Keresés

Részletes keresés

híg ember Creative Commons License 2024.12.02 -2 0 25142

bárki jogosan így szólítsa meg a fórumon

Ezt senki nem is vitatá. Ám a megszólítás és önvallomás nem ua., bármint is csűröd, akárha a galileus násznagy szavait...

Előzmény: Nemo (25135)
híg ember Creative Commons License 2024.12.02 -2 0 25141

"Ha egy Nobliánus-díjas "hülyegyerek" nicken fórumoznék, nem jelentené, hogy önnönmagamagát hülyegyereknek vallaná." - De bizony

Nem, bizony.

Alapjáraton azt jelenti

Tehát Ilang- ilangocska Ilang- ilangocskának, blagi penig blaginak vallja magamagát? Na, szórakozz' azzal, mivel egyidős vagy: mondjuk a fülcimpáddal...

Előzmény: Nemo (25135)
elterito Creative Commons License 2024.12.02 -1 0 25140

jézus nem politizált

petőfi nem kosárlabdált

Előzmény: polária (25137)
Zellem Estelen Creative Commons License 2024.12.02 -1 0 25139

Mit értünk egyház alatt?

Az egyház a kereszténységnek az első században Jézus és apostolai, tanítványai működése nyomán alakult szervezett közössége, saját meghatározás szerint Isten Jézuson keresztül elhívott szent népe.

Az egyházzal kapcsolatos kérdéseket az ekkleziológia és ekkleziasztika fogalmazza meg. Az első arra a kérdésre válaszol: mi az egyház? Tárgya az egyház, történet-szociológiai, teológiai és lélektani megvilágítása és ezek megállapításait összefogó rendszere. A második az egyház életéről és munkájáról szól, tárgya tehát nem az egyház fogalma, hanem az egyházban folyó élet, és munka a mindenkori történeti keretben, az itt és most összefüggésében.

Mi van ha nem volt Jézus, az "apostolok" egy kitaláció, 12 mesefigura, valami csillagjegy miatt?

??????

Zellem Estelen Creative Commons License 2024.12.02 -1 0 25138
polária Creative Commons License 2024.12.02 -1 0 25137

jézus nem politizált

elterito Creative Commons License 2024.12.02 -1 0 25136

Oké, köszi, mindjárt nézem

Előzmény: Nemo (25133)
Nemo Creative Commons License 2024.12.02 -1 0 25135

Aha, lesüllyedtél a "cáf-cáf" mélységű cáfolatok szintjére.

"Ha egy Nobliánus-díjas "hülyegyerek" nicken fórumoznék, nem jelentené, hogy önnönmagamagát hülyegyereknek vallaná." - De bizony. Alapjáraton azt jelenti, hiszen kiteszi magát annak, hogy bárki jogosan így szólítsa meg a fórumon, illetve jogosan így említse másnak a fórumon. Ugyanezen okból nem szabad védett néven, vagy más valós személy polgári nevén fórumozni.

"Annyira nem lehete "butsság", ha még cáfolni sem tudád..." - De bizony, hogy megcáfoltam. Elmondtam, hogy az számít egy vitában igazi tekintélynek, "amit mindkét vitapartner elfogad tekintélynek, de legalábbis a címzett."

Előzmény: híg ember (25134)
híg ember Creative Commons License 2024.12.02 -2 0 25134

"A nicknév nem "önvallomás"." - De bizony.

Bizony, hogy nem.

A nickek a fórumban hozzászóló személyiségek

Igen, személyiségek. Ám nickök nem önvallomás. Ha egy Nobliánus-díjas "hülyegyerek" nicken fórumoznék, nem jelentené, hogy önnönmagamagát hülyegyereknek vallaná.

az általad mondott butaság

Annyira nem lehete "butsság", ha még cáfolni sem tudád...

Előzmény: Nemo (25132)
Nemo Creative Commons License 2024.12.02 0 0 25133

OFF: Írtam neked levelet névnapügyben! Nézd meg, és válaszolj, ha tudsz!

Előzmény: elterito (25129)
Nemo Creative Commons License 2024.12.02 -1 0 25132

"A nicknév nem "önvallomás"." - De bizony. A fórumszabályzat szerint "Mik azok a nickek? A nickek a fórumban hozzászóló személyiségek." Aki tehát a nickjéül a "híg ember" karaktersort választja, az kiteszi magát annak, hogy a fórumon bárki őt híg embernek nevezze.

"dőltbetűzést a idézetben belső idézőjellé alakítani" - "Miért kéne? Hisz eleve kurziváltam. Néked csopán úgy köll hagynod s mánis makolátlanol idézted mondandóm'." - Ez esetben az általad mondott butaság nem különül el érzékelhetően a rá adott cáfolatomtól.

Előzmény: híg ember (25075)
Tabusított témák Creative Commons License 2024.11.30 0 0 25131

lett is sok-sok like, tehát akkor ezentúl ilyen bejegyzéseket kell tenni, hiszen SIKERES XD

Előzmény: polária (25130)
polária Creative Commons License 2024.11.30 -1 0 25130
elterito Creative Commons License 2024.11.29 -1 0 25129

"Főleg amikor bebizonyítottam a matematika-fizika tanáromnak, hogyan lehet a semmiből teremteni."

Bizonyítsd be nekem, bár nem vagyok a matematika-fizika tanárod,

hogy igenis lehet a semmiből teremteni.

Azután mutasd azt is meg nekem, hogyan lehet a semmiből teremteni.

Előzmény: Leslie07 (25126)
Zellem Estelen Creative Commons License 2024.11.29 -1 0 25128

Nehéz azokon fogást találni, akiknek csakugyan beszél a roppant ravasz kígyó:-):-)

Ovisokat könnyebb leszedni a Mikulásról, vagy a tündérekről!

:-O:-P

Előzmény: Paleokrites (25127)
Paleokrites Creative Commons License 2024.11.29 0 0 25127

Az Isten kifejezést nem emberek találták ki,hanem az Isten az emberekkel való személyes találkozásai alkalmával így nevezte önmagát. "

ezt neked személyesen mondta?

Hivatalosan a Magyar Etimológiai szótár szerint:

isten – ‘valamilyen jelenséget megszemélyesítő elképzelt emberfeletti lény’: "

akkor Isten találtaki a saját titulusát, nevét egy emberi elképzelés által?

Amint olvashatod, az emberek már éden óta tisztában voltak azzal,hogy nem csak egy Isten létezik,

hanem istenek léteznek. "

Gondold át, mesei képzelményes édeni kert létezését is, mert ez tanmese, betoldás, de ha ebben hiszel, főleg teológiai hadova értelmezésekben, akkor is azt mondom, Ádám és Éva nem ismert más istenséget...

1. Mózes 3:1 A kígyó pedig ravaszabb vala minden mezei vadnál, melyet az Úr Isten teremtett vala, és monda az asszonynak: Csakugyan azt mondta az Isten, hogy a kertnek egy fájáról se egyetek?

És  monda a kígyó az asszonynak: Bizony nem haltok meg;5Hanem tudja az Isten, hogy amely napon ejéndetek abból, megnyilatkoznak a ti szemeitek, és olyanok lésztek mint az istenek: jónak és gonosznak tudói. "

érdekes, a kígyó igazat mondott, vagy tévedek?

Mizonyára nem olvastál még arról, hogy amikor az istenek közül,akinek Jákób jutott örökrészül megjelent a Földön, saját magára használta az Isten kifejezést. "

El tudom képzelni a sok istenféle hívőket a világban, hogy Isten az összes isten szóra, fogalomra, értelmezésre magára ismer, amiket csak kitaláltak az emberek, pl. villám istzen, kanál isten, mogyorófa isten, tégla, terméskő, szikla, mennydörgés isten..., jaja..., ha ilyen elképzelésetek van,  ne szégyeld..., nemde?

A Földön használta? Az Égen, az univerzumban? Mit is tudsz erről, gondolom beavatott vagy és személyesen istenedtől hallottad, hogy ő az istened, nem kellett hinned benne, vagy mégis, nem kellett tanulnod, bemagolnod, így van?

1.Mózes 17:1Mikor Ábrám kilencvenkilenc esztendős vala, megjelenék az Úr Ábrámnak, és monda néki: Én a mindenható Isten vagyok, járj én előttem, és légy tökéletes. "

aha...n

az akkori ismeretek szerint már rengeteg istenséget imádtak az emberek, ez egy megkülönb9ztetés is lehetett, hogy ő a mindenható, de elmondom, ezt nem Isten írta, mondta, hanem a vallásirodalmi szerző, innentől kezdve ne téveszen meg téged, hogy az írásokban az isteni főszereplő szájából elhangzó gondolatok, mondatok, szavak mind egytől egyig emberek kitalációi és nem Istentől valóak!

Mert ha Isten élt, él és élni fog, akkor rajta keresd és tudakoljál nála és ne hazugságokat terjeszd teológiai sáncok mögül, hanem arról beszélj, amit Ő személyesen mond neked! Persze beképzelni megtérítve azt, hogy kiválasztottá válik valaki és ettől kezdve ismeri az istenséget, főleg írásmagyarázók varuánsainainak egyike által, hogy is mondjam, vakablak sziondróma!

Előzmény: Leslie07 (25126)
Leslie07 Creative Commons License 2024.11.29 -1 0 25126

Az Isten szó és variánsai, nyelvekben megjelenő fogalmakat az emberek alkották meg és ha létezik egy magasabb rendű entitás, bizonyára magát nem így hívatná..."

Az Isten kifejezést nem emberek találták ki,hanem az Isten az emberekkel való személyes találkozásai alkalmával így nevezte önmagát.

Már Édenben Éva és  a Kígyó beszélgetésében elhangzott az Isten, istenek kifejezés.

Olvasd csak!

1. Mózes 3:1 A kígyó pedig ravaszabb vala minden mezei vadnál, melyet az Úr Isten teremtett vala, és monda az asszonynak: Csakugyan azt mondta az Isten, hogy a kertnek egy fájáról se egyetek?

És  monda a kígyó az asszonynak: Bizony nem haltok meg;5Hanem tudja az Isten, hogy amely napon ejéndetek abból, megnyilatkoznak a ti szemeitek, és olyanok lésztek mint az istenek: jónak és gonosznak tudói.

Amint olvashatod, az emberek már éden óta tisztában voltak azzal,hogy nem csak egy Isten létezik,

hanem istenek léteznek. Ez nemcsak Mózes írásaiból tűnik ki,hanem a nemzsidó népek ősi írásaiból is.

Volt ugyan olyan próbálkozás egyiptomban is egy fáraó uralkodása idején, hogy elhitesse alatvalóival, hogy csak egy Isten létezik, de halála után a próbálkozás becsődölt.

Állításod,miszerint az Isten szó variánst emberek alkották meg bizony ismerethiányon alapul.

Mizonyára nem olvastál még arról, hogy amikor az istenek közül,akinek Jákób jutott örökrészül megjelent a Földön, saját magára használta az Isten kifejezést.

1.Mózes 17:1Mikor Ábrám kilencvenkilenc esztendős vala, megjelenék az Úr Ábrámnak, és monda néki: Én a mindenható Isten vagyok, járj én előttem, és légy tökéletes.

1.Mózes 35:9Az Isten pedig ismét megjelenék Jákóbnak, mikor ez jöve Mésopotámiából, és megáldá őt.10És monda néki az Isten: A te neved Jákób; de ne neveztessék többé a te neved Jákóbnak, hanem Izráel légyen neved. És nevezé nevét Izráelnek.11És monda néki az Isten: Én vagyok a mindenható Isten, nevekedjél és sokasodjál, nép és népek sokasága légyen te tőled; és királyok származzanak a te ágyékodból.12És a földet, melyet adtam Ábrahámnak és Izsáknak, néked adom azt, utánad pedig a te magodnak adom a földet.

2.Mózes 3:3S monda Mózes: Oda megyek, hogy lássam e nagy csudát, miért nem ég el a csipkebokor.4És látá az Úr, hogy oda méne megnézni, és szólítá őt Isten a csipkebokorból, mondván: Mózes, Mózes. Ez pedig monda: Ímhol vagyok.5És monda: Ne jőjj ide közel, oldd le a te saruidat lábaidról; mert a hely, amelyen állasz, szent föld.6És monda: Én vagyok a te atyádnak Istene, Ábrahámnak Istene, Izsáknak Istene és Jákóbnak Istene. Mózes pedig elrejté az ő orcáját, mert fél vala az Istenre tekinteni.

Nos mit tehettek mást,azok az emberek,akik személyesen találkoztak az istenek valamelyikével,mint azt,hogy elfogadják ,miután az Isten bemutatkozott nekik önmagára az Isten kifejezéssel utalva,

hogy ők maguk is azt használják.

Nekem is előadta az általad felvetett érveket a Gimnáziumban az ateista szakkört vezető tanár.

De miután kiokosítottam az osztály előtt ,hogy a dolgok másként vannak az Isten fogalom eredetével kapcsolatban, kirohant az osztályból és nem vállalta tovább az ateista nevelés szakkör vezetését.

Végül senki sem vállalta a tantestületből. Főleg amikor bebizonyítottam a matematika-fizika tanáromnak, hogyan lehet a semmiből teremteni.

Előzmény: Paleokrites (25125)
Paleokrites Creative Commons License 2024.11.29 0 1 25125

" Lehetetlen arra gondolni az embernek, hogy nincs Isten,mert az Isten létezésének a tudata 

ott van minden ember szellemében. "

Ha ezzel etették az embereket tűzzel vassl, jó szóval, erőszakkal, akkor ne is csodálkozzunk ilyen furaságokon...

Az Isten szó és variánsai, nyelvekben megjelenő fogalmakat az emberek alkották meg és ha létezik egy magasabb rendű entitás, bizonyára magát nem így hívatná..., sőt figyelembe vehető a népek mérhetetlen variáns szellemi termékének produktumaiból megalkotott istenek sokaságának többszörösei, akik teljesen máslképpen ugyan azoknak tűnnek...

Előzmény: Leslie07 (25121)
Zellem Estelen Creative Commons License 2024.11.27 -1 1 25124

Mind egy, csak láthatatlan és bizonyíthatatlan legyen!

És akkor mehet belehadoválás ezerrel:-)

Lelkesen elmélkedek az eszemmel, mennyire szellemes az agy elhagyása.

Még az Istenetek sem törődik vele, csak a veséket, meg a szívet vizsgálja a mitológiai műben.

Előbb kiderül a koszorúér, meg a vesekő probléma, mint hogy a vizsgált személy eredendően bolond-e?

:-O:-P

elterito Creative Commons License 2024.11.25 -1 0 25123

"mert az Isten létezésének a tudata 

ott van minden ember szellemében"

A lelkében nincs is ott, hanem csak

a szellemében?

elterito Creative Commons License 2024.11.25 -1 1 25122

"Lehetetlen arra gondolni az embernek, hogy nincs Isten"

Van pár ismerősöm (név szerint Bálint, Gedeon, Alfréd, Mihály valamit Tódor) és ők mind egytől egyik tudnak arra gondolni hogy nincs Isten, pedig ők emberek, és te azt hazudtad ide hogy lehetetlen gondolni az embernek arra, hogy nincs Isten.

Máskor ne hazudjál.

Leslie07 Creative Commons License 2024.11.25 -1 0 25121

Arra hívő sosem gondol, esetleg nincs Isten?

Egy sem?"

Lehetetlen arra gondolni az embernek, hogy nincs Isten,mert az Isten létezésének a tudata 

ott van minden ember szellemében.

Ellenben léteztek olyan pápák a történelemben,akikben a gonoszság elnyomta ezt a tudatot:

https://www.youtube.com/watch?v=qr-edxNGO58

Előzmény: Zellem Estelen (25111)
elterito Creative Commons License 2024.11.21 -1 1 25120

"Különböző korokban istenek látogatták meg a Földet."

Simán el tudom képzelni. Melyik távoli bolygóról jöttek

és milyen közlekedési eszközt használtak az istenek?

Előzmény: Leslie07 (25118)
elterito Creative Commons License 2024.11.21 -1 2 25119

"Te ezt soha nem olvastad?

Ha elolvastad volna,akkor nem állítanád, hogy nincs alapja Isten létezésének."

Ő tiszta erőből, óriási odafigyeléssel, többször elolvasta azokat az igéket amelyek arról szólnak hogy Isten fennhangon beszélt Mózeshez.

De nicsak, ennek ellenére azt állítja hogy nincs alapja Isten létezésének

De hát mindez hogyam lehetséges?

Valószínűleg az van, hogy az Isten hangjáról szóló írásos beszámolót nem tartja hitelesnek és igaznak.

Erre nem gondoltál, Laci?

Amúgy volt egy barátom az óvodában, ő is tudott már olvasni, én is.

Azt mondta, furcsa hogy egyesek nem fogadják el Csizmás Kandúr létezését, hisz bele van írva a meséskönyvbe a története.

Előzmény: Leslie07 (25118)
Leslie07 Creative Commons License 2024.11.21 -1 0 25118

Van Isten? Ha van, ki bír bárminemű ismerettel felőle, ami nem hit, fantázia, spekuláció?"

Különböző korokban istenek látogatták meg a Földet.

Maga az Istenek Istene is több alommal látogatást tett a Földön.

Sőt a Tíz Igét az Isten a saját hangján nyilatkoztatta ki választott népének Izraelnek.

Ennek írásos tanújele van.

Mivel nem minden időben és mindenkinek mutatkozott be az Isten,így az írásos tanúbizonyság

döntő tényező az emberek számára. Így az Isten létezése nem csupán hit kérdése,hisz írásos tanúság alapján tényként kell kezelni.

Íme egy a sok közül:

2.Mózes 24:9Azután felméne Mózes és Áron, Nádáb és Abihu, és az Izráel vénei közül hetvenen;10És láták az Izráel Istenét, és annak lábai alatt valami zafir fényű tárgy vala, és olyan tiszta, mint maga az ég.11És Izráel fiainak e választottjaira nem bocsátá kezét: jóllehet látták az Istent, mindazáltal ettek és ittak is.12És szóla az Úr Mózesnek: Jőjj fel én hozzám a hegyre és maradj ott. És átadom néked a kőtáblákat, és a törvényt és a parancsolatot, amelyeket írtam, hogy azokra megtaníttassanak.

Te ezt soha nem olvastad?

Ha elolvastad volna,akkor nem állítanád, hogy nincs alapja Isten létezésének.

Előzmény: Zellem Estelen (25110)
híg ember Creative Commons License 2024.11.17 -2 0 25117

Hol? Mikor...?

Előzmény: elterito (25116)
elterito Creative Commons License 2024.11.17 -1 0 25116

Azért tévedhettem mert a

"- nevet -" -ező idiótáról is

beszélgettünk, azonban

valóban másik topikon.

Előzmény: híg ember (25115)
híg ember Creative Commons License 2024.11.17 -2 0 25115

Hogy' hihetted azt...?

Előzmény: elterito (25113)
elterito Creative Commons License 2024.11.16 -1 0 25114

Arra hívő sosem gondol, esetleg nincs Isten?

Egy sem?

Szoktak a hívők gondolni arra, hogy nincs is

Isten. Kb. havonta, kéthavonta egy ízben:

Gyónás

Nagyböjt hetében Fjokla anyó alaposan kiköltekezett: gyertyát vett a néne húsz kopejkáért, hogy szent pártfogója képe elé állítsa.

Hosszan és igyekvőn helyezgette a gyertyát egyre közelebb a szentképhez. Amikor végre odaszerkesztette, hátrált egy kicsit, keze munkájában elgyönyörködve imába fogott, és mindenféle kedvezményt meg kegyet kért az elköltött húsz kopejkáért cserébe.

Fjokla sokáig imádkozott, kis kéréseket dünnyögött az orra alatt, aztán hozzákoppantotta homlokát a piszkos kõpadlóhoz, és sóhajtozva, krákogva, gyónni indult.

A pópa az oltárnál gyóntatott, egy spanyolfal mögött.

Fjokla anyó beállt a sorba valami ásatag öregasszony mögé, és újra apró kereszteket vetett, imát duruzsolt.

A spanyolfal mögött senki sem maradt sokáig.

A gyónók beléptek mögéje, s egy perc múlva sóhajtozva, halkan köhécselve már ki is léptek, meghajoltak a szent pártfogóik képei előtt.

,,Siet a pópa - gondolta Fjokla. - Ugyan minek siet? Talán tüzet oltani szalad?"

Fjokla belépett a spanyolfal mögé, mélyen meghajolt a pópa előtt, és rábukott a kezére.

Hogy hívnak? - kérdezte a pópa, miközben megáldotta.

Fjoklának.

No. Fjokla mondta a pópa, sorold hát a bűneidet! Miben vagy vétkes? Nem rágalmazol-é másokat. Nem folyamodol-é ritkán Istenhez?

- Bűnös vagyok, bátyuska, bűnös felelte Fjokla meghajolva.

Isten megbocsátja - mondta a pópa, ráborítva Fjoklára a stólát. - Hiszel-é Istenben? Nem kételkedel-é benne?

- Istenben hiszek - felelte Fjokla. - Ha például eljön a fiam, az mond olyanokat, tagadja, egyszóval.
De én... én hiszek.

Ez dicséretes, anyó - mondta rá a pópa. - Ne is engedj a kísértésnek. És miket mond a fiad? Hogyan tagadja?

- Tagadja - mondta Fjokla. - Hogy, aszongya, szamárság az az ő hitük. Nincs, aszongya, nem létezik Isten, még ha az egész égboltot meg a felhőket átkutatja is az ember...

- Isten van, szólt szigorúan a pópa. Ne higgy az ilyen beszédeknek! És mit mondott még a fiad, próbálj emlékezni!

Hát, mindenfélét.

- Mindenfélét! - fortyant fel a pópa. - De honnan

van ez az egész teremtett világ? Honnan a bolygók, a csillagok, a hold, ha nincs Isten? Arról nem mondott a fiad semmit, hogy hogyan keletkezett a mindenség? Nem mondta, hogy vegyi úton?

Aztat nem mondta - pillogott Fjokla.

Pedig lehet, hogy vegyi úton - mondta eltűnődve a pópa. -Lehet, persze, hogy nincs is Isten, hogy az egész csak kémia...

Fjokla anyó riadtan pillantott a pópára. De az ráborította fejére a stólát, és mormolni kezdte a feloldozás szavait.

No, menj, menj - mondta végül csüggedten. - Ne tartsd fel a hívőket.

Fjokla még egyszer ijedten ránézett, majd sóhajtozva, jámborul köhécselve kilépett. Aztán odament szent pártfogója képéhez, megnézte a gyertyáját, lecsípte az elszenesedett kanóc végét, és kitipegett a templomból

Előzmény: Zellem Estelen (25111)
elterito Creative Commons License 2024.11.16 -2 0 25113

Bocs, én arra a kód001-re céloztam, mert az hittem, te is. Tévedtem, úgy tűnik.

Előzmény: híg ember (25112)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!