Az algebrát a nyugati matematikusok vízszintesen írják . A távol-keleten eredetileg függőlegesen írtak szövegeket . Ha ezt a távol-keleti függőleges írást a nyugati algebrára alkalmazzuk, akkor egy egészen másik elképesztő világa tárul fel az algebrának ! Természetesen készítettem hozzá programot is .
"Az algebrát a nyugati matematikusok vízszintesen írják . A távol-keleten eredetileg függőlegesen írtak szövegeket . Ha ezt a távol-keleti függőleges írást a nyugati algebrára alkalmazzuk, akkor egy egészen másik elképesztő világa tárul fel az algebrának !"
.
A következő lépésben esetleg találd fel a mátrixokat. :)
másfél mókus másfél nap alatt másfél mogyorót eszik, hány mogyorót eszik kilenc mókus kilenc nap alatt?"Fél mókus nem eszik. 1 mókus megeszi az 1,5 mogyorót, aztán koplalnak. :)
Hogy a könyvtár létezett, az onnan tudható, hogy a hanyag olvasók által vissza nem vitt könyvek megmenekültek. :o)
Konkrétan az az urban legend, hogy Omár kalifának volt ilyen "bon mot"-ja a könyvek feleslegességéről / veszélyességéről. Nem én rögeszmém, tudományos közvélemény. A forrás ötszáz évvel későbbi, és na mi volt akkor? A keresztes hadjáratok! Gyűlöletet kellett elültetni az európaiak fejében. De ez azt is jelenti, hogy már a "sötét középkorban" is volt becsülete a könyvnek.
Mérő azt állítja, hogy algebrailag izomorf szöveges példákat különböző emberek eltérő sikerességgel oldanak meg. Nőknél elősegíti a helyes megoldást, ha gyűszűkről és varrótűkről van szó. Férfiaknál pedig csavarok és csikkek inkább garantálják a sikert.
Már hallottam olyan véleményt is, hogy a hét vezér nem is létezett, csak Anonümusz találta ki őket. Nem voltam ott, az időgépet pedig még nem csinálták meg, állítólag - de még ez sem biztos. Elképzelhetőnek tartom, hogy az egész könyvtárat is csak kitalálták. És hogy a dicső múlt miért nincs már, a pusztulásának legendáját is ki kellett találni. Nem tudom. De a jelenkori történelemhamisítások alapján nem zárható ki teljesen.
Igen, ez a jó. Arányokkal is, algebrával is meg lehet oldani, de az igazi kihívást kedvelők ChatGPT-vel csinálják.
(A feladat egyébként irodalmi klasszikus, Karinthy: Tanítom a kisfiamat. Spoiler: az egész novella erről a feladatról szól de a megoldásig nem jutnak el. Ezzel szemben: szerintem ilyet csak az mer írni, aki az életben könnyedén megoldja. Mindenesetre egy ragyogó példája a gyakori "a szülő sem boldogul a gyerek feladatával" helyzetnek.)
A ChatGPT nyelvi modul, bigdata szövegekben a szavak helyeinek és számának előfordulási arányait, statisztikáit veszi alapul, és az adott helyen legvalószínűbb sorrendbe rakva a megfelelőket adja meg a maga válaszát.
Nem intelligens.
Egy "sztárban sztár" jellgű magasszintű kopizógép.
Tehát a matek, még a legegyszerűbb is, sokszor kifog rajta.
.
"Ha kilenc kályhában öt és fél nap alatt tizenkét köbméter bükkfa ég el ? mennyi nap alatt ég el tizenkét kályhában kilenc köbméter bükkfa?"
Természetesen: 3,09375 nap, azaz 3 nap 2 óra 15 perc alatt.
.
Lehet, hogy még egy ennél egyszerűbb kérdére is marhaságokat hozna ki?, például:
"Ha másfél mókus másfél nap alatt másfél mogyorót eszik, hány mogyorót eszik kilenc mókus kilenc nap alatt?"
Biztosan viccnek szántad, de lehetne olyan gyűjteményt csinálni különféle matekos feladatokból, amit épen a te ChatGPT-éddel oldottak meg, majd e gyűjtemény alapján tanulmányt vagy blogot írni az internetre ♥
Az az ötletem támadt, hogy lehetne olyan matekversenyt rendezni, amelyben a feladatok kizárólag ChatGPT-vel oldható meg, saját ész használata tilos, kizárólag a feladat megfogalmazására szorítkozhat. Valahogy így: "Kedves ChatGPT, ha nekem számolsz, akkor az idő és az elégetett fa mennyisége egyenesen arányos, ha Bölcs Árnyéknak számolsz, akkor fordítottan arányos."
Ha már ilyen okos szoftverek vesznek körül, ellenőrizzük, hogy jól számoltam-e ki az ujjaimon, hogy egy kályha egy napi fogyasztása 24/99 = 0.2424... m3
Ez a "Bölcs Árnyék algebra" egy matek univerzumot hoz létre, és jelenleg a leprogramozható részét: Lolita Univerzum = a Lolita programnyelvem Univerzuma -nak nevezem !
Mivel terjedelmes és komplikált a leprogramozása, ezért még nincs befejezve, ill. sokáig még nem fogok a leprogramozásának a végére érni ♥