Hülyeség ez az egész. Ezt sokkal egyszerűbb lett volna sebességméréssel megoldani, olcsóbb, kisebb személyzet kell, arról nem beszélve, hogy az eszközök már rendelkezésre állnak. Csak annyi, hogy rendszám hiányában azonnal meg kéne állítani a robogóst, de akkor is nagyságrendekkel hatékonyabban lehetne csinálni. Arról nem is beszélve, amit a végén ír, hogy az elektromosoknál egy ilyen mérőpados vizsgálat könnyen kijátszható.
Ja, és ami még eszembe jutott: lesz akkor újra 50 ccm-es motorkerékpár, mint a Simsonok idejében?
Azért az egy érdekes kérdés hogy mennyi a végsebessége egy SMKP-nek. Mert nem mindegy hogy ki ül rajta, egy 40 kilós, vagy egy 120 kilós vezető. Szerintem nem ezzel kellene foglalkozni hanem hogy a való életben ez mekkora problémát okoz. Az én autóm akár 160-al is tud menni, de városban 50 a megengedett. Ha túllépem, jogosan megbüntetnek. Az hogy valaki a 125-ösét 50-esnsként használja, az bűncselekményt követ el, neki kell vállalni a következményeket, ha lebukik.
A belpiacosok vannak korlátozva, de csak a CDI-vel. Azt tudod másikra cserélni, de előre elmondom, hogy az összes programozható CDI szemét azok közül, amik nem egy ilyen robogó árába kerülnek. Meg vannak persze külön elektronikák, azok olcsóbbak. De ha Yamaha vagy Honda Minarelli motorral, abba van a variátorhoz korlátozó gyűrű az európai modellekhez.
Ez a cikk speciel nem igaz, nem 45 lehet a végsebességük, a tervezési sebességük 45. Annál mehetnek valamivel többet, de nyilván nem nyolcvanat. Az, hogy mi van kiadva a rendőröknek, nem világos sajnos. A németeknél ez egyszerűbb, mert ott a 25 km/h kategória annyit mehet, a 45-ös meg szintén. Ott elég a sebességet mérni.
A belpiacosokból hiányzó gyári fojtás mellett szól, hogy pl az enyém 60 felett mintha lekorlátozna. Halványan, de érezni lehet valamiféle visszafogást. Lehet ezt állítani valahogy? Ezt intézheti az a bizonyos CDI?
Vagy a másik vonal, hogy hol lehet ilyen korlátozó elektronikát beszerezni és mi a neve?
Korábban már olvastam róla, hogy pontosan hol, már nem emlékszem. Németországban készült a kép, amit láttam. A rendőr ült a robogón egy görgős padon, amit a kocsiból vett ki. Egy viszonylag kis méretű görgős pad volt, amire a hátsó kereket tette. Az első féket behúzva, gázt adva mérte a motor sebességét. Azt is írták abban a Hsz-ben hogy a német "szakik" úgy oldották meg a korlátozást, hogy az első fék karra tettek egy kapcsolót, ami működésbe hozta a fojtást. Hogy hogyan, arról nem írtak. Magyarországon még nem hallottam ilyen ellenőrzésről.
Van egy piaggio Zip 4T robogóm, a karburátorban lévő membrán kicsit meg van nyúlva. Alig tudtam a peremét visszaigazítani, hogy a tetőt rátegyem. Ez okozhatja azt, hogy nem indul? Vagy milyen problémát okozhat? Cseréljem ki inkább?
Egy tárcsa több betétet is elbír(hat), de ha a tárcsát cseréled, a betéteket is kell.
Az olajrendszer tud levegősödni, pl. ha olajhabot szív fel a pumpa olaj helyett. (Én a helyedben alapjáraton bemelegíteném a motort, aztán alaposan leereszteném, hadd csöpögjön egy órát. Utána frisset bele és megnézni, ég-e még a visszejelző.)
Véletlenül elindítottam a Scarabeot úgy, hogy nem volt a helyén az olajbeöntő dugója. Mire észrevettem kifröcskölte az olajat. Kicsit utánatöltöttem, betekertem a dugót és beindítottam. Az olajnyomás jelző lámpa nem alszik el, többször próbáltam, kicsit megpörgetve, de azóta a lámpa folyamatosan világít.
Van olyan, hogy az olajzórendszer meglevegősödik? Vagy mi lehet?
Az olajmennyiség a szintjelző szerint meg van.
Másik kérdés:
Ha féktárcsát cserélek, akkor betétet is cseréljek feltétlenül? Elkopva még nincsen.
Hol van a fék közösítője? Vagy a fejidom alatt szokott lenni a bal fékkarnál, vagy valahol az első idom alatt. Ha végigköveted a bowdeneket, akkor könnyű megtalálni. Ott lehet a kapcsolója, ha nincs a karokba építve. Ha szerencsér van, ott kiakadt a bowden és így rövid, azért húzza a féket és nyomja a kapcsolót, ha nincs, akkor szét kell szedni. Ott elég érdekes a játék a rugókkal.
Igazat adok Neked, mert nem gondoltam arra hogy egy vákuumos szivattyús motorról van szó. Annál az úszóház feltöltése természetesen tovább tart. Nekem eddig csak ejtőtartályos motorjaim voltak, ahol ha megnyitom a benzincsapot, pár másodperc múlva megvan a benzinszint. Igaz hogy hosszú leállás után nekem is több rúgás kell hogy beinduljon a motor, de én mindig ráadott gyújtással csináltam az indítást.
Az meg nem jelenthet problémát hogy DC, vagy AC-s a gyújtás, mert kicsi a fogyasztása a DC-s gyújtásnak, az AC-snek meg természetesen semmi.
Nagyon régen csináltam az MZ-mre DC-s gyújtást, nem volt egyszerű, de sikerült és amikor, abban az időben nem lehetett kapni 6V-os akkut, 4 db. góliát elemmel jártam fél évig. Működött és az volt a fontos.
Természetesen van benzin a tankban. Egyszerűen azt történt, hogy egy éven keresztül nem volt beindítva(OLD SR), bizonyára kipárolgott a benzin a karbiból a nyári kánikulában. Egy kis rugdosás és indítózást követően be is indult. Az igazság az, hogy nem volt kedvem leszerelni a tank feletti hátsó burkolatot, és megszívni szájjal a vákumcsövet, + nem gondoltam hogy egy év alatt kiszárad a karbi. Általában az októberi leállítás és áprilisi indítás nem szokott gondot okozni, szinte első rúgásra beindul, de az idei évben augusztusban történt az első indítás az előző évi augusztusi leállítást követően.