Több kerti növényünket, különösen a hibiscusokat, ellepték a levéltetvek. Többféle szerrel is permeteztem, pl. Chinetrin 25 EC,Zolone, de a dögök nem tűnnek el.
A növényvédelm topic-ban már írtam én hasonlóan jártam egy hársfával a szőlőnél használt rezes permetezőszerrel kicsit megfújtam. Nálam a rügyek ki sem hajtottak majd hozok róla képet hogy kb 1 m-es magaságig vissza kellett vágni mert csak vártam hogy kihajtson . Most tőböl előtörtek az ép hajtások. Kb 50-60 cm.
Szerintem a kúszó hortenzia egyáltalán nem kényes a talaj tipusára csak a pangó vizes talajt nem szereti. Egyébként meg az a baj mint mindegyik hortenziának hogy nagyon lassan indul meg a növekedése kb két évig ne várj csodát ez teljesen normális a hortenziánál. Szereti a félárnyékos helyet.
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Kb. 4 éves szép nagy selyemakácunk van, és ma észrevettük, hogy történt vele valami. Szépen kihajtott és ma elkezdte ledobni a leveleit:-((((( Ha megrázzuk a fát, hullanak le a levélszárról a levelek. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egyszer már a tetvek miatt lepermezte a párom BI 58-al kb. 3 hete, és tegnap reggel pedig egy KARATE nevű (mezőgazdasági boltban ajánlották, ami a gömbszivarra is jó) szerrel, amihez még CHAMPION nevű gombaölőt is adtak. Az első permetezés után nem vettünk észre semmit, de ma délután azt hittük, hogy valaki megtépte a fát és azért van a fűre hullva a levele. Ahogy megráztunk egy ágat rögtön lehullott egy csomó levél.
Szerintetek mi lehet????? Megússza a fa??? Túléli??? Rendbe jöhet még??? Mit tegyünk???
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Kb. 4 éves szép nagy selyemakácunk van, és ma észrevettük, hogy történt vele valami. Szépen kihajtott és ma elkezdte ledobni a leveleit:-((((( Ha megrázzuk a fát, hullanak le a levélszárról a levelek. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egyszer már a tetvek miatt lepermezte a párom BI 58-al kb. 3 hete, és tegnap reggel pedig egy KARATE nevű (mezőgazdasági boltban ajánlották, ami a gömbszivarra is jó) szerrel, amihez még CHAMPION nevű gombaölőt is adtak. Az első permetezés után nem vettünk észre semmit, de ma délután azt hittük, hogy valaki megtépte a fát és azért van a fűre hullva a levele. Ahogy megráztunk egy ágat rögtön lehullott egy csomó levél.
Rendeltem kúszó hortenizát. El is ültettem a már neki készített álványhoz, de van egy sejtésem, hogy esetleg lehet, hogy savanyúföldet szeret. A prospektusban nem volt benne, email ment, de még nincs válasz, ha egyáltalán lesz.
Tudtok segíteni? AZt tudom, hogy a sima hortenzia azt szereti. Ha pedig ki kell cserélnem a földet, azt milyen mélyen tegyem?
Bocs, akkor félreértettem. Azt hittem, esetleg a som termése miatt kell ezt is permetezni, mint pl. a cseresznyefát. :-) De akkor megnyugodtam, mert én nem szoktam permetezni, és nem is nagyon szeretnék.
Bocs nem értem pontosan a kérdésedet. A somfát nem szoktam permetezni de mivel különböző diszfák és cserjék közé van ültetve . A diszfákat 1.5-2 m magaságig permetezem kullancsok ellen mivel a kertemnek ez a része nincs bekerítve és egy erdő mellet van így bejárnak a vadak és a szemét kullancsok általában a vadak vonulási utvonalai mellé települnek ezért itt irtom a kullancsokat . Igy a som is kap néha rovarölöszerekből.
Most ültetted,ha nem látsz rajta semmit,semmi gond.Túl ne öntözd,azt sem szereti.Lehet gomba a pötty,de még nem kell ágyúval tüzelned,ha pár levél olyan.
Húsos somot ültettem 1 hónapja (normal cornus mas). Néhány levél lyukas, de tetvet vagy egyéb állatot nem látok rajtuk. A levelek ettől eltekintve szépek, nem sárgulnak, nem fonnyadnak. Öntözöm rendesen.
Tipikus pajor rágás. Ha körbe ásod biztos találsz alatta. Talakfertőtlenités nélkül nem szabad cseresznyefát ültetni.Fúrjál be lukakat és basudint szórjál bele.
Lehet hogy mivel konténeres volt a fa mikor kiszedted a konténerből nem vagdaltad meg a gyökereket ezért nem tud elindulni a hajszélgyökér képződés ezért azt ajánlom hogy reggel vagy alkonyatkor mikor nem süt erősen a nap locsold a fát egy öntözőkannával de úgy hogy az öntözörózsa legyen rajta és a levelekre öntözd a vizet. Ezt augusztus végéig csináld legalább kétnaponta egyszer . De az is lehet hogy valami gombabetegség akkor meg próbáld meg Topaz 100-al permetezni.
Hozzáértő segítségeteket kérem. Két évvel ezelőtt magról gyökereztettem lila akácot. Szépen növekszik az erkélyemen. Előző év szeptemberben furán sárgulni kezdtek a levelek, majd apró halvány barna pöttyök jelentek meg rajta. Később a levelek elszáradtal és lehullotak. Idén rendesen megjelentek a hajtások és a levelek. Két napja vettem észre, hogy ismét egy pár levél enyhén hullámos lett, kis sárga karikákon belül barnás pöttyök jelentek meg, úgy mint korábban.
Azért nem vágtuk vissza,mert ahol vettük azt mondták nem kell mert konténeres.Nálunk homok a talaj,de a fákat mindig beiszapolt trágyás földbe ültetjük.Remélem nem lesz gond.Egyébként ezeken a képeken tépázza a szél,szinte lehetetlen úgy kimenni a kertbe hogy ne fújjon,szélcsendben ennél jobban néz ki.
Köszönöm a segítséget,de remélem nem azért kell visszatérnem ide mert valami gond van a fával.