Szerintem citrompótló helyett citromsavat használj, ua. hatóanyag csak krisztályos szerkezetű.
A lenti recept jónak látszik, azzal a különbséggel, hogy a cukrot csak az üvegbetöltés előtt adjuk a léhez.
Használhattok citromsav mellett egy kis aszkorbinsavat is, amit patikában lehet kapni és úgy hívják, hogy c vitamin. Így a szörpnek nemcsak izzasztó hatása lesz, hanem még vitamin dús is.
rezső, kedves!
Anyukám nem veszi fel a kagylót, valószínűleg a kertben van, pedig ő tudja, most is tett már el. Holnap jelentkezem a tartós recepttel.
Egyébként a rántott bodza is nagyon finom.
Nálunk nagyanyám gyártja a fentnevezett szörnyűséget,és mikor átmegyek hozzá mindig megkínál,mitöbb ad egy-két üveggel is. Pedig ha tudná,hogy kiskoromban annyit megitatott velem,hogy legalább 10 életre megutáltam.
azér vigyázni kell a technológiával. Az egyik kartácsam valamit elkonfigurált, + egy kicsit meg is feledkezett az üvegekről, és bodzalikőr lett a vége.
A helyzet komlyságára való tekintettel szaktanácsot kértem. Dekóder receptje helyesnek tekinthetö, annyi különbséggel, hogy nálunk 10-12 db bodzavirág kell bele, és fontos, hogy ne legyenek teljesen elnyilva (tehát még ne szórják a virágport). Ez az egyetlen recept, amit a család ismer, a bodzabor sem más. Természetesen nem állítom, hogy a sürítmény már okvetlenül a nagyipari globalizáció képzavaros müterméke, de azért ellenörizném a forrásaimat... :-). Szerintem a szirupfözés bármely receptje modosithato lehet bodzára. Még utánanézek.
Hozzávalók:
7-8 szép bodzavirág
2 doboz citrompótló
2 citrom
80 deka cukor
víz
5literes üveg
A virágot szitában át kell mosni az üvegbe. Beletenni a cukrot, majd a citromot vékony szeletekben héjastól, no meg a citrompótlót. Felengedjük vízzel, tele az üveget. Felkeverjük, hogy minden szépen feloldódjon. Az üveg száját nem szabad lekötni, ezért kistányérral takarjuk le, és néhány napig állni hagyjuk. Ezután leszürjük, s üvegekbe töltjük.
A feleségem tudja, de most éppen elutazott. Osztrák recept, ott Holunerwein-nak vagy Holundersekt-nek hivják, mert pezsgö-jellegü. Ez persze lehet, hogy csak helyi-családi szóhasználat. De osszesen viz, cukor és bodzavirág kell hozzá, magátol erjed.
Tegnap én is szerűdtem egy szatyornyi bodzavirágot. Sajnos, akkor még ném volt itt a sok recept, de talán a sógornőm előkaparja, és akkor anyukám a hétv égére, mire ismét hazamegyek már kész is lesz vele. Talán még tudok újabb adagot szedni.
Egyébként ne feledjétek, hogy a bodzavirágból nem csak szörpöt, de teát is lehet csinálni... (ld. Te-a topic)
Szióka
A Kultúra rovatban van az Ínyencek klubja. Eddig is írogattak bodzáról, várhatóan terjedelmesebb anyag is érkezik majd. Ja, Szimba megelőzött?
Nem bajm azért csak szóltam én is :))
myprint féle szörp:
5 nagy virág
4 dkg borkősav
1 kg cukor
5 l befőttesüveg
befőző fólia "celofán"
befőző gumi
kistányér ami enyhén mély.
A leszedett virágokat 2 dl vízben feloldott borkősavba teszed -az oldat részére kell a kistányér ami enyhén mély :-) - majd 4-5 órán át áztatod.
A előre kimosott 5 l befőttesüvegbe 4 l vizet majd 1 kg cukrot raksz s összekevered!
Az előre beáztatott virágokat a cukroslébe ereszted, de nem kevered össze!
A befőző fóliát enyhén megvizezed az üveg bemeneti nyillására helyezed hézagmentesen majd a másik kezedben lévő befőző gumival rőgzited az üveg bemeneti nyillása alatt található külsö!!! pereme alá.
4-5 nap múlva a gezemice forrásnak indul s szerintem ilyen állapottyában a legfincsibb.
Megvárhatod míg kiforr és úgy fogyasztod, de az elég gyenge.
a) Nekem a nagymamám csinált annak idején bodzaitalt, nem szörpöt, ami 1-2 hét múlva szénsavasodott, majd megerjedt (?). Sejti valaki, hogy mi lehet a receptje?
b) Pesten-Budán hol nyílik bodza?