Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2003.06.12 0 0 2277
a fáma szerint kényszerintézkedést is alkalmaztak vele szemben (bilincs) :) ez is igaz?
Előzmény: Holdkő (2276)
Holdkő Creative Commons License 2003.06.12 0 0 2276
Akkor voltam negyedikes, és igaz... Nem tudom, ott van-e még. De talán a hallgatózó "fiatalok" tudják...
Előzmény: chimie (2275)
chimie Creative Commons License 2003.06.12 0 0 2275
..én a Mohairól azt hallottam, hogy még bombariadó alatt sem volt hajlandó félbeszakítani óráját, így aztán... rendőri beavatkozásra volt szükség :-)
vajon most is Trefortban tanít?
Előzmény: Holdkő (2272)
Holdkő Creative Commons License 2003.06.12 0 0 2274
Blueye, láthatod, hogy bár csúnya vita folyt, Pali bácsit mindenki szereti kivétel nélkül. Ő egy fogalom az oktatásban és az iskola életében, mert mindannyiunk életére valamilyen formában hatott. Az emberség, a szeretet, ami a szemében csillog, amikor diákokkal beszél egyszerűen utánozhatatlan! Mindig is irigyeltem a b-seket, amiért körülállhatták és ismerte őket egytől-egyig...

Szóval blueye ne szomorkodj! Inkább írj valami jó kis anekdotát, ami feldobja ezt a topicot.

Én mégegy dologra emlékszem, de azt nem akarom még ellőni, mert akkor egy időre kifogyok a szuszból... ;o))))

Előzmény: blueye (2273)
blueye Creative Commons License 2003.06.12 0 0 2273
Nagyon szomorú vagyok a mostanában itt a topic-ban kialakult légkör miatt. :o(

Pali bácsit pedig tisztelettel emlegessétek, ő egyébként is tudtommal most nagyon beteg.

Holdkő Creative Commons License 2003.06.12 0 0 2272
Sejtettük, hogy a csőcselékhez tartoztál... De hogy még be is mered vallani magadról!! Az ilyenek, mint te, vitték abba a posványba a Trefortot!!! ;o)))))

Kifejezetten szórakoztató ez a stílus, bár biztos csak azért élvezem ennyire, mert az újdonság erejével hat. Egy idő után megunjuk.

Viszont szilárd a b-sek ofője volt, és a másodikban a pulcsijára került kosz még ballagáskor is ott volt... ;o))))

Mohai tanította a bátyámat, és amikor negyedikesek voltak, a haverjai elhitették vele (hát igen, benyalatták!), hogy Mohai Péter otthon egy latin szerető. (az információ bizonyosságaként az egyik barát mamájára, a tanári kar tagjára hivatkoztak, aki ugyebár évek óta ismeri a tanár urat...) Van egy argentín barátnője, aki csak Pedro-nak hívja... ;o)))))) A bátyám egy kerek hétig minden matek órán azon gondolkozott, hogyan lehetséges, hogy ez a konszolidált, érzelemmentes ember így megváltozik odahaza...

Előzmény: Ságváriba Jártam (2271)
Ságváriba Jártam Creative Commons License 2003.06.12 0 0 2271
Ez a sleim tényleg jó :-). Én ugyan tényleg majdnem pont az Aranykorban :-) jártam a Ságváriba, de a csőcselékhez tartoztam. Ráadásul Szilárd Gábor tanított matekra, akiről ugyebár itt már megtudtunk egy-két negatívumot HT-től. Érdekes kettős mérce ez persze, hogy Szilárdot lehet szidni (és annak idején bepanaszolni, majd ezzel dicsekedni), másról viszont nem szabad megírni, hogy milyen nagy embernek tartja valaki, aki annak idején inkorrektül viselkedett vele. Szerintem dobjuk be, hogy Szilárd zsidó, és kezdjünk kiabálni, hogy ebből következően Hacsek antiszemita! Persze, az ilyen nagy embereknek sok mindent meg kell bocsátanunk. Einsteinről is azt mondják, hogy magánemberként egy kibírhatatlan fráter volt, és hát persze hol van ő Hacsekhez képest, akinek még Mérő László is csak "Laci".
Előzmény: Holdkő (2270)
Holdkő Creative Commons License 2003.06.12 0 0 2270
Nem akartalak szívatni, még ha úgy hangzott is. Csak ugrattalak.

Engem anonim tanár tanított (na jó, nem anonim, de nem is nagy név: Szabó Gábor), gondoltam, neked, a Nagy Trefort Hőskorában odajártnak, még nagyobb esélyed volt ismert, a ranglistán való helyezést növelő, tanárnál tanulni. Tudod, én már a sleimhez tartozom ;o))))))) )))))) ))))))))))) (nem tudom abbahagyni a nevetést, annyira tetszik ez a sleim dolog.... :o))))))))))))))) )

Előzmény: Ságváriba Jártam (2269)
Ságváriba Jártam Creative Commons License 2003.06.12 0 0 2269
Rendben, álljunk át az én szivatásomra, még mindig jobb téma, mint az eddig futó. :-)
Előzmény: Holdkő (2268)
Holdkő Creative Commons License 2003.06.12 0 0 2268
Micsoda logika! Ki is volt a matek tanárod? ;o))))
Előzmény: Ságváriba Jártam (2267)
Ságváriba Jártam Creative Commons License 2003.06.12 0 0 2267
Látod, ezt a nemet kikövetkeztettem, és ennek megfelelően válaszoltam. Úgy tűnik, te nem tudsz nemet mondani :-)): (Erre gondoltál Freud kapcsán?)
Előzmény: Holdkő (2266)
Holdkő Creative Commons License 2003.06.12 0 0 2266
...hogy NEM elég pontosan... Ma már másodszor hagyom ki a nemet a hozzászólásomból... vajon Freud apó erre mit mondana? ;o)))

És valóban nem ez volt a hozzászólás célja, de a végére ez a gondolat is megfogalmazódott. Te legalább megerősítetted... ;o))))))

Előzmény: Holdkő (2264)
Ságváriba Jártam Creative Commons License 2003.06.12 0 0 2265
Vagy én nem értettem meg jól... :-) Nem ezt éreztem a hozzászólásod központi részének, úgyhogy bocs, ha még egyszer ugyanazt rágtam meg!
Előzmény: Holdkő (2264)
Holdkő Creative Commons License 2003.06.12 0 0 2264
Pont erre gondoltam, de lehet, hogy elég pontosan fogalmaztam meg...
Előzmény: Ságváriba Jártam (2263)
Ságváriba Jártam Creative Commons License 2003.06.12 0 0 2263
Nem érdemes érveket írni, mert úgyis azt írja vissza, hogy ilyeneket nem talált a szövegben.

Máthé Pali bácsi pedig egészen biztosan nem fog igazságot tenni: van annyira jó tanár, hogy ne akarja megbántani állásfoglalásával egyik felet sem egy ilyen elfajult vitában.

A szomorú az egészben az, hogy Hacsek egy nagyon fontos erkölcsi állásfoglalást diszkreditál módszerével. Az antiszemitizmust iderángatni nagyon durva csúsztatás volt, és még rosszabb, hogy ennyire görcsösen kapaszkodik bele, amikor pedig az egésznek abszolút semmi köze nem volt hozzá, hiába próbálja meg a hajánál fogva iderángatni. Félő, hogy ha valaki ezt az erőltetett gondolatmenetet olvassa Hacsektől, azt mondja majd, hogy ha ilyenek az antiszemitizmus ellen küzdők, akkor mégis lehet valami igaza a másik oldalnak - persze nincs igaza, de akkor is fájdalmas. Talán már írtam korábban, de illik ide: majdnem ugyanolyan súlyos vétek valakit alaptalanul antiszemitizmussal vádolni, mint valójában annak is lenni.

Előzmény: Holdkő (2262)
Holdkő Creative Commons License 2003.06.12 0 0 2262
Na jó, én is lezárlak, de van pár hatalmas tévedésed, és nem bírom megállni, hogy a történelmietlen részeket kijavítsam - Varga Ákos tanítása alapján. ;o)))

Ad 1. Nem tudom, hogyan kapcsolódik az antiszemitizmushoz (de ne is válaszolj), de a szemet szemért elv nem az Ószövetségből, hanem sokkal régebbről ered. Először Hammurapi törvényiben található meg.

Ad 2. Amit Jézus mond, nem CSAK a zsidókról, hanem minden olyan emberről szól, aki nem tért meg és nem követte. És csupán a megbocsátást/megbékélést fejezi ki - amit neked sem ártana végre elsajátítanod.

Ad 3. Sajnos a keresztények NAGY része valóban nem érez hálát. De hálát nem lehet kicsikarni senkiből. Még a szívességért cserébe sem. Ez az emberi természetből fakad.

Ad 4. Nem akarlak kiábrándítani, de az antiszemitizmus nem a 20. században kezdődött Magyarországon. Az első numerus clausust az Aranybulla tartalmazta 1222-ben. Ha jól emlékszem, zsidóknak nem lehetett ingatlana.

Így már még inkább megalapozott, hogy a zsidó üldözési mániád jobban előtörjön. És megjegyzem az ilyen szövegek váltják ki az antiszemitizmust az emberekből... és azt is, hogy ne kommunikáljanak veled, mert ez az egyetlen témád. Persze lehet, hogy ez téged még inkább felhergel, mert nem tudod kibeszélni. Keressünk pszichológust, hogy egy finom bőrfotelben hátradőlve elmesélhesd, mi bánt? ;o)))

Most, hogy tájékoztattalak, hogy az antiszemitizmus milyen tragikusan mélyen gyökerezik a társadalomban, én is elköszönök tőled. Remélem, az "Antiszemiták a magyarok/emberek!" topicban jó hasznát veszed majd... ;o)))

Szia

Ja, és ha Máthé Pali bácsi olvasta ezt a vitát: Tanár úr, igazán nem szeretném állásfoglalásra késztetni, de nagyon érdekelne minket az Ön véleménye is! Tessék hozzászólni! És tessék mesélni, hogy hogy tetszik lenni!

Üdv mindenkinek!

Előzmény: Hacsek (2259)
Hacsek Creative Commons License 2003.06.12 0 0 2261
"Az már mindenki számára nyilvánvaló ugyanis, hogy itt messze nem érvekről vagy érdemi vitáról van szó."
Hanem miről? Részemről erről van szó. Érvekről.
Más kérdés, hogy ellenérv, cáfolat csak annyi hangzott el, hogy malacgazda dédapja rendes ember volt.

Na jó, lépjünk tovább...

Előzmény: Ságváriba Jártam (2260)
Ságváriba Jártam Creative Commons License 2003.06.12 0 0 2260
Nem kellene neki válaszolni, akkor talán abbahagyja. Persze, akkor majd talál mást, hogy ő kerüljön a középpontba megint, de akkor majd megint nem kell válaszolni. Az már mindenki számára nyilvánvaló ugyanis, hogy itt messze nem érvekről vagy érdemi vitáról van szó.

Hátha így gyorsabban lezárhatjuk ezt a marhaságot: malacgazda bunkó, antiszemita, valamint egyszemélyben csőcselék is (szerintem az orrát is túrja); Hacsek okos, toleráns és szépen beszél (és még szebben ír); aki nem ért vele egyet, az nem való az Operabálba, és lehet, hogy a halat is késsel eszi, bár ezt kár volt felhozni, mert erre Hacsek beírja, hogy van ám halkés is. Továbbá Fáy Miklós dögöljön meg, amiért támogatta a numerus clausust. Kihagytam valamit? Ja, igen, IQ-negatív. Ez tetszőlegesen alkalmazható, mindenki vegyen belőle, ahogy jónak látja. Valamint Szilárd nem ismerte fel Hacsekben a zsenit. Immáron harmadszor. Most már talán szólni kéne neki ezügyben. Mellesleg megbízható információk szerint Hacsek szarni is illatosat szokott. Sajnos, már nem jár a Trefortba, és ezért az iskola lecsúszott a táblázaton.

Előzmény: Törölt nick (2258)
Hacsek Creative Commons License 2003.06.12 0 0 2259
Sajnálom, de megingathatatlan vagyok abban a hitben, hogy Pali bácsi megalázhatóságának ötlete összefüggésben volt azzal, hogy vargaákos egy tanóra keretén belül büntetlenül felállíthatta a zsidó tanulókat :))
Megpróbálom megindokolni, OK?

A csőcselék felhecceléséhez mindig elég egy-két provokátor. A csőcseléknek ugyanis az a tulajdonsága, hogy tudatlan és befolyásolható.
Én sem vagy hívő, de hadd idézzem magát Jézust, aki az ellene felheccelt zsidók (!) láttán szólt így: "Atyám, bocsáss meg nekik, hisz nem tudják, mit cselekszenek!" Így kerek a történet. Az antiszemitizmus elvi alapja ez a helyzet, mint ahogy az Ószövetségből ered a "Szemet szemért" elv is. (Meg persze a Tízparancsolat is)
Alakulhatott volna úgy is a történelem, hogy a kereszténység hálaérzetet érez a zsidók iránt, amiért lehetővé tették, hogy Jézus a kereszthalálával megváltsa őket... de nem így alakult.
A hivatalos államfilozófiává emelt antiszemitizmus nem a holocausttal kezdődött a 20. században, hanem a numerus clausussal. Hogy megkérdezték a továbbtanulni akaró fiatalokat: "Te zsidó vagy?". Ezt követték időben a koholt vádak alapján provokált pogromok, majd a hivatalos jogvesztés, és végül a kollektív halálos ítélet, a holocaust.

És vargaákos "történelemtanár" a 90-es évek Trefortjában tettleg felidézhette a numerus clausus szellemét, büntetlenül. És mi következett utána? A tudatlan csőcselék pogromja...
Akkor most az a teendőm, hogy én bocsássak meg malacgazdának? Hát nem, inkább javaslom Jézus verzióját: bocsásson meg nekik az Isten...

Előzmény: Törölt nick (2258)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.11 0 0 2258
Hacsi, ne vonj le túl messzemenő következtetéseket. Nem mintha hívő lennék, de ne ítélj, hogy ne ítéltess.... Én pl. tisztes matróna vagyok, de felelőtlen gyerekkoromban sokmindent tettem, amit ma már szegyellek, vagy amit a mai fejemmel elítélendőnek tartok.
Egy ilyen mozzanatból, meg attól, hogy kicsit razansabban köszönt be malacgazda hozzánk, nem lehet senki jellemét megítélni. Te nem tennéd, vagy nem így tennéd, nem értessz vele egyet, oszt ennyi.
Nem hinném,hogy egy laza beszövegelés miatt valakinek még a családját, sőt az egész korosztályát le kéne káderezni. Nem malacgazda viselkedését védem, csak azt lásd, hogy amit Te teszel, az se biztos, hogy jobb, mint ami ellen tiltakozol.
És én baromian sajnálom, ha ez az eddig viszonylag nyugodt topic ilyen hangnemet ölt, ahelyett, hogy arra használnánk, amire való....
Előzmény: Hacsek (2256)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.11 0 0 2257
Mint annyi más, ez totál kiesett. Tényleg, ünnepeltük egyáltalán suli szinten a Tanácsköztársaságot? Ez nem rémlik egyáltalán, pedig valszeg igen.
Előzmény: Denis (2255)
Hacsek Creative Commons License 2003.06.11 0 0 2256
Hát... vannak dolgok, amit komolyan kell venni :))
Pl. a kevés tiszteletre méltó ember ellen elkövetett, tudatlanságból elkövetett tiszteletet súlyosan kell értékelni.

Tudnék ilyesfajta példákat mondani, de nem teszem, mert azt hinnétek, hogy valóban politizálok.

Előzmény: Törölt nick (2254)
Denis Creative Commons License 2003.06.11 0 0 2255
drobek, SJ!
Pali bácsi volt az, aki egyszer beadatott velünk egy papirt, hogy ha tehetnénk, négy akkori ünnep közül (Tanácsközt, 48-as forr., Felszab., Alkotmány) melyiket ünnepelnénk hangsúlyosabban?
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.11 0 0 2254
Úristen, mint egy politikai fórum a választások előtti időkben…
Hacsi, tényleg ilyen ilyen komolyan kell ezt venni? Tényleg ennyire öregszünk, hogy egy ilyen kis expozé ilyen indulatokat kavarjon?
Fiúk, tényleg nem kéne…
Én csak annyit mesélnék el, hogy emlékeim szerint Máthé Pali bácsit mi se szerettük az elején (bár, hogy megdobálták Malacgazdáék , az azért szíven ütött), de –és most jön az, amitől ő egy PEDAGÓGUS volt (van, remélem): megérezte, és összehívott néhányunkat és megbeszélte velünk a dolgot. Kíváncsi volt a véleményünkre. Na, ez volt az a pont, amitől nekem ő a number 1. Aztán, ami betetőzte, az az, ahogy negyedikben tanította az akkor ég igen ingoványosnak számító legújabbkori történelmet….
(number 2 a Márton, és őt se bírtam az elején)
Csók, Drobek
Előzmény: Hacsek (2250)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.10 0 0 2253
jé, igazad van! tényleg ő lesz az! szia chimie! :)
Előzmény: malacgazda (2251)
chimie Creative Commons License 2003.06.10 0 0 2252
Szépen vagyunk, kiállok melletted ismeretlenül :-) te meg itt leleplezel.

Hacsek: nagy vonalakban egyet tudok érteni veled, "csak éppen" konkrétan Malacgazda esetében érzem/éreztem tulzásnak a reakciot.

Előzmény: malacgazda (2251)
malacgazda Creative Commons License 2003.06.10 0 0 2251
Chimie!
Basszuskulcs, most esett le! Ha fonetikusan mondjuk ki, akkor te vagy Agent csúcshaverja, egy másik számítógép-varázsló, mellesleg fizikafaktos, aki velem együtt járt Szabónéhoz! IRL adatokat nem adok ki, de ugyi, hogy eltaláltam?
Hacsek Creative Commons License 2003.06.10 0 0 2250
Kedves chimie!
Viszonylag ritkán fordul elő velem, hogy egy topicba utólag kapcsolódom be, de ezekben az esetekben bizony átfutom az egészet... :)) Vagy ha nem is az egészet, akkor is próbálom felvenni a helyi stílust, témát.
Talán nem érződött ki az általam írottakból, de malacgazda entrée-ját látva azért pöccentem be, mert tudatlanságában eszelős kínt és szenvedést okozhatott egy általa egyébként elismert, tisztelt embernek.
Ez nem egyszerűen bunkóság (nincs vele vitám az ilyetén önértékelése kapcsán), hanem súlyos IQ-negativitásra vall. Ami viszont már nemcsak az ő bűne-hibája, hanem - sajnos - a 90-es évekbeli Treforté is. Legalábbis a saját szubjektív megítélésem szerint.
Miből gondolom ezt? Abból, hogy néhány hete volt az évfolyamunk 20. érettségi-találkozónk. Annak idején mi is sokféle kultúrkörből, neveltségi szintről indultunk, de valahogy az érettségiig - és azóta is - mindnyájan kultúremberek lettünk, senkinek sem lóg ki a kapanyél a szájából. Érdekes, közülünk senki sem arra emlékezett most, hogyan aláztuk meg a tanárainkat... Senki sem úgy állított be a találkozóra, hogy "Vazze parasztok, meggyüttem, örűtök?"
Szóval az a helyzet, hogy a 70-80-as években érettségizettek közül nemigen kerülhetett volna ki ilyen malacgazda-féle bunkó...
(Na jó, elismerem, a 82-ben végzett Fáy Miklós, a közutálatnak örvendő színikritikus és kultúrpatkány csaknem ez a kategória...) :)))))

Ami kárt pedig az iskolának a vargaákosság okozott, azt kár vitatni... Ezt sem én állítom, hanem olyanok, akik miatta (is) menekültek el nemhogy a töritanáriból, hanem még a Trefort utca környékéről is. :((

Előzmény: chimie (2246)
Holdkő Creative Commons License 2003.06.10 0 0 2249
Az a bizonyos érettségi! Én a II. VH utáni Magyarországot húztam. Töri: Varga Ákos (MIÉP), Irodalom: Veszely Judit (SZDSZ). Azzal szórakoztak, hogy megpróbálták a saját konzervatív meg liberális véleményüket kicsikarni belőlem. Jó játék volt úgy válaszolni, hogy a kecske is jól lakjon meg a káposzta is megmaradjon...
Előzmény: malacgazda (2248)
malacgazda Creative Commons License 2003.06.10 0 0 2248
De igen, pontosan ő! Amikor először kaptam hármast a házi fogalmazásomra, akkor azt hittem, hogy csak nem tetszik neki a stílusom, és elhatároztam, hogy akkor pedig öregapám fogja megírni a házijaimat. Az öregapám különböző helyekre írogat, és írástudását elismerik. De Kontránénak elég volt a nevem a házi felett, és arra is azonnal hármast adott. Érettségin csak magyarból lett négyesem, mert írásbelin (indoklás, belejavítás, stb. nélkül) 4/4-est adott. Azután látta, hogy a többi érettségi tárgyból miket kapok, és szóbelin már nagyon kilógott a lóláb. Aranyt húztam, kb. 3 mondatot beszéltem, és akkor valósággal leintett: "Köszönöm, ötös". Pont ő, aki a felelőt majdnem átdöfte a szemével, ha a memoriterben csak egy kis hibát is ejtett! Na neee! Ez az "átrugdosás" tipikus esete volt.
Szóval jóindulatú, az nem volt. Viszont róla is írjunk valami kellemeset: a "szerenádon" összeszedtem magam, és hozzá is felmentem az osztállyal. Amikor először meglátott, akkor (negatívan) meglepődött, de utána nagyon kedves volt. És baromi finom teasütemény volt nála! Még az is lehet, hogy maga csinálta, mert olyat boltban nem láttam.
Előzmény: Törölt nick (2247)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!