Keresés

Részletes keresés

Hepci Creative Commons License 2019.11.23 0 1 71603

SAP = Somlói Aranysegg Pince

:DD

Előzmény: BZoltan (71602)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.23 0 1 71602

Hiteles, aláírt, archív papírunk van róla. Ahogy kapcsolatban vagyunk a pannonhalmiakkal. Annyira, hogy a bakonybéli monostor kávézójában mérik is a borainkat. Idén nyáron is jártak nálunk a pannonhalmiak és sokat segítettek a pince történetének a feltárásában, mert nekik megvan egy csomó archív dokumentum. A Somlón három apátsági pince volt. A celli, zirci és a panonnhalmiaké volt a mienk. A másik kettő már nem üzemel, az egyik ráadásul romos is már.

 

Miért, mit gondoltál? :) Azt, hogy kamuból találtam ki egy ilyen halmozott mellékneves nevet? Lehetnénk Arany Holló, vagy valami más szabvány nevű pince :)

Előzmény: kifli (71601)
kifli Creative Commons License 2019.11.23 0 0 71601

ti mennyire vagytok apátsági pince?

Előzmény: BZoltan (71600)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.23 0 0 71600

Megnéztem: https://elelmiszerlanc.kormany.hu/download/5/35/b1000/2-33.pdf

 

Nincs ott. A "méz" szóra nekem triggerem van. Méz néven is elképesztő mennyiségben adnak el pancsolt taknyolmányt és ipari szemetet. Ebből a szempontból a borrak rokonságban van a méz.

 

De jó fejek a Vylyan pincénél. Szemmel láthatólag vastagon szarnak bele az eredetvédelmi kérdésekbe.

Előzmény: barkócza (71597)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.23 0 1 71599

Más dolog bloggolni, más dolog újságot írni és más dolog egy védett kifejezést marketing előnyért címkén használni.

Előzmény: altimus (71598)
altimus Creative Commons License 2019.11.23 0 0 71598

A google tobbezer talalatot ad a mustméz-re. Ami persze nem jelenti azt, hogy a megnevezessel minden rendben van. Talan az menti meg, hogy egy szoba irjak es nem must méz-kent.

 

https://turkinfo.hu/gasztro/erdekessegek/pekmez-vagy-ahogy-nalunk-ismeretes-mustmez/

 

van recept is a neten, azt hiszem meg is fogom probalni elkesziteni. A lentebb emlitett pekmeg, peszmeg szavakat megcsak nem is hallottam soha, de a net ezeket is ismeri persze.

 

mautner zsofi mar tobb mint 10 eve kozolt receptet: http://chiliesvanilia.blogspot.com/2008/09/peszmeg-pekmez-saba-azaz-mustmz.html

 

 

barkócza Creative Commons License 2019.11.23 0 0 71597

Azért biztos, ami biztos, meg kellene nézni, hogy nem tartalmaz-e az élelmiszerkönyv "mustméz" meghatározást is valahol a szőlőlekvárok táján.

Előzmény: van_Persil (71596)
van_Persil Creative Commons License 2019.11.23 0 1 71596

A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/110 sz előírás 2. § 1. pontja vilgosan kimondja: “A méz megnevezést csak az I. melléklet 1. pontjában meghatározott termékekre szabad alkalmazni

és kizárólag ezzel a megnevezéssel kerülhetnek forgalomba. […]

I. sz. melléklet: 1. A méz az Apis mellifera méhek által a növényi nektárból vagy élő növényi részek nedvéből, illetve növényi nedveket szívó rovarok által az élő növényi részek kiválasztott anyagából gyűjtött természetes édes anyag, amelyet a méhek begyűjtenek, saját anyagaik hozzáadásával átalakítanak, raktá- roznak, dehidrálnak, és lépekben érlelnek. etc.”

Szőlőből, méhek nélkül, mesterséges sűrítéssel nem állítható elő méz és nem is nevezhető méznek.

Előzmény: BZoltan (71591)
kifli Creative Commons License 2019.11.23 0 0 71595

erről szól az egész PC világ.

Előzmény: BZoltan (71594)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.23 0 0 71594

Tudom, tudom... régimódi faszfej vagyok. Nekem a krumplileves az legyen krumplileves :D

 

Csak úgy filozófikusan elmerengtem, hogy mekkora fostenger cunami jön felénk ha elkezdünk meta neveket használni a valóságra és a valódi szavakat pedig a piaci érdekek szerint átértelmezzük.

 

Az ilyen termékelnevezések nem önmagukban problémák, hanem jelzik, hogy mennyire el van tévedve a cég. Mert ne legyen illúziónk, ha ilyen apróságban kompromisszumkész egy cég akkor nagyobb témában is az lesz.

Előzmény: Hepci (71593)
Hepci Creative Commons License 2019.11.23 0 0 71593

Figyu, BZ, az ilyen nagy cégeknek általában van marketingese is.

A marketinges pedig azzal tölti az idejét, hogy különféle faszságokat találjon ki a hanyatló intellektusú fogyasztói társadalom bumburnyák egyedeinek beszopatására.

Most kettő ötlete volt, a mustméz és az aranyondó, a cég főnökasszonya az elsőt választotta.

Mi ezzel a baj?

Előzmény: BZoltan (71591)
Hepci Creative Commons License 2019.11.23 0 0 71592

Balla Géza szőlője (nálam jobban) hozzáértők szerint nem kadarka.

Előzmény: HDO (71590)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.23 0 0 71591

Tényleg minden kötődés nélkül kérlek, hogy mondjál már pár példát erre. Érdekelne.

 

A poén az az, hogy a seggarcok még maguk is leírják, hogy van ennek a mustsűrítménynek magyar neve is... nevezetesen peszmeg. De szakszerű lenne mustlekvárnak is hívni. Ahogy egyébként minden más magyar gyümölcsből főzéssel készített szirupszerű eredményt hívunk.

 

A méz egy sokkal időigényesebb, sokkal drágább és értelem szerűen sokkal értékesebb termék mint a mustlekvár. Mindenképpen marketing előnnyel jár egy értékesebb termék nevére hajazó névvel piacra jönni. Csak ez etikátlan.

 

De tudom, az ilyen piaci etikai dolgok az én becsípődésem. Amikor a Vylyan mustméznek hív egy nem méz termékét az pontosan ugyanaz a marketing trükk mint amikor a Vargabor Juhfarkúnak hív egy borházasítást.

Előzmény: loading (71589)
HDO Creative Commons License 2019.11.23 0 0 71590

Én a határainkon belül elérhető kadarkákra mondom a hahaha-t, miután kóstoltam Ballát pár évvel ezelőtt. Nem tudom melyik évjárat volt, de azóta sem tudja senki itthon megközelíteni. Sajnos.

De nem is ez volt a felvetés tárgya. :)

 

Előzmény: Hepci (71588)
loading Creative Commons License 2019.11.22 0 0 71589

A magyar nyelvben bőséggel vannak ilyenek. Ezen felesleges rugózni.

Előzmény: BZoltan (71586)
Hepci Creative Commons License 2019.11.22 0 0 71588

Lehet, hogy a kereskedő tud valamit... :(

Amit utoljára vettem Buttleréktől (grand superior (hahaha) kadarka), szinte ihatatlanul illós volt.

Előzmény: HDO (71587)
HDO Creative Commons License 2019.11.22 0 0 71587

Azért naaaa...összedobtam egy karácsonyi csomagot a borboltnál. GB Syrah Grand Superior listaáron 5.910Ft, törzsvásárlói kedvezménnyel 5.500-ért vittem a kasszához. Csak kíváncsiságból felmentem Buttlerék oldalára. Potom 8.900Ft náluk, első kézből...ekkora különbséggel én még nem találkoztam. Az, hogy az ilyen-olyan törzsvásárlói kedvezmények miatt valamennyivel a pincészet árai alatt tudok vásárolni, az oké. Na de hogy egy kereskedői listaár és a pinyó árazása között ~30%-os különbség legyen, ez nekem megdöbbentő. 

BZoltan Creative Commons License 2019.11.22 0 1 71586

Na akkor mára a Vylyan is kiérdemi a büdös gyökér címet: https://www.vylyan.hu/termek/vylyan-mustmez/

 

Miért nem tudják, hogy nem hívjuk méznek azt ami nem az?

Előzmény: loading (71585)
loading Creative Commons License 2019.11.22 0 0 71585

Ma Black Friday akció a Vylyan-nél. Elég kellemes kedvezmények.

Hepci Creative Commons License 2019.11.22 0 0 71584

Úgy tűnik, ez 1 ilyen ország.

A Borkai-videóból látható, miféle az "elit": önfeledten húzogatja a farkát, miközben a haverja/üzlettársa zokniban tol hátulról egy - az Auditól kizsarolt pénzből vásárolt - alsó középkategóriás kurvinyeket.

 

Pár napja Schiffer Miklós öltözködési guruval és stílustanácsadóval utaztam egy liftben egy kisebb budai bevásárlóközpontban. Én a "kukázó light" stílus híve vagyok, volt rajtam kb. 4500 Ft értékű ruha. A Schifferen meg úgy 450-500000 forintnyi, olasz dizájner márkákból. Aránylag normális arcnak tűnik egyébként, a miniplázában bedőlt éttermekről beszélgettek a haverjával. A mélygarázsban milyen autóba is szállt? Hát, nem Aston Martinba, nem is egy Porsche kabrióba, hanem egy fullextrás BMW X5-be. Ami ugyebár a tahómobilok ikonikus példánya, kvázi a "faszfejekdrágadömpere" kategória alapítója.

Van még valami kérdés, hogy kik/mik vagyunk?

Előzmény: BZoltan (71583)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.22 0 0 71583

A szakmai kompetencia és a technológia pontosan olyan áruk mint minden más: megvehetőek és/vagy fejleszthetőek. Mindkét lehetőség pénzbe kerül. Magyarországon az ágazatban lenne is tőke erre, de a tulajdonosok nagy része ostoba seggfej akik előbb építenek pincepalotát meg velneszhotelt és fájndájning éttermet minthogy elkezdenének iskoláztatni tehetséges fiatalokat és megbecsülnék a munkásaikat.

Előzmény: bajnár (71582)
bajnár Creative Commons License 2019.11.21 0 1 71582

Tegnap velem is megkóstoltatták (mondjuk ez a Flat Lake nem tiszta zweigelt, van benne frankos és szentlőrinc is). Egyáltalán nem savanyú, nullára koptatták az almasavat, valószínűleg speckó starterkultúrával, koinokulációval, mert vajas, diacetiles aromákat nem termelt, csak tejes, tejszínes érzetet keltett. Vékonyabb, kevés tanninú (ezen is faraghattak, kozmetikázhattak), kicsit visszafogottabb, de tiszta primer jegyekkel, teljesen korrekt technobor. Ha már sógorozunk, nyugatozunk, ezeket kellene első körben megtanulni, nem rögtön a Himaláját megcélozni az összes közbeeső lépcsőfok kihagyásával.

Előzmény: loading (71580)
Hepci Creative Commons License 2019.11.21 0 1 71581

Planina Kékfrankos 2017

Mohácsi kékfrankos, Jóskabácsi tippje alapján rendeltem belőle egy kartonnal.

Nagyjából ugyanazt leírhatnám róla, mint a Kislaki 2017-esről (70947): közepesen koncentrált, nagyon gyümölcsös és nagyon jó vétel. A Légli G.-kékfrankos kissé érettebbnek hat a koránál, a Planinának élénkebbek-frissítőbbek a savai - ez utóbbi talán közelebb áll ahhoz az ideálhoz, amilyennek egy kékfrankost elképzelek.

6 pont és 2000 Ft (pincétől)

loading Creative Commons License 2019.11.20 0 0 71580

Ebben a vitafolyamban Hepcivel értek egyet, ez a bor teljesen rendben van. De az asszony szerint ez azért valahogy savanyú. (De a tényleg savanyú Balga Bikavér'16 az meg bejön neki?! - én pedig nem ezt ajánlom, bár én vettem, de nem jó)

Előzmény: Hepci (71528)
loading Creative Commons License 2019.11.20 0 0 71579

Feleségem nagy moldáv bor rajongó (pl. Cricova). A szükséges borokat Lengyelországból szerezzük be, mert ott szinte bárhol kaphatóak. A középkategória és feljebb mondjuk már kevesebb helyen.

Előzmény: altimus (71578)
altimus Creative Commons License 2019.11.20 0 0 71578

> nálunk mekkora az igény a román vagy moldvai, esetleg ukrán borokra???

 

megfelelo minosegu es ar ertekaranyu borokra biztosan van igeny.

a fogyasztoi bizonytalansag a fentebb felsorolt borok, regiok, iranyaba magatol ertetodo. ugyanugy, mint ahogy minden mas eloitelet is. az eloitelet fontos resze az emberi gondolkodasnak.

Előzmény: kifli (71575)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.20 0 0 71577

Ercsey Dani az aki ebben a témában a legkompetensebb. Ő sokat járja a régió borvidékeit, sokat és jól ír róluk a szaksajtóban. Ebből én arra következtetek, hogy van piaca ezeknek a borvidékeknek.

Előzmény: kifli (71575)
Hepci Creative Commons License 2019.11.20 0 0 71576

Románra aránylag nagy, bár ez valószínűleg nem független az ottani magyaroktól - a Recas borait egyre több étteremben látom és Balla Géza is megjelent már szupermarketekben is.

Előzmény: kifli (71575)
kifli Creative Commons License 2019.11.20 0 0 71575

nálunk mekkora az igény a román vagy moldvai, esetleg ukrán borokra???

Előzmény: BZoltan (71573)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.11.20 0 0 71574

"Amikor én húsvéti sonkát árultam az újpesti piacon akkor felpakoltam a műanyag ládákat és a valójában gyönyörű árukat felakasztottam ra, hogy jól mutasson. Tömegek csodálták és vitték mint a cukrot."

 

Tehát kimentél a piacra és csináltál egy kiállítást a sonkádnak!

Ugyanarról beszélünk ám.

De ha te nagyban tartod a sertéseket és sok piacra szeretnél eljutni, akkor jól jönne némi segítség ehez, nem?

És ha az állam érdeke is a sertés export, akkor ha segít neked eljutni a külföldi piacokra, az mindkettőtöknek jó, nem?

Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (71569)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!