Keresés

Részletes keresés

Pepin Creative Commons License 1998.06.06 0 0 27
Bagolymondja:

Azért bizonytalanodtam el, mert Paral könyveit még a csehszlovák érában olvastam, és attól, hogy a történetek nagy része Usti nad Labem környékén játszódik, még nem tudhatom, hogy a mostani álláspont szerint melyik nemzethez sorolják. (lsd. Mátyás a nagy román király.)
Hrabal ilyen értelemben egyértelmű volt, róla többet tudok.

Pepin Creative Commons License 1998.06.06 0 0 26
HAME:

Nos tájékozatlanságot kell bejelentenem, Josef Capekről nem is hallottam. (Nem tudom, milyen lehetett, Feldeket olvastam, ha annál is rosszabb, akkor ajjaj...)
De hogy megtoldjam a példádat, nálunk is van ilyen páros, Rákosi Viktor (Sipulusz) kifejezetten jó író volt, míg kortársa, Rákosi Jenő nem igazán.
Paralnal tényleg érezhető ráerőszakolt befejezés (leginkább a "Kísértések ..."-nél hümmögtem), de a számomra legjobb könyvében, a "Gyilkosok és szeretők"-ben nem emlékszem ilyenre.
Kunderatól a "Pofon"-t tettem magamévá, de akkoriban, amikor nálunk megjelent ('88-89 körül) hirtelen annyi ilyen leleplező jellegű könyv jött ki, hogy megcsömörlöttem tőlük. Elolvastam még az "Arbat gyermekei"-t, a "Regény regényé"-t, aztán elegem lett. (Pedig jók voltak.) Azóta sem tudom rávenni magam, hogy ezzel a témakörrel foglalkozzam. (Pedig Szolzsenyicint szegényt még meg sem kóstoltam.)

Bagolymondja Creative Commons License 1998.06.06 0 0 25
A marhahus feldolgozasanak hagyomanyos szakaszai a csehszlovak vendeglatoiparban - azt a szakaszt csak az tudja ertekelni, aki kello szamu helyi ettermet latogatott mar. Paral esetenkent telitalalat. Egyebkent hogy lehetne szlovak az, aki Usti nad Labem-ben keringeti hoseit?
De orulok, hogy kis topicom ertelmes irokrol valo tarsalgas helyszine lett, meg ha azota kizarolag off-topicokbol all is.
HAME Creative Commons License 1998.06.05 0 0 24
Pepin
Páral cseh. (ha "mű eredeti címe"-ben fordított "^" találsz az "e", vagy a "r" betűn vagy köröcskét az "u" betűn, az csak cseh lehet, viszont ha ä betűt az csak szlovák). Páral egyébként nagyon olvasmányos, csak azok a szocreál befejezések. Hiába no, valamivel kompenzálni kellet a cenzor elvtársaknak, ha már ki akart adni a cociban.
A Capekokkal jó lesz vigyázni. Ugyanis kettő volt belőlük mint a Tolsztojokból. És mint az oroszokból is az Oroszlán Nyikolájevics volt csak a jó, a csehekből is csak a Karel az igazi. A Jozef az No cukor-No íz. Ha már a cseheknél tartunk ne feledkezznk meg Kunderáról. Ha nem olvastál volna tőle még, melegen ajánlom. De!!!!!! Eszedbe ne jusson pénzt adni a ´80 után írt könveiért. Amit meg már franciául írt el se olvasd. A fazonnak úgy látszik szüksége volt egy kis üldöztetésre ahhoz, hogy jót írjon. Amióta "világhírű nagy kortárs író, a Nobel-díj várományosa" lett, valahogy elájult magától.
Laci Creative Commons License 1998.06.05 0 0 23
Bubu,

légyszi mesélj már egy kicsit arról a Áldja meg az Isten mr Rosewater-ről. Nem olvastam, csak úgy érdekelne róla egy-két vélemény, történet, ilyesmi.

Köszi,
Laci

Bagolymondja Creative Commons License 1998.06.04 0 0 22
bubu,
Stephan Heym kiraly egy szerzo, a David kiraly kronikajanal igazabb es szomorubb konyvet az ertelmisegrol meg nem irtak. "Szabadulj meg igazsag-hereidtol!" Nagyon jo az Ahasverus is.
En Hellertol, barmilyen fura, a 22-est meg nem olvastam - valahogy nem jutott eddig a kezembe. De potlom. Nekem az Isten tudja nagyon bejott, a Kepzeljetek el is, a Valami tortent pedig eletem egyik legsulyosabb depressziojanak egyik kivaltoja volt, viszont zsenialis.
Uj: ki ismeri Anglia uj remenyseget, Nick Hornbyt (Focilaz; Pop, csajok, satobbi)? Az utobbi ket ev nagy felfedezettje nalam, Lawrence Norfolk mellett.
Pepin Creative Commons License 1998.06.04 0 0 21
Heller bácsi, nem rossz, határozottan nem. Én az "Isten tudja"-n mentem le hídba, no meg persze a "22"-esen. Viszont a "Záróra" egy kissé már zavaros volt. A "Gold" meg a témája miatt hagyott hidegen.
Vonnegutról jutott eszembe az egyik haverja, Rushdie. Az utóbbi hónapok legnagyobb eseménye volt számomra, hogy kinyomták az "Éjfél gyermekei"-t. Jó tíz évvel ezelőtt kaptam meg kölcsönbe, csak gyorsan átfutottam. Most viszont volt időm alaposan átcsócsálni, legalább akkora élmény, mint a "100 év magány". (Amihez rajzolni kellett a családfát, egyébként elveszett az ember.)
No, osonjunk közelebb. Nagy kedvenceim közé tartoznak a cseh írók. (Minő meglepetés!:-) Jók a régiek, Hasek, Capek, Marek panoptikumai (de tőle olvastam iszonyú gyenge könyvet is), az újak közül természetesen Hrabal és legalább annyira Paral. (Hogy Paral most cseh, vagy szlovák - HAME segíts!)

Majd később jövök még csapongani.

bubu Creative Commons License 1998.06.04 0 0 20
Aldja meg az isten mr Rosewater / 5os szamu vagohid
ezek egy kotetben jelentek meg annak idejen es nekem ezek tetszettek legjobban vonneguttol. (Bar a rosewatert csak talan harmadszori probalkozasra sikerult folyamatosan elolvasnom.)
Kilgore Trout konyvekhez hol lehet hozzajutni?
a bortontoltelek tetszett meg,
a fulinapos kevesbe.
Heller, hat a 22 es valosiznuleg a legjobb, bar nekem kedves a Kepzeljetek el! is
mostnaban olvastam egy riportot Hellerrel, azt mondja neki a riporterno:
mr Heller, azt modnjak, a 22escsapdaja ota on nem irt semmi jobbat
Heller:
-mas se ...
Stefan Heym David kiraly kronikaja ki ismeri?


SPS Creative Commons License 1998.06.04 0 0 19
Iszonyú jó kis topick, már majd' az összes írómat fölsoroltátok benne ...

Üdv,

eSPé

Bagolymondja Creative Commons License 1998.06.04 0 0 18
Na nászbuzikák, ez már kicsit jobb, a törzsasztalon süteménygúlák, jégkockák, szabadkôműves háromszögek, magas politikai körök és alacsonyan szálló balfácánok. A hangulat kedvéért felrakhatom lemezen a Bill and Jane playing Monopoly tonight-ot, Chirke May tolmácsolásában, szóval csak így tovább.

Vonnegut nekem elôször Titán szirénjei, valószínűleg túl korán (12), és nagyon nem, viszont érettségi táján Éjanyánk, ami nagyon, nagyon, nagyon igen. Negatív? Kétségtelenül, de nem ettôl annyira megrázó. És ha ô negatív, mit mondanál másik kedvencemre, Heller-re?

Pepin Creative Commons License 1998.06.04 0 0 17
Laci,

szerintem inkább realista. Mit csináljunk, ha a valós világ negatív?

Laci Creative Commons License 1998.06.04 0 0 16
Ja, és nekem is a Pekingi ősz tetszett a legjobban.
Hát ne haragudjatok meg kedves sztrovvacsekok, de szerintem a Tajtékos napok egy kicsit giccses. Amikor először olvastam, akkor tetszett, de 2.*-ra, már hát, amit írtam.
De én bizonyítottan nem érek az irodalomhoz.

Laci

Laci Creative Commons License 1998.06.04 0 0 15
Pepin,

köszi az infot.

zsoltu,

:))))


Ha már Vonnegutnál tartunk, akkor azt szeretném megkérdezni, hogy milyen az a könyv, hogy Ég áldja Mr Rosewater (bocs ha rosszul írtam), asszem ez az egy amit nem olvastam. Egyébként egy kicsit szerintem negatív a fiú, nem?

Laci

Pepin Creative Commons License 1998.06.04 0 0 14
Ja, most látom, Laci, a Piros fűről kérdeztél. Pár szóban nem igazán lehet elmondani a tartalmát, elég sokrétű. Férfiak, nők eltérő gondolkodása, a munka, mint mánia, tudati elfojtások és legfőképpen a fiatalkori emlékek feldolgozása felnőttkorban, mindez meglehetősen groteszk környezetbe ágyazva - ahogy köll.
Pepin Creative Commons License 1998.06.04 0 0 13
Laci:

Az én sorrendem: Tajtékos napok, Piros fű, Pekingi ősz, Venyigeszú. A többi nem játszik.
A kedvencek listáját most nem írom le, tudod, a telefonkönyv-effektus. Talán, ha lesz egy kis időm...

Bubu:

Küldhetem a hangszórókat? :-) Igen, Vonnegut, méghozzá a Börleszkből.

bubu Creative Commons License 1998.06.03 0 0 12
zsoltu, a tajtekos napok szebb, liraibb;
a pekingi osz filozofikusabb es lelektani regenyebb (es marhabb, fokent. Ping)
tobbieket elkezdtem de nem birtam vegigolvasni (mar a venyigeszut se)
Wágner úr Creative Commons License 1998.06.03 0 0 10
Szervusztok, drága jó sztrovacsekok! Na, megjöttem, idetaláltam! Nem volt nehéz, jó hely ez itten, nem lehet eltéveszteni! Ki van írva, hogy Bor is Van - jöhet, ihatunk! Egészségtekre!
Bagolymondja Creative Commons License 1998.06.03 0 0 9
Na de emberek, kicsit bôvebben, kicsit intellektuálisabban! Minden művészeti topic halálra van ítélve? Mi lesz így Jean-Sol Partre-ral?
bubu Creative Commons License 1998.06.03 0 0 8
Pekingi osz kilometerekkel jobb a tobbinel.
[biztos azert mert en meg azt olvastam elsonek]
Fulinap! fulinap!
cak nem vonnegutttt;-))

sip pista Creative Commons License 1998.06.03 0 0 7
Salomo és Ursula
Laci Creative Commons License 1998.06.03 0 0 6
Pepin,

na, azt nem olvastam.
Egyébként miről szól? Jó?

És kiket kedvelsz még az írók közül?

Pepin Creative Commons License 1998.06.03 0 0 5
Csak a teljesség kedvéért: Piros fű.

Pepin, aki nemcsak Vian kedvelő

Laci Creative Commons License 1998.06.03 0 0 4
Bagolymondja,

te nyertél.

Laci Creative Commons License 1998.06.03 0 0 3
Köszi ZöPö,

ez az aminek a címe nem jutott az eszembe.

Szóval ezeen kívül.

Bagolymondja Creative Commons License 1998.06.03 0 0 2
Na es ki ismeri BV sanzonjait? Marha jok, pont olyanok, mint a regenyei. Bar en az amerikai vonulatbol igazan csak a Kopok-et szeretem, talan meg a Rohadekot, de a Minden neger eleg gyenge. Nekem semmi nem jott be annyira, mint a legelso Venyigeszu - en 12 evesen olvastam, beeee! :)
ZöPö Creative Commons License 1998.06.03 0 0 1
"Köpök a sírotokra"

ISZONYÚan rulez! :-))

Laci Creative Commons License 1998.06.03 0 0 0
Kedves Boris Vian fans (Pepin, és Bagolymondja),

akkor itt válaszolnék nektek.
Tizen, azaz tizen, három, azaz három, azaz tizenhárom éves voltam amikor az említett könyvet olvastam. De lehet, hogy tizenhat. És ráadásul nekem papirom van róla, hogy nem értek az irodalomhoz.
Egyébként köszi a magyarázatot, bár mint biztos meglátszott már gyakorlatilag egy szóra sem emléxem a könyvből.

Üdv fans,
Laci

ps: van azon kívül Viantól könyv, mint amiket én olvastam? (Tajtékos napok, Pekingi ősz, Mindez a nők miatt, Öljünk meg minden rohadékot, Minden néger fekete?, és még egy ilyen csak már a címére sem emlékszem, Venyigeszu és a plankton)

Bagolymondja Creative Commons License 1998.06.03 0 0 topiknyitó
Na mielott az Inkognito topic atmegy B. Vian-rajongok csataterebe, nyitok neki egy topicot. Csak batran, emberek (de vigyazat, a kijaratnal lehet, hogy ott all Antiochio, es legeppuskazza minden tizediket)!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!