Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 40
Kedves SKing

kösz. Már csak azt nem tudom, mi az a JM. (Nem járok boltba. Erre van nálunk alkalmasabb személy....

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 39
Szerintem citrompótló helyett citromsavat használj, ua. hatóanyag csak krisztályos szerkezetű.
A lenti recept jónak látszik, azzal a különbséggel, hogy a cukrot csak az üvegbetöltés előtt adjuk a léhez.

Használhattok citromsav mellett egy kis aszkorbinsavat is, amit patikában lehet kapni és úgy hívják, hogy c vitamin. Így a szörpnek nemcsak izzasztó hatása lesz, hanem még vitamin dús is.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 38
Kedves rezső, természetesen kedves rezső! Elnézést a gépelési hibáért.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 37
Kedves rezsp,
A JM-be kapható, 500 szem van a dobozban és kb 80.- FT.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 36
Szerintem Bécsben...

kösz az eddigieket. Honnan veszek citrompótlót? Van még olyan? Nem csak a szocializmus terméke volt?

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 35
Ha mar a bodzanal vagyunk, nem tudja valaki, hol lehet kapni bodzapalinkat?
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 34
rezső, kedves!
Anyukám nem veszi fel a kagylót, valószínűleg a kertben van, pedig ő tudja, most is tett már el. Holnap jelentkezem a tartós recepttel.
Egyébként a rántott bodza is nagyon finom.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 33
csak sörtésztában kisütött bodzavirághoz volt szerencsém. Az elég büfé.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 32
Tudom, hogy nem teljesen a tárgyhoz tartozik, de hallott valaki a rántott bodzáról?
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 31
Nálunk nagyanyám gyártja a fentnevezett szörnyűséget,és mikor átmegyek hozzá mindig megkínál,mitöbb ad egy-két üveggel is. Pedig ha tudná,hogy kiskoromban annyit megitatott velem,hogy legalább 10 életre megutáltam.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 30
Kedves rezső,

azér vigyázni kell a technológiával. Az egyik kartácsam valamit elkonfigurált, + egy kicsit meg is feledkezett az üvegekről, és bodzalikőr lett a vége.

UI: emberpróbáló volt, de megittuk.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 29
A helyzet komlyságára való tekintettel szaktanácsot kértem. Dekóder receptje helyesnek tekinthetö, annyi különbséggel, hogy nálunk 10-12 db bodzavirág kell bele, és fontos, hogy ne legyenek teljesen elnyilva (tehát még ne szórják a virágport). Ez az egyetlen recept, amit a család ismer, a bodzabor sem más. Természetesen nem állítom, hogy a sürítmény már okvetlenül a nagyipari globalizáció képzavaros müterméke, de azért ellenörizném a forrásaimat... :-). Szerintem a szirupfözés bármely receptje modosithato lehet bodzára. Még utánanézek.

Egyébként már én is kimentem bodzát gyüjteni...

szalonna

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 28
Ne félj, rezső, ez szörp lesz (tanácskoztam családom hölgytagjaival). Felengedheted vízzel vagy szódával. Nálunk éppen most készül...

:-)

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 27
Kösz dekóder, de félek, hogy ez maga az üdítő. Ez csak néhány napig áll el.

Én olyan megoldást keresek (találkoztam már vele), ami szirupp, és akár ősszel, vagy télen is tudom inni, felengedve vízzel, vagy szódával.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 26
Az más, amiről te beszélsz, az a bodzabor. A szörp alkoholmentes (nem erjesztett!) és ilyen melegben a legjobb a szomjúság ellen.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 25
Csak most vettem észre oddaát, most már akkor nem gépelek.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 24
Kedves resző!

:-)

Hozzávalók:
7-8 szép bodzavirág
2 doboz citrompótló
2 citrom
80 deka cukor
víz
5literes üveg

A virágot szitában át kell mosni az üvegbe. Beletenni a cukrot, majd a citromot vékony szeletekben héjastól, no meg a citrompótlót. Felengedjük vízzel, tele az üveget. Felkeverjük, hogy minden szépen feloldódjon. Az üveg száját nem szabad lekötni, ezért kistányérral takarjuk le, és néhány napig állni hagyjuk. Ezután leszürjük, s üvegekbe töltjük.

Egészségedre!

;-)

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 23
A feleségem tudja, de most éppen elutazott. Osztrák recept, ott Holunerwein-nak vagy Holundersekt-nek hivják, mert pezsgö-jellegü. Ez persze lehet, hogy csak helyi-családi szóhasználat. De osszesen viz, cukor és bodzavirág kell hozzá, magátol erjed.

Üdv

szalonna

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 22
Tudom, hogy nem _direkt_ politika, de a törzsasztalba ezt írtam be, és senki nem reagált:

rezső
válasz erre | adatok | e-mail 1999-05-30 10:33:58
Nyílik a bodza előttem. Szeretem a belőle készült üdítőt, de nem tudom hogyan kell.

Leírná valaki a bodzaszörp receptjét?

kösz

Hátha itt vannak nemcsak sörivók. (azér még éjjen wágner sztrovacsek:))

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 21
Az egész virágzatot kell beáztatni, vagy le kell csipkedni a virágok
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 20
Tegnap én is szerűdtem egy szatyornyi bodzavirágot. Sajnos, akkor még ném volt itt a sok recept, de talán a sógornőm előkaparja, és akkor anyukám a hétv égére, mire ismét hazamegyek már kész is lesz vele. Talán még tudok újabb adagot szedni.
Egyébként ne feledjétek, hogy a bodzavirágból nem csak szörpöt, de teát is lehet csinálni... (ld. Te-a topic)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 19
Bocs, offtopic!

Szervusz Mulan, kedves! Rég hallottam felőled!

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 18
Patikában. De a közönséges citrompótló is abból van.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 17
Szióka
A Kultúra rovatban van az Ínyencek klubja. Eddig is írogattak bodzáról, várhatóan terjedelmesebb anyag is érkezik majd. Ja, Szimba megelőzött?
Nem bajm azért csak szóltam én is :))
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 16
"És honnan vegyek borkősavat?"

Cipőt a cipőboltból!

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 15
Kösz a recepteket. A politikában is van néhány.

Most már annyit tudok, hogy neki sem merek állni. És honnan vegyek borkősavat?

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 14
myprint féle szörp:
5 nagy virág
4 dkg borkősav
1 kg cukor
5 l befőttesüveg
befőző fólia "celofán"
befőző gumi
kistányér ami enyhén mély.
A leszedett virágokat 2 dl vízben feloldott borkősavba teszed -az oldat részére kell a kistányér ami enyhén mély :-) - majd 4-5 órán át áztatod.
A előre kimosott 5 l befőttesüvegbe 4 l vizet majd 1 kg cukrot raksz s összekevered!
Az előre beáztatott virágokat a cukroslébe ereszted, de nem kevered össze!
A befőző fóliát enyhén megvizezed az üveg bemeneti nyillására helyezed hézagmentesen majd a másik kezedben lévő befőző gumival rőgzited az üveg bemeneti nyillása alatt található külsö!!! pereme alá.
4-5 nap múlva a gezemice forrásnak indul s szerintem ilyen állapottyában a legfincsibb.
Megvárhatod míg kiforr és úgy fogyasztod, de az elég gyenge.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 13
Hali,
a kultúrában az Ínyencek Klubjában szintén van recept és sok más finpmság is.

Szimba

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 12
Mászd meg a Gellért-hegyet...
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 11
a) Nekem a nagymamám csinált annak idején bodzaitalt, nem szörpöt, ami 1-2 hét múlva szénsavasodott, majd megerjedt (?). Sejti valaki, hogy mi lehet a receptje?
b) Pesten-Budán hol nyílik bodza?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!