Keresés

Részletes keresés

kavicsos1964 Creative Commons License 2026.05.06 0 0 947

Na itt van a kutya elásva ,hát te vagy az oka a jelenségnek ! Kiengeded az összes vizet a tartályból ! Lekapcsolod a szivattyút is nem kell bekapcsoljon . Ekkor a szelepen keresztül meg nézed mennyi a légnyomása a tartálynak ,víz nélkül üresen ! 1,5 bárra kell felfújni a tartályt . Majd beindítod a szivattyút és a megfelelő felső nyomást beállítod a gépkönyve ajánlásához ,gondolom írja mit tud a szivattyú ,csak a tartály nyomás adatait is vedd figyelembe . Újabban azt írják eléggé vékonyka anyagokból vannak a tartályok . Ha most a tartály nem bírná a nyomást akkor annak a felső adatához állítsd be a szivattyú felső nyomását . Jónak kell legyen ha a kútban van víz hozzá . De ha a lábszelep beszivornyázik levegőt akkor ezt megint meg kell csinálnod másként a légbuborék bajt okoz megint . Kicsi a kútad átmérője és eshet annyit a vízszinted hogy levegőbe kerüljön a lábszelep . 

Előzmény: Gasparius (946)
Gasparius Creative Commons License 2026.05.06 0 0 946

Most arra gondolok, hogy a légtelenítésnél a tartálynál nem csinálook valamit jól....

Mert pl. nem tudom, hogy a ballont a vízfeltöltés előtt kell feltölteni a megfelelő nyomásértékre, vagy pedig utána...., 

Gasparius Creative Commons License 2026.05.06 0 0 945

Az érdekesség az, hogy nem hirtelen esik vissza, hanem lassan, fokozatosan veszít az erejéből.

Mint ahogy írtam, a vízstint 2 méterrel van lejjebb, mint régebben.

Tehát, aannak idején 14 méter mélyre engedtük a fúrót és majdnem addig van becsövezve is.

5,5 méter mélyen van a talajvíz szint.

A kút alja 10,5 méternyire van, így ér le a súly.

1,7 méterre van letéve a szivattyú az aknában, ez azt jelenti, hogy túle nézve a vízszint 3,8 méterrel van lejjebb.

( méteres KPE cső van leengedve a kútba, de ennek eg métere még vízszintes, így a cső vége a szivattyútól 7 méternyire nyúlik a vízbe, a lábszelep felett a vízszintig így (7-3,8) 3,2 méteres vízoszlop van, alatta 1,8 méterre van a kút alja.

A kút átmérője asszem 25 centis

A víz mindig tökéletesen tiszta, amit szív.

Előzmény: hjano1 (942)
Gasparius Creative Commons License 2026.05.06 0 0 944

A lábszeleppel kevés az esély, hogy probléma lehet, teljesen új és egy szintén teljesen új 32-es KPE csőre van feltéve.

Egyébként nekem már 30 éve van hidroforom, az első szett egy 200 literes tartállyal volt szerelve, egy 3 fázisú, kétlépcsős bajai szivattyúmotor dolgozott rajta, ennek az újnak a helyén.
Azzal előfordult, hogy egész éjszaka ment a forgó locsoló, mert elfeledkeztem róla, reggel vettem észre.
Szóval ennyi víz van a kutamban, bár az igaz, hogy most 2 méterrel lejjebb van a szint, mint 1-2 éve.

Előzmény: kavicsos1964 (940)
kavicsos1964 Creative Commons License 2026.05.05 0 0 943

Ezek benne vannak a pakliban sajnos ! Itt is alig van víz a kútban ha szívatom a szórófej is lemeríti a készletet olyan szintre hogy az alján mrad kb 50cm víz és őrízni kell a szivattyút el ne ejtse a vizet . Talán ha 60 litrre csökkent a vízhozama percenként és ezt is csak 40 méternyi slaggal tudja tartani. a végén egy 3/4 slaggal van lefogva a kiáramlásom .

Előzmény: hjano1 (942)
hjano1 Creative Commons License 2026.05.05 0 0 942

Szerintem cseréld ki a szívócsövet legalább 10 méteresre. A 8,5 m (ha jól értem, kb ilyen hosszú a szívócsöved) még simán leszívható, és a lábszelepen keresztül kaphat levegőt. A 10 m-t már nem lehet leszívni. Mert ha ¾ órán keresztül megy rendesen, és ilyen hirtelen megáll, akkor csak azt tudom elképzelni, hogy hirtelen kap nagyobb mennyiségű levegőt. 

Könnyen lehet, hogy nálatok is leszállt a talajvízszint az aszály miatt. Az az 5,5 m is lehet, hogy már 7 is van. Az is lehet, hogy a kút alja van iszappal (homok-lerakódással) megtelve, és a lecsökkent szűrőhosszon már nem tud elég víz beömleni.

De azt sem tudjuk milyen mély a kutad (én emlékszem, hogy írtad, de lehet, tévedek), és milyen átmérőjű.

Előzmény: Gasparius (939)
ali kis Creative Commons License 2026.05.05 0 0 941

Ki kéne próbálni egy "vendég" (kölcsön) szivattyúval. Be kéne határolni, hogy szivattyú vagy rendszer hiba van. Nem akarom lebecsülni a szivattyúdat, de az ördög nem alszik.

Bármilyen csúcs masina előbb, utóbb megadja magát.

kavicsos1964 Creative Commons License 2026.05.05 0 0 940

És mi van ha a lábszeleped ejti el a nyomást ? Az mikori ? A régi békanyelves lábszelep 50 évesen is csak a békanyelvet cseréltem és egy hónap mulva se volt vízhánya ! Igaz vagy 15 éve csináltam bele új békanyelvet ! Olaj álló gumiból nyírtam másikat .

Gasparius Creative Commons License 2026.05.05 0 0 939

No, a pár napja említett problémámat úgy néz ki, nem tudom megoldani.
Adott tehát a már említett Grundfos, 3 fáziső, minőségi szivattyú, ami egy 80 literes tartályra van építve.

Ami már biztosnak látszik, működés közben történik valami, levegősödés, vagy ilyesmi és onnantól nem szív, csak pocskolja a vizet szerintem.

többféleképpen töltöttem már fel a rendszeremet vízzel, legutóbb úgy, hogy ráengedtem a hálózatos vizetr, de csak nagyon lassan, a motor tetejéről a légtelenítő csavart levettem és a plusz vizet folyattam kifelé rajta.
Én levegőt nem láttam távozni, de ez nem jelent semmit.
Közben kicsit billegtettem, rázogattam az egészet, hogy feljöjjön mindenhonnan a buborék.

Utána visszatettem a csavart, kis rést hagyva töltöttem tovább a hálózatról, majd elzártam.

A szivattyú azonnal beindult. Nálam a beklapcsolás 1,6, a kikapcsolás 2.65 barra van állítva.

Elkezdtem terhelni, rátettem forgófejes locsolót, gyorsan felemelte a nyomást, majd kicsit belassult, de túlnyomta a kikapcsolási értéket simán (5 mp a kikapcsolási késleltetésem) és leállt. Aztán be és ki, tehát kifogástalanul működött, igaz, én azt szeretném elérni, ha kell egy másik locsolóval, hogy felemelje a nyomást, majd nem sokkal a kikapcsolási érték alatt tartsa, tehát ne kapcsoljon ki-be folyton, de ez nem lényeg.

Tehát megy a locsoló a fentiek szerint, kb félóra, 3/4 óra múlva egyszer csak az vehető észre, hogy nem kapcsol ki a szivattyú, a nyomás ingadozik a határérték alatt, majd lassan-lassan csökkenni kezd...magyarul, mintha elfáradna és egyre gyengülne.

Ekkor, ha elzárom, egy kicsikét emeli a nyomást, de csak kicsit és nagyon lassan, századbáronként lassan lépve, de ekkor már a kikapcsolási értéket nem éri el akkor sem, ha egész nap menne.

A kutam nagyon bőséges vizű, egy órás locsolás alatt sem esik a vízszint fél méternél többet, tehát a cső végén a lábszelep felett még simán van 3 méternyi vízoszlop.

Nem gondolom, hogy túl mélyen van a cső vége, vagy túl mélyen van a vízszint lent, mert 5,5 méternyire van a víz és alatta még 3 méterrel aszívócső vége.

Egyébként is ha kínlódna vele, vagy nehéz lenne neki, miért menne gond nélkül előtte félórát? Egy gép nem fárad el....

Most már kétségbe vagyok esve, locsolni kellene, itt a nem kicsit drága szivattyú és szarakodik......

Korábban küldtem a csövezésről 3 képet, nem tudom, ennek jelentősége van-e, mert ez a nyomóóldal.....a szívóoldalon szerintem semmi gond nincs, nem kóborolhat levegő a KPE szívócsőben, ami egyszerűen egyenesen jön a szivattyúba.

Lehet, holnap az értékesítő boltnak megírom ezt, de nem tudom ettől, mit várhatok.....a légtelenítés lehet a kulcs, de nincs ötletem.

Minden kis segítséget örömmel fogadok, előre is köszönöm. 

kavicsos1964 Creative Commons License 2026.05.04 0 0 938

Nagy a táv a búvárhoz ,vagy egy nagynyomású búvárt vegyél . Ai IBO-nak van ilyen 1 colos slaggal használd . A kisebb búvárokkal nagyon vigyázni kell ,szinte minden átlag polgárt átvernek vele . A homok segíti az átverést és leégnek miatta . Amikor egy búvárt pl szenyvízbúvárt a vízbe merítünk addig nem szabad leengedni amíg látod hogy a golyós szelepén a motor hűtését szolgáló víz zsákból a levegő ki nem bugyborékol . Ha nincs bugyborék akkor a homoktól beszorult és a motor egy légbuborkban fog menni amíg fel nem hevül és meg nem ég . 35 foknál nagyobb melegedést nem bír ki . A makitáé pl 35 percet bírt nálam szenyvízbúvár létére . annyira el volt dugva a légkivezető szelepe hogy nem láttam hol van és leégett ,szó szerint percek alatt . Amikor szétszedtem már tudtam nagy a baj a kis műanyag kivágásban a homok eltömte e légtelenítő szelepét ,kihúztam vissza tettem de már a motornak nem volt hűtése az eldugult szelep miatt ! Kidobtam ! Vettem egy nagyárúházas szenyvíz búvárt aminek már a légteléenítő szelepe volt a láthatósági szempont és hogy ha nem bugyborékol ,már húzom is ki és kimosom belőle a homokot egy fecskendővel ,majd láthatóan nézem hogy bugyborékol-e rendesen ! Eddig jól bírja sok homokot kitermeltettem vele a kútból . csak fiigyelni kell a kifolyást hogy bírja-e pumpálni kifelé és ha lehervad a kiolyása a sok homoktól meg kell emelni hogy kiköpje a nehéz homokot . Aztán vissza a retyóba és termeltetni emelgetni .játszani kell vele és kinyomja az iszapot simán .

Előzmény: SNAKe (937)
SNAKe Creative Commons License 2026.05.03 0 0 937

Szép napot!

Némi tanácsért jöttem.

Adott egy 80 cm átmérőjű ásott kút, betongyűrűkkel. A pontos mélységét nem ismerem, mert nem én készíttettem. Mivel a környéken nagyjából 8 méternél kezdődik az agyagréteg, így feltételezem, hogy maximum ilyen mély lehet, de mivel a talajvíz szintje régebben magasabb volt, így az is elképzelhető, hogy még lisebb mélységű a kút.

Szóval régebben magasabban állt benne a víz, most kb 3,2 méterre a felszíntől van a vízszint, viszont az a gond, hogy az évek alatt az aprószemcsés sóder vagy homok beáramlott a kútba és feltöltötte azt. Annyira, hogy szerintem 1 méter víz sincs a vízfelszín és az iszap (homok) közt. Ha beleeresztek egy úszókapcsolós búvárszivattyút, akkor látom az úszót a víz felszínén. Egy közepes szivattyú is kikapja azt a kevés vizet, ami benne van, 20 percet sem nagyon tud menni. Utána várni kell egy fél órát, hogy visszateljen. Ez így elég macerás, gondoltam a felgyülemlett iszapot kitakaríttatom ( mint írtam is nem tudom milyen mennyiségről lehet szó). Utána viszont nem tudom milyen szivattyút lenne érdemes beletennem. Van itthon egy böszme nagy, vagy harmincvalahány kilós dög, de ezt még ki sem próbáltam a vásárlás óta, mert nincs hol. Ezen kívül van két kisebb, amíg szívogattak, míg mindkettő testzárlatos nem lett. Mindkettő csapkodja lefelé a fí relét, ha elindítom.

Szóval most keresnék olyan szivattyút, ami nem úszókapcsolós, vagy ha az, akkor kénytelen leszek felkötni és valami áramláskapcsolóval megtoldani a rendszert. Olyan kellene, ami nem tojja össze magát, ha belekerül némi finom homok vagy sóder is a rendszerbe, kb 5 méter mélyről egy felszíni köbös tartályba kell pumpálni a vizet kb 30 méter távolságra, jelenleg 3/4-es slagon, de szerintem ki fogom cserélni collosra azt is, vagy talán 32 KPE -re.

Milyen szivattyút kellene vennem ilyen igényekhez? Nyilván a kedvező ár-érték arány is számít. Az áruházi cuccokban nem bízom, de valahogy a túlhájpolt Pedrollóban sincs bizadalmam, valami azt súgja, hogy nem több-jobb annyival, mint amennyivel drágább.

kavicsos1964 Creative Commons License 2026.04.27 0 0 936

Nem, meg kicsike is ez max világítani jó ! 

Előzmény: triplaharom (935)
triplaharom Creative Commons License 2026.04.26 0 0 935

Ismerős ez valakinek ?

Előzmény: kavicsos1964 (934)
kavicsos1964 Creative Commons License 2026.04.19 0 0 934

Az is okozhatott hibát ha nem volt benne levegő ami nyomás alatt tudta volna tertani a rnedszert . Ezt majd néha ellenőrízni kell a szeleptűk hót szarok az amaerikai tű csak 3 év után engedi el a levegőt a japán meg a motorban még sose kellett után fújni egyik kereket sem ! A magyarországon kaphatóak meg 2-3 nap után leengednek .

Előzmény: Gasparius (932)
kavicsos1964 Creative Commons License 2026.04.19 0 0 933

De víz nem volt a tartályban ugye ? Mert úgy kell az üres tartályt felfújni ! 

Előzmény: Gasparius (932)
Gasparius Creative Commons License 2026.04.19 0 0 932

Igen, fújtam is bele, 1,5-re, amúgy most ismét működik rendesen, sajnos 1-2 éve leesett a talajvízszint 3,5 méterről jelenleg 5,5 méterre...ez már jobban igénybeveszi a szivattyút is.
Nem gondoltam erre, mert a régebbi hidrofor már tavaly októbertől nem működött, eltelt egy jó fél év...és már régen nem néztem bele a kútba.

Előzmény: kavicsos1964 (931)
kavicsos1964 Creative Commons License 2026.04.19 0 0 931

Kell rajta legyen szelep ! Aútószelep ! 

Előzmény: Gasparius (930)
Gasparius Creative Commons License 2026.04.19 0 1 930

Ballon van benne, nem hallottam arról, hogy fel kéne fújni, utánanézek.

Másik dolog, hogy én hülye fejjel beépítettem a nyomó oldalra a 32-es KPE csövek közé egy vízórát, ami félcollos. Ez a teljesítmény 50%-át is elveheti. Most fogom kivenni.

Előzmény: kavicsos1964 (929)
kavicsos1964 Creative Commons License 2026.04.18 0 0 929

Abban is levegő van és ha jól tudom 1,5 bárra kell felfújni ! Ezt érdemes időnként ellenőrízni is gondolom én !

Előzmény: Gasparius (926)
kavicsos1964 Creative Commons License 2026.04.18 0 0 928

Ha levegőt szipákol be akkor a vizet is el tudja ejteni ! 

Előzmény: Gasparius (927)
Gasparius Creative Commons License 2026.04.18 0 0 927

Kicsivel az írásom után észrevettem, hogy a szívócső csatlakozásánál kicsit szivárgott a víz, annyira, hogy miután felitattam ronggyal, ismét megjelent egy pici. A KPE cső csatlakozójánál. Sikerült húznom még rajta, nem tudom, hogy ez mennyit számított, de azóta OK.

Előzmény: ali kis (921)
Gasparius Creative Commons License 2026.04.18 0 0 926

Tartályon nincs nyomásmérő óra, csak a nyomóágon egy digitális

Előzmény: kavicsos1964 (922)
kavicsos1964 Creative Commons License 2026.04.18 0 0 925

Nem még nincsen az egyikből a tengely mellett átnyomja a vizet ,de voltam a piacon és vettem gyári káma szimeringet bele ,meg van tömszelence is hozzá csak az ellen darabot az ukrán még mindig nem hozott és nem tudom hogyan néz ki ! Mondtam neki az egyik már van de az ellendarab nélkül semmit sem ér és nekem nincsen hozzá . Úgy hogy valaemlyik nap megint szét szedem ez miatt . 

Előzmény: ali kis (924)
ali kis Creative Commons License 2026.04.18 0 0 924

A Te szivattyúd rendben van ? Három héttel előbb jönnek a fagyosszentek. 

https://www.idokep.hu/30napos/Pilis

Előzmény: kavicsos1964 (923)
kavicsos1964 Creative Commons License 2026.04.18 0 1 923

Egy ilyen drága szivattyú és alig tud valamit ? Meglepő ! 

Előzmény: ali kis (921)
kavicsos1964 Creative Commons License 2026.04.18 0 0 922

A tartályban mennyi nyomás van víz nélkül ?

Előzmény: Gasparius (920)
ali kis Creative Commons License 2026.04.18 0 0 921

Először szimeringre gondoltam. Miután rákerestem a gépre, látom, hogy csúszó gyűrűs. Nem hinném, hogy törött vagy sérült a csúszó tömítés, de nincs kizárva! A szívó ág is levegősödhet.

Nagyon spéci szivattyú ez. Amit a képeiden látok az kevesebb lapáttal rendelkezik mint az áruházi kínálat. Nem tudom, hogy most melyik az igaz.

https://szivattyuk.hu/grundfos-cm-10-2-a-r-a-e-aqqe-f-a-a-n

Előzmény: Gasparius (920)
Gasparius Creative Commons License 2026.04.18 0 0 920

Van egy kis problémám a hidroforommal, amiben véleményt szeretnék kérni.

Grundfos CM 10-2 (A-R-A-E-AQQE F-A-A-N) szivattyú van szerelve egy 80 literes tartályra.

A kút nagyon jó vízhozamú, a vízszint a földszinttől 5,5 méterre van, 5 méteres vízoszlop van benne, ez hosszú folyamatos szívás hatására sem mozdul sokat, max fél métert.

A hidrofor kb 2 méterrel val lejjebb a földfelszíntől, onnan megy le 7 méter szívócső, a víz bőséges és tiszta.

Eddig volt a pozitívum, most jön a probléma.

A beüzemelés után a szivattyú feltöltésre került, úgy látszott, a légtelenítés is okés, majd próba, dolgozott is szépen. A nyomáskapcsoló 1,6 bar bekapcsolás és 2,75 bar kikapcsolásra van állítva. A próbák után észrevettem, hogy nem kapcsol ki.

Nézem a nyomáskapcsolót, (DPC 10, digitális) úgy kb 2,5 barnál ingadozik és nem megy feljebb....engedek ki vizet, a  nyomás már 2 bar alatti és nem dolgozza feljebb.

Arra gondoltam, nem sikerült a légtelenítés, ezért kiengedtem mindent, ismét felöntöttem a szivattyú feltöltőnyílásán, ezután megint beindult és dolgozott,járattam, ki-be kapcsoltam, hogy dolgozza ki a levegőt még, ha van benne, majd ugyanígy járt mint először, csak valamivel kisebb nyomáson.

Újra leengedtem, de már hálózatos vízzel nyomtam fel, közben a felöntőnyíláson próbáltam kiengedni a levegőt, nem tudom sikerült-e, mert a nyomás felment 4,5 barra a hálózatbólde a víz spriccelt szanaszét, nem tudtam folytatni....utána próba, megint működött, de 1gy órás használat, locsolás után megint megállt egy ponton.

Még egyszer nekifogtam tegnap délután, közben billegtettem rátzogattam amennyire tudtam, hogy bukjon ki levegő, ha van benne, feltöltöttem, most jó, de nem tudom meddig....így nem nagyon tudom magáéra hagyni, mert egyzser csak megáll egy ponton megint, a motor jár, de nem szív semmit...

A motor elvileg elég erős a célhoz, fel is tudja emelni a vizet, igaz, hogy 3 bárig nem tudtam felnyomatni, mert valszeg 2,8-2,9 a mac, amit előállítani képes ilyen mélységből, de ezt nem számítottam ki, a mesterséges intelligencia így számolta valahogy.

Szóval, most nem tudom, így marad-e, ha volna ötlet, akkr azt megköszönném.

czgab Creative Commons License 2026.04.09 0 0 919

Köszi a tippet.

Előzmény: ali kis (913)
botsinkai Creative Commons License 2026.04.03 0 0 918

Geka csatlakozó.

Csak kicsit drágás.

Előzmény: zsozsi69 (905)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!