A kapitány nyilatkozatával és az MKSZ kommunikációjával (annak hiányával) számos probléma van véleményem szerint:
1. Nem világos, hogy Golovin meddig, milyen feltételekkel lesz illetve marad kapitány (a hírek szerint a szerződése lejárt az olimpiával, illetve le fog járni az év végén).
2. A kapitány az olimpiával kapcsolatosan semmilyen önkritikát nem gyakorolt, hibákat saját részéről nem említett. Nem reagált érdemben az utazó keret kialakításával és az olimpián a meccseléssel, játékosok forgatásával kapcsolatos kérdésekre, a nehezen érthető döntésekre. Továbbá, nem fogalmazott meg túl sok konkrétumot arról, hogy miben és hol fog a válogatott fejlődni.
3. Továbbra is probléma, hogy a kapitány(ok) jelentése és a szövetség értékelése még az általánosságok szintjén (vagyis nevek nélkül, és az ellenfelek számára hasznosítható részletek kihagyásával) sem ismerhető meg az adófizető állampolgárok számára. Ide értve az egész olimpiai ciklus értékelését is. Az indokolhatónál nagyobb titkolózással találkozunk egy olyan sportágban, amely az elmúlt minimum 10 évben a világon majdnem egyedülállóan nagy összegű állami (adófizetői) pénzből volt és van támogatva, és amelynek ehhez képest válogatott szinten az eredményessége igencsak elmarad attól, amit ilyen bőkezű támogatás alapján lehetne várni.
4. A B válogatott vélhetően nem fog tudni valódi versenyhelyzetet generálni, amennyiben megkérdőjelezhető, hogy az utazó keret kiválasztása tényleg valós teljesítmény és mindenkire egyformán vonatkozó elvárások alapján és a játékosok számára érthető és egyértelmű elvek szerint fog történni.
Ennyi embert amúgy is közel lehetetlen lenne tűzben tartani. Nem sok értelmét látnám összesen 12 szélsőt behívni, akármilyen A-nak, vagy B-nek hívott (egyelőre csak gondolatkísérlet) válogatottba.
Szerintem egyelőre egy minőségi A válogatottat kellene építeni-stabilizálni (ez az olimpiai szereplés rendben volt, de egy 6. hely után talán még ne dőljünk hátra), beálló poszton például egy A válogatottnyi létszámot is nehéz összeszedni, nemhogy kétszer annyit.
Amit el tudnék képzelni, hogy a megszokott keret mellett 1-2 perspektivikus fiatalt be lehet hívni az edzésekre, meg lehet nézni őket, hadd szokják a közeget (anno Rasmussennél volt ilyen).
Ott lehet esetleg ennek értelme, ahol van merítés, plusz ahol nagyon régóta ugyanazok alkotják a válogatottat, és a fiataloknak régóta nincs esélyük odakerülni, hogy ne a semmiből kelljen hirtelen beugrasztani a fél csapatot, ha a nagy 'öregek' visszavonulnak.
Ilyen például a norvég válogatott. Hergeirsson, ha jól tudom, volt is, hogy B válogatottat is mozgósított.
Töpfner az egyik leggyengébb szélső. 7m-ken kívűl szinte semmire sem használható. Bajnokságban 24, BL-ben 23 akció gól összesen az egész szezonban. Már Debrecenben kiszorította őt Grosch Vivi na meg a válogatott bő keretében is.
Az is biztos hogy balszélen sérülés esetén lehet kihez nyúlni, ott jól elvagyunk látva, addig jobb oldalon Lukács és Faluvégi mellett nehéz embereket találni.
Őszintén megmondom nem ismerem annyira csak mindenhol olvasom róla a jókat. Azért írtam az ő nevét is mert ha jól gondolom az EB előtt jön megint a 35 fős bő keret leadása. Viszont ha minden posztra 5 embert írnak ahogy szokás, akkor is az 5 beállót kijelőlni elég necces lesz. Persze a Tóvizi-Pásztór kettős tuti meg Bordás is talán, de hogy ki legyen a maradék kettő akit sérülés esetén elő lehet szedni nagy kérdés. Ha jól rémlik az olimpiai pótselejtezőre már Faragó is bekerűlt. Vele is még mindig csak 4 ember.
Nem arra céloztam hogy rögtön kapcsolódjanak be a munkába. Itt arra gondoltam hogy legalább nézzenek meg 1-2 edzést ismerkedjenek a játékosokkal, a közeggel, milyen munkát végeznek. Igazad van abban hogy 18-20 játékost is elég kordinálni egy felkészülés alkalmából.
Ő nyilván több információval rendelkezik, mint mi.
Lehet, Zácsikra is gondolt, meg azokra, akik esetleg családot terveznek, nem tudom, mert nem részletezte.
Azért én Nada Budaörsre szerződéséből nem azt szűröm le, hogy ő még négy évet (vagy bármennyit) top szinten nyomna végig. De igaziból ez csak néhány embert érinthet, most valószínűleg ők is lesznek, ha bevethetőek lesznek.
Klivinyi lehet, hogy kimarad, illetve Bíró, ha megvalósul a baba projekt.
A többiek várhatóan maradnak, nagy változásokra az interjú alapján nem lehet számítani.
Aztán meglátjuk, Simon Petrára sem sokan számítottunk tavaly ősszel, lehet, még Vova sem, legalábbis a válogatott hét kellős közepén hívta át a junioroktól, ami azért elég atipikus megoldás (én nem is értettem vele egyet).
Nekem eddig sem volt kérdés, hogy a legjobb csapatunkkal kell kimennünk az eb-re, amelyik ráadásul korban is bőven végig tud játszani még négy évet, tehát semmi szükség most cserékre. Ezért nem is értem Vovát most ebben. Az egyetlen játékos akit én alapból kihagynék a 15-ös olimpiai keretünkből az Klivinyi.
Aztán persze majd a következők két és fél hónap úgyis fog meglepetéseket hozni néhány játékosnál, de mindig lesz olyan, akit egy hónap jó játék után már lehet bekövetelni a válogatottba és a hülye edzőt szidni miatta.
Teljesen korrekt a Vova-interjú, persze mindenbe bele lehet kötni, de, hogy jogos elvárás, vagy magától látta be, hogy a (szerinte) legjobbaknak (akik hadra foghatók) kell ott lenniük, az a végeredményt tekintve mindegy, és egyben logikus is. Remélhetőleg ha a volt junior kapitány is azt nyilatkozza, hogy a jelenben kell jónak lenni, akkor nem jönnek újra meg újra a jövő válogatottját építeni akaró hozzászólók (de persze, mindig jönni fognak :-) ).
A B válogatottat viszont nem értem, nincs kifejtve.
A tehetséges fiataloknak ott az ifi, majd a junior válogatott (ahol szintén tanulhatják a játékrendszert, elvileg a junior is hasonló játékot játszik, mint a felnőtt válogatott - legalábbis ez a törekvés).
Akik a juniorból kijönnek, de még nem érnek oda a felnőtt válogatottba, kiegészülve néhány kicsit rutinosabbal, akiknek nem derogál a B válogatottba jönni, talán azoknak létrehozni valami külön dolgot?..
Őszintén, nem tudom, hogy ez a magyar kézilabda legégetőbb intézkedései közé tartozik -e, és hogy korábban, amikor volt B válogatott, javított -e ez bármit is.
A perspektivikus játékosokat B válogatott nélkül is nyomon lehet követni, és meg lehet nekik mondani, a klubedzőikkel egyeztetve, hogy ebben és ebben fejlődjenek.
Mi lenne a B válogatott hozzáadott értéke:
Nem mondom, hogy látszatintézkedés (ha megtörténik), csak nem értem, miért vetődik ez fel újra és újra.
Nem biztos, hogy hosszú távon rossz ötlet a B válogatott, de előbb még az A-t kéne stabilan, jól összerakni.
Több embert (18-20 felett) valószínűleg nincs értelme meghívni egy összetartásra, mert úgy nem tudsz velük dolgozni. Fizikailag nem férnek el egymástól a pályán, illetve nem tudod úgy szervezni a feladatokat, játékokat, hogy mindenkinek jusson megfelelő idő.
Mivel 1,5 hét múlva keretet kell kijelölni, sok változás nem lesz a bő olimpiaihoz képest. Gondolom Zácsik bekerül és kb. ennyi.
Gondolom ez a B válogatott is csak az itthon játszóknak szólna meg a fiataloknak, bár itt a fiatalok is kérdésesek mert 17-18 éveseknek minek B nagyválogatott. Nem hiszem hogy külföldről év közben a csapatok csak úgy elengednének játékosokat, pláne ha nem is kötelező. Mondjuk sok olyan nincs is külföldön aki bevállalna egy B válogatott meghívót.
Nem lenne jobb egy bővebb keretet meghívni a következő összetartásra, benne olyan fiatalokkal akik ha nem is a mostani EB-re de a jövő évi VB-re akár beépűlhetnek, de legalább már most szokják a közeget. Gondolok itt pl. Bukovszkira, Csíkosra, Szabó Annára és Ninára, Juhász Katára és Grétára, plussz biztos van még 1-2 név.
"de érthető igény, hogy az Eb-n a legjobb csapatunkkal vegyünk részt"
Vovának talán nem igénye? Csak alkalmazkodik a igényekhez? Neki megfelel, hogy építi a jövő csapatát, 6-8. helyekkel megtartva állását?
Mi állandóan a jövő csapatát építjük... Szoktam mondani, hogy aki nem MOST, hanem MAJD akar nyerni, az soha nem nyer semmit!
Megjegyezném, hogy a bronzunk óta (2012) a szerbek nyertek egy ezüstöt, a horvátok, monték és románok egy bronzot, még a lengyeleknek is leesett két 4. hely, a spanyolokról, svédekről és hollandokról ne is beszéljünk, de hol tartunk mi, ill. mi volt ez az elmúlt 12 év?
ha ez az olimpia után Kácsórt még mindig számba veszi tényleg gondok lehetnek fejben. Bár ha meg nem hívja be az a saját hülyeségének a beismerése lenne.
Már csak azért is baj van, hogy kivitte. Az olimpia előtt is bűn-rossz volt, az meg csak hab a tortán, pont ezért be sem merte tenni.
Na, de miért? Nem látta az edzéseken hogy mozog? Kapott 5 percet a hollandok ellen,...elėg is volt.
Érdekes, Zácsikot látta, ezért ki sem próbálta.
Szani,Debrecenben, meglepően jól mozgott.
Nem Zácsik miatt mondom, de a tisztánlátását a vakság, elfogultság és a csókos haveri kör zavarja, plusz rosszul viseli, ha valaki elmeri mondani a véleményét..Annak annyi!
Szerintem nem fogja lemondani, neki tényleg ez a hazai EB lehet a búcsú tornája a válogatottól.
Nekem inkább kérdés hogy románokhoz ki miatt akar kiutazni? Pállal és Korsóssal eddig sem számólt és ha ez az olimpia után Kácsórt még mindig számba veszi tényleg gondok lehetnek fejben. Bár ha meg nem hívja be az a saját hülyeségének a beismerése lenne.
Önkritikát csak nem fogalmazott meg magával szemben, még Chema is megtette pedig rajta kevesebb dolgot lehet számonkérni. Vagy mint pl. Rossi aki elismerte hogy kiket nem kellett volna az EB-re vinni.
"másfél hét múlva már ki kell jelölnöm a következő összetartásra a keretet. Most mondhatnám, hogy máris megkezdjük a hosszú távú építkezést, de érthető igény, hogy az Eb-n a legjobb csapatunkkal vegyünk részt. Ne a holnapi, hanem a mai legjobbal."
Ez viszont azt jelenti hogy nagy változások nem lesznek az olimpián látott csapat körűl, viszont azt is jelentheti hogy az MKSZ igenis kitűzött egy célt elé ami akár az állásába is kerűlhet ha nem teljesűl. Szerintem kifele a 8 lesz megfogalmazva de ez egy 6. hely minimum.
- beszélt Mayonnade-dal ("az orosz másodedző fordított" - ezek szerint Vova szintén zenész (mint Elek), és nem tud angolul? mert a francia úgy tudom, megtanult, amikor holland kapitány lett.)
- kint volt Kínában az ifi vb-n.
- utazik majd a németekhez, franciákhoz, románokhoz is, beszélve a játékosainkkal.
A hivatalos statban biztos vannak hibák, de mivel nincs időm nyolc másik irányítónak az össze meccsét átnézni, ezért nem tudok mást használni. Feltételezem, hogy nagyjából hasonló arányban tévedtek mások esetében is. Egy tény, Oftedalon kívül a hivatalos statban senkinek nem volt több gólpassza Vámosnál az irányítók közül.
Amit Vámos csinál sokszor, rácselez a falra, összeránt két játékost és abból ad gólpasszt szélre vagy mellette lévő játékosnak. Ezt lehet nem elég jónak tartani, de nálunk nincs nagy lövő, akinek egy fal leszorítással lövőhelyzetet teremtesz (amit amúgy Vámos Debrecenben nagyon szépen szokott hozni, ha Kácsor és Planéta játszik mellette), a nagy lövők hiánya miatt nincs tere a beállóknak sem annyi és hát nincs is Brattsetünk vagy Foppánk. Innentől azt teszi Petra, ami a lehetőségünk és ezek a gólpasszok ugyanúgy teljes értékűek.
A technikai hibák nagyobb száma abból adódik, hogy nagy lövők hiányában nekünk mindent gyorsabban kell csinálni és rizikózni kell. Mindegyik gyorsabb játékosunknak (Keti, Vámos, Simon) sok volt a technikai hibája. Ettől még egyetértek veled, lehetett volna valamivel kevesebb ilyen.
Vámos rovására a hivatalos statban ugyanúgy néztek el technikai hibát.
Nálam Vámosnak 30,5 helyzetbe hozó labdája volt. Fél pontokat is adtam és a kihagyott helyzeteket, passzból kialakuló heteseket is néztem és nem csak a gólokat.
Ketinél meg nem állítottam, hogy önmagában ne lett volna klasszis teljesítménye. Valóban volt több semmiből jött sikeres lövése is és remekül csinálta a lendületből lövőcseleket, akár középen, akár a kettes védőre rácselezve. De ez nem jelenti azt, hogy sok góljában ne lett volna szerepe az irányítónak vagy a balátlövőnek, nem biztos, hogy gólpasszokkal, de lendületbe adott pontos passzokkal, vagy keresztekkel, rácselezésekkel a fal megbontásával. Keti amúgy sztem ezen a tornán simán a legjobb volt eddigi világversenyei közül és sztem játszott úgy a tornán, mint ahogy a Fradiban szokott az utóbbi időben Lekic, Bölk és Cvijic mellett.
A megállító faultokat meg nem lehet nem nézni, az egyik legfontosabb dolog a védekezésben. Amúgy ha megnézed a három jobb csapat elleni meccsünket, összesen kaptunk a 180 perc alatt pár góllal többet. Egyszer érdemes megnézned, hogy pld. svédeknél, hollandoknál is hányszor hibáznak a hármasok, pedig ott világklasszis védő is van. Ettől függetlenül még egyszer hangsúlyozom, hogy nem állítottam semmikor, hogy a hármasaink jók lennének, de sztem nem is annyira tragédiák, mint itt egyesek gondolják.
Amúgy örülök, hogy legalább valaki komolyabban utánanéz a történéseknek, még ha 1-2 dologban nem is értünk egyet. Van amiben egyébként meggyőztél.