Amikor annyira túltolod az edzést, hogy belebetegszel.
Már 1923-ban leírták, számos elmélet született, de azóta sincs rá minden tünetet lefedő magyarázat. Betegtapasztalatokat, gyógyulási sztorikat várok.
Örülök, hogy sikerült alapos dokit találnod. Kíváncsi leszek, talál-e valamit. Arra meg még inkább, hogy kezelni is tudja-e valahogy. :) Növekedési hormont (GH) nem nézett véletlenül? Mintha arról olvastam volna egyszer valamit...
Nekem nem volt még inzulinrezisztencia tesztem, csak házilagosan megnéztem egy fél pizza után 2 órával, hogy a cukor lemegy-e 7 alá. Lement. De inzulint nem tudok nézni itthon. Majd egyszer a járvány után megnézetem. Az biztos, hogy a mozgás határozottan lejjebb nyomta a reggeli cukrot, bár nem sokkal, olyan 0.4-gyel.
A sztatinról én úgy tudtam, inkább vesevédő hatása van, kivéve ha nagy a dózis. Inkább a májat nyírja.
Ma kimentem biciklizni, hát, 160-as pulzus lett a vége. Nem tudok lassan menni. :) Ha valami baj lesz belőle, megírom ide.
A tüneteim alapján én sem tudom besorolni magamat a táblázat alapján egyértelműen.A cukrok nekem is így 5 körül mozog éhgyomorra….inzulinrzisztencia alapján a homályos indexe. 1,40 volt,ami elméletileg jó értéknek számít….most csinálnak minden hormonra vizsgálatot…az egyik legfontosabb a dhea,aminek az alsó értékhatára 3,70…nekem 3,65 lett….tehát alacsony….a tesztoszteronom 3 hete még jó közép értéken volt 17 egység….most 9,86….tehát ez is alacsony…..az aldoszteron és renin az rendben van….Acth és shbg is rendben…..-reggeli kortizol is közép értéken 300 nnmol,bár itt a napi nyálteszt lenne mérvadó…most 24 órás vizeletet gyűjtök…adrenalin,noradrenalin és dopaint néznek belőle…..Szakember szerint ha a dhea és tesztoszteron alacsony,az egyértelmű mellékvese kimerültség.Koleszterinem nekem is hol 5,9 hol 6,3….én nem akarok sztatint,mert több kárt okoz csak…..anyám szedi és látom és tapasztaljuk a károkat…egyik veséje szinte leállt már…..ez van most…..elkezdtem szedni a nyugtatót és antidepresszánst…egyenlőre nem tudok jobb megoldást…
Hát, nem tudok eleget ahhoz, hogy megítéljem az illető tudását, de a honlap stílusa a csendes őrültekére hajaz. :)
Egy Mayo-s cikk szerint a mellékvese-fáradtságot még nem sikerült bizonyítani, de könnyen lehet, hogy a test olyan kis hormonális változásokat is erős tünetekkel jelez, amit az orvosok még ki se tudnak mérni.
Engem vagy 20 éve piszkál az orvosom az inzulinrezisztenciával, mert mindig 5-5.5 között van a reggeli vércukrom. Ezen a sportolós évek se segítettek sokat. A koleszterinem is magas, a legkeményebb sporttal is csak 5.1-re sikerült leszorítani, ami épp csak az 5.2-es határ alatt van. Amióta meg pihi van, felment 6.5-re A házidoki azt mondta, adjam fel a küzdelmet, ez alkati dolog is. Úgyhogy 3 hónapja elkezdtem sztatint szedni. A múlt heti vérképben már csak 4.1 volt. Kicsit tartok tőle, hogy majd a sztatintól leszek cukorbeteg, de a cukor, májenzimek egyelőre nem változtak.
Olvastam, hogy Addison és Cushing-szerű tüneteket is tud produkálni a túledzés. Az Addisonosok fogynak, a Cushingosok híznak. Az Addisonosok depisek, a Cushingosok idegesek. Bár ilyen egyszerű lenne. De nekem se volt ilyen egyszerű, még a legalapabb táblázatban sem tudom magam egyértelműen az egyik oldalra besorolni. Nálam a szimpatikus oszlopból igaz volt az 1,2,4,5. sor és a paraszimpatikusból a 3. (a jó étvágy része és amit itt nem említenek, a hasra hízás) és a 7. (hacsak nem sprintelésnek számít, ahogy bicikliztem).
Azt is simán el tudom képzelni, hogy az ember ide-oda ingadozik a két oldal között, ahogy a szervezet próbál (túl-)kompenzálni. Mint egy megpendített húr, ami csak évek alatt áll vissza nyugalmi állapotba.
És ne felejtsük el a pszichés komponenst sem. Az ember nem bízik többet a testében, érzékenyen reagál minden apró tünetre, amit máskor észre se vett. Lehet, hogy szervileg már rég rendbejött, de még mindig betegnek hiszi magát.
Próbálkozz a lassú hasi légzéssel, amennyit csak lehet. Mindenütt azt írják, hogy a rohamokat a rossz légzés okozza, mert lecsökken a vérben a CO2 szint.
Szia Avarsavala!Nem tudok túl jó hírekkel szolgálni.Nem álltam még neki az antidepresszánsnak.Ma és tegnap kicsit jobban éreztem magam,lassabb volt a pulzus is,vérnyomás is normális volt és szorongást is sikerült visszaszorítani hajnalban.A mai éjjszaka lesz a vízválasztó,ha jön a roham,akkor megkezdem a gyógyszert.Remélem,hogy te jól haladsz.👍
Sajnálom. :( Megkérdezhetted volna a kognitív viselkedésterápiát, szerintem sokat segítene a betegség pszichés komponensén. A kiváltó ok nálunk ugyan fizikai stressz volt, de nem hiszem, hogy ez olyan nagyon különbözne attól, amikor érzelmi stresszből alakul ki a szorongásos zavar. A pánikbetegeknél is írják ezt az ördögi kört, hogy az első pánikroham kialakulása után már a következőtől való félelem is kiválthatja a rohamot és ha a lefelé tartó spirált nem sikerül megszakítani, csak egyre rosszabb lesz.
Én most jól érzem magam, de hiányzik a mozgás. Tavasszal megpróbálkozom újra a kocogással, de az még nagyon messze van.
Szia!Sajnos én nagyon szar állapotban vagyok,iszonyú alacsony a stressztűrő képességem.Az alvásom is nagyon rossz.Holnap megyek az endokrinológushoz még,de sok értelmét nem látom,ugyanis minden labor lelet hibátlan,szervi eltérés nincs.A szimpatikus idegrendszer billent ki az egyensúlyából írtózatosan.Szapora szívverésekre ébredek állandóan,durván erős a szorongásom.Ma voltam pszichiáternél és felirattam a régen szedett antidepresszánsomat…….meglátom,hogy mikor állok neki szedni….még próbálok kitartani…Nagyo el vagyok kenődve…..Remélem,hogy te “sínen” vagy….👍👍👍👍
Két nap után egyenesbe jöttem. Ami talán jó hír, legalább még működik bennem valamiféle hormontermelés, ami helyreállítja az egyensúlyt. Eldöntöttem, hogy az idén már nem leszek ideges. :)
Sajnálom,hogy te is kínlódsz!Én biztosan a pszichiátria irányában indulok.Szükségem van egy antidepresszánsra,ami visszahúzza a durván túlműködő szimpatikus idegrendszert.Ma reggel mentem az inzulinrezisztencia vizsgálatra,de már indulás előtt olyan durva szorongásom indult,hogy képtelen voltam csillapítani a pulzust és a vérnyomást.Be kellett vennem szorongásoldót…….annyira alacsony a tűrőképességem,hogy egy hangos kutyaugatástól fel szökik a pulzusom 120-ra….nem viccelek….Én ezt nem bírom így már……Én évekkel ezelőtt szenvedtem szorongástól és pánikbetegségtől,de ennyire durva és kezelhetetlen sosem volt….nem tudom mi történt….
Tegnap találtam egy hirtelen megjelent kis csomót a végbélnyílásban. Szinte biztos, hogy trombotizált aranyér és elmúlik majd. De persze beindult a szokásos "mi van ha" gondolatmenet és végül egy brutális nap lett az eredménye, olyan stressz szinttel, mint ha egész nap egy fogorvosi váróban ülnék. Ma már valamivel jobb, de még mindig nagyon kimerült vagyok. Pár nap múlva várható a szokásos herpesz, mellkasi fájdalom és a többi "mellékhatás". Azok legalább már nem idegesítenek, tudom, hogy nem új tünet, megszoktam.
Nem tagadható, hogy ez a nyavalya (az én esetemben legalábbis) hasonlít a szorongásos zavarokhoz és fóbiákhoz is. Azok is az élet egymásra rakódó stresszeiből alakulnak ki és úgy tűnik, nálam most már nagyon alacsonyan van a tűréshatár. Úgy döntöttem, kicsit elkezdek a pszichiátriai irányba is nézelődni, kognitív viselkedésterápia és hasonlók. Ha találok valami jó könyvet vagy videót, esetleg megnézem, mennyit használ. Sajnos a legtöbb magáncégek fizetős anyaga, csak a pszichiátriai klinika van TB-re, de azt még korainak érzem.
Még ezeket a hormonokat megnézettetem az endokrinologussal,mert ezek vannak még összefüggésben a túledzési szindromával!Aztán befejeztem a vizsgálódást!!
Köszi, hogy leírtad! Valahol olvastam, hogy az eltérő módszertan miatt annak a labornak a határértékeit kell nézni, amelyik a tesztet csinálta és nem vethető össze más laborokéval.
Arról viszont nem találok így hirtelen infót, hogy ez a mértékű növekedés soknak számít-e és mit kellene érezni ilyenkor. Talán a doki tudja, vagy elég magasnak fogja tartani, hogy tovább vizsgálódjon.
Tudom, hogy abban reménykedtél, hogy találnak valami betegséget, de a mi lecsökkent stressztűrő képességünkkel nem biztos, hogy az a jobbik lehetőség.
Szia Avarsavala!Megvan a labor.Teljes vérkép hibátlan,elektrolitok( nátrium,kálium,calcium,magnézium) rendben,vasam rendben,máj és vese értékek rendben,crp gyulladás faktor rendben,koleszterinem kicsit magas 5,9,cukor rendben.Tsh,t3,t4 is rendben van,tehát nem alacsony a t3.Tesztoszteron optimális,aldoszteron hormon rendben,a kortizol érték kicsit magasabb 619…..ebben a laborban 130-550 a referencia,de másik laborban 140-619 pont és valahol 700-ig megengedett…..úgyhogy ennyi eddig……holnap megyek még egy inzulinrezisztenciás vérvételre,ami két órás,cukros vizet kell innom….jövő csütörtökön viszem az endokrinológushoz az eredményeket….Azt lehet mondani,hogy hibátlan a labor,de mégis szarul vagyok……tanácstalan vagyok…elnézést,de bassza meg…😠😠😠
Uh... az durva... jobbulást. Reméljük, az endodoki talál valamit, amit kezelni lehet. Majd írd meg, mi jött ki.
Ismerős a sztori, egyszer egy pocsék munkahelyen az állandó feszültség hozott ki belőlem hasonlót. Leizzadva ébredtem, utána meg csak fekve éreztem jól magam, ha felálltam, már lihegtem az erőfeszítéstől. SBO, EKG, vérkép, mellkas CT, se nem embólia, se nem infarktus, de a vérnyomás 170/110. Végül fektettek egy fél napig, belém toltak annyi magnéziumot, hogy hetekig fájt utána az összes izmom és hazaengedtek. Nem mondták, hogy mi ez, csak hogy menjek kardiológushoz. 24 órás vérnyomásmérés, persze magas (140/95), mert totál be voltam szarva. Kardiológus szerint magas vérnyomásom van, az szokott ilyet csinálni. Gyógyszert akart adni, mondom, várjunk kicsit. Amikor lenyugodtam, a vérnyomás is nagyjából rendbejött (125/85).
Ez 2016-ban volt, ez után kezdtem sportolni, hogy ezt is lejjebb toljam. 2 évig jól is ment a sport, aztán eléggé megerősödtem, hogy tönkre tudjam tenni magam.
Az a doki, aki a T3-ról írt, azt is említette, hogy gyakrabban alakul ki túledzés, ha az alap stressz szint is magas. Márpedig az nekem munkahelyen elég gyakran előfordul. Összeadódnak a dolgok. A cukorbetegség kialakulásához hasonlította: egy darabig tud kompenzálni a hasnyálmirigy, aztán elfárad. Itt meg a nyugihormonok fogynak ki talán.
Szia awarsawala!Csak egy kis helyzetjelentés.Tegnap roham mentő szállított el az otthonomból,durva tünetekkel.Szívrohamra utaló jelek voltak,olyan durva szorongással indult,hogy nem bírtam lecsillapodni,megnyugodni….178-as volt a pulzusom,azt hittem,hogy meghalok,el is köszöntem a várandós feleségemtől.A java még csak ezután jött….kiérkeztek a mentősök,azonnal EKG ra tettek és vérnyomást mértek 200/100, amikor megláttam,azt hittem végre meghalhatok.Kaptam vérnyomás csökkentőt vénásan,majd betették a mentőbe és vittek.A korházban ismét EKG,vérnyomás mérés…170/110. 114_es pulzus.Levették a véremet és enzim vizsgálatokat csináltak,amiből természetesen kiderült,hogy nincs infarktusom…..a szívem nagyon erős,az ekg viszont mutatott eltéréseket,de ilyen eltérések már voltak azon az ekg n is amit a Balatonfüredi szívkorházban csinált a barátom….már akkor utána nézett ennek és igazából ezek nem kóros dolgok,ugyanis a szakirodalom írja,hogy a túledzés miatt kialakulhatnak abnormális T hullámok.Endokrinológus is odajött hozzám,átnézte a papírokat és beszélgettem vele.Beszéltünk a rohadt stresszhormonokról is és mondtam neki ezt a dolgot is,hogy normál tsh nál lehet a t3 alacsony,ami pajzsmirigy alul működési tüneteket okozhat.Ő ezt szkeptikusan fogadta,de november 4-én behívott a magánrendelőjébe és kivizsgáljuk a mellékvese és hormon dolgokat is.Egyébbként én is találltam ilyen linket fent a neten,hogy hiába normális a tsh túledzés esetén lehet alacsony a t3.Szerdán megyek t3 és t4 plussz tsh laborra.Viszont nekem szükség van néha nyugtatókra,lehet felkeresek egy pszichiátert,mert nincs stressztűrő képességem….remélem,hogy te jobban vagy…👍✌
Gyógynövényes termékekkel próbálkozom,de nem sokat érnek szerintem.Az az igazság,hogy nem szívesen használok nyugtatót,mert nagyon durva a leszokási folyamata,volt benne részem.Az elvonási tünetei között ott van a szorongás,úgyhogy ez egy ördögi kör.Kilátástalannak érzem az egészet😔.
Szia!ÉN nagyon szarul vagyok,folyamatosan magas a szorongási szintem.Én minden éjjel,hajnalban szorongásra,szapora pulzusra ébredek.Csak tsh-t nézettem,de gondoltam rá,hogy érdemes lenne t3 t4 is nézetni.Teljesen tanácstalan vagyok és nagyon elkeseredett.Sajnálom,hogy te is kínlódsz.Kávét én május óta nem ittam,de tegnapelőtt nagyon meg kívántam és ittam egy laza tejeset,de nem kellett volna.Durva roham lett a vége.Itt szerintem nyugtató szedés lesz a vége…..😔😔😔
Szia Roby, javulsz már? Mi újság? Én ma váratlanul szorongással ébredtem, pedig már nem sportolok.
Találtam ma egy cikket, ahol egy orvos azt állítja, hogy a túledzés normál TSH mellett alacsony szabad T3-mal jár. Gondoltam megkérdezem, hogy amikor a pajzsmirigyedet nézték, néztek ilyesmit is, vagy csak a TSH-t?
Meg egy másik érdekeset, ahol egy az optikai mérésnél precízebb, elektromos alapú HRV mérő kütyüvel derítik fel a szorongás kiváltó okait és próbálják légzőgyakorlatokkal kezelni. A kávé elhagyást mégiscsak megpróbálom ez alapján, bár nem gondoltam, hogy az a gyenge 3 in 1 kávé számít az emésztéskori alacsony HRV-mben, de majd meglátjuk.
Hát nem tudom... talán akkor próbáld meg, hogy nem szedsz semmit és nem sportolsz semmit, aztán ha javulsz, akkor óvatosan visszavezetni a táplálékkiegészítőket, egyszerre csak egyet, hogy lásd, melyik árt.
Én lavírozgatok itt az alvászavar küszöbén. Még mindig elkövetem azt a hibát, hogy elmegyek kocogni egyet, ha jó napom van, aztán bánom három napig. Nagyon várom már a hideg időt, hogy végre bent tartson.
Az edzettségemből már nem sok maradt szerintem, tegnap sétabicikliztem két órát 15-ös átlaggal nagymama tempóban és ez is elfárasztott. Ez az egyik nehéz dolog, lejjebb adni az elvárásokat és nem az emlékekből élni. Lehet, hogy tavalyelőtt még a 100 km volt az alap, most örülhet az ember, ha megy a 30.
Azért olvastam vicces sztorikat is blogokon. Amikor a túledzett ultrafutó próbál orvosi segítséget kérni, mert kicsit fáradt a 100 km-es futások után, akkor azért furcsán nézett az orvosa. Vagy amikor a csaj odament, hogy gond van a nyugalmi pulzusával. Megmérik, 51, hát igen, kicsit alacsony. Alacsony??? 38-nak kéne lennie. :)
Szia!Nálam nagyon durván elszaladt a ménes.A héten minden nap durva szorongásos rohamra ébredtem.A vérnyomás is durván felugrott.Iszonyatos fáradtság és kimerültség érzésem van.Azt veszem észre,hogy egyre jobban belecsúszok.Arra is gondolok,hogy a táplálékkiegészítők is csak rontanak a helyzeten és lehet,hogy a talpmasszázs is túl stimulál.Tanácstalan vagyok és nagyon elkeseredett…Remélem,hogy te jobban érzed magadat.🙂
Egyébként már régóta próbálok valami kapaszkodót találni az adatokban, amivel megfejthetném, hogy mi váltja ki a tüneteket, mire kell figyelni. De egyszerűen nem megy. Időbeli eltolódás van, hozzáadódnak a való élet stresszei (munkahelyi vagy otthoni idegeskedés, túlzott szénhidrát evés, betegség, akármi).
A legtöbb, amire jutottam eddig, az az, hogy "szokatlan stressztől" jönnek vissza a tünetek. Ilyen volt
- amikor a téli pihenő után belecsaptam a biciklizésbe, mintha nem hagytam volna ki hónapokat. Már a harmadik alkalom után jelentkezett a vibrálás, tehát szó se volt elhúzódó túlterhelésről
- amikor először elkezdtem futni és felment 185-ig a pulzusom, ez már másnapra kiváltotta
- amikor már volt némi gyakorlatom futásban és próbáltam tempót futni 180 körüli pulzussal, az szintén
- amikor epekövet talált az orvos és féltem, hogy műtét lesz belőle, akkor is gyorsan megjött
- de ma éjjel is többször felébredtem rá, mert az elmúlt pár napban nagyon sokat játszottam egy nagy koncentrálást igénylő játékkal (God of War)
Szóval bármi lehet, ami a szimpatikus idegrendszert átlöki egy határon. Hogy hol ez a határ? Jó kérdés.
Sajnálom. :( Szerintem itt már belejátszik az is, hogy egy pozitív spirálba kerültél. Félsz, hogy milyen lesz az éjszaka, nagyon figyeled a tested jelzéseit és a legkisebb rossz érzés vagy akár maga a rohamtól való félelem is előidézheti a rohamot. A roham persze megint emeli a stresszhormonok szintjét és egyre kisebb inger elég, hogy kialakuljon a következő.
Olvasgattam valamicskét a kognitív viselkedésterápiáról (CBT), abban volt egy ilyen alapelv, hogy ismerjük fel és azonnal törjük meg a negatív gondolati spirálokat. Persze mondani könnyű. De esetleg egy pszichológus megtaníthat rá.
Nem sok ötletem van a totális pihenésen kívül. Testi és szellemi értelemben is. Nulla mozgás, nulla idegeskedés, olvasás, zenehallgatás, séta a zöldben, meditáció, kedvenc kaják... bármi, ami megnyugtat. Tudom, hogy nehéz teljesen leállni a mozgásról, amikor az ember így rá van pörögve, de próbáld meg, hogy egy hónapig nincs 100 feletti pulzus.