Keresés

Részletes keresés

a drága bárány Creative Commons License 2021.10.29 -2 0 9

tárgyak. de az elv átment-e?

Előzmény: pk1 (8)
pk1 Creative Commons License 2021.10.29 0 2 8

"tanult-e valamit a nyugat kínától?"

 

selyem, lőpor, iránytű, papír, porcelán, tűzijáték, számszeríj, fogkefe, papírpénz, talicska, harang, koporsó, tégla, állatöv, szíjhajtás, bomba, vakcina, jojó

 

"Jó jó, de a selymen, lőporon, iránytűn, papíron, porcelánon, tűzijátékon, számszeríjon, fogkefén, papírpénzen, talicskán, harangon, koporsón, téglán, állatövön, szíjhajtáson, bombán, vakcinán, jojón kívül tanult-e valamit a nyugat Kínától?"

Előzmény: a drága bárány (7)
a drága bárány Creative Commons License 2021.10.29 0 0 7

ezért is kérdeztem, hogy tanult-e valamit a nyugat kínától? mert kína nem szégyellt tanulni a nyugattól, mivel nem hülye, jólbelátott érdeke volt a tanulás, és felfogta hol van hátrányban, hol hiányosak az ismeretei. Állami szinten millió tanulmány készült a nyugati világ minden aspektusáról, komoly filozófiai vitákat folytattak a gyengeségek feltárásáról, és szükség esetén egy másik kultúrából való adoptálásáról. ez a módszer nagyonis benne van a kínai hagyományokban, és évezredeken keresztül művelték is.  leloptak, lekopiztak minden technológiát, ebben még a legkisebb ember is részt vett, amit lássuk be, nehéz lett volna felülről megszervezni, ha nincs eleve benne a kultúrában.

 

Ezzel szemben mit látunk a nyugati világnál? Hogy a  nyugatot a gőgje és a kelet lenézése megakadályozza a tanulásban, ami konkrétan a saját vesztét fogja okozni. 

Előzmény: midnight coder (4)
a drága bárány Creative Commons License 2021.10.29 0 0 6

"Ahogy ott is, itt is a saját strukturális és fõleg kulturális problémáink a hanyatlás oka."

 

pontosan

Előzmény: midnight coder (4)
a drága bárány Creative Commons License 2021.10.29 -1 0 5

"Mi köze van Kína vagy Ázsia ősi kultúrájának ahhoz, hogyan cselekednek mostani politikai vezetői?"

 

inkább a totál ostobaság azt feltételezni, hogy nincs köze. 

 

"Mintha az ideológia nem ugyanaz volna."

 

mármint mi van? most magadnak mondtál ellent? vagy milyen ideológia?

 

 

"Azt kell megérteni, hogy politikailag/gazdaságilag Ázsia is nagyrészt tévúton jár, még akkor is, ha ők most arról álmodoznak, hogy beköszönt a második kelet-ázsiai aranykor és ők lesznek tényleg a 21. század nyerő kontinense/szuperhatalma."

 

mondja ezt kicsoda, egész pontosan? Joshua Nazir? :) mégis milyen háttered van ilyen volumenű megállapításokhoz?

amúgy ez nem politikai topik, ezért kérlek ne politizálj.

 

a kérdést kellett volna megérteni, ami kifejezetten pszichológiai, kulturális jellegű volt. amivel kínai bizonyította szellemi fölényét, hiszen nagyon durva anyagi, technikai, bizonyos értelemben kulturális hátránnyal kellett indulni, hiszen az ország kultúrája nem azért nem nevelte ki az évezredek alatt a nyugatihoz hasonló technikai vívmányokat, mert hülyék voltak, hiszen látjuk, hogy más téren mekkorákat alkottak, hanem azért, mert teljesen máshol volt a hangsúly. kína nagyságát igazolja, hogy képes volt pár évtized alatt felzárkózni és meg is haladni a nyugatiakat még a nyugati gondolkodás terén is, ellenben a nyugat szinte semmit nem tanult kínától, amit én szánalmasnak tartok. vagy azt kérdezem tanult-e valamit, és mit, ha igen?

 

Előzmény: Jehosua Nazir (3)
midnight coder Creative Commons License 2021.10.29 0 0 4

Kína 2000 éve is császásrságot épített és most is azt teszi, csak most a császárt Kommunista Párt-nak hívják és nem egy ember hanem egy csoport. És rossz a jóslatod - bizony, hacsak az amcsik nem kezdenek atomháborúba, a kicsi kínaiak lesznek a következõ világhatalom, és miközben a nyugati civilizáció összeomlik, õk viszik tovább az emberiség tudását és technológiáját. A tévedések elkerülése végett: ez az összeomlás nem a kicsi kínaiak miatt van, ahogy anno a szocializmus sem a nyugattal folytatott hidegháború miatt omlott össze. Ahogy ott is, itt is a saját strukturális és fõleg kulturális problémáink a hanyatlás oka.

Előzmény: Jehosua Nazir (3)
Jehosua Nazir Creative Commons License 2021.10.28 0 2 3

A fejedben teljesen összekeveredtek a dolgok.

 

Mi köze van Kína vagy Ázsia ősi kultúrájának ahhoz, hogyan cselekednek mostani politikai vezetői?

Mintha az ideológia nem ugyanaz volna.

Azt kell megérteni, hogy politikailag/gazdaságilag Ázsia is nagyrészt tévúton jár, még akkor is, ha ők most arról álmodoznak, hogy beköszönt a második kelet-ázsiai aranykor és ők lesznek tényleg a 21. század nyerő kontinense/szuperhatalma.

 

Kevésbé merész jóslat: mégsem ők lesznek.

Előzmény: a drága bárány (1)
a drága bárány Creative Commons License 2021.10.28 0 0 2

az is kérdés, hogy a nyugatnak származik-e kára abból, hogy nem nézi reálisan ezt a kelet-ázsiai hatalmat. de szerintem a vezetők kezdenek a fejükhöz kapni, csak a kisember élvezi még a letűnt korok dicsőségét. a nagyon kicsi, mert már egy átlag tini többre értékeli ázsiát, japánt és kínát, mint az európai kultúrát.

Előzmény: a drága bárány (1)
a drága bárány Creative Commons License 2021.10.28 -2 0 1

nemrégiben minden, ami kínai volt, megvetés tárgyát képezte. shanghaiban a parkokba az angolok kiírták, hogy kutyáknak és kínaiaknak tilos bemenet. 

ugyanakkor volt egyfajta tisztelet a kínai hagyományok iránt, de a nyugati dolgok másolásában, a nyugattal való felzárkózásban le voltak maradva. Ma azt látom, hogy Kína és a kínaiak nagyon jól kiismerték a nyugatot, és technikailag nagyonis felzárkóztak, sőt, sok szempontból meg is haladták azt. Vajon a nyugat tanult valamit Kínától, vagy még mindig lenézi, amikor az már rég felette áll? Csak úgy, megszokásból?

Előzmény: elterito (0)
elterito Creative Commons License 2021.10.28 0 5 0

Mi köze a kínai kultúrának a kínai tárgyak megvevéséhez?

Mit keres itt ez a topik, túl azon hogy abszolút semmit?

Előzmény: a drága bárány (-)
a drága bárány Creative Commons License 2021.10.28 -4 0 topiknyitó

Szerintem van valamiféle paradigmaváltás. Vagy szerintetek még mindig égő kínait venni?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!