Keresés

Részletes keresés

construct Creative Commons License 2023.06.19 0 0 1060

A fundamentális fizikában alapvető továbblépés csak akkor várható, ha valami módon sikerül összeboronálni a QFT-t az áltrellel. Ami eddig nem sikerült.

Volt és van tucatnyi próbálkozás, általános szinten is, mint mondjuk a "hurok kvantumgravitáció", aztán a "húrelmélet", vagy legújabban a különböző gauge/gravity dualitások (például az AdS/CFT, az anti de Sitter téridő / conform mezőelmélet megfeleltetés).

És olyan partikuláris kvantumgravitációs jelenségek lehetőségének felvetésével és kiszámolásával is, mint az Unruh effektus vagy a Hawking sugárzás.

A gauge/gravity dualitások irányzatai, a gravitációfizika relativitáselméleti alapjában, tehát az általános kovarianciában, meg a kvantumfizika mértékelméleti alapjában, tehát a

mértékinvariancia elvben próbálja megtalálni a közös gyökereket.

Jelenleg egyik irány se tekinthető megbízhatóan lezártnak, se pozitív, se negatív értelemben.

Előzmény: szabiku_ (1059)
szabiku_ Creative Commons License 2023.06.19 0 1 1059

A QFT egyelőre jól teljesít. Szóval, ha valaki részecskekisugárzás a semmiből effektust akar a kitalálni, mint pl. Hawking és Unruh, ráadásul megfigyelési eredmények nélkül, csak úgy ad hoc, akkor annak legalább jól megalapozottnak kell lennie az eddig bevált elmélet keretein belül. Az nem kibúvó ez alól, hogy megsózza a hülyeségét az oda nem illő ált.Rellel, hogy úgy majd eladható a hülyeség a közönségnek, hiszen tudott, hogy pont ilyenre vágyik. Átbaszós mesterfogás. Ami hozza a hasznot és címet a kitalóójának. 

Előzmény: Törölt nick (1057)
jogértelmező Creative Commons License 2023.06.19 -1 0 1058

" ... a térnek a szingularitás felé áramlása történik ..."

Há persze, a Móricka is így gondolja, tehát igaz. Hány Nobel-díjra pályázol?

Előzmény: szőrinszálán (1055)
Törölt nick Creative Commons License 2023.06.19 0 0 1057

Ezek az elképzelések a QFT-ben megalapozatlanok.

Mondta valaki talán, hogy ez a végső elmélet és soha nem lesz jobb?

Lukács Béla tartott egy hosszú előadást arról, hogy a kvantumgravitáció elméletnek milyen problémákat kellene megoldani.

Előzmény: szabiku_ (1056)
szabiku_ Creative Commons License 2023.06.18 0 1 1056

Mondom, én nem hiszek abban, hogy a feketelyuk Hawking-sugárzást bocsájtana ki. És az Unruh-sugárzásban sem hiszek. Ezek az elképzelések a QFT-ben megalapozatlanok. 

Előzmény: szőrinszálán (1055)
szőrinszálán Creative Commons License 2023.06.18 0 0 1055

Egy fekete lyuk nem lehet abszolút fekete test akkor, ha kifelé sugároz energiát, vagyis hőként párolog a tömege. „A fekete lyuk lényege az eseményhorizontja, ami elméleti határvonal az események és azok ok-okozati összefüggései között.”

Az eseményhorizonton kívüli eseményeknek van ok-okozati összefüggése. Az eseményhorizonton belül csak egy elméleti szingularitás van, aminek nem ismerjük az okát. Amennyiben a téridő görbületének a növekedése, vagy a térnek a szingularitás felé áramlása történik, akkor a tömeg és a tér, téridő között van csatolás, dinamikus kapcsolat. Azt tudjuk, hogy a HŐ mozgásból ered. De miből ered a tömeg, ami hőként elpárologhat egy fekete lyuk esetében? Milyen mozgás van az eseményhorizonton kívül és belül, amiket a horizont szétválaszt, ellenkező irányúvá tesz?

Előzmény: szabiku_ (1053)
Törölt nick Creative Commons License 2023.06.17 0 0 1054

Ülj le egy almafa alá, mint Newton anno.

Hátha észreveszed az alma párolgását.

Persze az alma jóval nagyobbnak látszik, mint bármelyik fekete lyuk látszik az égen. ;)

Előzmény: szabiku_ (1053)
szabiku_ Creative Commons License 2023.06.17 0 0 1053

Nekem ez sántít, ahogy a Hawking-féle sugárzás is. 

Előzmény: construct (1044)
construct Creative Commons License 2023.06.09 0 1 1052

Nem, ilyesmiben nem hiszek. Csak arra gondoltam, hogy ma el se tudjuk képzelni miféle módon élhet az emberiség mondjuk ezer, tízezer, százezer, millió évek múlva, ha egyáltalán él. Cro-magnoni elődeink se tudták volna elképzelni a mi mai életformánkat. Ha látnák, akkor szerintem annyira idegennek és érthetetlennek éreznék, hogy nemigen kívánkoznának a bőrünkbe. Annak ellenére, hogy mi ezt az életformát fejlettebbnek, érdekesebbnek, biztonságosabbnak, kényelmesebnek gondoljuk az övékénél.

Előzmény: Törölt nick (1051)
Törölt nick Creative Commons License 2023.06.09 -1 0 1051

Talán a reinkarnációra gondolsz? ;)

Tegyünk különbséget az élet és a magasabbrendű élet között.

Valószínűleg a fejlettebb élőlények kipusztulnak. Amiben az embernek is szerepe van.

És az is valószínű, hogy az alacsonyabb életformák újból elkezdik a fejlődést.

Mint sziszifusz a sziklát...

Jaj, ez a jubileumi 800. hozzászólásom.

Előzmény: construct (1050)
construct Creative Commons License 2023.06.09 0 1 1050

"eljön az idő vége"

Százmilliárd, vagy ezermilliárd, vagy ki tudja mennyi milliárd évek múlva! Ez téged zavar?

Engem egyáltalán nem. Annyira se, hogy inkább a végtelenséget kívánjam. Az miért lenne szebb? Praktikusan meg annyi különbség sincs közöttük, mint a következő kettő között:
Az emberiség csak addig él majd, ameddig a Földön ez lehetséges.

Vagy túléli valahogy, valami egész más formában, valami egész más körülmények között.

Előzmény: sr1 (1048)
Törölt nick Creative Commons License 2023.06.08 0 0 1049

egy végtelen nagy energiájú foton felvillanásával.

Susskind azt mondja, hogy amikor alapelvek ellentmondanak egymásnak, abból lehet valami újat megtudni a világról.

Bohr szintén imádta a paradoxonokat.

Ha a párolgó fekete lyuk energiáját összevetjük a párolgás sebességével,

jusson eszünkbe, hogy az energiára is vonatkozik határozatlansági reláció.

És akkor feltehetjük a kérdést, hogy ez a foton hány hullámhossznyi utat tehet meg?

Előzmény: sr1 (1048)
sr1 Creative Commons License 2023.06.08 0 0 1048

https://journals.aps.org/prl/pdf/10.1103/PhysRevLett.130.221502

Tartalmaz. 

Nekem annyi tetszik az egészből, hogy az eszmefuttatásban eljön az idő vége, egy végtelen nagy energiájú foton felvillanásával.

Úgyhogy inkább ne legyen igazuk. 

Előzmény: construct (1047)
construct Creative Commons License 2023.06.08 0 0 1047

A dolog most az én ismereteim alapján is logikusnak látszik, de nekem eddig elkerülte a figyelmemet, s azt se vettem észre, hogy valahol dgy. is megemlítette. Nem tudom, hogy ez a mostani cikk milyen konkrét számolásokat tartalmaz.

Előzmény: sr1 (1046)
sr1 Creative Commons License 2023.06.08 0 1 1046

DGY az egyik előadásába említette, hogy a Hawking sugárzárhoz nem szükséges fly, csak nagy téridő görbület. 

szőrinszálán Creative Commons License 2023.06.08 -1 0 1045

Amennyiben az univerzum nem semmiből keletkezett, úgy nem válhat semmi. Azzá lesz, amiből keletkezett. A semmiből való teremtés az Isten előjoga. Az univerzum elpárologtatása sem Stephen Hawking „találmánya”. Ha megfigyelnek a tudósaink egy protonnak a megsemmisülését, nem kvarkora, vagy gluonokra bomlását, talán elfogyhat az anyag. De az anyagmentes téridő az nem fogyhat el, mert az szüli az anyagot. A kérdés csak annyi, hogy egy nagy robbanással, vagy sok kicsivel? Mert kicsinyenként történik a elfogyasztása, nem egy gombnyomásra. ;-)

construct Creative Commons License 2023.06.08 0 1 1044

https://index.hu/techtud/2023/06/08/fizika-csillagaszat-fekete-lyuk-stephen-hawking-relativitaselmelet-kvantummechanika-virtualis-reszecskek-parolgas/

"A holland Radboud Egyetem munkatársainak Physical Review Lettersben nemrég megjelent elméleti okfejtése szerint azoknak a testeknek is van Hawking-sugárzása, amelyek nem rendelkeznek eseményhorizonttal, vagyis nincs olyan pontjuk, ahonnan gravitáció miatt lehetetlen a visszatérés.

Megállapítottuk, a fekete lyukakon kívül is nagy mennyiségben keletkezhet ilyen sugárzás a téridő görbületeinek közelében, ahol a gravitáció szétválasztja a részecskéket.

Ez azt jelenti, hogy eseményhorizont nélküli objektumok, halott csillagok maradványai vagy más nagy tömegű égitestek közelében is keletkezhet ilyen sugárzás. Nagyon hosszú idő után ez ahhoz vezet, hogy a világegyetemben végül minden elpárolog, mint a fekete lyukak. Ezzel nem csak az változik meg, amit a Hawking-sugárzásról gondolunk, hanem amit a világegyetem jövőjéről gondolunk."

Persze meg kell említeni, hogy a Hawking-sugárzást eddig nem sikerült megfigyelés útján igazolni. Hawking ehhez az eredményhez a relativitáselmélet és kvantumfizika összeboronálásával jutott, de az elgondolás egy olyan paradoxont is eredményezett, ami szerint  a párolgás információvesztéssel jár, ám ez ellentmond a kvantumfizika alapelveinek.

mmormota Creative Commons License 2023.05.31 0 5 1043

Megérted a Maxwell modellt, ezzel megszerzed a szükséges fizikai ismeretet. Aztán használod a szoftvert, mert tudod min alapszik, hogyan működik, és mert ez a hatékony. Nem tudod általános esetre papír-ceruzával, képletekkel megoldani. Bölcselkedéssel meg végképp nem.

Előzmény: Törölt nick (1042)
Törölt nick Creative Commons License 2023.05.31 -1 0 1042

Nagyon jó programok vannak, antenna tervezéstől nyomtatott áramköri buszok méretezéséig.

Értem a logikájat. (TM)

Nem szeretek indoklás nélkül mínuszt osztani.

Egy idő után ez vezet az elhülyüléshez. "Majd a gép kiszámolja."

Természetesen én is utálom, amikor favágó munkát kell végezni, a gép helyett.

Viszont a programot szeretem megírni, hogy értsem.

(Merugye a másik véglet, hogy a zember mindent is elhisz a gépnek.)

A saját magam által írt programokat ellenőrizni szoktam,

olyan eseteken, amelyeket papíron ki tudok számolni.

És utána már inkább elhiszem, amit kiszámol bonyolultabb esetekre.

Szóval, ahogy mondani szokták: értem a tréfát, csak nem szeretem ;)

Előzmény: mmormota (1040)
szőrinszálán Creative Commons License 2023.05.31 -1 0 1041

Az éppen uralkodó.

Előzmény: pk1 (1039)
mmormota Creative Commons License 2023.05.31 0 2 1040

általános esetben hogyan kezdenék hozzá

Véges elem módszer, numerikusan, szimulátorral. Reménytelen máshogy. Nagyon jó programok vannak, antenna tervezéstől nyomtatott áramköri buszok méretezéséig.

Előzmény: Törölt nick (1029)
pk1 Creative Commons License 2023.05.31 0 0 1039

Mire gondoltál? Melyik politikai világnézet a kedvezményezett?

Előzmény: szőrinszálán (1038)
szőrinszálán Creative Commons License 2023.05.31 0 0 1038

"a kutatói ösztöndíj fogy el leghamarabb."

Főleg, ha politikai világnézet alapján osztják ki azokat. :(

Előzmény: pk1 (1037)
pk1 Creative Commons License 2023.05.31 0 2 1037

Még egy gyorsulva táguló univerzumban is a kutatói ösztöndíj fogy el leghamarabb.

Előzmény: szőrinszálán (1036)
szőrinszálán Creative Commons License 2023.05.31 0 1 1036

https://www.origo.hu/tudomany/20230530-hosszu-szunet-utan-folytatodik-a-gravitacios-hullamok-megfigyelese.html

„Ez a megnövekedett érzékenység a megfigyelt gravitációs hullámjelek nagyobb gyakoriságát fogja eredményezni, ami átlagosan 2-3 naponta egy összeolvadás észlelését jelenti. „

Ha annyira megnövelik az észlelési érzékenységet, hogy naponta 2-3 összeolvadást észlelnek, egy idő után elfogynak az összeolvadó objektumok. Egy gyorsulva táguló univerzumban???

Törölt nick Creative Commons License 2023.04.21 -2 0 1035

Nekem már nem kell vizsgáznom semmiből.

Sőt. Mivel van fizetésem, nem vagyok rászorulva, hogy az ösztöndíj érdekében mindenképpen jelesre vizsgázzak.

Aki érti az érti.

Egyébbként pedig már elsős koromban készítettem koncentrált paraméterű áramköri szimulációkat, amikor a tanáraim még papíron írták fel és oldották meg az egyenleteket. Aztán persze gyorsan behozták a lemaradást néhányan. Sőt, a nemlineáris fronton le is előztek. Az elosztott paraméterű viszont még újdonság számomra. Mégegyébbként meg nyitottam egyet neki.

Előzmény: mmormota (1034)
mmormota Creative Commons License 2023.04.21 0 2 1034

Sokkal könnyebb, ha nem megtanulni (készség szinten használni, feladatokat megoldani, vizsgán megfelelni) akarod, hanem csak nagyjából megérteni, elképzelést kialakítani, hogy milyen alapelvekből, milyen úton mire jutottak.

Előzmény: Törölt nick (1031)
mmormota Creative Commons License 2023.04.21 0 4 1033

általános esetben hogyan kezdenék hozzá

Numerikusan, véges elem módszerrel. Ahogy a legtöbb gyakorlatban felmerülő probléma esetében, legyen az bármilyen témakör.

Előzmény: Törölt nick (1029)
jogértelmező Creative Commons License 2023.04.21 0 1 1032

Köszönöm. Jelzem - az Indexen van kvantumgravitáció topik, de az eleje félresiklott.

Előzmény: construct (1028)
Törölt nick Creative Commons License 2023.04.20 0 0 1031

Feynmann 5.,-6. kötet.

Nehezen szánom rá magam.

(Ez sajnos nem olyan, mintha egy hétig nem kapnál enni és utána ráveted magad az ételre.)

A problémákat két független skálán mérik.

Többnyire a sürgős felülírja a fontosat.

Hogy lehet valami sürgős, ami nem fontos? :o)

Nálam az érdeklődés már csak a lendület tehetetlensége,

mert valamikor érdekelt a téma, de mindig valami mást kellett csinálni.

Tisztában vagyok vele, hogy ez pszichiátriai probléma.

Előzmény: construct (1030)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!