Tavaly elugrottunk asszonykával Splitbe kirándulni, semmi ilyesmit nem tapasztaltam. Beültünk egy kiskocsmába az óváros fölötti parkban, mindenki hót barátságos volt. Mosolyogtak, kedvesek voltak, semmi rossz élményem nem volt. Mondjuk nem is játszom meg a nagyarcú turistát , ahogy lehet tanulom a horvátot is.
HTZ tourist list , be kell jelenteni a belépést, kilépést, még a tulajnak is, hiába nem fizetsz, akkor is megütheted a bokádat. Én még három év alatt ellenőrrel nem találkoztam, de az ördög nem alszik. Még egy opciód van, ha otthon maradsz, törvények mindenhol vannak.
semmit. odaadod a szemelyidet, mint itthon barmelyik szallason. ott talan nem szkennelik be, mint a gyagyastoni fele spionszok. evek ota ez a bevett gykorlat .hr-ben.
Itthon sem voltál még hotelben sem? Elkérik az igazolványodat, és rögzítik az adataidat mindenhol, itthon is, amikor bejelentkezel. Ha nem teszik, akkor valószínűleg adót sem fizetnek.
Magán apartmanban foglaltunk szállást bookingon keresztül. Most írt a szállásadó, hogy kormányzati előírás, hogy regisztrálnia kell minden vendég adatait, küldjem el emailben az útlevelek másolatát meg mindenki lakcímét. Na viszont mi kurvára allergiások vagyunk a személyes adatainkra és nem szeretjük megadogatni ezeket, különösen nem az interneten, különösen nem idegeneknek.
Mit lehet ilyenkor tenni? Írjam meg neki, hogy ha annyira kell, jöjjön oda személyesen és megmutatom? A kódot a kulcsos dobozhoz meg a wifi jelszót már elküldte :-D
Nagy hülyeség. Lehet, hogy egy csapat Hajduk szurkoló közé került, azok pont olyan ultranacionalisták mint az itteni B-közép. De az átlagember ugyanolyan normális ott is, mint bárhol. Legfeljebb már fásultak kissé a rengeteg turistától.
Split óvárosa nagyon festői, évszázadokon át folytatott építészeti buherálás és gányolás eredménye.
Sziasztok! Lehet, hogy nagyon hülye kérdés, de nem hagy nyugodni, ezért inkább felteszem. Idén Makarskára megyünk nyaralni és tervbe van, hogy megnézzük Splitet is. Az egyik ismerősöm azt mondta, hogy Splitben a helyi lakosok nagyon ellenségesek a magyarokkal. Nagyon meglepődtem amikor mondta, mert Isztrián többször jártunk már és nagyon barátságos volt mindenki. Gyerekkel megyünk, ezért lenne fontos, hogy mire számítsunk, mert ha igaz akkor inkább kihagyjuk.
Teljesen igazad van, de az egyetlen fix pont az a tiszta útidő. Ezért egy minimumra lehet következtetni amihez mindenki gondolja hozzá a sajátját. A másik, ami miatt lehet válaszolni egy ilyen kérdésre hogy 3 után is be fogják engedni a szállásra :)
A lényeg, hogy vasárnap csak az útviszonyok miatti akadályra kell készülni lefelé irányban. A többi GPS.
Hány emberrel megy, azok milyenek hosszú úton, mennyire nyűgös a gyerek, hányszor akarnak megállni, mennyire nyomja neki... Ezek mind tényezők, amiket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Egy Pest-Split út lehet 9 óra is és lehet 15 is!
Sziasztok. Tud valaki bérelhető autó garázst RAB szigeten a városban? És melyek azok az éttermek amik nem drágábbak a Balaton-nál? Aki tudja a választ ne tartsa magába.
Umag horvátországi viszonylatban nem egy nagy durranás. Ha klasszikus óvárost akarsz látni, akkor délen Porec, Rovinj, vagy északon Portoroz, Piran. Mi is a szlovén pályán mentünk, sima ügy, folyamatos haladás, max. Ljubljana környékén lassul le picit. Amire figyelj: a szlovén egy hetes pályadíj nem fedi le egy pl. szombattól szombatig tartó nyaralást, vagyis havit kell venned!!! Még egy gondolat a városnézésről: nem túl ismert, kevéssé látogatott a félsziget beljebb eső részén lévő Motovun és Groznjan település. Két hegycsúcsra épült városka, igazi középkori hangulattal. Én mindenkinek ajánlom, hogy látogassa meg őket.
Igy müködik Franciaországban, Spanyolországban de Horvátországban is a kapus fizetés.
Horvátországban némelyik fizetőkapunál van kezelőszemélyzet , ott ő veszi el a bilétát és mondja mennyit kell fizetned de veled szemben lesz egy kijelző és oda is ki van irva az összeg.