Fogod a leghosszabb szárú csavarhúzót. Lenyomod sok helyen a fűbe markolatig. Ha csak nagy erőfeszítés árán megy le, akkor száraz a talaj. Ha kis erőfeszítéssel megy lazán, akkor normál. Ha meg két ujjal fogva szinte beleesik a talajba, akkor túllocsolt. Locsolás előtt kell próbálni.
Lejjebb írtam hogy az, hogy MP3000 rotator meg az hogy 30 perc az csak egy tizede a dolgoknak. Mennyi vizet kap? Mennyire vannak átfedésben a fejek? Mennyire vannak átfedésben a körök? Mennyi fej van egy körön? Mekkora a terület? Amíg ezekre nem válaszolsz és úgy tűnik nem akarsz, addig amit kapsz az maximum hasrapacsi jóslás.
Tapasztalat híjján szeretném a segítségetek kérni. Úgy esett, hogy ma hajnalban kifújtam egy jó adag Gyomstopp + Bofix Garden kombinációt a fűre és permetezés közben vettem észre, hogy jócskán beindult az idei muhar szezon is. Kérdésem az lenne, hogy bár nem keverhető egymással a Puma és a többi, mennyi időt kell/érdemes várni a 2 pemetezés között, hogy mittudomén...ne gátolják egymást a szerek, ne kapjon a fű agyérgörcsöt a sok kemikáliától,... értitek :D
Előre is köszönöm minden konstuktív véleményt és tapasztalatot.
Mert a "milliméterhez" az átfedések számának nincs köze ugyebár. Még a katalógusban sem ami külön öszlopban adja meg hogy mennyi az annyi ha három egymást elérő teljes átfedéses vagy csak részátfedéses a telepítés....
Mindegy is, nagyjából ez az értékelhetetlen semmi konkrétumot nem tartalmazó válasz volt várható. Persze azt is tudjuk, hogy hiába fenyegetőzöl vele, képtelen leszel x-et tenni rám és azt sem fogod megállni, hogy ne írogass bármit az én bejegyzéseimre, a hiúságod ugyanis nem engedi meg.
Mindenesetre hívd utasításnak vagy kérésnek tökmindegy, én kértem, te szerinted utasítottalak amit te be is tartottál. Csak ez az állításod sem igaz mert az egy számon kívül csak odaírtad azt a sok mellébeszélést amit kifejezetten kértem, hogy ne tegyél. Mintha meg tudnád magyarázni az inkopetenciát.
Az ismeret ebben a kérdéskörben továbbra is nulla, a tévéshopos jóslás még megy.
Valószínűleg nem teljesen ostoba hülyék csinálták azt a rendszert.
2.
Ma nem létezik olyan fizikai összefüggés ami azt eredményezi, hogy a szivattyú TÚL NAGY ÁTFOLYÁS okán a nyomást tartja a rendszerben de a szállított mennyiséget nem tudja.
Tudod ilyenkor esik a nyomás.
De ez utóbbi annyira nem témája a kérdéskörnek, mint literben mérni egy öntözőrendszer kapacitását.
Ezt minden nálad okosabb mm-ben csinálja.
Napi/heti viszonylatban.
Szóval feldughatod ezen esetben a nyakatekert idecitált matematikai paradoxonodat.
Mondtam, egyetlen számot KÉREK és nem kisregényt, meg magyarázkodást.
Itt a táblázat.
Azt mondtad az MP rotátor fej annyira előrehaladott technikával rendelkezik, hogy mindig annyit juttat ki ami a katalógusban van. Az 5 fej a katalógus szerint 1750 litert juttat ki. (5x700/2). A szivattyú viszont csak 1500-ra képes. Tehát olyan előrehaladott a rotátor technikája, hogy majdnem 20 %-al több vizet juttat ki mint ami bekerül a csőbe. Ez aztán az űrtechnika!
Én úgy gondolom, hogy a matematikánál tárgyilagosabb nincs.
Nem tudod hány feje van, körönként és összesen. Nem tudod mivel van megtáplálva, mennyi vizet kapnak a fejek. Nem tudod van-e átfedés/milyen átfedés van a fejek/körök között. Nem tudsz semmit azon kívül, hogy a körök száma 5. Mégis megmondod a tutit. Köszönjük Emese mindig jó tudni, hogy a körünkben ilyen tehetség van.
Az egyik körön van neki 5 darab MP Rotator MP3500 feje (azaz "bézs" ahogy írta) 180 fokra állítva. Megtáplálja egy 3 bar nyomásra és 3000 liter/óra kapacitású szivattyúval ami egy teljesen általános öntözőszivattyú.
Kérlek az alábbi táblázat alapján ( amit amúgy már reggel megnéztem) mondd meg nekem hány liter vizet fognak kijuttatni a fejek fél óra alatt. És ne beszélj mellé, meg ne hadoválj ahogy szoktál hanem egyetlen egy számot kérek leírni.
És egyetlen hunter táblázat sem mondja meg hog yvalójában mivel van megtáplálva. Tehát fogalmunk sincs mennyit öntöz csak azt hogy körönként fél órát. Mivel van megtáplálva, elég a vízhozam? Van átfedés a körök között? Milyen a talaj, agyagos normál vagy homokos? Elfolyatja/párologtatja, megtartja vagy elszivárogtatja a vizet?
Még azt sem tudjuk mennyi víz jut ki egy területre, nemhogy mi történik vele.
Oké, de nem mindegy, hogy azokat a fúvókákat milyen nyomású és mennyiségű vízzel táplálod meg. Ha a szivattyúd nem tud csak 300 liter/órát akkor ha fejbe lövöd a kertészt akkor sem fog 150 liternél több kimenni fél óra alatt. Ha tud 8000 litert de csak 1 baron és a fúvókának meg 2 bar kell minimum akkor is csak a felét fogja szórni mint amire képes lenne. Ha van 3000 literes szivattyúd ami tud 3 bart és van 10 darab 400 liter/óra kapacitású fúvókád egy körön akkor is csak 1500 liter megy ki.
Szerezz 20-30 átlátszó poharat tedd le a kert különböző pontjain és egy öntözés után mérd meg hány milliméter víz van a poharakban. Ha egyenletsesn van az jó, és azt is tudod mennyi víz ment ki (milliméterben). Ha nem egyenletes akkor lehet hogy a fejek elosztásán is változtatni kell majd.
Ez nem olyan , hogy a net közepéből minden info nélkül megmondható lenne.