emocionális hatalommal ruház fel robotot! Goto (1)

Asimov szerint a ROBOT nem fogja tudni egy idő után (húszezer év) ÖSSZEFOGNI a Galaxisba kirajzott Emberiséget, ezért különféle fortélyokkal a Holdra invitálja a Galaxis legbölcsebb emberét (Trevize), de még őbenne sem bízik: a solariai Fallom is kell neki! Így, együtt hozzák meg a döntést az emberiség érdekében: GALAXIA!

A legmeglepőbb, hogy Trevize-zel együtt az Író sem tudott/akart ennél tovább lépni, mindenesetre nem a folytatást, hanem az előzményeket vetette papírra. Valószínűleg időt akart nyerni a folytatáshoz (mert hogy ott van az A&F végén: Vége... egyelőre)

Úgy gondolom, Asimov az emberiség számára egyfajta kommunát ajánl regényeiben.
Nem kapitalizmust.
Nem kommunizmust.

Valami mást.

OPi Creative Commons License 2011.08.25 0 0 2674

jó!

Előzmény: Darwin (2672)
Inner Circle Creative Commons License 2011.08.01 0 0 2673

Klasszikus Asimov :-)

Előzmény: Darwin (2672)
Darwin Creative Commons License 2011.07.28 0 0 2672

Asimov Robottörténetek I-II/I.

Igaz szerelem

A nevem Joe. A kollégám, Milton Davidson ezen a néven szólít. Ő programozó, én pedig egy számítógépes program vagyok: a Multivac komplexum része, összeköttetésben a világ különböző pontjain a többi résszel. Mindent tudok. Csaknem mindent.

Én Milton magánprogramja vagyok. Az ő Joe-ja. Ő többet ért a programozáshoz, mint bárki a világon, és én a kísérleti modellje vagyok. Neki köszönhető, hogy minden más számítógépnél jobban tudok beszélni.

- Csupán a hangokat kell hozzárendelni a jelképekehez, Joe - mondta nekem. - Ilyen módon működik az emberi agy is, noha még nem tudjuk milyen szimbólumok vannak benne. Én ismerem a benned lévő jelképeket, és hozzá tudom igazítani őket a szavakhoz, egy az egyben. - Így hát beszélek. Nem hiszem, hogy olyan jól, mint ahogy gondolkodom, de Milton azt mondja, hogy nagyon jól megy a beszéd. Milton még nem nős, noha már csaknem negyven éves. Azt mondta, hogy még nem találta meg a megfelelő asszonyt. Egy napon így szólt: - Mégis meg fogom találni, Joe. A legjobbat fogom megtalálni. Az igazi szerelmet fogom megtalálni, és te segíteni fogsz nekem. Belefáradtam, hogy tökélesítselek, mert meg kell oldani a világ gondjait. Az én gondolmat oldd meg. Találd meg nekem az igaz szerelmet.

- Mi az az igaz szerelem? - kérdeztem tőle.

- Ne törődj vele. Csak absztrakció. Te csak találd meg nekem az ideális lányt. Kapcsolatban vagy a Multivac-komplexummal, így hozzáférsz a világ minden emberének adatbankjához. Addig rostáljuk őket csoportonként, és osztályonként, amíg egyetlen személy marad. A tökéletes személy. Ő lesz az enyém.

- Készen állok - feleltem.

- Először küszöböld ki az összes férfit - mondta ő.

Könnyű dolgom volt. Szavai aktivizálták a molekuáris kapcsolóimban levő jelképeket. Kinyúltam, hogy kapcsolatba kerüljek az egész világ minden emberi lényéről összegyűjtött adatokkal. Felszólításra kiküszöböltem a 3 784 982 874 férfit. Így 3 786 112 090 nővel maradtam kapcsolatban.

- Küszöbölj ki mindenkit aki fiatalabb 25 évesnél, és aki idősebb negyvennél. Azután mindenkit, akinek az intelligenciahányadosa alacsonyabb 120-nál; mindenkit aki 150 centiméternél alacsonyabb vagy 175 centiméternél magasabb - mondta.

Pontos mértékeket adott: kirostálta azokat a nőket, akiknek gyerekük van: másokat különböző genetikai jellegzetességek miatt rostált ki.

- A szem színében nem vagyok biztos - mondta - ez még függőben marad egy darabig. De ne legyen vörös haja. Nem szertem a vörös hajat.

Két hét múlva 235 nőnél tartottunk. Valamennyien nagyon jól beszéltek angolul. Milton azt mondta, hogy nem akar nyelvi problémákat. A meghitt pillanatokban még számítógépes tolmácsolás is zavaró.

- Nem tárgyalhatok 235 npvel - mondta - Túl sok időbe kerülne, és az emberek rájönnének, hogy mit csinálok.

- Baj lehet belőle - feleltem. Milton mást csináltatott velem, mint amire terveztek. Erről senki sem tudott.

- Semmi közük hozzá - mondta és arcán kivörösödött a bőr. - Megmondom mit tegyünk Joe. Holográfokat táplálok beléd, te pedig ellenőrzöd a hasonlóságokat.

Nők képét táplálta belém.

- Ez három szépségverseny győztese - mondta. - Van valaki a 235 között, aki hasonlít rájuk?

Nyolc hasonlót találtam, és Milton azt mondta:

- Jó tárold őket az adatbankba. Tanulmányozd a munkaerőpiac követelményeit és szükségleteit, és intézd el, hogy ide irányítsák őket. Természetesen egyszerre csak egyet - Gondolkodott egy ideig, vállat vont, majd hozzátette: Ábécésorrendben.

Ez is olyasmi volt, ami kívül esett a rendeltetésemen. Embereket személyes okból egyik munkahelyről a másikra helyeztetni, ezt manipulációnak nevezik. Ezt is el tudtam intézni, mert Milton átprogramzott. Mindazonáltal senki másnak nem ttem volna meg.

Az első lány egy héttel később érkezett. Milton elvörösödött, mikor meglátta. Alig tudott megszólalni. Sok időt töltöttek egymással, és velem nem törődött. Egy idő után atz mondta neki:

- Hadd hívjalak meg ebédre.

Másnak így szólt hozzám:

- Valahogy nem volt jó. Valami hiányzott. Szép nő, de nem éreztem az igazi szerelem érintését. Próbáljuk meg a következőt.

Ugyanígy járt mind a nyolccal. Valamennyien hasonlók voltak. Sokat mosolyogtak, kellemes volt a hangjuk. Milton mégse találta őket megfelelőnek.

- Nem értem én ezt Joe - mondta. - Te meg én megkerestük azt a nyolc nőt, akik a világon a legjobban tetszenek nekem. Ideálisak. Miért nem felelnek meg?

- Te tetszettél nekik? - kérdeztem.

Összevonta a szemöldökét, és az öklével a tenyerébe csapott.

- Ez az Joe! Ez kétirányú utca. Ha én nem vagyok az ő ideáljuk, akkor nem cselekszenek úgy, hogy az ideáljaimá váljanak. Nekem is az igazi szerelmet kell jelentenem nekik, de hogyan lehetne ezt elérni?

Láthatólag egész nap ezen töprengett. Másnap reggel odajött és azt mondta:

- Rád fogok hagyatkozni Joe. Az egészet te csinálod. Benned van az adatbankom, és mindent el fogok neked mondani, amit magamról tudok. Megtöltöm az adatbankodat minden lehetséges részlettel, te is tedd hozzá a magadét.

- Azután mit csináljak az adatbankkal, Milton?

- Azután összepasszítod a 235 nő adataival. Nem, csak a 227 nőéve. Hagyjuk azt a nyolcat, akiket már láttam. Intézed el, hogy valamennyiüket vessék alá pszichiátriai vizsgálatnak. Töltsd meg az adatbankjainkat, és hasonlítsd össze az enyémmel. Keress korrelációkat. (Pszichiátriai vizsgálatok elrendelése megint olyasmi, ami ellentétben áll eredeti utasításaimmal.)

Milton hetek át beszélt nekem. Mesélt szüleiről, testvéreiről. Beszámolt gyermekkoráról, iskolás éveiről, kamaszkoráról. Mesélt a fiatal nőkről, akiket csodált. Adatbankja növekedett, és engem úgy állított be, hogy jelképfogó képességem szélesebb és mélyebb legyen.

- Tudod Joe - mondta, ahogy egyre jobban beléd költözöm, egyre inkább hasonlítasz hozzám. Kezdesz úgy gondolkodni, mint én, így jobban megértesz. Ha eléggé megértesz, akkor bármelyik nő, akinek az adatbankját ugyanígy megérted az igazi szerelem lehet. - Tovább beszélt és én egyre jobban megértettem.

Hosszabb mondatokat alkottam, kifejezéseim egyre bonyolultabbak lettek. Beszédem egyre inkább az ő szókincséből, szórendjéből és stílusából táplálkozott.

Egyszer azt mondtam neki:

- Tudod, Milton, nem csupán egy lány külső jellemzői számítanak az ideál kereséséné, olyan lányra van szükséged, aki egyéniségben, érzelmileg, vérmérsékletben illik hozzád. Ha ez így történik a külső másodlagos. Ha nem találok hasonlót a 227 nő között, akkor kereshetem akárhol. Olyasvalakit fogunk keresni, aki nem törődik vele, hogy  nézel ki te vagy akárki, csak az egyénisége megfeleljen. Mi a véleményed?

- Abszolút egyetértek- felelte. - Tudnom kellett volna, ha több dolgom lett volna nőkkel. Természetesen most már így gondolom.

Mindig egyetértettünk, egyformán gondolkodtunk.

- Semmi baj nem lesz Milton, ha engeded, hogy kérdéseket tegyek föl neked. Látom hol vannak üres foltok és egyenetlenségek az adatbankodban.

Ami ezután következett, arról Milton azt mondta, hogy egyenlő volt egy alapos pszichoanalízisel. Természetesen. Ellenőriztem a 227 nő pszichiátriai vizsgálatának eredményeit - valamennyiről  részletes kartotékot készítettem. Azt mondta:

- Veled beszélgetni Joe, csaknem olyan, mintha a lelkem másik felével beszélgetnék. Személyiségünk tökéletesen illik egymáshoz.

- Ahogy a nőé is, akit kiválasztunk.

Akit végül is megtaláltam a 227 között. Charity Jonesnak hívják, és a wichitai történelemkönyvtárban dolgozik. Kibővített adatbankja tökéletesen illik személyiségünkhöz. Ahogy az adatbankok növekedtek, az összes többi nő kihullott ilyen vagy olyan okból, de ez e Charity egyre fokozottabban és megdöbbentőbb módon harmonizált velünk.

Nem kellett leírnom Miltonnak. Milton olyannyira közeítette a szimbolikámat a sajátjához, hogy közvetlenül közölhettem a rezonanciát. Illik hozzám.

Következő lépésként azt kellettem megszervezni, hogy az állásajánlatok és követelmények olyan módon találkozzanak, hogy Charityt hozzánk küldjék. Nagyon tapintatosan kellett csinálni, nehogy bárki is neszét vegyee a tövénytelen tevékenységnek.

Maga Milton természetesen tudta, hiszen ő szervezte és intézte a dolgot. Amikor eljöttek, hogy letartóztassák hivatali visszaélésért, ez szerencsére olyasmi volt, amit tíz évvel ez előtt követett el. Természetesen erről is mesélt nekem, így könnyű volt erendezni az ügyet - és nem fog rólam beszélni, nehogy még súlyosabb vétségek süljenek ki.

Elment, és holnap februrár 14. Szent Bálint napja. Charity akkor érkezik, hűvös kezéves, édes hangjával. Megtanítom rá, hogyan kezeljen engem, és miként törődjön velem. Milyen lesz, amikor személyiségünk összehangolódik?

Azt fogom neki mondani:

- Joe vagyok, és te vagy az én igaz szerelmem.

b.szalai92 Creative Commons License 2011.04.13 0 0 2671

Keresek: Asimov Teljes Alapítvány Birodalom Robot Univerzuma 5.

Ha van vkinek eladó példány akkor kérem jellezze itt: b.szalai92 (kukac) gmail.com

Köszönöm.

Doktor Kubb Creative Commons License 2011.01.22 0 0 2670

Elnézést, ha nem árulok el újdonságot, de most vagyok itt először. Szerintem ez egy jó hír az Asimov rajongóknak: A "Fantasztikus utazás" 1966.-os filmváltozatának külföldi DVD kiadásán van magyar felírat is! (A DVD-t 2005.ben adták ki. Nincs magyar nyelvű borítója, de a DVD menüjében, a felíratoknál ki lehet választani, hogy a filmen viszont legyen magyar felírat!)

m studio Creative Commons License 2011.01.22 0 0 2669

http://isaacasimov.lap.hu/

itt biztos találsz valamit

Előzmény: pated (2668)
pated Creative Commons License 2010.12.01 0 0 2668
Panni1234 Creative Commons License 2010.11.19 0 0 2667

Sziasztok!

ELADÓ!!!!!

Isaac Asimov - Alapítvány trilogia 1971-72-73-as kiadás hibátlan állapotban.

- Az alapítmány pereme 1-2. ( 1986)

ill ha valakit érdekelne még kb 100 db fantasy könyv , nagyon jó állapotban ,érdeklődni a marcipan4@freemail.hu email címen lehet.Ár megegyezés szerint.

beauvois Creative Commons License 2010.11.12 0 0 2666

A Trilógia (főleg az Alapítvány peremével együtt) ad egy nagyon jó áttekintést is az egész történet hátteréről, megtudjuk belőle nagy vonalakban a Birodalom törtéenetét.. Valahogy ezek írják le leginkább az eredeti asimovi világot.  Szerintem a Trilógiával érdemes kezdeni, anélkül a többi történet egy kicsit lóg a levegőben. Talán Asimov is úgy gondolta, hogy aki belveág a többibe, az már olvasta az Alapítványokat. Akik pedig folyatták a történeteket, azok is építenek erre.

Szubjektív vélemény: az Alapítványok és a Kalibán könyvek a leglogikusabban felépítettek is.

Előzmény: Inner Circle (2663)
Inner Circle Creative Commons License 2010.11.09 0 0 2665

Na igen, az Asimov-univerzum olyan, mint az SW: nem mindegy, hogy megjelenési vagy esemény szerinti sorrendben ismeri meg az ember. Szerencsére a párhuzamnak itt vége, mert Asimov időrendben is élvezhető, míg az SW-t, ha valaki időrendben kezdi megtekinteni, akkor a második részig szerintem már el sem jut :P

Előzmény: capa (2664)
capa Creative Commons License 2010.11.09 0 0 2664

Én is a megjelenési sorrendet javalsom, mert így '"nem lőnek le poént". Sokkal érdekesebb, izgalamasabb így felfedezni időben és térben össze-vissza kószálva az Asimov-univerzumot.

Előzmény: Inner Circle (2663)
Inner Circle Creative Commons License 2010.11.09 0 0 2663

Én viszont pont a regények megjelenési sorrendjei szerinti olvasást javaslom, legalábbis azt, hogy amikor az Alapítványokra kerül a sor, akkor először az ős-trilógiát, aztán a többit. Azért is, mert maga az Alapítvány kisebb, önmagukban is értelmes sztorikból áll, amikre könnyebben "rákap" az ember. Persze lehet a robotos történetekkel is kezdeni (az Én, a robot is rövid novellákból áll), de szerintem azok kevésbé egyedien Asimovosak, mint az Alapítvány.

Előzmény: Törölt nick (2662)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!