:-)))))))))) egyébként az ízérzés jó nagy %-a az orrban is történik! OFF: Volt egy nagyon rossz tapasztalatom. Pár évvel ezelőtt allergiaszezonban kicsit eltúloztam egy bizonyos orrcsepp használatát :-(, és kb. 6 hétre tönkrevágtam az orrom nyálkahártyáját. Nem akarom részletezni, milyen borzalmas érzés, mikor nem érzel ízeket. Látod, hogy mit eszel, de mégsem érzed az ízét. ON Vagy 20 évvel ezelőtt jött hozzánk egy svájci vendég, és hozott valami nagyon-nagyon különleges sajtot, amit évente max. 2-3 hétig gyártanak, ill. az abban az időszakban lefejt tejből csinálják. Szép fadobozban volt. Mikor elővette a 3-4 nejlonzacskóból :-), háááát... kicsit elbizonytalanodtunk, hogyan fogunk ehhez jó képet vágni... :))))) Aztán megkóstoltuk, és.... Azóta nem ettem ilyen finom sajtot! Sajnos a nevére már nem emlékszem.
A bor illatata es a sajtszag azert ket kulon dolog - a sajtszag tud gyilkos is lenni...
Pl amikor ket eve haverokkal EU tamogatassal mentunk versenyre Franciaorszagba (elso kulfoldi utam :), es hazauton osszesen kb. 100 euronyi sajt volt a vonaton, AZ gyilkos volt... Szerintem nagyon nem szerettek minket a vonat utasai :)
Szoval igenis meg mindig tartom hogy szag nelkuli sajt ugyanolyan izzel igenis JO dolog lenne :]
Tudom, a sajt-fanatikusok ezert megkoveznek,dehat ez van :]
Sajnos megszűnt a tuti beszerzési forrásom tavaly év végén. :-(((( Volt a belvárosban, a Stifgasseban egy D'Piu nevű olasz szupermarket, de kivonultak Ausztriából. 9-10 Euro körül volt a Grana és a Parmigiano kilója. Igaz, a vákuumfóliás félkilós darabok, tehát nem az echte :-) ott darabolt sajt, de valódi olasz volt, jó minőség. Azóta is keresem a hasonlóan olcsó forrást.
Mai tervezett vacsorám sokadszorra a mozzarellás kompozíció száraz pezsgővel. Nem lehet megunni !!! Bár most egy "egzotikus" fűszerkeveréket fogok kipróbálni.
franciaknal en lattam 'Camembert de Chevre' -et, vagyis kecsketejbol keszult camembert-t .... sot, ettem is. igazi camembert, izre-szagra... Istenem, valaki feltalalhatna a szagtalan sajtot, kiraly lenne :]
A brie sokkal lagyabb izu imho mint a camembert. A 'La Rustique' meg istenkiraly, pont tegnap csodaltam meg az Intersparban, ugyanolyan 'La Rustique' camembert mint kinn... az eddigi legjobb camembert amit ettem... a kulonbseg: itt 1500ft-ba kerul 1 darab, kinn meg 3euroba (=feleannyi) ... :(
na pa ZS
ps> igazi camembert csak eszak-Franciaorszagban, Normandiaban keszul - legalabbis ezt mondjak a Normandiaban elo sajtkeszitok ;) azert a 'normandiaban keszult' szoveg a jobb camembert-eken ott virit nagybetukkel :]
ps2> mai vacsi ecceru paradicsomos mozzarella, csak mert szo volt itt rola es megkivantam :]
Nagy hirtelenjében csak egy német nyelvű leírást találtam, de elég jól elmondják a lényeget: http://www.kaese-aus-frankreich.de/press-area/detail-pressArea.php?id=100339
Csak röviden összefoglalom, mert nincs sok időm. Első nagy különbség a nagysága (a brie 22-38 cm átmérőjű, a camembert csak 10,5-11 cm). Ez nemcsak otpikailag jelent különbséget, hanem ízében is, hiszen pl. a kéreg aránya sokkal nagyobb a camembertnél, így a sajt aromája is. A gyártásban is van különbség, a sajtkultúrák használatában, érlelési időben, stb. Na és persze az is sokat számít, hogy melyik tájról származik a sajt. Más a tehenek legeltetése, a klíma, stb. Egyszer vhol azt olvastam, hogy _igazi_ camembert csak Fr.o. egy bizonyos tájáról származhat, ahol meghatározott nedvességtartalmú pincékben érlelik, így tudják biztosítani az azonos minőséget.
Falatoztam a hétvégén, sőt ma reggelire is La Roustique (ha elírtam bocs) francia brie sajtot. Hihetetlen, eddig nem tapasztalt zamatgazdagság - persze az ilyesmi eléggé érezhető "illattal" párosul ... Nem volt olcsó, de a kategóriájában ütősebbel még nem találkoztam.
Mi szinte mindennap eszünk "mozzit", nagyon szeretjük. Én csak sózni szoktam, s a paradicsomra teszek egy kis oreganót és bazsalikomot, s a kettő összerakva ( caprese ) kiváló eledel. De húsgombócos kajákban is isteni, 5-6 perccel a sütés vége előtt szoktam rárakni a mozzi szeleteket plusz még egy kis parmezánt vagy akár trappistát reszelve rá fantasztikus tud lenni.
Ami nagy csalódás számomra, hogy a bivalytejes mozzarella nem jobb annyival, mint amennyivel többe kerül a tehéntejesnél. Pont' ötször annyiba kerül egy 125 g zacskóval, de az íze ezt nem tükrözi sztem.