Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
izgalmas polémia ez a húsz perc :), de inkább azt mondjátok meg, hogy van-e értelmes felhasználása a májusi pereszkének és ha igen, mi az. sosem szedtem még, eztán sem fogom, de elém ugrottak tegnap és már nem tudtam kitérni.
Nem tegnap kezdtem, de nem láttam még olyan leírást, amiben húsz percnél rövidebb időt adtak meg. Ezt egyszerű megjegyezni. mindegyiknek biztosan elég.
"Mindegy, hány fokon sütöd, amíg víz van benne, nem melegedik száz fok fölé."
Légköri nyomáson, ha esetleg pontosak szeretnénk lenni. :) De szó nem volt ilyenről. Hő, idő és a kettő szorzata számít. És ebből a szempontból nagyon nem mindegy, hogy a hőközlő anyag pl. egy 100 fokos emulzió, 120 fokos zsiradék vagy egy 180 fokos gáz. Vagy egy 500-600 fokon lévő infra hőkibocsátó test (dóm, cekász).
"Nincsenek 5-10-15-20 perces gombák, az egyszerűség kedvéért az összes alapos hőkezelést igénylő gomba húszperces."
Már. És szabályozás szerint. Pont ezt írtam. Kémiai szempontból attól még ugyanúgy megvannak a különbségek...
Vszeg 5perc. Rántotta alátétnek szoktam használni pár darabot , keresztbe vágva mint vmi egzotikus tenger gyümölcsei fonnyadnak a serpenyőben Tojással együtt max 10perc hőkezelést kap (magas lángon)
Vedd figyelembe azt is, ahogy korábban írtam, hogy mennyi időn belül, hány fokosra melegszik fel a húsa, és meddig lesz olyan hőmérsékletű... Zsiradékon futtatni egész más hőbevitelt jelent, mintha csak a saját levében rotyog 100 fokon. Stb.
Amúgy pár éve még voltak 5 perces gombák is, de az egyszerűség kedvéért átálltak azoknál is 20-ra. Sajnos azóta már elfelejtettem, hogy 20 vagy 5 perces volt-e a kucsma. :) Egyébként én néha, apránként pótlom a saját magából kiizzadt vizet, és amikor zsírjára sütöm, akkor pirítom csak meg (nem mindig, ételtől függően). A kucsmában kimondottan szeretem, hogy egyre töményebb lesz az illata és az íze is, nem illan el. Forrázást sosem alkalmaztam. Az erdei állapotában szárított fkg esetében szoktam 2-2 öblítést alkalmazni, a tisztítás érdekében. Utána már langyos vízben áztatom, amit utána (a zacc nélkül) felhasználok. De amúgy az fkg is olyan, hogy 5x ki lehetne lúgozni, akkor is megmaradna a penetránssága. :D
Kétlem hogy ezt ilyen formában 20 percig tudná sütni, azalatt biztos szétégne. De miért tudja akkor így megenni? Vagy az ízletesben nincs annyi veszélyes anyag?
a tönkjén már indult a penész, így a nagyját le kellett vágnom, de ha csak a földes részt nyesem le, 15+ cm. nagyot néztem, amikor megtaláltam, hirtelen nem is tudtam, hogy kucsma vagy óriás pöfeteg :D
Azért nem árt az óvatosság. A múltkori cikkben 2 idős vendég belehalt. Igaz, nem hazai a lelőhely, és nálunk nem megtalálható faj (M. sextelata) okozta. Leginkább talán a hkg(k)-hoz hasonlít.
Bizony. A bennük lévő hidrazin (azt hiszem, az van már a Morchellakban) rakéta üzemanyagként használatos. Viszonylag bomlékony, de azért kell az alaposság. A nyersen felpakolás azért veszélyes, mert nem feltétlenül melegszik át a gomba minden része annyira (szorozva idővel), hogy biztosan elbomoljon a méreg. Ha 180 fokon megy 20 percig, azért, ha 480-on 1 percig, azért. Hasonló okokból kifolyólag vezetett tömeges mérgezéshez a múltkor belinkelt esetben is valamelyik íkg-szerűség.
Jelentem, a koncepció valóban jó - az összecsapott kivitelezés már kevésbé. Paradicsom (só), mozzarella (bazsalikomos Zott), vajon készre pirított hkg.
Kb. 200, részben deportált vaddisznó, többé-kevésbé koncentrált módon történő kilövése, időben nem feltétlenül egyszerre. De a lényeg, hogy attól még, hogy van egy bizonyos állat halmaz, amennyiben nincs valamiféle belső struktúrája / rendezettsége / hierarchiája akkor csak biomassza. Pánikhelyzetekben ez gyakran megesik, átmenetileg. (Btw, a "csapat" szó sem helyes ilyen esetekben. A csoport már igen.) Ember esetében a közösség és a tömeg szó sem ugyanazt jelenti. Na de ennyit a borotvapamacs-szőrszálakról, megyek inkább kucsmát hasogatni. :)
na igen, én frankón mindig azt a részt gondoltam belső-somogynak, a franc gondolta volna, hogy igazából ...-ra/-ba küldenek :))
(ugye az a rész mindig beázik. az emberek meg teli kosaras fotóknál szokták kérdezni, hogy hooool?!, amire írják, hogy belső-somogy. úgyhogy én elhittem csont nélkül)
ma egyébként többé-kevésbé (errefelé inkább kevésbé) beázott, aminek bé kell áznia. ki fog jönni, aminek ki kell jönnie. lehet élezni a célhardvereket.
Olyan harmat-negyet lattam elrohanni, malacokat nem lattam (persze ez nem sokat jelent.) Van egy eteto (tole 50 meterre egy magasles), alma, kukorica, ilyesmi, gondolom oda jottek epp vacsorazni. Az a szerencse, hogy altalaban mar messzirol jon a figyelmezteto morgas. Mi tortent a Sasreten?
Kimentem megnezni, tenyleg nedves a fold. Ezek szerint valamikor felot utan erkezett az eso, addig csak szel volt meg a villany ment el. Ez jo hir. (De meg mindig fuj. Igazan abbahagyhatna.)
Bozóton félig átsejlő egyedek, időnként ad-hoc képződő halmazáról szerintem nehéz megállapítani, hogy használható-e rájuk ez a szűkítő kifejezés. Pl. a 2016-os sasréti jamboree résztvevőire sem használnám a konda szót.
Szerencses vagy :) En csak torott uveget gyujtottem, rozsdas konzervdobozokat, muanyag izeket, meg fel par noi cipot. (Olyan jo, hogy Szentendre az orszag egyik legjomodubb videke, de arra nincs penz, hogy a szemeteszsakot megvegyek.) Uj helyet en sem talaltam, a regin viszont volt meg egy kis hegyes (persze Tharkus kollega mellett labdaba sem rugok.) Tovabba tobbszor felzavartunk egy csapat vaddisznot (szerintem mindig az a csapat volt. Vagy nagyon sok vaddiszno van a kornyeken.)
Motorháztető, kipufogódob, gumiabroncs (Pneumant 5.20x13), felni - lámpakarika. Lassan össze tudok rakni egy Trabantot. :) Új lelőhely nem lett, vagyis de, retek sok barna csészegomba(?) tekintetében. De legalább megszólalt egy újabb, már ismert hkg lelőhely is. Csehet nem láttam, fkg-k teljesen eltűntek. Ez egy fajonként egy hullámos szezon eddig, a hkg-nál sem várok csodát.
Szóval boldog április elsejét morel_whisperer! Őszintén megmondom a büdös életbe nem jöttem volna rá , Tharkussal szoktunk konzultálni és előbb sikeresen felvilagositott h milyen nap van. Először is ellenőriztem a számozást h melyik posztomba lehet a végzetes hiba. aztán letöltöttem egy másik programot amibe szintén 0,0 át láttam a gpsre . Többször próbáltam értelmezni a hsz edet.. Hát komolyan ezt nem hiszem el #censored#meg :DDD ...még jó h homerx nek nem volt kedve rátenni mégegy lapáttal.. :DD Akkor ezt úgy veszem mint ujoncbeavatasi szertartást a fórumba. Szép volt :) Jövök eggyel
Sőt, a Winf0$ is simán kiírja ezeket + tetszőlegesen ki is lehet szedni az egyes attribútumokat. Azért van egy kis paranoid félelmem, hogy ez-az vízjelesen is bele van kódolva a képbe, oly módon, hogy bizonyos mértékig még grafikai szerkesztés hatására sem degradálódik az adat (pl. átméretezés, színkorrekció stb.). Hasonlóan, mint a tintasugaras nyomtatóknál.
Max. az induló hkg-im lelőhelyét fogom meglocsolni a tőlük karnyújtásnyira lévő érből. :) Egyébként ne számítsunk tojásra, a kézbesítő elveszítette a fejét, a két mancsát pedig mellé szórták. (Biztos, hogy nem vad, és az is, hogy nem a helyszínen, viszont ember által történt a csonkolás. Nem tudom, mi lehetett a motiváció.)
tudom :), de hiába emlékszel, hogy kikapcsoltad, azért ilyenkor csak kicsusszan a sportszelet a gatyába, hogy vajon véletlenül mégis bekapcsolva hagytad-e... (hasonló elbizonytalanodás, mint amikor este lefekvés után anyafej megkérdezi, hogy "bezártad az ajtót?" :))
Az ízletes kucsmagomba több faj. Vitatkozzanak a mikológusok azon, hogy pontosán hány faj, nekünk mindegy. Ízletes kucsmagomba mindegyik, legalábbis a tányéron. ;) (Meg a hegyes és a cseh is több faj gyűjtőneve.)
a bal harom az esculenta, azaz izletes. korabban a szurke arnyalatut is ide soroltak, azert talalsz ra sok azonos talalatot. manapsag mar szetszedtek oket, igy keletkezett a sotet kocsmagomba (m. vulgaris)
amit posztolgattok mostanában képeket ezekről a szürke színű kucsmagombákról, most az melyik fajta egész pontosan? Mert én tavaly találtam ízletest, de az nem így nézett ki, sárga volt a kalapjuk, de közben ha nézem a neten akkor akkor azt írja Yellow Morel = Morchella Esculenta, viszont az Esculentára dobja ki a szürkét is. Akkor ez most hogy van? Vagy a két árnyalat az még mindig ugyanaz a gomba?
Gyogyuljal most nem szabad kidőlni! :D A nap legszebb része volt az a kis erdőfolt ez így igaz Pár száz méterrel odébb hasonlo magasságban és tájolásban egy ugyanolyan. Hkg hoz méltóan üresen állt :D fene se érti..
Kulináris kérdés: ha van 115 g. sötét és 55 g. ízletes, továbbá 190 g. hegyes (ez talán még gyarapodik), akkor együtt készítsem el őket, vagy inkább külön a hegyest és külön a másik kettőt. (Hegyes már került párszor az asztalra, a másik kettő nem, ezért érdekes lenne, hogy mit lehet belőlük kihozni. Csak hát persze nem egy nagy mennyiség.)
Eves borzsonyi medvehagymakció. Kiegészitésképpen ilyenkor cskg t szoktam felcsipegetni. iden kissé késeinek bizonyult :D , ugyh nekialltam csekkolni az ottani réteket, nem műveltem még ilyet korabban Kérdés: esetleg pkgzott mar vki a közép keleti hegylábnál?
kucsmából nem maradt tavalyról, de idén - egyelőre - nagyobb erőkkel tudom tölteni. a többi (nscs, vareszok, öszl) meg nehezen fog elfogyni időre. persze kaphatunk egy száraz évet... vagy többet. szóval az a biztos, ha tele van! :)
Hát... a galagonyás lelőhelyek a legstabilabbak fkg tekintetében. És ez fordítva is igaz: galagonyásban a cskg sokkal kiszámíthatatlanabb. Nyárasban pont fordítva tapasztalom (a kettő viszonylatában). Amúgy csodálkozom, hogy ilyen jól adja. A tavalyi szezonjuk jobb volt, noha emlékeim szerint csak április második hetében indult be igazán. Idén addigra szerintem már lefut. Talán még egy ennyi összejön, akkor boldog leszek már. Amúgy a simasüvegűek most vannak a csúcson. Pepitában nőttek ugyanitt + ritkán egy-egy vén cskg is befigyelt.
Most, hogy így nézem, nagyon csalóka a kép. Nem is értem, hogyan... A gyufásdoboznál kb. 10-15 cm magas a halom. Úgy néz ki, mintha alig lenne másfél réteg, pedig valójában 4-5 legalább. Főleg a jobb széle terül. Ezt most erdei állapotban fagyasztom, 8 x 20 deka sima zacskó, majd ezek be sátorfólia zacskóba (később majd valamikor vákuum), máskülönben minden kucsmaízű lesz. Tavaly kb. az összeset szárítottam, az 3 liter lett végül. Talán olyan 5 kilóból összesen. A probléma, hogy kezd betelni a fagyó megint. A hatalmas idei termés 2 kiló cskg-t is csak bevágtam, majd lesz belőle ragu, egyszer. Asszem, húsvétkor gesztenyepüré lesz sonka helyett. :)