Keresés

Részletes keresés

Zitka Creative Commons License 2006.06.01 0 0 954
:-))))))))))
egyébként az ízérzés jó nagy %-a az orrban is történik!
OFF: Volt egy nagyon rossz tapasztalatom. Pár évvel ezelőtt allergiaszezonban kicsit eltúloztam egy bizonyos orrcsepp használatát :-(, és kb. 6 hétre tönkrevágtam az orrom nyálkahártyáját. Nem akarom részletezni, milyen borzalmas érzés, mikor nem érzel ízeket. Látod, hogy mit eszel, de mégsem érzed az ízét.
ON
Vagy 20 évvel ezelőtt jött hozzánk egy svájci vendég, és hozott valami nagyon-nagyon különleges sajtot, amit évente max. 2-3 hétig gyártanak, ill. az abban az időszakban lefejt tejből csinálják. Szép fadobozban volt. Mikor elővette a 3-4 nejlonzacskóból :-), háááát... kicsit elbizonytalanodtunk, hogyan fogunk ehhez jó képet vágni... :))))) Aztán megkóstoltuk, és.... Azóta nem ettem ilyen finom sajtot! Sajnos a nevére már nem emlékszem.
Előzmény: fan_fan (952)
fan_fan Creative Commons License 2006.06.01 0 0 953

Természetesen romlatlan ("lejárati időn belüli") sajtra gondoltam.

Annak igenis illata van.

Amúgy én nem tartok az általad leírt mennyiséget egyszerre.

:-)))))))))

Előzmény: fan_fan (952)
fan_fan Creative Commons License 2006.06.01 0 0 952

Leírtál egy extrém szituációt, biztos igaz.

Mindamellett, ha listát kellene készítenem, óhajom szerint miben legyen "tökéletesebb" a természet, a szagtalan sajt nem lenne benne az első 500 -ban.

:-))

Előzmény: Törölt nick (951)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.31 0 0 951
Hoi

A bor illatata es a sajtszag azert ket kulon dolog - a sajtszag tud gyilkos is lenni...

Pl amikor ket eve haverokkal EU tamogatassal mentunk versenyre Franciaorszagba (elso kulfoldi utam :), es hazauton osszesen kb. 100 euronyi sajt volt a vonaton, AZ gyilkos volt... Szerintem nagyon nem szerettek minket a vonat utasai :)

Szoval igenis meg mindig tartom hogy szag nelkuli sajt ugyanolyan izzel igenis JO dolog lenne :]

Tudom, a sajt-fanatikusok ezert megkoveznek,dehat ez van :]

Pa
ZS
Előzmény: fan_fan (948)
fan_fan Creative Commons License 2006.05.31 0 0 950

Mai hangulatkeltő: lágy kecskesajt.

fan_fan Creative Commons License 2006.05.30 0 0 949

Hangulatkeltőnek, hogy ma este is valamilyen sajtot vacsorázzatok:

fan_fan Creative Commons License 2006.05.30 0 0 948

"... valaki feltalalhatna a szagtalan sajtot, kiraly lenne :]..."

Isten őrizz ! Képzelj el illat nélküli bort. Szörnyű lenne !

Illat vagy szag, de így teljes a sajt.

Előzmény: Törölt nick (939)
Zitka Creative Commons License 2006.05.29 0 0 947
OK, közzéteszem, ha találok valami jó kis boltot.
Előzmény: varadit (946)
varadit Creative Commons License 2006.05.29 0 0 946

Ha megtalálod, gondolj rám, lécci! :-)

Előzmény: Zitka (945)
Zitka Creative Commons License 2006.05.29 0 0 945
Sajnos megszűnt a tuti beszerzési forrásom tavaly év végén. :-(((( Volt a belvárosban, a Stifgasseban egy D'Piu nevű olasz szupermarket, de kivonultak Ausztriából. 9-10 Euro körül volt a Grana és a Parmigiano kilója. Igaz, a vákuumfóliás félkilós darabok, tehát nem az echte :-) ott darabolt sajt, de valódi olasz volt, jó minőség. Azóta is keresem a hasonlóan olcsó forrást.
Előzmény: varadit (944)
varadit Creative Commons License 2006.05.29 0 0 944

Bécsben sokféle sajtot fele annyiért megkapok,

Hú, ez igaz a Parmigiano Reggiano-ra és a Grana Padano-ra is, mert akkor szívesen rád bíznék egy nagyobb tétel vásárlását, ha legközelebb arra jársz?

Előzmény: Zitka (943)
Zitka Creative Commons License 2006.05.29 0 0 943
A sajt-árak miatt én is gyakran bosszankodom. Bécsben sokféle sajtot fele annyiért megkapok, és még a minősége is jobb.

Nálunk is caprese lesz vacsorára. :-)
fan_fan Creative Commons License 2006.05.29 0 0 942

A 'La Rustique' meg istenkiraly ...

Egyetértek. Verhetetlen a műfajban.

fan_fan Creative Commons License 2006.05.29 0 0 941
Mai tervezett vacsorám sokadszorra a mozzarellás kompozíció száraz pezsgővel. Nem lehet megunni !!! Bár most egy "egzotikus" fűszerkeveréket fogok kipróbálni.
fan_fan Creative Commons License 2006.05.29 0 0 940
Köszönöm a könyvismertetőket !
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.29 0 0 939
Hoi

franciaknal en lattam 'Camembert de Chevre' -et, vagyis kecsketejbol keszult camembert-t .... sot, ettem is. igazi camembert, izre-szagra... Istenem, valaki feltalalhatna a szagtalan sajtot, kiraly lenne :]

A brie sokkal lagyabb izu imho mint a camembert. A 'La Rustique' meg istenkiraly, pont tegnap csodaltam meg az Intersparban, ugyanolyan 'La Rustique' camembert mint kinn... az eddigi legjobb camembert amit ettem... a kulonbseg: itt 1500ft-ba kerul 1 darab, kinn meg 3euroba (=feleannyi) ... :(

na pa
ZS

ps> igazi camembert csak eszak-Franciaorszagban, Normandiaban keszul - legalabbis ezt mondjak a Normandiaban elo sajtkeszitok ;) azert a 'normandiaban keszult' szoveg a jobb camembert-eken ott virit nagybetukkel :]

ps2> mai vacsi ecceru paradicsomos mozzarella, csak mert szo volt itt rola es megkivantam :]
Előzmény: Zitka (934)
varadit Creative Commons License 2006.05.29 0 0 938

http://www.konyvnet.hu/konyv.php?konyv_id=5284&knsid=oQriGRpZOAalcpuOlpW0TMcrnilm7H0ThuiZj8Geb82RyuzTOZ

Itt megtalálsz róla mindent. Lehet, hogy nem ez a legrészletesebb könyv a sajtokról, de nekem nagyon tetszik. Kapható most is.

Előzmény: fan_fan (935)
Zitka Creative Commons License 2006.05.29 0 0 937
Ez se lehet rossz:

SAJTOK NAGY KÖNYVE
EHLERT, FRIEDRICH-WILHELM

Bolti ár: 5980 Ft
Kedvezményes internetes ár: 5681 Ft
(5 % kedvezmény)
Elérhetőség: 4-6 munkanap

Kiadó: ARÉNA 2000 KIADÓ
Oldalak: 260
Borító: FŰZVE
ISBN: 963855150X

Zitka Creative Commons License 2006.05.29 0 0 936
Épp a napokban láttam a Libriben, az online boltjukban még lehet kapni, nem tudom, ismered-e...

FRANCIA SAJTOK
BUSSO, MARIO - VISCHI, CARLO

Bolti ár: 5990 Ft
Kedvezményes internetes ár: 5691 Ft
(5 % kedvezmény)
Elérhetőség: 4-6 munkanap

Kiadó: ALEXANDRA KIADÓ
Oldalak: 200
Borító: KÖTVE
ISBN: 963368918X
Fordító: BARTOSS RÉKA - KOMLÓS ANDREA
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2004

Előzmény: fan_fan (935)
fan_fan Creative Commons License 2006.05.29 0 0 935

utánanézek a sajtkönyvemben.

Írígyellek érte :-) Címe ? Mikori kiadás ? Elérhető még ?

Előzmény: varadit (933)
Zitka Creative Commons License 2006.05.29 0 0 934
Nagy hirtelenjében csak egy német nyelvű leírást találtam, de elég jól elmondják a lényeget:
http://www.kaese-aus-frankreich.de/press-area/detail-pressArea.php?id=100339

Csak röviden összefoglalom, mert nincs sok időm.
Első nagy különbség a nagysága (a brie 22-38 cm átmérőjű, a camembert csak 10,5-11 cm). Ez nemcsak otpikailag jelent különbséget, hanem ízében is, hiszen pl. a kéreg aránya sokkal nagyobb a camembertnél, így a sajt aromája is. A gyártásban is van különbség, a sajtkultúrák használatában, érlelési időben, stb. Na és persze az is sokat számít, hogy melyik tájról származik a sajt. Más a tehenek legeltetése, a klíma, stb.
Egyszer vhol azt olvastam, hogy _igazi_ camembert csak Fr.o. egy bizonyos tájáról származhat, ahol meghatározott nedvességtartalmú pincékben érlelik, így tudják biztosítani az azonos minőséget.

Előzmény: varadit (933)
varadit Creative Commons License 2006.05.29 0 0 933

Mindkettő penészhéjú lágysajt, az utóbbit kizárólag tehéntejből készítik, a brie-t kecskéből is. De majd otthon jobban utánanézek a sajtkönyvemben.

Előzmény: fan_fan (932)
fan_fan Creative Commons License 2006.05.29 0 0 932

A brie és camembert sajtok kissé túléretten a legfinomabbak (leg - ízgazdagabbak).

Amúgy mi a különbség brie és camembert közt ?

Előzmény: fan_fan (931)
fan_fan Creative Commons License 2006.05.29 0 0 931
Falatoztam a hétvégén, sőt ma reggelire is La Roustique (ha elírtam bocs) francia brie sajtot. Hihetetlen, eddig nem tapasztalt zamatgazdagság - persze az ilyesmi eléggé érezhető "illattal" párosul ... Nem volt olcsó, de a kategóriájában ütősebbel még nem találkoztam.
fan_fan Creative Commons License 2006.05.25 0 0 930
Köszi !
Előzmény: varadit (929)
varadit Creative Commons License 2006.05.25 0 0 929

Pl.  A Bécsi úti La Bottega.  www.labottega.hu

vagy a belvárosban a sajtkirály üzlete: www.sajtker.hu

itt szokott lenni kézzel készített is.

Előzmény: fan_fan (928)
fan_fan Creative Commons License 2006.05.25 0 0 928
Sejtettem. De konrétan hol ? Hátha egyszer elvetődök "jobb" üzletbe.
Előzmény: varadit (927)
varadit Creative Commons License 2006.05.24 0 0 927

Persze, hogy import. Olaszországból hozzák be, "jobb" üzletekben lehet beszerezni. Tudtommal Mao-n nem készül bivalyos mozzi.

Előzmény: fan_fan (926)
fan_fan Creative Commons License 2006.05.24 0 0 926
A bivalytejes olasz import, vagy nálunk is gyártanak olyant ? Lakhelyemen a legnívósabb helyen öt - hat féle van a polcon - mind tehéntejes.
Előzmény: varadit (925)
varadit Creative Commons License 2006.05.24 0 0 925

Mi szinte mindennap eszünk "mozzit", nagyon szeretjük. Én csak sózni szoktam, s a paradicsomra teszek egy kis oreganót és bazsalikomot, s a kettő összerakva ( caprese ) kiváló eledel. De húsgombócos kajákban is isteni, 5-6 perccel a sütés vége előtt szoktam rárakni a mozzi szeleteket plusz még egy kis parmezánt vagy akár trappistát reszelve rá fantasztikus tud lenni.

Ami nagy csalódás számomra, hogy a bivalytejes mozzarella nem jobb annyival, mint amennyivel többe kerül a tehéntejesnél. Pont' ötször annyiba kerül egy 125 g zacskóval, de az íze ezt nem tükrözi sztem.

Előzmény: fan_fan (924)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!